Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jurgen

0 bejegyzést írt és 149 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Ha a szíved kószál és szenved, / vidd vissza óvatosan a helyére, / és helyezd gyengéden a te Istened jelenlétébe. / És ha soha semmi mást nem csináltál egész életedben, / csak a szívedet hoztad vissza / s helyezted ismét Isten jelenlétébe, / – bár az újra meg újra elszaladt, miután visszahoztad –,…..
jurgen 2017.10.05 08:20:34
Mármint házasságkötés előtt vagy után? Persze, hisz mi másra is gondolhattunk volna… ;) Szexualitás, egy örökké visszatérő kérdés és szerintem nincs olyan ember az Egyház környezetében, aki valamilyen módon ne találkozott volna ezzel a sokat vitatott témával. Nem csoda, hiszen ez egyszerűen hozzá…..
jurgen 2017.08.25 11:07:08
@Felicitasz: Fú, de jól esett ezt olvasni. Először ki akartam copy-zni azokat a részeket, amikkel a leginkább egyetértek, aztán rájöttem, hogy az egész kommentet kéne, azt meg minek. Kösz, hogy ezt ilyen szépen kereken megfogalmaztad!

A kommenteket én már csak kevésszer olvasom, s még kevesebbszer szólok hozzá, megelégszem a posztokkal (többek között amiatt, amit írtál), örülök, hogy most kivételt tettem! :)
Nemrégiben történt, hogy a rendi elöljáróim elérkezettnek látták a pillanatot, hogy engedélyt adjanak a jezsuitáknál szokásos úgynevezett „harmadik próbaév” (tertiatus) elvégzésére. Ez azt jelenti, hogy – miután már egy kicsit (sőt nagyon is… :) beledolgoztam magam egy munkába – újra kivonnak a…..
jurgen 2017.08.15 12:06:26
@matthaios: "Az igazi lemondás az, amikor az ember még saját pszichológiai alapbeállítódásáról is lemond valamilyen értelemben."
Lemondani arról lehet, ami felett tudatosan van hatalmam. Nem tudom pontosan, mit értesz "pszichológiai alapbeállítódáson", de ha egyfajta személyiségi jegyeket, akkor azoknak a gyökere nagyon sokszor a tudatalattinkban van. Először fel kell őket ismerni, elfogadni (ha nem tetszik, amit megismertünk), s max. ezek után tudunk lemondani róluk. Vagy én inkább úgy mondanám, Isten szolgálatába állítani őket.

Én is szoktam imádkozni a jezsuitákért, meg hálát adni értük az Úrnak!
Az én húsvétjaim általában elég dolgosan telnek. Szerzetes pap vagyok, ám fő feladatomat tekintve egyúttal olyan ember is, akit szellemi munkára szabadítottak fel. Ráadásul a teljesítményemet számszerűsíthető adatok, publikációk alapján mérik. Ezért aztán – szégyen ide, szégyen oda – időnként…..
jurgen 2017.05.02 21:00:02
@türkiz:

"Pacsy, aki nem a Szívében él, az akármilyennek TŰNŐ lépéseket tehet a világban, a világ felé, akkoris csak a Fejében toporog tovább." - uh, ez azért erős ítélkezés, nem? Egyetértek Veled abban, hogy nem a puszta gesztusok számítanak, hanem az, hogy milyen lelkiséggel, szívvel tesszük azt. De jól érzékelem, hogy te most itt azt állítod, hogy pacsyban nincs ilyen lelkület, csak gesztusai vannak, ergó nem őszinte?
jurgen 2017.05.02 22:24:56
@türkiz: "Nem őszinte? Bocsáss meg, de ki vagyok én, hogy Rólad vagy róla ezt eldöntsem?"
Ugyanígy látom én is. Később mégis azt írod, hogy "ezek a mondatok kimagyarázhatatlanok"...
Nemrég megszóltam valakit. Nem vagyok büszke rá, ráadásul a dolog tönkre is tette a kapcsolatunkat – egyelőre úgy tűnik, jóvátehetetlenül. Elmesélem az esetet, még akkor is, ha a megértéséhez egy kissé elzárt, egzotikus és sokak által idealizált világba kell is kalauzolnom a kedves Olvasót.…..
Az alábbiakban szeretnék megosztani Veletek néhány dolgot a lelkivezetői tapasztalataimból, és abból, ezen a téren hogy hogyan jutottam oda, ahol most tartok. Talán már nem rátartiság, ha azt mondhatom: vannak tapasztalataim. Az elmúlt 20 évből 11 és fél évet hivatalosan voltam spirituálisi vagy…..
jurgen 2017.02.26 01:09:23
@jabbok:
Lehet, hogy meg fogtok lepődni, de én is egyetértek :)
Pont ma néztem meg egy interjút Pál Ferivel, ahol valami nagyon hasonlót kérdeztek meg tőle, valahogy úgy, hogy "nem kell azért néha a pofon az embernek, hogy változzon?"

Mire ő valami nagyon hasonlót válaszolt, mint @Déli pályaudvar: is, hogy sokszor az emberek realitásvesztésben vannak, s ilyenkor nagyon is jól tud jönni, ha ragaszkodunk a realitáshoz, hűségesek maradunk a realitáshoz. Ezt megélheti pofonként a másik.

Ezt csak a mentálos-pszichomókus szakma védelmében :)
jurgen 2017.02.26 21:14:32
@Déli pályaudvar:
Nekem kicsit túlzásnak tűnik a "vallást csinál belőle" rész, de amire akarsz utalni ezzel, azzal egyetértek. Nálam az a gyenge pontja az EMK-nak, hogy hajlamos megfeledkezni a hitelességről. Meg ha valaki csak az eszközeit használja, de attitűdöt nem társít hozzá, akkor az átlátszó (énközlésben beszélek, de látni az arcomon, hogy legszívesebben elküldenélek a... oda)

Meg szerintem bármilyen eszköz, módszer, ami mindenhatóságot hirdet, gyanús. Én a személyre és szituációra szabott megoldásokban hiszek.

@jabbok: Azért ez egy erős általánosítás... Én is találkoztam ezzel a jelenséggel, de a gyereket ezért ne öntsük ki a fürdővízzel...
Hadd kezdjem egy provokatív felütéssel. A neves magyar humánetológus, Csányi Vilmos legutóbbi könyvében ezt írja: „Az erkölcs első fokozata az, amikor a szabályokat a csoport kényszerei miatt tartják meg. Második fokozatán az erkölcsöt kényszerítő szankciókat a csoporton kívülre, ősökre, büntető…..
jurgen 2017.02.19 21:12:42
@fasírt:
De ki mondja, hogy a pszichológia az? Én Pál Feritől vagy Pál Ferinél soha nem hallottam ilyet.
Pál Feri sztem abbna zseniális, hogy amire mi azt mondjuk, hogy "erős hit", arra ő jön egy differenciáltabb definícióval, részletesebb leírással (lásd a linkelt előadás).
Mint ahogy az edző, aki nem csak azt mondja a csapatának: erősebben kell játszanotok, hanem megmondja, hogy a balszélen kevés akct vezetünk, nem állunk bele a párharcokba stb. stb. s akkor leszünk erősebbek, ha ezt meg ezt tesszük konkrétan.
Én egy lelkipásztortól valami ilyesmit várnék el, nem azt, hogy hajtogassa körbe-körbe, hogy erősödjünk a hitünkben, imádkozzunk többet, higgyünk a kegyelemben. Azt én magam is tudom sokszor, MIT kell, abban segítsen, HOGYAN...

P. S.: A Bergman filmet láttam, de nem igazán tudom ide vonatkoztatni, pedig érdekel, hogyan gondoltad...
jurgen 2017.02.19 21:18:57
@türkiz:
Semmi gond. Ha van dolgunk a témával, úgyis bejön még majd.
Remélem, elül szépen lassan ez a vihar - benned és itt a blogon is. Ha meg még tombolnia kell, akkor tomboljon. (Ezt nem ironikusan írom, hanem elfogadón és empatikusan - csak hát a szavak írásban nem a legjobb csatornái az empátiának).
Fel a fejjel, Türkiz!
jurgen 2017.02.21 10:46:32
@fasírt:
Aha, kösz, most már értem a Bergman-példát.
S ezzel meg teljesen egyetértek. Én ezért nem tudok mit kezdeni a teológiával: azon entellektüalizálni, hogy körbeírjuk Istent s megmagyarázzuk a megmagyarázhatatlant nekem olyan életidegen, mint az a sakkozás a filmben a halállal...

Persze, mindig figyelmeztetem magam, hogy nem vagyunk egyformák, s ha mások ezen keresztül találják meg az útjukat Istenhez, ám legyen...
Kaland utca 24. Irány Winnipeg! 2014.04.14 19:11:02
Mami egész hétvégén mondta, hogy kezdjek már el pakolni, mert nem jó az utolsó pillanatra hagyni. Ennek megfelelően hétfő este 10-kor álltam neki a dolognak, hogy kettő órával később rádöbbenjek: nincs meg az útlevelem. Hajnal négyig tartott, míg végigmentem a gyász öt fázisán, hogy aztán két óra…..
Tíz éve ebben a percben jelent meg A hírlapíró és a halál blog első bejegyzése, ami egy összefoglaló volt az azokban a napokban általam írt hírekből. A blog eredetileg egy webes tárhelynek indult. 2004-et írtak, és tájainkon nem nagyon tudták még, mi az a blog. Első verziónk a mára kimúlt…..
jurgen 2014.04.06 23:56:15
Amikor a nagy hidegekben megnyitották a vasútállomásokat a hajléktalanok előtt, valamelyik közlekedési blog szerzője azt írta: ez mindent elmond arról, hogyan gondolkodik az állam a vasútról. Nos, megváltoztatva a megváltoztatandókat, a munka ünnepén hatályba lépett foglalkoztatásitörvény-módosítás…..
Időnként túlterheltnek érzed magad? Olyan munkát végzel, amely hajlamos felemészteni a (magán-) életedet? Vagy egyszerűen csak időnként nehézséget okoz, hogy megvédd magad rámenős és erőszakos emberektől? Szükségét érzed, hogy olykor az eddiginél is határozottabban…..
jurgen 2012.11.03 14:41:26
@türkiz: Teljesen egyetértek Veled abban, hogy éljünk az igenekben. "Nekem úgy tűnik, semmi más feladatunk sincs, mint újra készségessé tenni magunk az igenekre." - írod, s ezt már csak annyival egészíteném ki, hogy készségessé tenni magunkat az IGEN-re Isten hívására (nem kizárólag a hivatásra gondolok, hanem arra a feladatra, amit a nekünk adott talentumok által megkínál), a Vele való kapcsolatra. Ha ezt a nagy IGEN-t ki tudjuk mondani, akkor tudni fogjuk, mire mondjunk igent, s mire nemet a mindennapokban.

Mert rengeteg jó dolog (Istennek tetsző dolog) van a világon, amire IGEN-t mondhatunk. Ez a nagy kínálat azt eredményezi, hogy minden egyes IGEN valami jóra ugyanakkor egy NEM is valami szintén jóra. Például biztos tucatszámra van hasznos keresztény tartalmú blog, honlap a neten. Én úgy döntöttem, hogy a jezsuita blogot olvasom (erre mondtam IGEN-t), ami egyben azt is jelenti, hogy NEM-et mondtam sok más szintén értékes blogra. És ez teljesen rendben van, mert ha mindegyikre igent akarnék mondai, akkor mást se csinálnék, csak a gép előtt ülnék, s elhanyagolnám a családom, barátaim,munkám stb.

Az igenekben élés számomra nem azt jelenti, hogy semmire ne mondjak nemet, mindenre csak igent, mert ezzel egy lehetetlen feladatra vállalkoznék, amibe gyorsan beleroppanok, kiégek stb. (lásd a posztban a példákat) De ha én TUDOM, hogy miért mondok nemet valamire, s ez a valami egy IGEN valami másik jóra, akkor ki tudok lépni a nem-központú gondolkodásból, s belépni az igenek világába, ahogy írod.

Ez szerintem a lényeg: ha a NEM-em mögött nem áll egy IGEN valami más jóra, az valóban önző és öncélú. De ha kimondtam egy nagy IGEN-t valamire, azt tudatosítanom kell, hogy ez egyben NEM-et is jelent sok másra. S ez így van rendjén.

A legegyszerűbb példa erre a papi hivatás a római katolikus egyházban: a római katolikus papok IGEN-t mondanak az egyházi szolgálatra, s ez egyben nemet is jelent a feleségre, családra. S fordítva: a családapák igent mondanak "szaporodjatok és sokasodjatok"isteni parancsra, s nemet mondanak az egyházi szolgálatra.

"...már csak egyet szeretnék mindenekfelett: újra igenben élni :)" A leírtaknak a kontextusában ehhez csak annyit tudok mondani: HAJRÁ-HAJRÁ!
jurgen 2012.11.03 16:17:19
@türkiz: "s azt találtam így első blikkre, hogy többnyire a posztban említett külső-nemek hordják azt a veszélyt, hogy egy idő után galádul átvegyék az irányítást az életünk felett. - Ahogy a külső rendetlenség a belső(nk) felett... (...)"

Igen, ezt aláírom, most már értelek!
Kösz, hogy igent mondtál a konstruktív közös gondolkodásra! ;)
jurgen 2012.11.05 21:04:13
@Karakó: "szerintem csak azért nem szabad nemet mondanom (egy kérésre), hogy a KÖVETKEZŐ feladatra (kérésre) „kipihentebb”, diszponáltabb, jobb kedvű legyek. És nem is biztos, hogy lesz következő kérés..."

Abban egyetértek Veled, hogy én sem tartom helyénvalónak egy esetleges későbbi más feladat miatt (ami korántsem biztos, hogy befut) nemet mondani egy felkérésre. Nekem nem az jött le a cikkből, hogy pacsy egy ilyen helyzetben buzdított volna a NEM-re.

Hogy milyen helyzetre gondoltam, azt itt @jurgen már kifejtettem. Most még az jut eszembe, hogy Jézus is nagyon sokat elvonult egyedül a pusztába imádkozni, böjtölni, volt, hogy menyegzőn mulatott vagy épp hagyta Máriának, hogy heverésszen a lábánál... Miért nem gyógyított éjjel-nappal? Vagy tanított, prédikált folyamatosan? Hisz ott volt a tömeg folyamatosan körülötte, mégis sokszor faképnél hagyta őket... Vagy miért csak 12-t vett magához közel? Vagy miért nem 37 éves koráig tanított 33 helyett?

Jézus is meghúzta a határokat, folyamatosan kapcsolatban volt az Atyával, és a feladatával, amiért eljött a földre, tudta, hogy mit és mennyit kell tennie. (Akkor inkább így fogalmazok, ha a se többet, se kevesebbet irritál.)

S pont ezen van a hangsúly: Jézus nem hagyta magát a tömegtől befolyásolni. Tudta, mi a célja, s ez alapján döntött, hogy mit és mennyit csinál. Vagyis nem azt mondom, hogy én döntsem el, mi a feladatom, hanem azt, hogy nekem kell megtalálnom az Istentől nekem szánt feladatot. S ha ez megvan, tudni fogom, mire mondjak igent, s mire nemet.

Ha ezt a szabad akaratunkból kifolyó felelősséget áthárítjuk a külvilágra, könnyen úgy járhatunk, mint a szolga, aki elásta a talentumát...

Hogy mit kezdtünk ezzel a felelősséggel, azzal majd ki-ki maga elszámol Isten színe előtt. Addig viszont nekünk itt a földön nincs jogunk számon kérni pl. a papjainktól, hogy milyen alapon mondanak bármire is nemet vagy igent.
Miért épp erre a honlapra tévedtél, kedves Olvasó? Vajon tudatosan kerested a jezsuiták blogját? Esetleg csak ide keveredtél, és itt ragadtál, bár voltaképpen haszontalan elfoglaltságnak tartod ezt az olvasgatást? Valóban: szántszándékkal jöttél, vagy valami hasznosabbnak tartott…..
jurgen 2012.11.03 21:53:53
@matthaios: Részemről is ott egy nagy ÁMEN!
szusszanat ?!! 2011.08.04 12:08:09
"Kedves XYZ Úr/Asszony!Piackutatást végzek, kizárólag saját célokra. Szeretném megérdeklődn, hogy Önt mi tartja életben. Mi az, amiért még mindig köztünk van? Szeretene-e tovább maradni, vagy miért érzi úgy, hogy jobb lenne kilépni az egészből?Rövid válaszát…..
szusszanat :) 2011.02.18 17:51:07
ich...ich kommme...ich komme, ja ich komme...ich komme ja schon.... ..
"A szeretet akarat nélkül szentimentalitás szerintem. Az akarat szeretet nélkül, az kegyetlenség.""SZent Ágoston mondta, hogy nem lehet valakit szeretni, akit nem ismerek, és nem lehet megismerni valakit, akit nem szeretek.""HOgy valaki szeret-e engem, azt csak én…..
jurgen 2011.02.06 22:56:45
szusszanat karácsonyra 2010.12.23 19:25:23
ha rajtam múlna, nem lenne karácsony. semmi fals száncsengő és jézuskázás és tettetett vidámság a rosszul megválasztott ajándékok felett. semmi hálálkodás a borítékba gyűrt ötvenesért. senki sem zuhanna össze a porszívózás, padlóvixelés, ablakmosás, mosogatás…..
szusszanat back from the mirror 2010.11.28 21:18:41
nőiesség, szerénység, kreativitás, lelkiismeretesség, energikusságszimmetriahttp://www.youtube.com/watch?v=H0xBiclGFH4..
jurgen 2010.11.30 00:02:24
szusszanat Kill The MOndays Club 2010.10.25 20:34:42
Kezeket a magasba, ki az, aki csatlakozik? 5:30 kelés, miután végre kialudtam magam a hétvégén.egész nap vártam a németeket a suliba, akik bútorokat hoznak és csak holnap jönnek.három órám volt a 9.-ben, utána még zene meg énekkar, és persze senki sem akart semmit sem…..
ezis-azis Álmos álmosság 2010.10.10 21:06:31
Eddig sokáig azt hittem, akkor álmodom a legbizarabb dolgokat mikor teli- vagy újhold van. Ma bebizonyosodott, hogy nem is. Akkor álmodom a legfurcsábbakat mikor iszonyat fáradtan csak úgy eldölök szundítani egyet, és egy óra alatt annyi minden megfordul a fejemben, hogy annyi még…..
szusszanat nem is igaz. 2010.10.05 22:23:57
NEM IS IGAZ. nemisigaznemisigaznemisigaz...........:PPPPPPPPPPPPPPP..
jurgen 2010.10.07 18:20:52
jurgen 2010.10.11 21:57:58
jurgen 2010.10.12 22:28:39
szusszanat hivat-ásom 2010.09.29 22:05:49
Kezdem végtelenül unni, hogy mindenki azt hiszi, tanítani hivatásom. Aztán borzadva fordulnak el, mikor nem vagyok hajlandó ódákat zengeni és hősnek titulálni magam. Szívem szakad meg... :P Bizonyára élveznem kéne, mikor hajnalban felkelek, hogy elzötyögjek a világ végére. És…..
ezis-azis Ave Mariás amerikaiak 1. 2010.09.06 01:41:40
Rögtön a legelején le kell szögeznem, hogy Ave Maria nem egy tipikus amerikai kisváros, és az egyetem nem egy tipikus amerikai egyetem, és a campus még inkább nem az. De itt:mindenkinek hófehérek a fogai, minden lány szoknyában megy a vasárnapi misére, minden fiúnak rövid a…..
ezis-azis Lö Panik 2010.08.21 09:31:00
"Az ismeretlentöl mindig felünk, aggódunk, izgulunk. Ha ez nem lenne, nem is lenne érdekes és hasznos a dolog, csak azok a lépések visznek ELÖRE, amelyek nehezek, a sziklas-szük úton vezetnek, amelytöl mi magunk tartunk, hacsak kicsit is. Tudd, hogy ez igy van jól, ha növekedni…..