Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Majda

21 bejegyzést írt és 73 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az iskolai egyenruha, azaz a gyobok (교복, ejtsd: kjobok) viselete szinte minden diák számára kötelezővé válik az általános iskola befejeztével. Manapság egy átlagos egyenruha ingből, nyakkendőből, mellényből és blézerből, valamint szoknyából vagy nadrágból áll. Ez nem mindig volt így, a legelső…..
Sokan állnak ki az autóhasználat mellett, de sokan ellenzik. Vannak, akik éppen a jogsit tervezik, hogy hogyan is vágjanak bele, de mások hallani se akarnak róla. Olyan is akadhat, aki az érveket gyűjti össze, miért fizessen ki több százezret egy tanfolyamra, aminek sikeres teljesítése után…..
Majda 2020.07.02 20:42:10
@élhetetlen: Na egye fene, válaszolok. tudom, jobban örülnél, ha nem tenném :)

- Spirituális szarságokat te hoztad be a társalgásba.

- Mivel a navigáción lovagolsz, feltételeztem, hogy valaki baromira félrenavigált egyszer, ezért ez a témád, a rossz élményed, amit rá akarsz húzni erre a teljesen más szitura. Aki összehord hetet-havat, azt a tükörben tudod megnézni, tehén meg ütközés általad került a társalgásba.

- Oké, legyen. Letérésnél előre kell szólni, igazad van. Most jobban érzed magad? Érdekelne, mi kell ahhoz, hogy felfogd, eddig egyszer sem kérdőjeleztem meg ezt az állításodat. Olvass vissza. Amit megkérdőjeleztem, az az, hogy ennek a jövőbeli igenis hipotetikus helyzetnek van-e bármi köze a témához, amihez odarángattad. Szerintem nulla. Tudod mi történik azzal, aki gyakorlott vezető és félrenavigálják? Tovább halad az úton, nem okoz balesetet, nem tapos a fékbe, nem rántja el a kormányt, hanem lecseszi a navigátort és a következő lehetőségnél visszafordul. Ha újat mondtam, légyszi ne üjl többet a volán mögé.

- Nem, nem megyek bele, hogy áttérjünk az én koromra (nem találtad el amúgy), az én navigálási és vezetési tapasztalataimra. Egyébként köszönöm aggódásodat, nincs problémám ezekkel. Nincs semmi köze hozzá, hogy nekem hogy megy a navigálás ahhoz, hogy jó ötlet-e, hogy a barátnőd, aki húzzuk alá vastagon _nem_akar_vezetni_tanulni_ tanuljon-e meg, vagy sem.

- Hatvanasok újat befogadási képességéhez: nézz már utána a témának csak egy picit! Ezer cikk van a neten az időskori tanulásról. A legelső cikk, ami egyébként támogatja, hogy idősebbek is tanuljanak (sőt, ezt még én is támogatom, nahát...) ezt mondja:
"Az időskori tanulást nehezíthetik egyéb sajátosságok is, például az érdeklődés csökkenése, a változásoktól való erősödő félelem vagy az alkalmazkodóképesség hiánya, a rövid távú memória, illetve a testi adottságok romlása (érzékszervek, mozgásszervek)."
"Időskorban a motoros vagy szenzomotoros tanulással szemben előtérbe helyeződik a verbális vagy szociális tanulás."
A vezetni tanulás az nem elméleti tudás megszerzése, ezért idősebbeknek nehezebb, esetleg veszélyes. Nem tudom milyen nyelven ragozzam még el neked, hogy a képességek csökkenése nem egyenlő az általad felfogott elbutulással és agyhalottsággal. Kezdek meggyőződni róla, hogy te sem vagy az utakra való, ha ennyire rossz a felfogóképességed.

- Pontosan értettem, hogyan érted a tartalék jogsit, elég földhözragadt a gondolkodásod, ha nem érted, amit mondtam. A "tartalék" az teljes értékű. Teljes felelősségű. Teljes tudás és teljes képesség kell a használatához. Ha netán igaz, amit a saját vezetési tapasztalataidról írtál, akkor te már elteheted a jogsidat tartaléknak, ha két év múlva előhúzod, akkor haza fogsz tudni jutni kb. biztonságosan. Ha valaki újonnan tanult meg vezetni, akkor nem ez a helyzet, gyakorolnia kell. Ha tényleg elkezd valaki hatvanasan vezetni (sőt, ez bármilyen korban igaz), annak ne "tartalék" legyen a jogdija, mert sosem lesz annyi gyakorlata, ami elég a hátsó utakon hazavezetéshez. Akkor már álljon neki teljes gőzzel gyakorolni, vezessen nappal, jó körülmények között, amikor ráér odajutni, ahova akar, ismerje meg a hazautat (pl mert így navigálni sem kell másnak), ne akkor üljön volánhoz, amikor a férj dereka beállt és esőben éjszaka hirtelen haza kell jutni egy-két év kihagyás után. De szerintem nem elvetemült gondolat, hogy ha hatvan évig megvolt nélküle, akkor már tudja, hogyan kell megoldani a közlekedési problémáit.
Majda 2020.07.02 22:57:18
@élhetetlen: Elég vicces, amiket írsz, azért válaszolgattam eddig. De komoly szövegértési problémáid vannak...
Majda 2020.07.03 00:33:09
@élhetetlen: Fenntartom a véleményem. A korom nem fiatal és nem több, mint hatvan. Biztos rájössz, ha gondolkodsz, hogy a fiatalság nem 59-nél ér véget. De még a saját szövegeidet sem érted... Hogy mit lovagolsz a navigáláson már megint? Már elismertem, hogy igazad van, van, aki nem tud. Ennek továbbra sincs köze a fő témához, de legyen. Csak azért ne szerezzen jogosítványt a barátnőd, mert a férje x évvel klésőbb rosszul fog navigálni. Nekem kifogásnak hangzik, neked fontos érvnek. A többi érvem a jogsiszerzés komolyságáról meg hablatynak nyilvánítottad. Szóval igen, nagyon is komoly értelmezési problémáid vannak.
Rengeteg olyan állapot és tünetegyüttes van, amikor az orvos úgy látja, hogy a páciens vérének elemzésével juthat közelebb a betegség okainak felkutatásához. Sőt, ha valaki makkegészségesnek érzi magát, akkor sem árt évente egyszer egy szűrővizsgálat keretében a vérképét kielemeztetnie. Azt…..
Majda 2020.06.08 19:16:56
@klenium: Vérvétel és vizsgálat után hűtőbe teszik a vért, egy ideig még őrizgetik, hogy ha meg kell ismételni valamiért a vizsgálatot, akkor legyen rá lehetőség, de ez egy, max két nap. utána megsemmisítik. Nem locsolnak vele virágot :), mert biológiai hulladéknak számít, plusz azon kívül, amit vizsgáltak és kimutattak belőle, még akármi más betegséget is hordozhat.
Azért is jó a Határátkelőt csinálni, mert az ember időről időre olyan témákba fut bele, melyekre nem is gondolt volna. Nekem legalábbis soha eszembe nem jutott volna (Bellával ellentétben), hogy mennyire másként viszonyulnak a világ különböző pontjain a kutyások a kisgyerekekhez. Márpedig az ő…..
Majda 2019.07.26 17:54:14
@Irsai Oliver: "1. itthon valahogy jóval több gyerek és anyuka retteg a kutyáktól és kap frászt a legbékésebb kutyától is, ha az mondjuk egy méteren belül haladna el mellettük (tehát az állat nem csinál semmit velük, csak megközelíti őket) "

Egy viszonylag egyszerű magyarázat: nagyon sok kutya rettenetesen neveletlen és nagyon sok gazda megbízhatatlan. Fogják a gumipóráz végét, ami nagyon jó arra, hogy ne szökjön el a kutya, de nem tud vele közbeavatkozni, ha hirtelen felmérgesedik az állat. Szájkosár persze nincs. Namost ez nyilván nem minden kutya, de ha egy kisgyerekkel sétálsz, nem kezdesz el tippelgetni, hogy ez majd békénhagy, ez meg lehet, hogy támadni fog, inkább jó távolmaradsz...
A gazdák többsége persze azt mondja, hogy ő ismeri a kutyáját, békés, nyugis, soha semmi baj, stb... Csak éppen azt felejtik el, hogy a többi ember nemcsak a kutyáját, de a gazdát sem ismeri, egyszerűen nem lehet megállapítani, hogy a _gazda_ van-e annyira megbízható egyáltalán, hogy adjunk a véleményére. Nyilván a többség teljesen megbízható, a kutyája meg jól nevelt, de egy kutyaharapás egy két-három éves gyereknek azért még elég komoly károkat tud okozni, nem éri meg kockáztatni.

Amihez viszont nem tudok hozzászólni, hogy máshol, külföldön ez hogy működik: viszonylag keveset jártam és sajna sosem laktam, annyi a tapasztalatom, hogy mindenhol jóval kevesebb kutyát láttam, mint itt, de ez nem mérvadó.

Egyébként mi is megtanítottuk a gyereknek, hogy kérdezzen, volt is kedvenc vizslája :). Sajnos nálunk nem fér el állat a lakásban, csak így tudta kiélni magát, meg a nagymama cicáival.
Majda 2019.07.27 14:39:56
@gabors: Ami nem Mo., az külföld? Nem mondod? :)
Teljesen így értettem, nekem csak Mo.-i tapasztalataim vannak, mert max nyaralni voltam külföldön, de azt sem sokat és ott nem találkoztam kutyákkal. Ezért aztán ahhoz nem is próbáltam hozzászólni, hogy hogyan viselkednek a kutyák bárhol máshol. Meg ennyiből gondoltam összevonhatom egy kalap alá a sok különböző külföldet :)

(Mondjuk álmodozni szoktam róla, hogy jó lenne kiköltözni - egyelőre ez nem megoldható, de azért évek óta több-kevesebb rendszerességgel olvasgatom a határátkelőt. Gondoltam ehhez a témához hozzá tudok adni egy pötty infót...)
A hazai oktatásban a tankönyvpiacon az utóbbi években jelentős változások mentek végbe, erről bárki meggyőződhet, akit érdekel. Akinek meg iskoláskorú gyereke van, azt biztosan érdekli, hogy milyen könyvekből és milyen tananyag készíti fel a diákokat a XXI. század kihívásaira. Vagy inkább a XIX.…..
Nagyon sok lépcsőházban lehet találkozni a közös folyosókon tengődő babakocsikkal. De vajon tényleg jól van az úgy? Mit lehet ilyenkor tenni? Egyáltalán kell-e bárkinek, bármit is tenni? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat...
Majda 2018.11.29 12:26:10
@megvagyhadnagy: Hát ez van. Mondjuk nem látom, hogy ennyi infóból hogyan tudsz kategorikus véleményt formálni...
Ha aközött választhattam volna, hogy 23 vagy 60 négyzetméterbe szüljek, akkor nyilván nem a 23-at választom. De nem, nekem aközött lehetett választani, hogy ide, vagy soha nem lesz gyerekem. Bocs, de az én döntésem ez lett, lett egy gyerekem. Szívem szerint nagy kertes házban három gyerekkel laknék, de ehelyett pici lakásban egy gyerekkel sikerült. Aki amúgy már nem baba, eléggé nagyra nőtt, és valóban, nem segít a kezdődő kamaszkori problémákon, hogy ekkora a lakás, de nem hinném, hogy tartós károsodást szenvedett volna eddig. De legalább már a babakocsit kinőtte, azt nem kell tovább tárolnunk :)
Majda 2018.11.29 13:59:25
@megvagyhadnagy: Azt kell, hogy mondjam, egyetértünk :). Totál OFF, de nagyon szeretnék innen elköltözni, már évek óta, csak mindig, amikor felmerül a leghalványabb lehetőség, akkor közbejön valami. Mondjuk pont kezdve a gyerekkel, mert már a határán voltam, hogy vegyünk fel hitelt és költözzünk, de akkor inkább nem. Így legalább a devizahiteles bajok elkerültek minket... Aztán hol betegség, hol munkanélküliség, most már talán négyszer is sikerült anyagilag nagyon megközelíteni a nullát, de legalább van hol laknunk. És ezzel együtt az egyetlen döntés, amit sosem kérdőjeleztem meg, az az volt, hogy jöjjön a gyerek. Másodikat már nem mertem vállalni, pedig nagyon szerettem volna.
Beindult a nagy szívószál para! A műanyag szívószálak elleni háború egyre intenzívebb, főleg, hogy olyan nagyvállalatok mint a McDonald’s, és nagyvárosok mint New York üzentek hadat a vékony műanyag csövecskék ellen. A cél, hogy olyan alternatív megoldást találjanak a koktélok és üdítők…..
Majda 2018.07.03 17:10:39
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Azért azt is érdemes tudni, hogyha 100%-ban ki lenne válogatva és megpróbálnánk újra felhasználni, az nem lenne elég. Pl a műanyag palackok gyártásáról olvastam, hogy nagyon max 30%-a lehet újrafelhasznált, mert különben nem működik, nem tudják legyártani. Szóval tök sokat segítene, de messze nem oldaná meg a problémát, ha mindent válogatnának meg újra hasznosítanának. Mert előbb utóbb akkor is nagyon sok műanyag lesz a Földön. És a végén mégis ki fognak dobni egy csomót, mert koszos-zsírosan nem lehet újra használni. Tehát csak elodáznánk a problémát, amit meg csak akkor érdemes, ha van terv a végleges megoldására.
Aztán nem az lett belőle. Mivel a drága férjemnek szombaton pasis programja volt, gondoltam cserébe megkérem jöjjön el velem ruhát venni a jövő heti esküvőre. Tudom-tudom, nem szép dolog ilyet kérni egy férfitól, de valami perverz ok folytán szeretek vele vásárolni. Ő ugyanis kertelés nélkül…..
Bizony, nem hazudtam a címben! Sőt! A kisebbik még csak 8 hónapos, de már ő is szobatiszta, csak a biztonság kedvéért adok rá pelenkát, ő pedig nagyon jól nevelt, és abba intézi... Nézem, ahogy nyaranta újra és újra felkapják a témát, és egyre-másra licitálnak az anyukák, mintha valamit…..
A költözés egyszerre izgalmas, de fárasztó feladat is. Ügyesen összepakolni mindent, rövid idő alatt, aztán az új helyen megtalálni és elrendezni az összes tárgyunkat… Sok kiszámíthatatlan esemény adódhat, biztosan Ön is tudna mesélni egy-két történetet! Jó ötlet már…..
Pár kép. A közös bennük, hogy mindegyik 19. századi, a biciklizés legkorábbi időszakából valók. Persze a BI-cikli szó sem áll meg, hiszen némelyikük három- vagy négykerekű. :) 1896. Magukat a Stearns Hatosikreknek hívó férfiak a négy személykocsit húzó Empire State Express-szel versenyeztek - és…..
A mai újságok örülnek a Saul fia tegnap hajnali sikerének. Címoldalon hozzák a magyar filmrendező képét, amint magasba emeli az Aranyglóbusz-szobrocskát. Amikor pedig a nevét leírják, egyöntetűen a Nemes Jeles Lászlót használják. A díjazottról interjúkból tudható, hogy rendező édesapjától, Jeles…..
Összetörtek a díszek, vagy már meguntátok, hogy minden évben ugyanolyan a fa? Ha nincs kedved még erre is költeni az ünnepek előtt, itt van néhány tipp, amivel feldobhatod a karácsonyfát. Havas tobozok Ha kirándulni indulsz a családdal, vagy vannak a közeletekben tűlevelű…..
A beilleszkedés, új otthonunk elfogadása nem is olyan egyszerű, mint elsőre (jellemzően Magyarországról) gondolná az ember. A kulturális sokk különböző állomásairól már többször is szó volt, komoly pszichológusok, szakemberek is írtak ide róla. Moholy mai írása szerintem…..
Néhány hónapja kezdtem el használni a mindennapokban a szódabikarbónát, és azóta mindenkinek mesélem, hogy mennyire fantasztikus tisztítószer. Most úgy gondoltam, készítek egy bejegyzést a kedvenc házi tisztítószereimről, amelyek nem csak olcsóak, de szuper hatékonyak és mentesek a rengeteg mérgező…..
Egy kis kreativitással sok mindenre képes az ember, ma azt mutatom meg, hogyan kell levágni egy alsónadrágnak az alját, hogy azt később a hölgyek melltartóként tudják hordani.Ki gondolná, hogy egy férfi fehérneműből ilyen egyszerűen lehet nőit varázsolni? Az elkészült darabot…..
A palacsinta az az étel, ami biztosan minden magyar családban a kedvenc fogások közé tartozik. Sósan elkészítve lehet köret, édes töltelékkel pedig mennyei desszert.   Amikor vegan lettem azt hittem le kell mondanom róla, hiszen "hagyományosan" kell bele tojás és tej, emiatt az a téveszme terjedt…..
Majda 2015.04.20 08:06:05
@Hegyi Zsolt: Nem mindegy, milyen a serpenyő, ez a módszer csak a vasból készült, bevonat nélküliekkel működik, azoknál ez a beavatás módja. Egy új teflonos serpenyővel/palacsintasütővel inkább ne próbáld ki...
Március 22. a Víz Világnapja. Ennek apropóján költöztetek át most egy, a vízről született korábbi írásomat. Olvastam egy cikket a víz felhasználásának problémáiról, ennek a némileg átdolgozott változatát írom most le. Napjainkban egyre több írás foglalkozik…..
Majda 2015.03.23 17:28:35
@phaszfej: Vajon a "büdös seggű arab" is ugyanezt mondja az olajra? Akkor meg szidod ezerrel, mert abból nekünk nincs, ő meg pazarolhatja és jól él belőle?
Igen, nekünk valóban nem életfontosságú itt és most a vízkérdés, de vajon egy pillanatra sem érdemes elgondolkodni, hogy egy Föld van és az össz vízkészlet nem végtelen?
Bár kirakati és szabóbabát ma már nem csak venni, de bérelni is lehet, én most azt mutatom meg, hogy hogyan készíthetsz egyet (fillérekből) akár otthon, saját kezűleg. A próbababa nem csak az üzlettérben, kirakatban vagy vásárokon hasznos és mutatós kellék. Akár saját hálószobádban, gardróbodban is…..