Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Makovecz Gyula Péter

100 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szarvas, aminek arborétumáról és kávéfőzőjéről mindenki hallott, egykoron a Hármas-Körös partján feküdt. A folyószabályozás során mintegy két kilométerre került a várostól a folyó. Itt "csak" a Holt-Körös maradt, ami viszont tele van élettel: hajózhatunk rajta, fürödhetünk benne, rengeteg…..
Tatán talán már mindenki járt legalább egyszer. Mindenki ismeri a várat, sétált már az Öreg-tó partján, hallott már az edzőtáborról és most már az Esterházy-kastélyba is ellátogathat. Most nem ezekről a közismert tatai látnivalókról mesélnénk, hanem olyanokról, amelyek kevésbé ismertek. Egy olyan…..
Ceuta egy tizenkilenc négyzetkilométeres, nyolcvanötezer lakosú spanyol tengerparti exklávé Marokkóban. A terület 1668 óta Spanyolországé, 1995 óta rendelkezik autonómiával. A várost a punok alapították, később a rómaiak, a vandálok, a vizigótok, a bizánciak, a mórok és a portugálok előzték meg a…..
Túrázós, rejtett kincsek Tolnában és Baranyában, ahová valószínűleg nem jutottunk volna el, ha nem kell átalakítani tavaszi kirándulós terveinket. Így viszont többek között láttunk egy szomorú történetű kápolnát és obeliszket, egy szent és az első magyar szövegre komponált Liszt zenemű szülőhelyét…..
Talán kevésbé ismert, hogy a történelmi Magyar Királyság területéből Lengyelországnak is jutott, igaz nem a Nagy-Trianon kastélyban, hanem a belgiumi Spaban, majd végleges formában négy évvel később, egy cseh-lengyel külön megállapodás részeként. Ma ez a terület az egyetlen a Nagy-Magyarországból,…..
Malagáról, erről a hatszázezer lakosú andalúz városról először akkor hallottam, amikor Szenderi József, a labdarúgó válogatott kapusa 1987-ben a városba szerződött. Egy évig maradt csak itt, de a várost örökre beégette az agyamba, amire ráerősített a gyerekkoromban többször hallott mondás: "Akinek…..
Gibraltár, egy kis Anglia a Mediterráneumban, angol telefonfülkével, busszal, de jobboldali közlekedéssel. Hat és fél négyzetkilométeren még cseppkőbarlangot is találunk, azután itt van az egyetlen reptér, amelynek kifutóján közút és gyalogátkelőhely vezet keresztül, a párába burkolózó Afrika és…..
Úti célok helyett vírusterjedés...
Makovecz Gyula Péter 2020.03.20 09:20:12
@kéki béla: Húúú, mindenképpen hiányzott egy ilyen mélyreható és nagy ívű hozzászólás. Remélem egy hétre kiírta magát.
A világ egyik legcsodálatosabb hídja, egyik legrégebbi bikaviadal arénája. A számtalan mór emlék közül a legkülönlegesebb: egy vízakna, a legszebben megmaradt: egy fürdőkomplexum. Na és persze a semmivel sem összevethető kilátás a hidakról a hidakra és még sok minden másra...
Késmárk, egy hosszú főtérre felfűzött kisváros a Tátra hegyei alatt. Neve a hagyomány szerint híres juhsajtjából ered. Az 1348-as szász oklevelekben Käsemarktként szerepel, de latin neve is Caseoforum, azaz sajtpiac volt. Késmárknak írjuk, de kézsmárknak ejtjük...
A Meteorák az egyik leglátogatottabb görög látványosság. A „ta meteóra monasztiria” a levegőben lebegő kolostorokra utal. Kialakulásukhoz a természet csodálatosan változatos ereje és az ember megalkuvást nem tűrő kitartása és tudása kellett...
A város Budapest. A cím pedig persze csak részigazság, mert a Megyeri híd csak abban a tekintetben a legmagasabb Budapesten, ha a listából kivesszük az adótornyokat és a hőerőmű kéményeket, valamint a tengerszint feletti magasságot sem vesszük figyelembe, hanem csak az épített magasságot...
Makovecz Gyula Péter 2019.12.24 12:29:24
@DP@i: Ez nekem is új. Talán a meg nem épült szigetmonostori híd miatt?
Makovecz Gyula Péter 2019.12.24 14:54:43
@Valóság nevű unokahúgotok: Fantasztikus lehetett. Nálam látatlanban, az ötlet is első díjas.
Hargita és Kovászna határán, Bálványosfürdő külterületén különleges és ritka forrásokon és Európa legnagyobb működő mofettáján keresztül fedezhetjük fel a Föld mélyének titkait és „érezhetjük a pokol közelségét”...
Aki szereti a várakat, annak Árva vára biztosan rajta van "a várak, amiket látnom kell életemben" listáján. Három védelmi rendszer, három udvar, öt szint, egy alagút, megannyi nemesi, királyi tulajdonos és egy rab főpap. Ez mind Árva vára, amit ha teljes pompájában akarunk látni, akkor május és…..
Gelence egy 4.600 lelkes, szinte színmagyar település Háromszék területén. Jelentőségét egy apró római katolikus templom és annak falán sokáig rejtőzködő freskók adják...
Vajdahunyad várát Mikszáth Kálmán a várak királyának nevezte, pedig felújítása már az Ő életében elkezdődött, ami azt jelenti, hogy akkor sem lehetett jó állapotban. A külső renoválás tagadhatatlan eredményei mellett, a belső terek sok esetben teljes üressége nagyon bántó...
Makovecz Gyula Péter 2019.10.02 10:10:41
@gigabursch: 4 év alatt biztos elhordták a berendezést... Már elnézést, de nem írtam olyat, hogy nincs látnivaló. Az Ön által említett dolgok, mind az épület részei, ami önmagában csodálatos, nekem is tetszett és meg is néztem. Azt a véleményemet tartom, hogy a termek sorának kihasználatlansága nem méltó az épülethez.
Az elmúlt napokban tiltásokkal és büntetési tételekkel került a hírekbe Róma egyik fő látványossága a Spanyol lépcső. De miért is spanyol egy római lépcső, ami Európa legszélesebb és 174 lépcsőfokával leghosszabb kültéri lépcsője?..
Hluboká nad Vltavou tíz km-re északra fekszik České Budějovicétól. Főtere, sörfőzdéje és kastélya miatt akár egy is lehetne a tucatnyi hangulatos cseh kisváros közül, de utóbbi miatt mégis egy picit több, egy picit más...
Osztroh Lviv és Kijev között félúton fekszik. A kisváros a XVI. században jóval nagyobb jelentőséggel bírt, mint most. Fontos központ volt, ami az első cirill betűs Biblia nyomtatásának is otthont adott...
A zágrábi Mária Mennybemenetele Székesegyház "nemcsak egy épület, hanem Zágráb maga, mintegy korona a város fején. A katedrálisban dobog az egész horvát nemzet szíve." Talán túlzónak tűnhetnek Zvonimir Kurečić szavai, de a legnagyobb horvát templom, egyben déli szomszédunk legfontosabb gótikus…..
Novo Mesto egy huszonháromezres kisváros Szlovéniában, közel a horvát határhoz. A posztírók sokszor élnek hasonlatokkal, hiszen ezzel lehet egy-egy kevésbé ismert várost közelebb hozni az olvasóhoz. Ha ismét ebben gondolkodunk, akkor Novo Mesto lehetne a szlovén Esztergom, hogy miért, arról majd…..
A következő évek egyik legizgalmasabb városfejlesztése biztosan Pakson fog megvalósulni. Minden idők egyik legnagyobb ipari beruházása komoly hatással lesz a városra is. De mégis mekkorával? Honnan indult Paks és hova jutott a XIX. századtól és mi várhat rá a jövőben?..
Azt régóta tudtuk, hogy a skandináv államok kiemelten kezelik a kerékpárosokat, de az csak mostani koppenhágai túránkon tudatosult bennünk, hogy a gyalogosokat is. Nem béreltünk kerékpárt és a tömegközlekedést is minimálisan használtuk, annak ellenére, hogy 72 órás CoppenhagCardot vettünk 93 euróért…..
Horvátország nemcsak a tengerpartból áll, írtunk már Vukovárról, a cseh érzést keltő Szamoborról, a Plitvicei-tavakról és persze a horvát sörökről is. Most pedig itt van Varasd. Ha Szabadka a szecesszió, akkor Varasd a barokk városa, a legszebb ilyen tőlünk délre...
Makovecz Gyula Péter 2019.02.01 15:21:14
@sóskatáska: "Ha Szabadka a szecesszió, akkor Varasd a barokk városa, a legszebb ilyen tőlünk délre." Ebből a mondatból hol lehet kiolvasni, hogy máshol lenne?
Lugano sajátos mikroklímájú város a hasonló nevű tó partján, közel az olasz határhoz. Mi is Milánóból ruccantunk át Luganoba, az olasz állami vasúttársaság (Trenitalia) segítségével. Már maga a milánói főpályaudvar is megér egy-két gondolatot, annyira magával ragadó épület. Be kell valljam, nem…..