Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szujó Norbert

98 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Dark óta nem szabad félvállról venni a német misztikus sorozatokat. Bár ennek újabb igazolását joggal várhattuk éppen a Dark alkotóinak idén megjelent alkotásától, az 1899-től, érzésem szerint az nem ugrotta meg ezt a lécet. Korrekt és igényes filmalkotás, de pont a réjtélyszövésben nem a…..
Az antológia-sorozatoknak a televíziózás hajnala óta szakadatlan a pályafutása: az ötvenes évektől kezdve nem volt olyan év, amikor ne futott volna egy-vagy több ilyen sorozat a tévében. A műfaj a rádiójátékokból nőtte ki magát és természetesen ezer szállal kötődik irodalmi hagyományokhoz. A krimi,…..
Az ismeretlentől való félelem ábrázolása, átadása a lovecrafti rémirodalom fundamentuma. Lovecraft szerint az emberiség legősibb és legerőteljesebb érzése a félelem, és a legősibb és legerősebb félelem az ismeretlentől való félelem. Arra is rájött, hogy az emberi kíváncsiság, a megismerés vágya…..
Ari Aster Hereditary (Örökség) című filmje magasan a Démonok közötthöz hasonló, a jól bejáratott formulákat csak ritkán variáló alkotások által meghatározott középszer fölé emelkedve rúgta be az ajtót 2018-ban – határozott szerzői attitűdje, sajátos művészi látásmódja okkal nyerhette el a…..
Ebben a sorozatban sorra veszem a klasszikus rémirodalom, illetve a lovecrafti kozmikus horror és rokonstílusai hazai kiadástörténetének állomásait. Nem időrendben, hanem időről-időre levéve egy-egy érdekes kötetet a polcomról.Ha követed a sorozatot, egyre teljesebb képet kapsz arról a folyamatról,…..
Az ember hátat fordíthat önmagának és a világnak, de nem fordíthat hátat annak, ami benne lakozik. Bár korábban úgy határoztam, nem írok többé blogot, bizonyos körülmények és belső késztetések arra sarkalltak, hogy újra billentyűzetet ragadjak. Ez a blog arról fog szólni, ami mindig biztos pontot…..
across.the.void Köszöntő 2022.08.13 16:15:57
"I had the book that told the hidden way Across the void and through the space-hung screens That hold the undimensioned worlds at bay, And keep lost aeons to their own demesnes"   – H. P. Lovecraft: Fungi from Yuggoth(részlet)   "Megvolt a könyv; vén, mint rejtett utak Át Más Tereken és át…..
RANDOMKULT Mindent köszönök! 2021.02.11 11:47:02
Bár a szívemhez nagyon közel állt, valamint a neve is kellemesen csengett a fülemnek, mégis úgy döntöttem, hogy a 2021-es esztendővel új utakra lépek. A blog szellemisége nem vész el és át sem alakul, azonban hazudnék, ha azt mondanám, hogy a platform-váltás csak technikai formalitás. Egyszerűen…..
A koronavírus-járvány, ahogyan a kultúra és a társadalom minden területére – a művészmozik helyzetére is negatív hatással volt, de megnyíltak új utak is. Minden filmbarát érdeke, hogy lehetőségeihez mérten segítse a magyar art mozikat.  A Randomkult új sorozatában művészfilmeket ajánlok az olvasók…..
Amilyen lendülettel vetettem bele magam a misztikus, sci-fi és horror antológiasorozatok nézésébe, annyira megakadtam a feldolgozásukkal. De most haladunk tovább egy klasszikus sorozat nyitóepizódjával! A The Veil (A fátyol) 1958-ban futott, tizenkét részen keresztül (0-11). Egyetlen évadot élt…..
Hamarosan érkezik a Netflixre a J.J. Abrams nevével fémjelzett Lovecraft Country című horror. Azaz a legjobb időben, a legjobb helyre, a legjobb embertől jön egy, a lehető legjobban megválasztott forrásműből táplálkozó adaptáció. Néhányak fejében azonban meglehetős képzavar van azzal…..
A koronavírus-járvány, ahogyan a kultúra és a társadalom minden területére – a művészmozik helyzetére is negatív hatással volt, de megnyíltak új utak is. A válsághelyzettel járó bezárások igen kellemetlenül érintették a hazai művészmozikat, amelyeknek amúgy is sok kihívással kellett eddig is…..
Emlékeztek az AllStar, avagy Nem MindenCsillag ragyog című képregényre, amiről korábban már írtam? Nos, a Zsiger.hu produkciója új szintre emelkedik, hiszen a fekete-fehér füzetet professzionális színezéssel adja ki újra a nemzetközi vizeken is magabiztosan lavírozó, magyar underground-kiadó. Az…..
Bár – ahogyan a kultúra és társadalom minden területének – a magyar képregénynek is rendkívüli kihívásokkal kell szembenéznie, az alkotói kedv nem fogy el soha! Hogy a hazai képregénykiadók hogyan élik meg a járvány okozta helyzetet, a Kilencedik.hu összeállításából kiderül. Az biztos, hogy a…..
Randomkult új sorozatában különböző (első sorban angol-szász nyelvterületről származó) fantasztikus antológia-sorozatok egy-egy epizódját mutatom be. Célom az, hogy legalább kis mértékben átadjam ezeknek a csodálatos, önállóan is értelmezhető történeteknek a varázsát és kedvet hozzak másoknak is a…..
László Márk interneten megosztott vázlataiból, rajzaiból már sejteni lehetett, hogy egyszer még nagy dolgokat fogunk látni a fiatal alkotótól. Nem sokkal első saját képregénye, a nagyszerűen sikerült A kisfiú és a szellembohóc hazai megjelenése után a nemzetközi porond is megnyílt előtte: év elején…..
A GooBo rövid útkeresés után az egyik legszínesebb, legizgalmasabb hazai képregénykiadóvá nőtte ki magát. A Dragonero, a Maximum Bonelli olasz képregényei, a Valiant-sorozat, a magyar Zorro – mind professzionális gondozásban kerülnek az olvasók elé, akik így okkal szavaznak bizalmat a nekik. A kiadó…..
Stephen King műveiből olyan könnyű rossz adaptációt csinálni, hogy jobb, ha minimalizáljuk elvárásainkat – akkor még jól is szórakozhatunk. Különösen szerencsés helyzetben van az, aki a "mester" néhány klasszikus művét olvasta csak, és úgy ül le megnézni egy-egy modern filmfeldolgozást. A…..
A blog idén töltötte be a negyedik életévét és mivel szívem csücske, úgy érzem, egy évet még minimum megérdemel. A blog első igazi bejegyzése 2016 április 6-án jelent meg, én innentől számolom a Randomkult pályafutását. Már hosszú ideje csak tengődik a blog és bár több "megújulást", "rebootot"…..
A Goobo sorozata az olasz képregény világába ad betekintést, ezzel is színesítve az itthon megjelenő címek egyre gazdagabb repertoárját. A Goobo kiadó, Tálosi András vezetésével, az Epicline képregénymagazin gondozásával kezdte meg pályafutását, azonban a Dragonero fantasy sorozat 2018-as…..
Az AniMagazin első száma 2011-ben jelent meg – a kéthavonta megjelenő, ingyenes, elektronikus folyóirat 2019-ben elérkezett az ötvenedik számához. Magyarországon a nyomtatásban megjelenő Mondón és az AniMagazinon kívül nincs olyan folyóirat formájú médium, ami az anime/manga-rajongók és a…..
Pápai Gábor, alias Awesomniac nem először tesz azért, hogy a rajzokért, képregényekért és úgy általában a pop-kultúráért rajongó közönsége aktívan tegyen mások jólétéért, boldogságáért. Persze tennénk mi alapból is, de ha frankó cuccokkal gazdagíthatjuk gyűjteményünket, az még inkább awesome! A…..
Bár már hosszú ideje nem volt szó a blogon a hazai lovecrafti/weird színtér kiadványairól, ez nem azt jelenti, hogy szakítottam a témával! Az Azilum valamennyi számát, és a The Black Aether minden kiadványát megveszem és elolvasom továbbra is, valamint még mindig azt vallom, hogy... az H. P.…..
RANDOMKULT ELHAGYNI SOHAORSZÁGOT 2019.09.29 14:03:33
ERŐSEN SPOILERES BEMUTATÓ!   Bár az anime-nézés egy olyan hobbi, amire egy egész életet rá lehet áldozni, én szezononként csak egy-két számomra érdekes címet nézek meg. Az utóbbi időben ilyen volt a Carole and Tuesday (amiről még lesz szó itt) és jelen bejegyzés tárgya: a Promised Neverland. A…..
Szerintem alig akad valaki a japán képregények és rajzfilmek hazai kedvelői közül, aki legalább ne hallott volna Nihei Cutomu kultklasszis mangájáról, a Blame!-ről. Nemrég én is ledaráltam belőle egy jó adagot – avagy engem darált be, ha így jobban tetszik. Elmúltak azok a "régi, szép idők", amikor…..