Regisztráció Blogot indítok
Adatok
drpuskaspalma

26 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az osztálytársak vagy a kollégák felől érkező zaklatás, szekálás vagy bántalmazás – vagyis az egyre elterjedtebb angol kifejezéssel: bullying – nem csupán lelkileg viseli meg az embert. Az újabb kutatások szerint a bullying áldozatainak körében jóval gyakoribb a fejfájás mind gyermek- mind…..
Többször említettük a Fejfájás Centrumokat, mint olyan szakrendelőket, ahol kifejezetten erre a panaszra szakodosott ideggyógyász fogad minket. De milyen esetekben fordulhatunk hozzájuk és ott mire számítsunk? Dr. Ertsey Csabát, a Semmelweis Egyetem Neurológia Klinikájának…..
Fejfájásblog Hipnikus fejfájás? 2015.09.28 09:52:17
Megfájdulhat a fejünk alvás közben? Meglepő, de igen: az alvás alatti, más néven hipnikus fejfájás a ritka fejfájástípusok közé tartozik. Először csak néhány évtizede, 1988-ban írták le a jelenséget, amelynek során az erős, tompa, többnyire kétoldali fejfájás…..
A sport és a fejfájás kapcsolata kettős: a hirtelen, nagy intenzitású fizikai megterhelés migréneseknél migrénes rohamot provokálhat, de olyanoknál is előfordulhat sport-indukálta fejfájás, akik amúgy nem migrénesek. A mozgás ugyanakkor a fejfájás kitűnő ellenszere.  Heti…..
A terhesség alatti fejfájás több szempontból különbözhet a „sima” fejfájásoktól: egyes fejfájástípusok gyakoribbá, mások ritkábbá válhatnak, a szokásos gyógyszereink egy részét nem szedhetjük, ugyanakkor a terhesség alatti fejfájás csak ilyenkor előforduló…..
A fejfájás olyan gyakori és megszokott panasz, hogy talán fel sem merül bennünk, hogy orvoshoz kellene fordulni vele. Vannak azonban esetek, amikor mégis szükség lehet a panasz kivizsgálására és orvosi ellátásra. De melyek ezek az esetek? Általános szabály, hogy ha a…..
A fejfájás közismerten gyakori, már-már mindennapinak számító tünet, illetve betegség. Hajlamosak vagyunk bagatellizálni a problémát: á, nincs semmi bajom, csak fáj a fejem. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint azonban sajnos a fejfájás az egyik…..
A leggyakoribb önálló fejfájástípusok a tenziós fejfájás és a migrén. Mindkét esetben rendelkezésre áll hatékony gyógyszeres kezelés – míg tenziós fejfájás esetén a gyógyszerelés inkább a tünetcsökkentésre, addig migréneseknél a tünetcsökkentésen kívül a…..
A fejfájást a hormonrendszerünk is befolyásolja, és ez különösen igaz a migrénre. A női szervezet hormonális változásai felerősíthetik, de csökkenthetik is a fejfájásos tüneteket. Havi ciklus és migrén A migrén és a menstruáció összefüggését mutatja, hogy két…..
Ha a fejfájásunkkal orvoshoz fordulunk, érdemes megfelelően felkészülni, a korszerű nemzetközi ajánlások szerint ugyanis a fejfájások okait és típusát leginkább a tünetek gondos elemzésével lehet kideríteni. Azaz nem feltétlenül a laborvizsgálatokban vagy a koponya képalkotó…..
A nyugati ember számára a meditáció még ma is kissé misztikusan cseng: mi jó származhat abból, ha az ember tétlenül üldögél és nem gondol semmire? A tapasztalatok szerint elég sok minden - például csökken a fejfájásunk, és ezt a hatást már tudományos kutatások is…..
A fejfájásbetegségben szenvedők számára a fejfájás többnyire kiszámíthatatlannak, befolyásolhatatlannak tűnik: akkor jön, amikor kedve tartja és dugába dönti a terveinket. Az elsődleges fejfájásbetegségek többsége, azaz a migrén és a tenziós fejfájás azonban nagyon is…..
A fejfájások egyik viszonylag gyakori típusa a migrén, ez a betegség azonban nem kizárólag fejfájással jár: az esetek egy részében egyéb, sokszor különös tünetek is kísérik. A furcsa tünetek jellemzően a migrénes fejfájást megelőzően lépnek fel, a szakemberek…..
A fejfájáscsillapító gyógyszerek között található a legrégebben ismert gyógyszereink, illetve hatóanyagaink egyike: magát az aszpirint 1899 óta gyártják, de a rokon hatóanyagok, azaz a szalicilátok használata több ezer éves múltra tekint vissza. Gyógynövény az antik…..
Olyan, mintha egy abroncs szorítaná a fejét és elsötétülne tőle a világ? Vagy inkább mintha késsel szurkálnák a halántékát és mintha minden fény és zaj is éles, hasító fájdalmat okozna? Vagy mintha egy sötét, pulzáló golyó költözött volna a koponyájába, ami…..
A köztudatban a migrén viszonylag jól elkülöníthető, tipikus tünetekkel járó, ritka betegség – ennek ellenére a migréneseknek több mint a fele nem is tudja, hogy migrénje van. Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint a migrénben szenvedő pácienseknek csak…..
Fejfájásblog Stressz = a fő ok? 2015.09.13 07:37:23
A fejfájás a veleszületett hajlamon felül rengeteg környezeti tényezőtől függ, az egyik legfontosabb és legtöbbet kutatott ilyen környezeti tényező pedig a stressz. Talán nem mondunk újat azzal, hogy a stresszteli életvitel megnöveli az esélyünket a fejfájásra, mi több, a…..
A rendszeres jógagyakorlás, mint szinte minden sport, jó eséllyel csökkenti a fejfájásaink gyakoriságát és erősségét, de a jóga abban az esetben is kínál megoldást, amikor épp fáj a fejünk.  Mégis miként működhet fájdalomcsillapítóként az, ha furcsa pozíciókba…..
A nyugati orvoslás vívmányai mellett napjainkban sokan keresik az alternatív gyógymódokat is. Az egyik legnagyobb múltra visszatekintő ilyen módszer az akupunktúra. A módszer hatékonyságát a tudományos kutatások a legtöbb kórkép esetében nem igazán tudták bizonyítani, a…..
A dohányzás és a fejfájás között többrétű a kapcsolat. Egy nem dohányosnak már néhány slukktól is megfájdulhat a feje, de a fejfájás a megvonási tünetek között is szerepel: ha épp leszokni szeretnénk a dohányzásról, az első napokban jó eséllyel meg kell birkózni némi…..
A sorozat utolsó hetében néhány szál lezáródott, másokat nyitott kérdésekkel hagytunk ott, és persze itt sem hiányoztak a szokatlan intervenciók. Nem minden esetben világos a számomra, hogy az adott páciens terápiája itt véget ért vagy fog még járni tovább? A terápia…..
Kicsit már számomra is unalmas mindig a terápiás keretekről írni, de úgy tűnik, a sorozat rengeteg témát kínál ehhez. A Virággal való beszélgetés egy kórházi padon zajlik, Ágnes óráján pedig András helyett Annamarit látjuk. Aki Andrásról beszél. Hogy is van ez? Virág…..
Tudom, hogy állandóan a keretekről írok, dehát ami itt megy, az már több a soknál. Most épp a kirohangálásra gondolok: megfigyeltük, hogy Dargay pszichoterápiás üléseinek körülbelül egytizede ér véget úgy, hogy lejár az idő, vége az ülésnek? A többiről mind zaklatottan…..
A második héten András mintha jobban teljesítene szakmailag, legalábbis kevesebbszer kaptam a fejemhez sírva az epizódok láttán. Ez már csak azért is érdekes, mert a magánélete, ha lehet, még kevésbé van a topon – a valóságban azért többnyire az a tapasztalat, hogy egy…..
drpuskaspalma 2014.11.11 13:05:44
@isolde: igen, nagyjából az van, amit írsz, habár a különféle családterápiás iskolák nem egyeznek mindig ebből a szempontból. De én abban sem vagyok biztos, hogy D. itt családterápiát folytat, lehet, hogy egyénit folytat a gyerekkel. Mindegy, azt mindkét esetben egyeztetni kell vele, vagyis Misivel, hogy mi az, amit el fog mondani a szüleinek, és mi az, amit nem.
drpuskaspalma 2014.11.11 19:25:14
@isabel417: hát épp ez nem túl életszerű, 150 órát beszélni magadról és az élettörténetedről anélkül, hogy anyádat szóba hoznád. Én mondjuk terapeutaként kb. az ötödik órában gyanút fognák, ha ezt csinálja a páciensem :)

De igen, fegyelmet kellene tartania, az ő felelőssége és az ő feladata figyelmeztetni a keretekre a betegeit, és ezt nem csinálja.
drpuskaspalma 2014.11.29 14:45:58
@REM.: Nem igazán értem a reakciódat. Természetesen szükség van rá, hogy egy pszichoterápiáról szóló sorozatban etikai dilemmák és tökéletlenségek szerepeljenek, máskülönben nem lenne sztori, nem lenne dráma, pont ettől érdekes ez a sorozat: Dargay időnként olyan etikai dilemmákba keveredik, amik átgondolásához nekem is elő kellett vennem a Pszichoterápiás etika tankönyvet. Másrészt, bár erről az 5. hétnél írok, a terapeuta nem tökéletes ember, és amelyik ezt hiszi magáról, az jó eséllyel nem túl jó terapeuta. Mindenki követ el hibákat, így természetesen én is. Ugyanakkor a tökéletesség és az etikai kódex megszegése között azért léteznek fokozatok.
Szex és etikai bizottság Tisztázzuk akkor végre, pontosan hol jelentette fel Andrást az öreg Abonyi. Két helyen: egyrészt a rendőrségen, foglalkozás keretében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt, másrészt pedig a Pszichoterápiás Tanács Etikai…..