Regisztráció Blogot indítok
Adatok
delphinus

0 bejegyzést írt és 98 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"A pillangóhatás vagy pillangóeffektus kifejezés magába foglalja a kiindulási tényezők fontosságát a káoszelméletben. Az alapelv az, hogy egy kaotikusan viselkedő állapotjelzővel bíró dinamikus rendszerben a kezdeti feltételek apró változásai véletlenszerű folyamatok pozitív visszacsatolásai révén…..
Az eucharisztikus kánon: az anaforaEzzel veszi kezdetét a Szent Liturgiának az a része, melyet eucharisztikus kánonnak, más néven anaforának, azaz "felemelésnek, felmutatásnak" nevezünk. Ez az a pillanat, amikor az oltárra felajánlásként odahelyezett kenyér és bor adománya…..
Ideje visszaállítani a racionális és kulturált vitát a magyar politikai közbeszédben. Ezért mostantól rendszeresen politikai szereplők érvelési hibáit veszem sorra blogom új rovatában.  Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője tegnap a Sargentini-jelentés kapcsán az magyar jogállamiságról szóló vitában…..
  Sokan csodálkozunk azon (a kormánypárt hívei természetesen nem), hogy miként képes a magyar miniszterelnök valamint a külgazdasági és külügyminiszter olyan határozottsággal nekimenni Németországnak, az unió és világ egyik vezető gazdasági hatalmának?A kormány feltétlen hívei egyértelműen a…..
Már csak egy pár nap van hátra, ezért leírom, miért meggyőződésem, hogy keresztény ember nem szavazhat a Fideszre. Tehát semmiképpen sem szavazok a Fideszre,  mert gyakorlatilag vallást alapított, aminek az istene Orbán Viktor. mert a kereszténység álcáját magára húzva tesz gonosz,…..
delphinus 2018.06.24 21:05:08
@mezeinewsee:
Abból a szempontból nézve, hogy a közvagyon lopása bűn, a helyzet ugyanaz. Ez minden időre érvényes, ebben szerintem egyetértünk.
A fidesz keresztény és demokrata ország építése mellett kötelezte el magát. Ezt nyíltan kommunikálja és vállalja, minden hibájával együtt. Kritizálható természetesen ez vagy az a tette, de semmiképp sem mondható keresztényellenes pártnak, ha mégis megtesszük, akkor mit mondhatunk a többiekről? Ha mindent megkérdőjelezünk, elhihetjük-e a római pápáról, hogy ő katolikus?

A szabad választással úgy vagyok, hogy átéltem a kádár korszakot, akkor tényleg nem volt szabad a választás, csak egyetlen és ugye baloldali párt, a kommunista párt szerepelt a választásokon és mi szépen évtizedeken keresztül megszavaztuk, mert mertünk volna mást tenni…úgyhogy én most ezt mindenképpen szabad választásnak élem meg és nem azért mert iskolázatlan és tudatlan vagyok, hanem mert mind arra voksolhattunk szabadon akire akartunk. Nem hiszem, hogy megvígasztal, de én egyoldalról bigott homofób, másikról meg hasonló femináci vagyok. A közbeszéd ilyen, de szabadon húzhatod be az x-et oda ahova a szíved és az eszed mondja és ez nagy dolog.

Mari néni tájékozatlan volt…de komolyan hiszed, hogy ezen múlt ez? Ez túl egyszerű lenne így. Leginkább azért veszített a baloldal szerintem mert képtelenek voltak az összefogásra és arra amit anno Orbánék megtettek, hogy járták folyamatosan az országot, kapcsolatot teremtettek, elindultak az emberek felé, meghallgatták a problémáikat, szóba álltak velük, beszéltek a terveikről, valós igényekre adtak válaszokat, civil hálózatot építettek és azokkal folyamatos kapcsolatot tartottak. Ez a baloldal így egyébként is kormányzásképtelen erő volt.

Lehet, hogy volt démonizálás, ok. hogy „vicces” volt a sororozás, de van egy valós veszély amire bizony rámutattak, amit éreznek az emberek, az Európába ellenőrizetlenül beáramló migránsok miatt. Nemcsak a tanulatlanok, vagy a mélyszegények, vagy a vallásos keresztények, hanem a gazdagok is, a többdiplomások is, értelmiségiek is, nagyon sokan egyetértenek a kerítés építéssel és elnézik a fidesz egyéb hibáit, mert félnek és féltik az utódaikat, tudják, hogy a tömegesen jelenlevő iszlám itt baljós előjel ebben a kultúrában.
Libertarian És akkor gratuláljunk 2018.04.09 06:00:00
Szar lehet most azon blogok és kommentek szerzőinek, akik holtbiztosan, végtelen önbizalommal hirdették, hogy Orbán most aztán bukni fog, megy mindenki a sittre és itt lesz a kánaán. Merthogy nem csak, hogy Orbán és rendszere nem megy a hűvösre az elkövetkező időszakban, hanem…..
delphinus 2018.04.15 19:32:34
@Brendel Mátyás: háp háp háp....
Történelmi kísérletnek lehetünk tanúi a következő időkben, ha csendben figyelünk: behódol-e a katolikus egyház egy -- tehetséges, ám nagyhatalmi mércével egyelőre még jelentéktelen befolyással bíró, s az Egyházban még külsős  -- politikus újságírónak, és engedélyezi-e számára az Egyházba lépést…..
delphinus 2018.04.06 16:04:37
@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Hol tanultad ezt a hülyeséget, Kétszínű farizeus, hogy a hitelveknek és az életnek nem kell összefüggnie?
delphinus 2018.04.06 16:17:24
@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Úgylátom, hogy semmit nem fogtál föl a nyolc boldogságból. Nem beszélgetek veled tovább, nincsen időm a fölösleges szócséplésre. Hülye vagy, adieu!
delphinus 2018.04.06 17:03:52
„Annyira mérges voltam, hogy a temetőből egyenest a parkolóba siettem, mert féltem, ha tovább maradok, megütöm a lelkészt. Beültem a kocsiba, és sírtam, ez volt életem legrosszabb napja” – így fogalmazta meg gondolatait Matt Zoller Seitz amerikai film- és TV-kritikus, író a nagyapja temetése után a…..
Blogkocsma Pontyfeldolgozás 2013.02.12 07:00:00
Süllőcske   Ez a poszt szigorúan technikai, ami lehet, hogy nem igazán erősségem. Lesznek benne olyan állítások és módszerek, amelyek eltérnek a megszokott felfogástól. De olyan egyszerű fogások is, amelyeket sok olvasó ismer, tőlük elnézést kérek, nem őket okító szándékkal mutatom be, hanem…..
A lombikbébiprogram körüli vitában számos írás született, számos vélemény látott napvilágot. Érvek és ellenérvek, igazság itt, igazság ott. Nehéz kérdés, valós polémia. De van egy kis hiányérzetem. Mintha a legfontosabbról nem esne szó...
delphinus 2017.08.30 21:42:33
@dome64: " Hogy miért nem nem tette ezt, amikor a két dolog logikailag lényegében azonos, annak kitalálását rábízom kinek-kinek magára!"

Nics kapcsolatom a katolikus elittel, hogy a fejükbe lássak és nem akarok gondolni sem arra, hogy a gyógyszerüzletben érdekelt az egyházam.

Miért nem tette ön szerint?
delphinus 2017.08.30 21:46:50
@dome64: Ilyen mélyre hatolni ebben a témában a napi templombajáró laikus hívőktől sem várható el és a gyakorlat ezt mutatja is. Erről még a külön bibliaórákon sincsen szó és ha valaki a plébánosához megy mondjuk tanácsra, mert súlyos betegen el kell vetetnie egy magzatot, akkor sem fog kapni ilyen szintű segítséget, csak felszines kliséket, jó esetben legalább empatikusan. Talán erre utal Veres, mikor aztmondja, hogy ők hibásak abban, hogy nem tájékoztatták az emreket mert nincsen idejük. (Arról is lehetne vitázni, hogy ki a hibás és ki a bűnös de ezt most hagyjuk.)

www.origo.hu/nagyvilag/20161123-nem-valtoztat-ferenc-papa-levele-az-abortusz-egyhazi-megitelesen.html

Amiről ön ír és a fenti cikk is, hogy az egyház a tudás és nemtudás határán mozog, arra kellene, hogy intse az illetékeseket, (Verest is) hogy nagyon óvatosan ítélkezzenek a lombik programban személyek fölött.

Márcsak az egyház múltbéli elhamarkodottságai miatt is. (Giordano, Szent Johanna és sokan mások)
delphinus 2017.08.30 21:47:36
@eloi: Azt azért ne felejtsük el, hogy a katolikusoknak csak nagyon kis százaléka jár rendszeresen templomba, de gyakorló hívőktől sem várható el, hogy olyan nyelvet beszéljenek mint egy teológus pap. Ilyen sehol a világon nincs és nem is lesz. Egy anya aki gyerekeket nevel és még munkára is kötelezik a család megélhetése miatt, nem hasonlítható egy paphoz, vagy szerzeteshez, aki elé odateszik az ételt, kimossák a ruháját, kitakarítanak neki és egyéb a mindennapi életet megkönnyítő szolgálatokat élvez. A papok a családapákhoz képest is kivételezetten jó helyzetben vannak ilyen és ehhez hasonló téren.
Ha arról is fórumot akarsz nyitni, hogy „mi lakik az emberben és milyen állapotban van ma a kereszténység” akkor a klérus felelőssége is erősen fölmerül és ez messzire fog vezetni..
Az ismert szerzetes Szent Józsefet állítja a gyermektelenek számára példaképül, s a szerető családra vágyó állami gondozottak felé irányítaná a figyelmüket...
delphinus 2017.08.27 22:25:17
@Counter: Másképpen eszes. És sok esetben szedhette össze úgy a gyerekeit mint a kikapált krumplit.
delphinus 2017.08.28 10:22:32
@Counter: ??? Ne várjon tőle túl sokat.
delphinus 2017.08.29 22:34:04
@annamanna: Esetleg tájékozódj a román ortodox egyház üzelmeiről, ha találtál már elég sok információt, akkor el lehet gondolkodni azon, hogy az olasz katolikus emberektől miért várod el, hogy kötelezően nekik kell jóvátenni mindazt aminek az elcseszéséhez semmi közük.

Mi magyar családanyák, családapák addig eltartjuk a román cigánygyerekeket és a többit akiket Böjte összeszed (van plébánia ahol évente 3x koldul erre B) és támogatjuk a szentéavatást, de subito(!) ám és nem kérdezünk soha semmit. Elég lesz ennyi?
Újabb szakaszához érkezett a nős férfiak pappá szentelésének párbeszéde, miután a Beer Miklós püspök felvetésére reagáló ferences írására reagáló teológus cikkéhez a SZEMléleken keresztül szól hozzá Balázs atya. Az alábbi írást szerzetestársa juttatta el szerkesztőségünkhöz. A szöveget szerkesztés…..
Barsi Balázs ferences szerzetes atya ismét arra kért minket, tegyük közzé válaszírását Máté-Tóth Andrásnak, a Szegedi Tudományegyetem vallástudósának "Kipróbált férfiak pappá szentelése – nincs teológiai akadály" című írására. (Balázs atya az írását cím nélkül küldte el, a bejegyzés címét a…..
delphinus 2017.08.28 12:10:00
@Klára478: A nagycsalád nem minden. Ismerek ötgyerekes katolikus anyát, aki egyetlen gyerekét sem adta a katolikus egyháznak, nem kereszteltette őket katolikusnak.
Az alábbiakban Barsi Balázs ferences szerzetes atya írását közöljük, amelyet Beer Miklós püspök atyának szán, nyílt válaszként. A cölibátus témájában ajánljuk még ezt a korábbi bejegyzésünket. Beer Miklós püspök nős férfiak pappá szentelésében látja a paphiány megoldását. Európában általában, és…..
delphinus 2017.08.27 19:41:02
Kedves Fülöp Ákos atya!
Idézek egy régi mondást miszerint a legszigorúbb rend nem a szerzetesi, hanem a házasság. Mindig is állítottam, hogy kitartani egy szentségi (holtodiglan-holtomiglan) házasságban szerencsés esetben is nehezebb mint cölebszként élni. Ma már állítólag erre tudományos magyarázat is létezik. Azt állítja ön, hogy a teljes kiszolgálás mellett is nehéz szegény szerzetesnek a cölibátus megtartása. Mi lenne neki könnyű? És miért kellene, hogy könnyű legyen neki? Nem Krisztus szőlőjébe állt be, aki olyan áldozatot hozott mindnyájunkért ami egyedül áll a világtörténelemben? Nem élő jel szeretne lenni, hogy keresőknek és hívőknek felmutassa Isten szeretetét és jelenlétét a világban? Nem értem azt az aránytévesztett siránkozást ami a cölibátust övezi.

Ami a gyakorlati oldalt illeti, a plébánosoknak a régi világokban – nemcsak 100 éve - valóban mindig voltak (ki)szolgálóik és ez ma is sokuknál így van még, de ez mégsem jelent jogalapot arra, hogy ennek automatikusan így kell mindig lennie. Márcsak azért sem, mert Magyarországon egy átlagos család életében sem jellemző, hogy a szülők rendszeresen szolgálókat (szakácsot, takarítót, mosónőt) tudnak tartani, pedig mindkét szülő minimum 8 órában dolgozik, nem csak a saját fenntartásuk anyagi fedezete a tét. Egy belvárosi plébános maga ismerte el nekem szégyenkezve, hogy luxus élete van a családokéhoz képest. És nem is mondhatott mást, mert magam is meggyőződhettem róla. Nagyon sok édesanya betegen is elvégzi a háztartási munkákat és a család körüli teendőket, pedig neki is szüksége lenne elesettségében az ápolásra és a kiszolgálásra, legalább néhány órára, napra, de arra sincsen segítsége.
Visszakérdeznék és megfordítom amit ön mondott: hívő családok valószínűleg olyan beszélgetésben vennének részt szívesen ahol végre ők is elmondhatják, hogy „hogy éreznék jól magukat a bőrükben” az Egyházban és miben tudnak ebben a papok segítségükre lenni. A merev távolságtartás érdekes módon nekünk is probléma ám és gyakran érezzük azt, hogy ránk csak a felajánlásoknál és az adakozásoknál van szükség, ha a saját identitásunk szerinti véleményünket szeretnénk elmondani a saját beszélt nyelvünkön természetesen, akkor hirtelen egyedül találjuk magunkat. A húzósabb dolgokkal most elő sem jövök.
Veres püspök úr augusztus 20-i kijelentései hullámokat kavartak és újabb am blokk keresztényellenes kirohanásokhoz vezettek, ezért talán érdemes szétegyelni a dolgokat. Amiért Veres püspök úr kijelentéseit joggal támadni lehet az három dolog. Az első az arrogancia, mellyel a katolikus egyház…..
A Balaton és felvidéke, 2014 nyarán. „Aki álomból kél, álomnak hiszi,Aki ébren, riadalmán túl remegveés lebegve könnyűnek érzi magát,különös, de nincs nagyobb zörej,a fák sem hajladoznak, a falak semdőlnek senkire, holott dőlhetnének éppen...”(Nagy Gáspár: Tudom, nagy…..
delphinus 2014.08.31 17:01:21
VÉGE A NYÁRNAK
Tóth Árpád
Ez már nem nyári alkonyat

Még ifjúságával tüntet a nyár,
Még dagadóra szítt kebel a domb,
A rácskerítés peremén
Még csókolózni könyököl a lomb.

Még titkolják sóhajuk a szelek,
S mint a hancúzó gyerekek,
Rugdalják a napozó utakon
A furcsa ördögszekeret.

De estefelé hirtelen
Elkomolyodik a világ -
Ez többé már nem nyári alkonyat,
Fájdalmasak a fák.

Összebújt testük sötét és hideg,
Csak felsóvárgó csúcsukat
Ragyogja be nagymessziről
Valószínűtlen fényével a nap.

Valami fáj a tájnak. Csattanó
Izzása merengésbe hal,
Érzi a vén föld, mily rég volt szegény
Igazán boldog s fiatal.

Most álmodja mélázón vissza tán
A nyolcvanmillió éves nyarat,
Mely eónokkal ezelőtt
Ontotta rá az ifjú sugarat.

Az volt a nyár! Tüzelt a fény
A dinoszaurusz páncélos övén,
S az élet boldog szörnyalakokat
Próbálgatott, nagy páfrányok tövén.

De aztán jött a vénség, és a föld
Fáradt lett, rosszkedvű, beteg,
Jött a jégkor, s az ember jött vele,
A boldogtalan szörnyeteg!

A természet még kísérletezik,
Gyúlnak ujjongó, kurta, vad nyarak,
Élni, boldognak lenni még,
Ó, ragyogjatok ősi sugarak!

Hiába. Elszalad a nyár.
Bús ember, megállok a fák alatt.
Elkomolyodik a világ,
Ez többé már nem nyári alkonyat.

A csókra hajló lomb közül lehull
Egy kora ősz, rozsdásodó levél.
Az ördögszekér megáll az úton,
És feljajdul a szél.

Amíg az őszi nap melenget,
s te mélán hallgatod a csendet,
szeretnéd eltagadni titkon,
a tél is itt jár már a sarkon.
Ne siránkozz, hogy jobb volt nyáron,
ne élj a múltban mindenáron.
Örülj a mának!

Amíg vannak, akik szeretnek,
van értelme az életednek.
Mindegy, hogy rohannak az évek,
ha érzed melegét egy kéznek.
Még érdemes reggel felkelni,
ha van kinek kenyeret szelni.
Örülj a percnek!

De ha mégis magány a sorsod,
ha a gondot egyedül hordod,
erőt is ad hozzá az élet.
Találd meg mindenben a szépet.
A nap rád is úgy süt, mint másra,
ne gondolj hát az elmúlásra.
Örülj, hogy élhetsz!

Nekem tetszettek a képek!
Személyeskedve, lekezelően nyilatkozott újságíróknak a francia köztársasági elnökről...
delphinus 2017.06.23 22:39:11
@Hari Seldon 2: Ne legyél annyira büszke és magabiztos a helyismereteddel kapcsolatban, mert könnyen megjárhatod még. Tájékozódj inkább azt ajánlom.

"Laroque-Timbaut az egyik legjobb közbiztonságú hely Franciaországban"

www.origo.hu/nagyvilag/20170622-dzsihadista-terrortamadas-laroque-timbaut-ban.html

Nem vagy biztonságban Párizsban sehol sem, ezt jobb ha megjegyzed. A saját érdekedben.
delphinus 2017.06.25 18:28:32
@Hari Seldon 2: Igen, sokmindent tudok, egyik gyerekem francia egyetemre jár, van néhány tapasztalat. Milyen érdekes ez látod, a francia fotelból ide lehet nekünk kiabálni a tutit, de ha tükröt tartok neked az már fáj...hogy is van ez akkor?
UPDATE 2019:Bár a poszt 2012-ben íródott, de jelenleg is aktuális! 2019-ben! További hasonló posztok (rendelés külföldről):ÁFA-VÁM határok: http://bit.ly/junkieeeboyrendeleskulfoldrol1reszSzállítási idők: http://bit.ly/junkieeeboyrendeleskulfoldrol2reszVámolási folyamat:…..
Vagy integrálunk, vagy ártatlan tömegek halálában leszünk részesek, és akkor biztosan elsöpörnek bennünket a menekülők. Itt a válasz mindazoknak, akik eddig azt hitték, hogy a magyar–szerb határra húzott kerítés megállíthatja a menekültáradatot, s ezzel Orbán Viktor…..
Mi, magyarok azt hisszük, hogy csak nekünk vannak évszázadok óta húzódó nemzeti problémáink. Pedig dehogy, minden nép küzd a sajátosan rá jellemző össznépi traumával. A németek is, és most nem a holokauszt miatti vezeklésekre gondolok, az csak következmény. Ha megnézzük a…..