Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BartókBéla

35 bejegyzést írt és 123 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Képeslap-kincsek 4. Első pillantásra semmitmondó a most bemutatott képeslap, amely Friedrich Lettau gdanski művész (1869 – ?): A német tüzérség az orosz erődöt, Ossowiczot lövi címet viselő festményét ábrázolja. Valahol a távolban elmosódottan látszanak a becsapódások, egy földsánc mögött a…..
BartókBéla 2021.02.19 23:05:27
Nagyon tetszik, hogy az orosz front egyik különleges ütközetéről is ilyen szakszerű poszt jelent meg. Ráadásul megvan a korabeli orosz tudósítás magyar fordítása is...Gratulálok! Lenne még itt 3 egyéb epizód:
www.cnews.ru/news/top/v_obrashchenie_vyhodyat_chetyre_pochtovye
Azonkívül rendkívül aktuális, mert az orosz hadtörténelem először 1939-ben gyártott mítoszt az összecsapásból (példamutatás céljából), majd 2011-től újra hódít a történet az interneten és az orosz nemzeti büszkeség, bátorság, hősiesség szemléltetésére, amelynek nagyon sikeres a médiahatása.
Az első világháborús katonai hagyományápolás a legújabb orosz nemzetépítés egyik fontos elemének tűnik.
Kár, hogy állítólag német források nem maradtak fenn az eseményről, mert a német 70. Landwehr gyalogdandárt 7 tüzérüteg támogatta, amelyek valamelyik lövege látható a képeslapon. Talán egy 7,7 cm-es 96 új mintájú tábori löveg (Feldkanone), amellyel gázlövedékeket is kilőhettek.
Giuseppe Roncalli, a jövendő XXIII. János pápa Talán csak a pápaság történetében legjáratosabbak tudják, hogy XXIII. János, akit pápának választása előtt Giuseppe Roncallinak hívtak, fiatal korában sorkatonaként (1901–1902), majd a Nagy Háborúban tábori lelkész hadnagyként (1915–1918) szolgált az…..
Hat évvel ezelőtti sorozatunkban bemutattuk a Motörhead, az Iron Maiden és a Metallica együttesek egy-egy első világháborúról szóló dalát és már akkor tanácsolták az olvasók, hogy foglalkozzunk a svéd Sabaton együttes munkásságával is. Valóban, ők is többször énekelnek a Nagy Háborúról – 2019-ben…..
BartókBéla 2020.12.16 20:26:32
Képeslap-kincsek 2. Ma képeslap-kincseinkből két, az első világháború idején létesített nyugat-galíciai katonai temető-ábrázolást választottam ki. Mindkettőt az Eduard Strache (1847-1912) politikus, kiadó, újságíró nevével jelzett, csehországi Warnsdorf (ma: Varnsdorf) és Haida (ma: Nový Bor)…..
A halálmars krónikása – Szakraida István naplója, 15. rész Hősünknek a fogságban sok gondot okoznak a csehek: szerinte kárörvendőek, szemtelenek, rossz hírét terjesztik a magyaroknak, de legfőképpen árulók! Ez az, amiért Szakraida elhatározza, otthagyja a közös hadsereget (amelynek tisztikara 2/3…..
BartókBéla 2020.09.27 14:23:38
@PollmannFerenc: Teljesen igazad van, tisztázni vagy árnyalni kellene a cseh katonaság magatartását.
Úgy tudom, hogy éppen a francia hadseregben szolgáló Milan Stefánik 1916 április római látogatásakor vetette fel (Masaryk és Benes támogatásával) a cseh hadifoglyok nmegszervezését az olasz szövetségeseknek, akik még több mint egy évig tiltakoztak ellene.
A más nemzetiségű foglyokkal kialakult összetűzések miatt a csehek és szlovákok nagy részét a Santa Maria Capua Vetere és a Certosa di Padula melletti táborokba szállították és ott kezdődött meg később az önkéntesek toborzása.
BartókBéla 2020.10.07 09:44:36
@JuhászBalázs: Nem vagyok otthon az olasz katolikus egyház történetében, de úgy látom, hogy Aquilában Stagni érsek 1916. jan.1-jén betegség miatt lemondott és 2,5 fél évig üres volt a széke, amikor Turchi érsek foglalta el 1918.júl.27-én. Ilyenkor a káptalan által választott helynök irányítja az egyházmegyét, aki valamelyik helyi segédpüspök lehet. Egy érsek, ha megtehette, püspökeit küldte vidéki körutakra pl. bérmálni.
www.catholic-hierarchy.org/diocese/dlaqu.html
Üdvözlet a torpedó bootról Az I. világháborúból fennmaradt nagy mennyiségű emlékanyagnak csak egy nagyon kis részét teszik ki a Császári és Királyi Haditengerészetnél szolgált magyar katonák tárgyai, dokumentumai. Dr. Katona József háborús magángyűjteményének magját saját családi emlékei jelentik.…..
A császári és királyi egri 60. gyalogezred hagyományainak ápolását szolgálták a Nagy Háború befejezése és a 60-as Bajtársi Szövetség megalakulása után rendezett ezrednapok, mai kifejezéssel veterántalálkozók. Ezeken a nagygyűléseken több száz vagy több ezer egykori katona…..
BartókBéla 2020.09.23 23:39:06
@Karl F.Tietze: Egriként örülök a hagyományőrzésnek, de hadd tegyek néhány megjegyzést. Aspernnél valóban vitézül harcolhattak a hatvanasok Napóleon csapatai ellen, 1832-1843 között pedig Napóleonnak Habsburg Mária Lujzától született fia, Franz Bonaparte (a Sasfiók) reichstadti herceg a másodparancsnoka volt az ezrednek.
A 2. Vattay Antal Területvédelmi Ezred 60. Mike József Területvédő Zászlóaljának neve viszont kissé pontatlan. Mike József ezredes már a hatvanasok utódezredének a m. kir. 14. Dobó István honvéd gyalogezrednek 1942. okt. 3-án a Don mellett hősi halált halt parancsnoka volt. Mike József egyébként a Nagy Háborút a cs. és kir. 86. báró Steininger gyalogezred kötelékében harcolta végig, amelynek a boldog békeidőkben a törzse és egyik zászlóalja Szabadkán, a többi pedig Budapesten és a boszniai Visegradon volt elhelyezve. Mike József 1893-ban született Lugoson, 1913-tól zászlósként, 1914-től hadnagyként szolgált a 86-osoknál, 1918 májusában többször kitüntetett főhadnagy volt az ezrednél. Úgy érzem, hogy a tartalékosok tévedésből vették fel a nevét, Nickl Károly aki szintén a 14. gyalogezred parancsnoka lett később már alkalmasabb lenne névadónak, mert ő valóban a hatvanasoknál szolgált 1915-től hadnagyként.
Zsakó Andor (1879–1942) története   Az emberiség történelmének vannak felfoghatatlan tragédiái, amelyeknek pusztító hatása generációkat nyomorított meg. A Nagy Háború ugyan 100 éve véget ért, árnyéka azonban máig kísért, különösen az erdélyi magyar családokban. Zsakó Andor sorsa egy a…..
Ágoston törzsőrmester végső nyughelyének a kutatása Dr. Fodor Szabolcs Bátor régóta kutatja a cs. és kir. békéscsabai 101-es gyalogezredben szolgált dédapja történetét. 1914-ben Ágoston László András hivatásos katonaként az ezred kikülönített II. zászlóaljában szolgált Trebinjében, a Monarchia…..
A halálmars krónikása – Szakraida István naplója, 10. rész Szakraida és társai immár albán földön menetelnek – pontosabban vánszorognak – tovább, ismeretlen úticéljuk felé. Szenvedéseik egyre csak fokozódnak: magas hegyeken keresztül vezet az útjuk, egyre fogyatkozó erejüket az éhezésen kívül a…..
BartókBéla 2020.08.11 13:33:34
@PollmannFerenc: Szerintem is férfias próbatétel lenne mint minden balkáni gyalogos (vagy lovas) túra, pedig van olyan jó (vagy jobb) mint az El Camino
Van egy közös ismerősünk, aki képes lenne egy ilyen erőfeszítésre, de most éppen Mohácsra készül ("A szerb határ felé") :-)
A lelkiállapotot pedig valóban nem lehet feleleveníteni.
Egyelőre egy Trebinje-Nevesinje 90 kilométeres júliusi gyaloglás is elég lenne. Szerintem ha egy kicsi részét próbáljuk átélni az elődök életének, segíthet az események, motivációk megértésében- ez is történelmi terepkutatás, living history ami kiegészítheti a levéltári munkát.
A mai nap 10 éves a blogunk. Szerkesztőségünk ebből a „történelmi” alkalomból megkereste az alapítókat, hogy elevenítsék fel az emlékeikben miként él az indulás időszaka, milyen előzmények után, hogyan is indult el 10 éve az oldalunk. Következzen a blog indulásának története az alapítók szemével.…..
A Fossalta Maggiore-i osztrák–magyar katonai temető története 2019. október 12-én az olaszországi Fossalta Maggiore településen megindító nemzetközi megemlékezés zajlott. A Piave keleti partján található faluban állomásozott 1918-ban Szombathely házi ezrede, a cs. és kir. 83. és a részben ebből…..
Az elveszett tábornok – 3. rész italiano Heinrich Bolzano vezérőrnagy hosszas oroszországi frontszolgálata során jelentős karriert futott be, és kiváló vezetői képességekről tett tanúbizonyságot. Az osztrák–magyar tábornok pályafutását bemutató sorozatunk második része végigkövette eme pályafutás…..
BartókBéla 2020.06.27 10:55:45
@noblesseoblige:
Köszönjük, én is megkaptam, nem tudtam róla, különleges és meglepő!
Ha olvasta a posztsorozat 1. részét, benne van hogy a Haller utcában volt a Hadik laktanya, a vőlegény lakhelye, ahol zászlóaljparancsnok volt 1913-1914-ben Bolzano. A 2. felesége vajon milyen lakcímen várta a férje leveleit 4,5 éven keresztül?
Sőt azért is kérhette magát helyőrségbe mert a válást akarta kiheverni és Grazból el akart költözni, ahol a hadtestnél kényelmes vezérkari beosztása volt.(Grazi anyakönyvekben is lappanghat még valami...)
Ezzel viszont a katonai karrierje mellékvágányra futott és 3 évig megakadt az ezredesi ranglétra fokán
Ha a második házasság is gyermektelen lett, akkor szerintem ez is hozzájárulhatott Bolzano vezérőrnagy egyéni tragédiájához.
Ezzel viszont nem tudok mit kezdeni:
(Találtam egy kronstatti Klaus Bolzanót, aki benősült
a Sayn-Wittgenstein családba. Oldalági rokona lehetett a mi Heinrichünknek, de talán vannak még neki is közös szálai. Ja, és még ma is viselik a nevet Ausztriában...
gw.geneanet.org/efrogier?lang=en&n=bolzano+edler+von+kronstatt&oc=0&p=klaus
gw.geneanet.org/miramarek?lang=en&n=bolzano+edler+von+kronstatt&oc=0&p=johannes+franziskus+nikolaus
BartókBéla 2020.07.14 15:15:45
@noblesseoblige:
A téma tovább dagad és egyszerűen nem enged el!
Küldök még néhány linket.
Pl. a Bolzano címer leírásáról:
www.nobility.eu/familie.php?id_familie=124
Itt vannak a legifjabb Bolzanók, a tábornok egyik testvérének dédunokája, Johannes orosz származású feleségével és kisfiukkal, az ükunokával:
www.royaltyguide.eu/special/2019-06-01%20Sayn.htm

Lehet persze visszamenni a gyökerekig is.
Az olasz származású ős, Bernardo Pompeo Bolzano (1737-1816) adatai is érdekesek lehetnek Nesso városából, amely akkor a Milánói Hercegség területén a Habsburg Birodalomhoz tartozott. Bernardo 1767-ben érkezett Prágába, ahol feleségül vette egy német vaskereskedő Maria Cecilia Maurer nevű lányát és 1781-ben született Bernard nevű későbbi matematikus majd 1793-ban Peter a későbbi orvos fiuk, de csak ők érték meg a felnőtt kort, 10 testvérük gyermekkorukban elhunyt!
Az Edler von Kronstatt címet viszont Johann Baptist (Giovanni Battista) Bolzano kapta 1777-ben, aki 1796-ban hunyt el és Bernardo testvére lehetett.
Ha így nézzük az esetet, Heinrich Bolzano vezérőrnagy olasz ősatyja szülőföldjében nyugszik.
A halálmars krónikása – Szakraida István naplója, 2. rész A sikeres Drina-átkelés után kezd kibontakozni az 5. hadsereg offenzívája. A szerbek ugyan szívósan védekeznek, de kénytelenek folyamatosan visszavonulni. Szakraida István kezdi megtapasztalni, milyen is ez a háború: a győzelmet…..
Számos hajó nevét olyanok is ismerik, akiket semmilyen szinten nem érdekel a tengerjárás vagy a tengeri hadviselés története. Példaként elég csak az egyik legismertebbet, a Titanicot megemlítenünk, de valószínűleg sokunk számára Columbus Santa Mariájának vagy Nelson HMS Victoryjának neve sem cseng…..
Angliából, a magyar születésű Stephen I. Pogany úrtól, a University of Warwick professor emeritusától kaptuk az alábbi fotót, amelyen egy testvérpárt, a professzor úr nagyapját, Platschek Lajost (balra) és öccsét, Dezsőt láthatjuk az első világháború idején. A kép mellé még néhány információt…..
BartókBéla 2020.06.16 08:14:27
Dezsőnek 1939-ig még van nyoma Losoncon:
adtplus.arcanum.hu/hu/search/results/?list=eyJxdWVyeSI6Imxvc29uYyBwbGF0c2NoZWsiLCJzb3J0IjoiREFURSIsImZpbHRlcnMiOnsiRVYiOlsiUEFSVDA3IiwiUEFSVDA4Il19fQ%3D&per_page=20&page=2

Nem lenne meglepő, ha az 1938-as bevonulás után 6 évvel később magyar csendőrök rakták volna fel a deportáltak vonatára Losoncon.A Nagy Háborúban szerzett kitüntetései nem védték meg senkitől és semmitől.
1945 után pedig ha valaki életben maradt, Lučenecen jobb volt Plačeknek lenni...
Még itt lehet nyoma a Dezső családjának:www.pamiatkynaslovensku.sk/lucenec-zidovsky-cintorin