Regisztráció Blogot indítok
Adatok
házipék

18 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Történt, hogy a férjem mangós-passiógyümölcsös tortát kért születésnapjára, félig-meddig viccből, hiszen érett mangót is nagyon ritkán kapni a magyarországi boltokban. Lehet kapni viszont mangópürét a fűszerboltokban vagy ázsiaiétel-boltokban! Úgyhogy elkezdtem keresni a recepteket, végül pedig…..
KenyérBlog "5 perces" baquette 2015.10.09 23:46:39
Eredetileg a baguette kétlépcsős tésztakészítési művelet, ez a recept viszont egy lépésben készül, a Beastie bistro blogról loptam. Cserébe elég híg és ragacsos a tésztamassza, dagasztani sem kell. Időhiányban, gyorsan összedobni ideális, bár kicsit veszítünk az…..
KenyérBlog Nehézsúlyú diótorta 2015.10.09 23:42:23
András 34. szülinapjára készült, francia diótorta. Mint sok más francia sütnivalóban, ebben is rengeteg a vaj, ez esetben még a dió is.  A recept:http://messywitchen.com/recipe/dessert-recipe/walnut-tart-tarte-aux-noix/ ..
KenyérBlog Kannelbulle 2015.10.09 23:39:35
God morgon med kannelbullar :)Igazi svédség ez a péksüti, tulajdonképp egy elég power fahéjas csigáról van szó. Éjszaka kelt a hűtőben a tészta, ma reggel betöltöttem és kisültek szépen. A tetején vaníliás cukorszirup csillog.Recept, igaz svédül (mindenhol csökkentettem a…..
Ez az első igazán komoly saját kenyérreceptem. Viszonylag sok kovászt tartalmaz, kelesztési ideje minimum 8 óra, nyáron rövidebb, télen hosszabb. Kb. 60% teljes kiőrlésű rozs, a többi búza kenyérliszt (BL-80 többnyire, de néha BL-112 és finomliszt keverve). ..
Különbség három képben. Az elején még a friss kovász vezet, de ez a kezdeti lelkes bugyborékozás ne tévesszen meg senkit, távol van még az érett kultúrától, miközben a fagyasztóból elővett kovászmagból két nap alatt sütésre kész kovász…..
KenyérBlog Kifli 2015.10.09 23:26:55
Házi kifli (joghurtos-vajas verzió). Egy legenda szerint 1529-ben Bécsben sütöttek először kiflit egy kávézótulajdonos kérésére. Hogy ugyanis a törökök Bécs elleni sikertelen ostromát követően a jó ideje nélkülöző néppel megetessék a félholdat. Persze lehet, hogy nem így…..
KenyérBlog Croissant 2015.10.09 23:14:54
Három nap, kőkemény meló a dermedt vajat kinyújtani a dermedt vajas tésztalapok között úgy, hogy ne legyen ideje megolvadni. Mindezt akkor még egy nyújtásra rendszeresített üres borosüveggel. Nem volt jó. De az eredmény igen.    ..
KenyérBlog Pain Forêt Noire 2015.10.09 22:35:30
Ez volt az első fantáziakenyerem. Nevezzük Pain Forêt Noire-nak, ha már "francia" az anyakovásza :D Az előző Pain au Levain sütésből maradt egy csomó öregtészta, amit fel akartam használni, mert annyira erős volt, hogy a hűtőben is tovább dagadt. Szóval még mielőtt szétnyomta…..
Tárolás A nevelgetett kovászt legjobb, ha a konyhaszekrényben tároljuk egy olyan részen, ahol nincs élelmiszer, csak edények. Jó, ha viszonylag állandó a hőmérséklet, a konyha levegője pedig esélyesen tartalmaz megfelelő baktériumokat a beindításhoz. Ha a kovász jó, akkor nem…..
KenyérBlog Pugliese 2015.10.09 22:35:23
    ..
KenyérBlog Pain au Levain 2015.10.09 22:35:23
Két vekni Pain au Levain, azaz francia házi kovászos kenyér. Három napos a recept, amit kettőre rövidítettem le, így szombat reggeltől vasárnap estére kész is lett. Mindössze 20 gr (egy evőkanál) kovász van benne, ez kovászolja át fokozatosan az újabb hozzáadott lisztet. Így…..
KenyérBlog Ihlet Kanadából 2015.10.09 22:35:22
Polestar Hearth from Blair Cameron on Vimeo. ..
KenyérBlog Butterbread 2015.10.09 22:35:19
Amerikai stílusú vajas kenyér Kicsit igazítottam ugyan az eredeti recepten, kicsit kevesebb vaj került bele, mint az eredeti receptben volt. A kalácshoz hasonlít, csak éppen sós. Van benne 650 g kenyérliszt, 405 g víz, 4 g instant élesztő, két veknihez 10 dkg vaj, 40 gr tejpor, 2…..
Pár éve, amikor kezdtem sütni, magyarul nemigen találtam kenyérreceptet, ami tetszett volna, mert nagyjából mind arra épült, hogy rakjunk bele jó sok élesztőt, és akkor 1-2 óra alatt megkel a tészta és lehet is sütni. Valójában persze még ezek a kenyerek is adott esetben sokkal…..
A kovászhoz nem kell más, csak liszt és víz. Nincs benne élesztő. Az sem kovász, amikor a kelési folyamatot több részre osztva előtésztát készítünk. A magyar nyelvben sajnos nem különböztetjük meg, gyakran találkozom azzal, hogy kovásznak hívják azt is, ami csak előtészta,…..
Ez a vigyorgó vikingszarvas sisak egy 100%-os rozskenyér immár fele példánya. Tegnap este sült, és elég jól fogy... Sok múlik a liszten, ez a mostani kenyér tanulsága, meg hogy unásig kell gyúrni. Akkor még egy ilyen zömök ördög is finomság lesz... Készült: kb. 500 g RL-125…..
KenyérBlog Bemutatkozás gyanánt 2015.09.25 23:23:10
Az egész úgy 2012-ben kezdődött, amikor egy utazás alkalmával beugrott, hogy inkább magamnak kellene sütni a kenyeret, és nem sokra rá a kezembe került Svédországban egy könyv, a Riddarbageriet bröd, ami a házipékek ikonikus könyve lehet arrafelé, és megtanultam belőle kovászt…..