Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szasza82

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Domsjö expedíció mindkét egysége rendíthetetlenül hatol előre az éjszakában. Bendééknél partihangulat van, éppen most tették meg az ötezredik kilométert, valahol Prága alatt. Pozsonyban találkoznak a kopaszra borotvált Pistával, erről poszt is születik majd. Aztán visszaviszik a tréleres srácokat…..
Belsőség A nagy WRC könyv 2009.12.12 18:45:00
Rali-bloggerünk és a kiváló fotós, Bálint Ricsi végre megcsinálta azt, amit már régen meg kellett volna: kőprofihoz illő kiadványt a jelenlegi WRC világáról, erről a motorbőgéstől és benzintől hangos, kavargó-forró porfelhős közegről, ahol csak a legjobbak maradnak talpon,…..
Belsőség A Matáv és a Porsche 2009.12.12 18:30:00
Hogy mi köze egymáshoz a Matávnak és a Porsche Supercupnak? Lényegében semmi, de egy kis utánajárást talán megér a minőségi, L-es méretű Supercup-póló és béjzbólsapka. A megfejtés triviális. Miért használta a Matáv a HTD és a HTE rendszámokat a HTC mellett? (A Porsche…..
szasza82 2009.12.12 18:32:54
szasza82 2009.12.12 18:34:39
Nem méltatnám a nyereményt, mert Csikós már megtette korábban. És azt hiszem, nagyon sokan kérték ezt a Jézuskától karácsonyra, bár ez a könyv olyan, amit tényleg elő fog venni az ember akkor is, amikor a fenyőfáról már réges-rég lehullott a tűlevél. Még a normandiairól…..
szasza82 2009.12.12 18:08:37
szasza82 2009.12.12 18:03:23
szasza82 2009.12.12 18:05:49
Minden bizonnyal vannak tesztek, írások, melyekkel nem ért egyet, más véleményen van a szerzővel, egyszóval nem elégedett. Aztán persze vannak olyanok is, melyek tetszenek, netán megnevettetik, jókedvre derítik önt. Jó és rossz napok, de tán a mérleg nyelve a jó felé billen…..
szasza82 2009.12.12 17:16:11
10
Belsőség Porsche vagy semmi 2009.12.12 17:00:00
Ez a gyönyörű, súlyos és masszív könyv midnen autóbuzi számára kötelező dolog. Meglehetősen ritka, meg is van az ára, éppen ezért tán ez az utolsó és egyetlen lehetőség, hogy hozzájusson egyhez.Kérdésünk természetesen a márkához kapcsolódik, pontosabban a Porsche…..
szasza82 2009.12.12 17:02:15
szasza82 2009.12.12 17:03:34
szasza82 2009.12.12 17:12:56
@ommm: azért jó hogy a magyar szószerinti fordítás nem érdekel!
Ha ön lemaradt az előző Auto-Unionról, mert nem tudta a kérdést, vagy link volt, és fel mert állni a számítógép mellől, hát itt egy másik, ugyanolyan. A gyönyörű, 1938-as Auto-Union rekorder makettjét korlátozott példányszámú ajándéktárgyként elkészítettette idén az…..
szasza82 2009.12.12 16:53:46
Milyen furcsaságot látnak a képen? Mármint ezen az elsőn, itt? Ha mégsem sikerülne rájönni, akkor segítek: nézzék csak a rendszámot! Hogy mi? Zöld? Bizony, és ha már zöld, akkor felhívnám figyelmüket a kettes számú képre, ugyanis ezen negyedóra nyereményét ábrázolja.…..
szasza82 2009.12.12 14:17:03
Ideiglenes M betűjelű, zöld rendszámtábla a mezőgazdaságban
A lassú járművekre vonatkozó eltérő szabályok

A területi közlekedési felügyeletnél forgalomba helyezés előtti vizsgálat céljából be kell mutatni azt a lassú járművet, amely közúton személy- vagy teherszállítást végez, pótkocsit vontat, továbbá a lassú jármű teherszállító pótkocsiját is.

* nem minősül teherszállításnak, illetőleg pótkocsi vontatásnak, ha a lassú jármű kizárólag saját eszközeit és berendezéseit szállítja illetőleg vontatja.

Személyszállítást lassú járművel csak abban az esetben szabad végezni, ha a területi közlekedési felügyelet azt engedélyezte.

* személyszállításnak minősül a vezetővel együtt kettőnél több személy szállítása,

Lassú jármű és pótkocsija átalakításához előzetes engedély szükséges. Lassú jármű gépjárművé nem alakítható át.

A BM rendelet szerint lassú járművel, illetve annak pótkocsijával közúti forgalomba akkor lehet részt venni, ha azt

* nyilvántartásba vették,
* igazoló lappal - rendelkezik,
* törzskönyvvel látták el, és
* érvényes rendszámtáblája van.

A lassú jármű rendszámtáblája fehér alapon piros karaktereket tartalmaz. A rendszám kombinációja megegyezik az általános rendszámtáblával, vagyis három betűből és három számjegyből áll.

A lassú járművel vontatott pótkocsi szintén a fentiekben leírt eltérő színű rendszámtáblát kap.

A rendszám elvesztése, megrongálódása esetén az eljárás megegyezik a rendszámtáblára vonatkozó általános szabályokkal. Igény esetén egyéni illetve egyedi rendszám is engedélyezhető.

A lassú jármű a többi járműre kiadott állandó forgalmi engedéllyel rendelkezik, melyen az "Igazoló lap" minőséget a hivatalos feljegyzések rovatba kell feltüntetni.

A lassú jármű első forgalomba helyezésekor az előzetes eredetiség ellenőrzési eljárás a gépjárműveknél megszokott módon kell hogy történjen. Import esetén a külföldi forgalmi engedélyt, (harmadik országból származó import) vámokmányokat és számlát is meg kell követelni.

Gyakori, hogy a lassú jármű más gépjárműből kerül kialakításra. Ilyenkor meg kell követelni a közlekedési hatóság által kiadott átalakítási, vagy összeépítési engedélyt. A jármű gyártmányaként a közlekedési felügyelet az "Egyedi" kifejezést tünteti fel.

Az "Egyedi" lassú járműre vonatkozó speciális adatokat (pl. gumiabroncs mérete) a forgalmi engedély hivatalos feljegyzések rovatába kell feltüntetni.

A lassú járműhöz tartozó forgalmi engedély elvesztése, megrongálódása esetén a másodlat kiadását az általános szabályoknak megfelelően kell elvégezni. A már nyilvántartásba vett lassú jármű esetén a számítógépes gépjármű nyilvántartás adatainak felhasználásával kell a pótlást elvégezni, ennek hiányában az eljárás a közlekedési felügyelet által kiállított igazolás alapján történhet.

2005. június 30-án hatályba lépett BM rendelet módosítás az alábbiakat szabályozza:

A lassú járművek egy konkrétan meghatározott körére kiterjedően zöld színű M betűjelű ideiglenes forgalmi rendszámtábla adható.

Az M betűjelű ideiglenes rendszámtábla nem a járműhöz kötődik, hanem a jármű üzembentartójához, aki (amely) az engedélyezési eljárást követően jogot szerez arra, hogy az általa üzemeltetett járműre (járművekre) a kiadott rendszámot felszerelhesse a közúti forgalomban való részvétel céljából.

Az érintett járművek köre:

* a magajáró mezőgazdasági és erdészeti betakarító gépek (arató-cséplő gépek, szecskázó gépek, cukorrépa betakarító gépek, zöldségbetakarító gépek, szőlőkombájnok, fakombájnok és erdészeti kiközelítők);
* a magajáró műtrágya- és szervestrágya szóró gépek;
* a magajáró permetezőgépek;
* a speciális magajáró eszközhordozó alvázak;
* a mezőgazdasági tevékenységre alkalmazandó magajáró rakodógép,
* amely tervezési sebessége szerint 25 km/óránál gyorsabb sebességgel haladni nem képes, illetve amelynek megengedett legnagyobb sebességét a típusbizonyítvány, illetőleg a közlekedési hatóság 25 km/óra értékben határozta meg.

Engedélyezési eljárás:
Feltételek:

* a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által kiadott külön jogszabályban meghatározott regisztrációs igazolás (regisztrációs szám),
* a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződés igazolása,
* az ügyfél nyilatkozata a felvenni kívánt ideiglenes rendszámtáblák, valamint az ilyen rendszámtáblára kötelezett járművek darabszámára, azok gyártmányára, típusára és egyedi azonosító adataira (alvázszám) vonatkozóan,
* az ügyfél nyilatkozata az M betűjelű ideiglenes rendszámtáblával közúton használni kívánt mezőgazdasági erőgép(ek) biztonságos és szabályos közlekedésre való alkalmasságáról

Az M betűjelű ideiglenes rendszámtábla jogosítottja köteles a közúti forgalomban részvételkor a mezőgazdasági erőgépen a rendszámtáblát jól látható módon elhelyezni, valamint az indítási napló rovatait tényszerűen kitölteni.

Az M betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű vezetője a közúti közlekedés során köteles igazolni az ideiglenes forgalomban tartási engedéllyel és az indítási naplóval a rendszámtábla használatának jogszerűségét, valamint a külön jogszabályban meghatározottak szerint a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás fennállását.

Az M betűjelű ideiglenes forgalmi rendszámtáblához ideiglenes forgalomban tartási engedélyt ad ki a közlekedési igazgatási hatóság, mely a kiállításától számított három évig érvényes. A közlekedési igazgatási hatóság az indítási naplóba, annak hitelesítésével egyidejűleg bejegyzi az M betűjelű ideiglenes rendszámtáblával használni kívánt járművek fajtáját, gyártmányát, típusát, egyedi azonosító jelét (alvázszámát).

A forgalomban tartási engedély érvényességi ideje - új rendszámtábla kiadása nélkül - három évente cserével hosszabbítható a rendszámtábla használatára való jogosultság fennállásának igazolásával egyidejűleg.

Fontos, hogy az M betűjelű ideiglenes rendszámtáblát csak az indítási naplóban bejegyzett járműre lehet felszerelni

Közigazgatási és
Elektronikus Közszolgáltatások
Központi Hivatala