Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Heti Kísérlet

17 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A villa szóról legtöbbünknek az evőeszköz jut eszébe, vagy esetleg a drágább házak. Ma megnézünk egy az előbbihez nagyon hasonlatos eszközt, amelyet kísérleteknél (nekem személyes kedvencem), illetve hangszerek hangolásánál szokás használni. Ez pedig nem más, mint a hangvilla. ..
Heti Kísérlet Segner kerék 2016.06.16 22:21:28
E heti kísérletünkben, ha ventillátort nem is készítünk a meleg ellen, egy ahhoz nagyon hasonló, magyar találmánnyal fogunk megismerkedni. A kísérlethez szükséges eszközök: generátor, kábel az eszközök összekötéséhez, esetleg krokodil csipesz, egy hegyes állvány, illetve a kísérlet fő eleme a…..
Nyakunkon a nyár, lassan az iskolának is vége, végre több időt lehet tölteni a szabadban. Azért egy kicsi még vissza van, még talán egy-két dolgozat is. Addig is elhozhatjuk a városi séták szökőkútjainak hangulatát házon belülre is néhány egyszerű eszköz segítségével...
Eheti kísérletünk során tejbe fogunk szivárványszerű mintákat készíteni. A kísérlethez alig pár darab eszközre lesz szükségünk, amelyek nagy része bármely háztartásban megtalálható: tej, szappan, ételfesték és fültisztító, valamint egy közepes méretű tál...
E heti kísérletünk során egy olyan jelenséggel fogunk megismerkedni, amely minden anyagnak jellemző tulajdonsága. Ez pedig a tömegvonzás vagy más néven gravitációs erő. Ennek köszönhetően vagyunk képesek a talajon maradni (és nem repülünk el), emiatt kering a Föld a Nap körül, még a saját testünk is…..
A következő beszámolót a Stiefel Tudományos Kaland pályázaton 3. helyett elért Kalandos Szurikáták nevében, Tirczka Borbála írta. Nyereményük egy hidrogén üzemanyagcellás, okostelefonnal irányítható i-H2GO, oktatási célra használható kisautó. Hamarosan a csapat elkészíti…..
Talán nem ér minket meglepetésként ez a mondat egy gimnazista szájából. Pedig a természettudományok világa fantasztikus felfedezéseket és csodákat tartogat számunkra. A Stiefel Tudományos Kaland című pályázat éppen ennek fényében született. Részletes beszámolóért és a…..
Az idén a Stiefel Tudományos Kaland díjátadó ünnepsége nyitja meg a Kutatók Éjszakáját! Gyertek el az eredményhirdetésre, aztán járjátok végig az ELTE laboratóriumait! Időpont: 2015. szeptember 25. (péntek) 16:00 Helyszín: 1117. Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C. (Déli…..
Te mértél már ilyet? Megmutatjuk neked a módszert arra, hogy miként demonstráld a Kelvin skálát és az abszolút nulla mérését a diákjaidnak. Ez a kísérlet is eszköze lehet annak, hogy érdekesek legyenek az óráid.     Eszközlista: Abszolút zéró mérőműszer…..
Heti Kísérlet Tűztornádó 2014.09.27 21:10:00
Hogyan teheted izgalmassá az órádat? Sokszor mondták az embernek gyerek korában, hogy a tűz nem játék. Azonban egy látványos kísérlet bemutatásához nélkülözhetetlen. Nem igényel túl nagy ügyességet, sem túl sok előkészületet.   Eszközlista:  Forgólap Borszesz…..
Heti Kísérlet Trükk a szegekkel 2014.09.19 21:12:00
Te mennyire vagy ügyes? A kísérlet tömegközéppont elvét hivatott bemutatni. Ezt a kísérletet egy fajta kihívásnak szánom. Aki sikeresen teljesíti és elküldi a videót a demonstrációról, annak megjelenítjük a videóját a blogunkon. A megoldásaitokat küldjétek el a…..
  Szoktál ilyesmivel kísérletezni? A kísérlet alapos bemutatást ad arról, hogy miért érdemes egy professzionálisabb szoftvert használni az adatok rögzítésére. Láthatjuk azt is, hogy a különböző fény hullámhosszok miként befolyásolják a mért feszültség alakulását. Az…..
Heti Kísérlet Szappanbuborék 2014.09.01 21:06:00
 Hogyan csinálhatsz szappanból buborékot? A kísérlethez nem is kell túl sok minden, csak szappan, csapvíz és száraz jég. A kívánt buborékot a felületi feszültség segítségével képezhetjük. Ennek a kísérletnek nagyszerűsége az egyszerűség.    Kísérlet…..
Szeretitek a destruktív kísérleteket? Minden ember szívesen néz vagy hajt végre olyan kísérleteket, amelyben valami tönkremegy. A "rombolási" rész mellett, sok érdekes fizikai és kémiai jelenség figyelhető meg. Ebben a videóban remekül kerül szemléltetésre a hőmérséklet és…..
Te mennyire tartod magad kreatívnak?   A következő videó tökéletes példa arra, hogy egyszerű eszközök segítségével olyan hangszórót építhetünk, amely képes az elektromos jeleket hanggá alakítani. Ez a kísérlet is eszköze lehet annak, hogy érdekesek legyenek az óráid.…..
  Láttál már tüzet táncolni? Gondoltad volna, hogy a tűz tud táncolni? Nem minden nap lehetünk tanui annak, hogy a láng táncra perdül, ha zene szót hall. Ez jelenség azzal magyarázható, hogy a hangok hullámként viselkednek. Ebben a videóban megmutatjuk ... Nem minden nap…..
  Gondoltad volna, hogy a konyhában is lehet kísérleti eszközt találni?     Kicsit főző shownak tűnhet ez a videó, de tele van tudományos elemekkel. Az uborkában lévő nátrium ionok vezetik az elektromos áramot. Ez remek szemléltető eszköze az ionok vezetőképességének.…..