Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Marx József

119 bejegyzést írt és 48 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
kovacs.beno Nagyhideghegy 2020.10.31 20:59:27
Sziasztok! Rég írtam már, üdv mindenkinek! :-) Mivel olyan szép az őszi erdő, rég túráztam, és hívnak a hegyek - de külföldre nem lehet menni, gondoltam eltúrázom a Nagyhideghegyre. Hogy legyen benne valami kihívás is, pénteken munka után akartam indulni, hogy a túra egy részét sötétben kelljen…..
Marx József 2020.11.01 11:06:46
Egy oldal A szálak elvarrva jók 2020.05.01 18:38:52
  Krusovszky Dénes élre tört. Ami nem meglepő, hiszen versek, novellák több kötetben már megjelentek tőle jó kritikákat aratva, úgyhogy a harmincas évei végén járó író csak azzal okozott meglepetést, hogy terjedelmes regénnyel jelentkezett. Mondhatni, nagy sikerrel, mivel az Akik már nem leszünk…..
Péterfy Gergely bejárta a múlt sok idejét és helyszínét. Láthatólag élvezi a történelemben való otthonos közlekedését. Épp ideje volt tehát, hogy ezt az érdeklődését napjainkig kiterjessze, azaz a magyar „átkosok” történetét körülbelül a harmincas évektől máig (holnapig?) ábrázolandó eseményhalmazzá…..
Thomas Mann Doktor Faustusáról egy oldalon okosat mondani nagy kihívás, hiszen a második világháború utáni világirodalom egyik legjelentősebb műve (1947-ben jelent meg), és rengeteg méltó elemzést kapott. Természetesen – akárcsak Thomas Mann bármelyik regénye – ez sem egyszerű filmsztori kilencven…..
Marx József 2020.04.13 18:30:15
@apro_marosan_petergabor: Az érdekelne, hogy a kétségtelen ressentiment-nek mi az eredete, hiszen a nicknév önmagában mutat valami furcsa világot. Ennyi, mondaná Tompi.
Marx József 2020.04.13 19:05:56
@MAXVAL bircaman közíró: Na, végre eljutottunk oda, ahova Thomas Mann is eljutott hetven éve.Amit felismerni egyáltán nem könnyű, mert úgymond ellentmond a józan észnek, ami a biológiai massza reciklálását tartja egyetlen kivihető céljának..
Marx József 2020.04.13 19:44:06
@Soha ne tegyel haver a fekete lora: Mi a te becsületes neved? Nehogy rokonom, Reinhard Marx müncheni bíboros megsértődjön miattad.
  Magyarázat a képhez kis kitérővel. Nagyon megörültem Radnóti Sándor új könyvének, amely Sosem fogok memoárt írni címen nemrég került forgalomba. Memoár, amelyet elhárít, mert gyakran csak önigazolásra szolgál, de játékosan mégis visszaveszi a műfajt, mert ami megtörtént körülötte a világban az…..
Egy oldal Kínai négykezes 2019.11.07 19:47:54
Az író és felesége, aki szintén író, még az utolsó pillanatban is szervez, intézkedik és csomagol, majd repülőgépre száll, hogy egy hónapot eltöltsön egy íróakadémia meghívottjaként Kínában, nevezetesen Pekingben és Sanghajban. Minden megy, mint a karikacsapás, ma már nem kell Marco Polónak lenni…..
Ezt a fényképet sietek feltenni, nehogy a mondandóm a kampánycsendbe belógjon. Ugyanakkor nem akarom, hogy elvesszen. Fontos korjelző. Elöljáróban tudni kell, hogy a művészettörténészek sokat elmélkedtek azon, vajon a művészeti stílusok korhoz kötöttek-e vagy örök életűek. Eugenio (katalánul…..
        Tóth János operatőrt mindenki Janónak hívta, én is így szólíthattam, amikor az Örökmozi készítésébe belevágtunk. Az ötlet eredetileg Gombár Józsefé, a Mokép igazgatójáé volt, aki a Balázs Béla Stúdió régi filmjeiből rendezői válogatásokat rendelt. Így készült el korábban Szabó István…..
Térey János első prózai műve volt 1997-ben a Termann hagyatéka, amely olyan kis terjedelmű novellafűzér, amelyet a főszereplő, Termann Dezső köt össze meglehetősen lazán. Hogy a szerzőnek szívügye volt a könyv, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy 2012-ben erősen „javított és átdolgozott” második…..
Csodálatos könyvet kaptam Németországból. Nem mai, húsz éve jelent meg. Címe: Agglegények, de semmi tréfálkozás, nagyon puritán képanyag és németeknek némi tájékoztató szöveg. Tanyasi emberekről szólnak a képek, köztük a legtöbb felvétel a Lukács-ikrekről született. Apropó „született”… Aki a…..
Egy oldal Valami fiatal szélhámos 2019.05.07 14:08:28
  Forgách András irodalmi pályája, ha nem is rakétasebességgel, de főleg színdarabjai, drámafordításai révén szépen alakulgatott. A film sem hagyta hidegen. Janisch Attila több filmjének is a forgatókönyvírója volt, köztük a különleges Másnapnak. Hasonlóan kellett erőfeszítéseket tennie, mint a két…..
Kukorelly Endre bátor író. Persze, költő. Még a Parlamentbe is bemerészkedett két évre. Nem sok öröme volt belőle, de élményeiből megírt legalább egy szellemes kötetet, az Országházi divatokat, amelyben az egyik jó mondat: A folyosón arról megy a kiscsoportos diskurzus, hogy hol lehet nyugodtan…..
Marx József 2019.03.07 14:54:37
@Frady Endre: Megtisztelő, hogy a facse egyik klasszikusa felfigyelt az írásomra. Persze, Kukorelly minden minőségében nyerő.
Ha azt állítjuk, hogy a Mann fivérek közül Heinrich is akkora író, mint Thomas, akkor biztos, hogy túlzásba esünk. Mert az matematikailag is lehetetlen, hogy egy családban két zseniális író legyen. A család többi írójáról, Erika Mannról vagy Klaus Mannról ne is szóljunk, pedig lehetne. Ők azok, akik…..
Milan Kundera regénye, a Tréfa megjelenése pillanatában, több, mint ötven éve (1967) szenzációnak számított. Egy rövid történelmi pillanatban, amikor az „emberarcú szocializmus” vágyképe uralta a csehszlovák politikai térképet, meg lehetett írni, hogy mi volt a Gottwald–Novotný-korszak lényege. A…..
77 magyar film A Trianon-film 2018.11.28 19:38:39
  Olyan filmről számolok be, ami nincs. Harminc éve rágjuk a gittet: miért forgat senki Trianon-filmet, ha már lehetne? Igaz, van egy, Koltay Gábor dokumentumfilmje (Trianon, 2004), ami azonban aligha fogja a nézőtereket fölforrósítani. Persze, azon kívül, hogy egykori stúdióvezetőm, Nemeskürty…..
Egyre több az íróiskola. Ámuló amatőröket arra biztatnak, hogy bátran írjanak regényeket. Mert könnyű, persze, ha követik a tanácsokat a főszereplő, a cselekmény és a hatásos írói fogások tekintetében. (Persze, ilyen a helyesírás is...). Főnyeremény, ha valaki, ne adj’ isten, rekrutálódik egy-egy…..
Egy oldal Bächer Iván: Kurgast 2018.11.15 16:58:32
Amikor Para-Kovács Imre 1999-ben a Magyar Narancs felkérésére nekiveselkedett Bächer Iván Kutya Mandovszky című tárcaregényének, hogy valami írjon róla, ezt a viccet engedte meg magának: Bächer Ivánról azért nehéz kritikát írni, mert a számítógépemen nincs ä betű, és mindig külön kell behozni a…..
Egy oldal Spiró György: Kőbéka 2018.10.28 19:32:09
Spiró György nem cicózik. Parti Nagy Lajos vagy Péterfy Gergely publicisztikája a NER-ről mindig a képlékeny jelen pillanataiból indul ki, azokat teszi mérlegre. Gunyoros rövid írások, amelyek azonban nem átütő erejűek, mert a szerzők úriemberek. Ágyúval nem lőnek verébre. Spiró is gentiluomo, de…..
  Péterfy Gergely publicisztikáinak gyűjteménye, a Mindentől Keletre avagy román kém a Weisz-családban alig két éve jelent meg. Karcsú kötet, a majdani filológusok számára rejt ugyan néhány érdekességet, életrajzi töredéket, de a ma szempontjából, amikor minden szenzációs újdonság is kérészéletű,…..
Orhan Pamuk regénye három éve ünnepelte első kiadásának huszonötödik évfordulóját. Tényleg ünnepelték. Törökországban díszkiadást kapott, és honunkban is megjelent. Harmadszor! A Fekete könyv nem a ma világát követi nyomon, hiszen már megjelenése pillanatában is egy emberöltővel korábbra…..
Jókai Anna utolsó könyvét, az Átvilágítás című memoárt lehetetlen értelmezni az antropozófia ismerete nélkül. Legjobb előbb elolvasni Rudolf Steiner önéletírását (nagyszerű könyv), valamint egyik hatásos honi hirdetőjének, Török Sándornak (igen, ő a Csilicsala csodái szerzője is) Mi az antropozófia…..
Egy oldal Petőcz András: Aysa 2018.01.11 21:01:00
Petőcz András Aysa című regénye zárókő, ha szabad irodalomról beszélve építészeti szakszót használni. De tényleg olyan. Az egy évtizeddel korábbi és szenzációs Idegenek és az azt követő Másnap (2011) után Petőcz András lezárja Anna történetét, akiről kiderül, hogy neve valójában Aysa. Olyan kódával,…..
Vannak könyvek, amelyeket sokszor el kell olvasni, hogy megértsük. Például Dosztojevszkij Bűn és bűnhődését, amely látszólag egyszerű, sőt, ha úgy vesszük, mindössze egy bűnügyi regény, de még a legfigyelmesebb olvasónak is nagyon nehezen adja meg magát. Fel kell hozzá nőni. Nem véletlenül. A…..
  Péterfy Gergely Halál Budán című történelmi regénye, ha hajlandók vagyunk lemondani előítéleteinkről, nagy élménnyel ajándékozza meg az olvasót. Márpedig ezért veszünk a kezünkbe könyvet. De milyen előítéletekről van szó? Azokról, amelyeket Jókaitól Gárdonyi Gézáig az iskolában sulykoltak belénk.…..
  Tóth Gábor Ákos tekintélyes életművel rendelkezik, de valahogy sohasem került rivaldafénybe. Erről némiképpen maga is tehet, hiszen a példaképe egy szertelen (alkoholista, elmebeteg és zseniális) amerikai író,  Richard Brautigan, aki  kultuszkönyvét,  a Pisztrángfogás Amerikában címűt akkor írta…..