Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BartókBéla

42 bejegyzést írt és 171 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az első világháború alatt már törvénycikk szabályozta a „hazáért küzdő hősök emlékének megörökítését”, az 1920-as évek elejétől pedig rendszeressé váltak az elesett bajtársak emlékét ápoló és a Nagy Háborúban helytálló katona hősi kultuszát építő kezdeményezések. Így volt ez Miskolcon is, 1922-től…..
A power metal zenét játszó svéd Sabaton együttes egyik dalát már bemutattuk a blogon, de az 1918. november 11-i fegyverszünet 105. évfordulójára készített animációs filmjük premierje alkalmából fontosnak tartjuk, hogy összegyűjtsük és a feldolgozott események szerint időrendbe állítsuk a Nagy Háború…..
A kisebb bűncselekmények és „jutalmuk” Az olasz hadbíróságok – a többi első világháborús hadviselő fél gyakorlatához hasonlóan – igencsak szigorúan ítélkeztek. A saját katonákat érintő gyakorlatot már évtizedek óta vizsgálják a történészek és jogtudósok. A katonai büntető törvénykönyv viszont…..
Az osztrák–magyar szolgálatban álló ukrán önkéntesekkel régebben Bolzano tábornok pályafutásának ismertetésénél találkoztunk, mostanában pedig Somogyi Lajos visszaemlékezésében olvashattunk róluk. A kevésbé ismert ukrán nemzetiségi légiót mutatjuk be röviden.   Az Ukrán Szicsi Lövészek, ukránul…..
Magyarországon eddig egyetlen magán területen állított első világháborús emlékkeresztről tudtunk. Fodor Sándor zászlós Budapesten, a Körvasút sor 43. szám alatt található keresztjéről megjelent írásunkat olvasta Pipoly János miskolci olvasónk, s ezt követően keresett meg bennünket. Nagymamája…..
Dr. Kemény Gyula ezredorvos palesztinai naplója – 29. rész Az út hazafelé tengeri aknák között vezet. Egyéb lehetséges veszélyforrások: lázadás, tengeri rablók, antant ellenőrzés. A tengeri betegség ezekhez képest ugyan kevésbé súlyos, mégis alaposan megviseli az utasokat. Szénfelvétel…..
Fodor Sándor zászlós keresztje és sírja – 1. rész A történet idén februárban egy különleges első világháborús emlékkereszt megtalálásával kezdődött, majd egy kutatócsoport hónapok óta tartó hivatali, levéltári, helyszíni kutatásával folytatódott. Fodor Sándor zászlós keresztje után meglett a sírja…..
Dr. Kemény Gyula ezredorvos palesztinai naplója – 26. rész Kemény doktor továbbra is a németeket sajnálja. Mennyivel rosszabb a sorsuk a monarchiabelieknél, akiknek lám az áruló Habsburgok miatt az antant megengedi a hazautazást (igaz saját költségen), feltéve, ha nem engednek németet a hajójukra!…..
Dr. Kemény Gyula ezredorvos palesztinai naplója – 23. rész A naplóíró szerint bámulatos a török katonák igénytelensége és kitartása. Egy kis stratégia: miért lenne nagy baj egy angol partraszállás Adanánál? Kemény doktornak meggyűlik a baja Liman von Sanders leányaival, akikről néhány pletykát is…..
BartókBéla 2023.05.03 00:13:29
@PintérTamás: Legalább is egy magyar orvos úgy hallotta, a briteknek is van egy verziója és talán Limannak is a memoárjában...
Dr. Kemény Gyula ezredorvos palesztinai naplója – 19. rész Hőseink alighogy elérték Damaszkuszt, máris indulnak tovább észak felé. Ráadásul az üldözők közelsége miatt újabb kerülőre kényszerül a csapat. Vajon mennyi szőlő fér egy emberbe? Újabb veszedelmes brit légitámadás. A doktor szerint…..
BartókBéla 2023.04.05 23:03:22
@PintérTamás: Ezzel nem értek egyet. Nem tudom elhinni, hogy az irreguláris, fosztogató, útonálló, zsivány beduinok nagyobb harcértéket jelentettek volna mint a reguláris, kiképzett, fegyelmezett hindu lándzsások.
Lawrence is csak Feysal segítségével tudta befolyásolni zabolátlan fosztogató, aranyban fizetett felkelőit.
Úgy tudom mások mellett a török hadseregben is több ezer beduin lovas szolgált.
Kiegészítették, segítették a regulárisokat, de szerintem nem a nomádok voltak a jobbak.
Mellesleg - úgy tudom - a beduinok is főként lovasok voltak, tehát nem áldozott le a síkságon a lovasságnak, és a reguláris briteknek talán még több voltak páncélosuk volt. A légierő már sokkal inkább döntő lehetett.
Azzal sem értek egyet hogy csak kisebb egyedi esetekben ért el sikereket a lovasság, több sikeres síksági lovasrohamról olvastam. Nem csak taktikai győzelmei voltak, még a lázadó beduinoknak sem.
www.youtube.com/watch?v=BEv999K5Lr0

Meg kell ismerni a Desert Mounted Corps mellett a Chaytor Hadtest harcait is. Nagyon gazdag a brit, ausztrál, új-zélandi lovasság hadtörténeti irodalma...
Szerintem a visszavonuló (német) gyalogság pedig csak lassítani tudta az üldözőket, legyőzni nem. Kemény doktorék anabázisa nekem már menekülésnek tűnik.
Szóval szerintem nem szabad lebecsülni az ellenséget és egyáltalán nem biztos, hogy Lawrence gerillái nyerték meg a sínai-palesztinai hadjáratot az antantnak.
Még az 1918 szeptemberi balkáni inváziónak is a gyorsan haladó vegyes lovasság volt a lándzsahegye és Bugyonnij 1. vörös lovashadserege 1920-ban óriási pánikot keltett Lengyelországban.
BartókBéla 2023.04.06 02:25:01
@PintérTamás: Igen, tudom, hogy csak a hinduk "rettegett" hírnevét vontad kétségbe, ami valóban kétséges lehetett.
Egyébként nekem is pont az isakowi csata jutott az eszembe, és az olasz példa is a magyarok győzelmét hozta, (most hagyjuk a gorodoki magyar tragédiát:
nagyhaboru.blog.hu/2014/08/20/a_gorodoki_lovasroham_orosz_szemtanuja)
de én nem ezekre az elhibázott óriási veszteségekkel járó bevetésekre gondoltam, és nem is csak az üldözésre, ami valóban jellemző volt az olasz harctérre.
Maradjunk annyiban hogy a briteknek már inkább "lovasított gyalogságuk" volt mint klasszikus lovasságuk, az új-zélandiakat pedig már lovasított lövészeknek (mounted rifles) nevezték majd éppen a brit 11. huszárezrednél cserélték fel először és végleg 1928-ban a lovakat páncélautókkal.
Dr. Kemény Gyula ezredorvos palesztinai naplója – 16. rész Most a Fiastyúk jobbra van Kemény doktor csapatától, tehát jó az irány. A cipőfeltörés okozta kínok miatt már orvosi segítségre szorulnak néhányan. Vajon hova szökdösnek éjszaka az arabok? Távírópóznák, mint a kultúra hírnökei. Derat…..
Lawrence és az osztrák–magyar tüzérek Valószínűleg sokak nagy filmélménye volt a Magyarországon az 1990-es évek elején bemutatott, minden idők 10 legjobb háborús filmje között számon tartott Arábiai Lawrence című brit filmdráma és annak a hatására el is olvasták a magyarul szintén csak ekkoriban…..
A Nagy Háború után hazautazó hadifoglyokról már több posztban is volt szó, de nem mindegyik transzport tagjai töltötték a húsvéti ünnepeket trópusi éghajlatú városban. Ha az alakulatok távoli elhelyezése vagy ellenséges területek megszállása lehetőséget nyújtott más népek húsvéti szokásainak…..
A lövöldözős videójátékok között Magyarországon is kedvelt a Battlefield 1 című változat, amely a Nagy Háború idején játszódik. A 2016-ban megjelent játékban az Osztrák–Magyar Monarchia katonái is szerepelnek, ezért számunkra fontos volt megvizsgálni, hogy milyen képet mutat róluk 100 évvel a háború…..
1914. december 31-én Homonnán a szilvesztert ünnepelték városszerte. Arról nincs információnk, hogy milyen mértéket öltött az óév búcsúztatása az alig egy hónapja még Kornyilov tábornok vezette cári csapatok által megszállt településen. A városban élők viszont ma is emlegetik Csontos István…..
Lepold Antal visszaemlékezése Dr. Lepold Antal IV. Károly 1916. december 30-án lezajlott koronázásának szervezésében, lebonyolításában szertartásmesterként vett részt. 1913 és 1927 között Csernoch János esztergomi érsek, Magyarország hercegprímása udvari papja volt titkári, kancellári, majd…..
100 évvel ezelőtt, 1921 karácsonyán idézte fel Benkóczy Emil, az egri római katolikus tanítóképző intézet tanára a magyar királyi miskolci 10. honvéd gyalogezred 1914-ben tartalékos tisztjeként Lengyelországban töltött karácsonyi estéjét. Ezt a melankolikus karácsonyi visszaemlékezést mutatjuk…..
Gunesch János olaszországi hadifogolynaplója – 8. rész A hadifogoly élete nehéz, különösen, ha az „függő” dohányos, ahogy Gunesch János is, aki sokféleképpen próbálkozik a mindennapi cigarettaadagja megszerzésével. Farag, csereberél, ráadásul a német nyelvtudása még a kantinos kisasszonyt is…..
BartókBéla 2021.11.15 20:43:07
@JuhászBalázs: Careful with That Axe, Eugene!
BartókBéla 2021.11.16 23:08:23
@JuhászBalázs: Pia volt, bagó volt, nő meg nem? Még a tiszti fogolybarakkoknak sem járt 1-2 puttana???
Pedig a fogoly tiszteknek valamivel jobb volt az ellátása, nem?
A kantinosnőt biztos becserkészte valaki...
Hát az olasz királyi hadseregnek sem voltak olyan remek tábori bordélyai mint az osztrák-magyar seregnek??? :-)
BartókBéla 2021.11.17 18:02:56
@JuhászBalázs: Az alkalom szüli a tolvajt! Végre valami szigorúság ebbben a kedélyes tiszti fogolyéletben! És a magyarországi olasz hadifoglyok nem próbáltak udvarolni magyar asszonyoknak a fogolymunka közben???
Az olaszországi Torre folyó egy olyan jellegzetes alpesi folyó, amely esős időszakban hihetetlenül gyorsan képes nagy vízmennyiséget eljuttatni a tengerhez, míg normális esetben szinte száraz lábbal átkelhetünk rajta. Jelentősége azért nagy, mert határt képez. Jellegzetesen csak az első világháborús…..