Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Péter Zoltán

39 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Két évvel a népek tavasza előtt különösen nagy hőfokon égtek a hazafias érzelmek lángjai Itáliában, hiszen Szent Péter trónusát az egységes Olaszország mellett hitet tevő IX. Pius pápa foglalta el. Értelmiségiek és egyszerű polgárok tömegei érezték elérkezettnek az időt a Habsburg rabiga lerázására…..
Kazuo Ishiguro A napok romjai után írt fontosabb regényei viszonylag gyorsan, angol kiadásukat követően pár év múlva megjelentek magyar fordításban. Adódik tehát a kérdés, hogy miért kellett a magyar olvasóknak ilyen sokat várniuk a Vigasztalanokra – ami 1995-ben jött ki Nagy-Britanniában, de csak…..
A „karantén időszak” nagy felfedezetje volt számomra Kazuo Ishiguro – ekkor olvastam el két vékonyka kötetét a Dombok halvány képét és a Napok romjait, majd nemrég az Európa kiadó akciójának köszönhetően egy facebook hirdetés elém dobta Az eltemetett óriás könyvborítóját. Rákattintottam és…..
Nacume Szószeki a Meidzsi-korszak egyik legkiemelkedőbb regényírója. Irodalomtörténeti jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy azt a rövid időszakot, amíg aktív író volt Szószeki-éveknek is nevezik a japán irodalomtörténészek. Szószeki – saját bevallása szerint – kevésbé kötődött országa…..
Az Edo-korszakban Japán teljesen elzárkózott a külvilágtól, egyedül a Nagaszaki kikötőjébe beeresztett holland kereskedőkön keresztül tartotta a kapcsolatot a külvilággal. A császár uralma már 1185-től névlegessé vált. Az ország tényleges irányítói az 1470-es évek közepéig a sógunok voltak, majd az…..
A magyar olvasó számára ifjúsági szerzővé degradált James Fenimore Cooper az amerikai irodalom első nagy hatású regényírója, akinek könyveiről sok mindent el lehet mondani, de azt, hogy nem a felnőtt olvasóknak szánta azokat, aligha. Pedig kis hazánkban – német mintákat követve – több, mint száz…..
Kevés ellentmondásosabban megítélt alkotása van a drámairodalomnak Katona József – nemzeti drámánknak kikiáltott – Bánk bánjánál. Sokan, sokféleképpen magyarázták már, hogy érdemei ellenére sem kiváló, fogyatékos dramaturgiájú alkotásról van szó. De hát mit van mit tenni, szegény ember vízzel főz,…..
Pietro Mascagnit egyoperás szerzőként tartják számon az operarajongók, pedig a Parasztbecsület után még tizennégy színpadi művet komponált, ám való igaz, hogy az e műfajban legelsőként megalkotott opusának népszerűségét egyikkel sem tudta felülmúlni. A Cavalleria rusticana meghozta a fiatal…..
Charles Gounod Faustja egyike a legnépszerűbb és legtöbbet játszott operáknak: a Magyar Királyi Operaház már megnyitásának évében műsorra tűzte és lényegében a Carmen mellett ez a darab képviselte szinte állandó jelleggel a francia operairodalmat hazánk első számú dalszínházában. Ugyanakkor…..
Zene és irodalom Negyedszerre 2020.03.16 20:51:49
Negyedszerre fizette ki? – kérdezte tőlem egyik nyolcadikos diákom az előadás kezdete előtt a nézőtéren ülve. És hát igen, negyedszerre fizettem érte, hogy megnézhessem a Bábszínház Semmi című előadását, s az infláció következtében egyre emelkedő jegyárak ellenére is úgy érzem: megérte negyedszerre…..
Lassan tíz év telt el Erkel Ferenc születésének kétszázadik évfordulója óta s fájdalom, nemzeti operaszerzőnk műveinek kritikai kiadásáról semmi érdemi információ nem szivárgott ki azóta. 2010-ben Tallián Tibor úgy nyilatkozott, hogy a Sarolta előrehaladott állapotban van, de a közreadók fantáziáját…..
Az álarcosbál  Verdi életművének sok vitát kiváltó alkotásai közé tartozik. Mind a librettó nyelvezetét, mind cselekményalakítását, dramaturgiáját számtalan kritika érte a darab ősbemutatója óta. Az újabb kori bemutatók ragaszkodnak hozzá, hogy a szövegkönyv eredeti változata szerinti a történet…..
A Hovanscsina új verziójának sikeres koncertszerű bemutatója után az orosz operairodalom egy másik ritkaságával is megismerkedhettünk az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál alkalmából: április 20-án Csajkovszkij Jolántájának a dallamai csendültek fel szintén koncertszerű előadás keretei között a Bartók…..
Jules Massenet színpadi művei közül egyedül a Manon tudott hosszabb időre gyökeret verni a magyar operaszínpadon. Az meglehetősen kései, 1905-ös pesti bemutatót követően kisebb-nagyobb megszakításokkal, de egészen az 1940-es évek elejéig repertoáron maradt, ám azóta nem került ismét színpadra a…..
Vannak operák, amelyeknek helye a repertoárban megkérdeőjelezhetetlen s amelyeket vétek levenni a műsorról, ha rendelkezésre állnak megfelelő énekesek az előadásukhoz. Donizetti Lammermoori Luciája ilyen örökzöld klasszikus, s valahogy a Magyar Állami Operaház mindig szerencsés helyzetben volt,…..
Zene és irodalom Rossini magyarul 2019.02.24 20:06:02
A sevillai borbélyt leszámítva Rossini operái nem tartoznak az agyonjátszott darabok közé kis hazánkban, de az Ory grófját - annak ellenére, hogy a Magyar Állami Operház évtizedek óta nem tűzte műsora - több produkcióban is láthatta a magyar közönség. 2005-ben a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon…..
Ritkán fordul elő Budapesten, hogy egy operaritkaság, bemutatása után több, mint egy évvel is szép számú közönséget vonzzon az Erkel Színházban, pedig Az olasz Algírban idei sorozatának utolsó előadására gyakorlatilag megtelt a színház hatalmas nézőterének földszinti része s még a szünetben sem…..
Zene és irodalom Nincs irgalom! 2019.01.27 18:55:22
A francia grand opera hatalmas tablóiról volt híres: grandiózus kórusjelenetek, hosszú zenekari betétek, indulók, balettek, felvonulások és levonulások, miközben meganyi mellékszereplő tűnik fel és el, s a történet főszálát sokszor több mellékszál színesíti. Az események lassan csordogálnak előre,…..
Az 1800-as évek második felében, illetve az 1900-as évek elején tevékenykedő olasz operakomponisták jórészt egyoperás szerzőkként élnek a köztudatban: Giordano, Mascagni, Leoncavallo, Cilea, Ponchielli - olasz "kismesterek", akiknek mindössze egy-egy darabja színesíti a világ operaházainak…..
Vincenzo Bellini egykor egyike volt a legnépszerűbb operakomponistáknak, élete főműveként számon tartott Norma pedig sokak számára a zenei tragédia mintaképének számított, amivel Wagner szerint a zeneszerző a görög tragédia magaslataiba emelkedett. Bellini ebben a művében is hű maradt a bel canto…..
Gioacchino Rossinit a legnépszerűbb operaszerzők között tartjuk számon, de az elmúlt években gyakorlatilag egyetlenegy Rossini-opera volt műsoron állandó jelleggel az Operaház műsorán, ám immár harmadik évadja az agyonjátszott Sevillai borbély dallamai sem csendülnek fel a II. János Pál pápa téren.…..
Amikor egy opera több évtized múlva tér vissza egy dalszínház repertoárjába érdemes fontolóra venni, hogy egy formabontó, modern rendezésben színpadra állított produkció nem feltétlenül fogja megtalálnia az utat a közönség szélesebb rétegeinek kegyeihez. Ez történt néhány éve A bűvös vadász esetében…..
Giacomo Meyerbeer operáinak pesti előadástörténete 1836-ban kezdődött, ekkor mutatták be a Nemzeti Színházban a zeneszerző első nagy sikerű darabját, az Ördög Róbertet. Ezután azonban meglehetősen sokáig, egészen 1850-ig kellett várnia a főváros közönségnek a következő Meyerbeer-premierre.…..
Kevés magyar író mondhatja el magáról, hogy kisregénye világhírű komponistát ihletett zenés színpadi mű megkomponálására, így nem meglepő, ha Jókai Mór Cigánybárójának operett adaptációja pár hónappal a bécsi ősbemutató után megszólalt a magyar fővárosban, és hosszú évtizedeken át tartó töretlen…..
Zene és irodalom Nemzeti bel canto 2017.03.23 21:18:23
Amikor múlt év októberében lezajlott a Szegedi Nemzeti Színház új Bánk bán bemutatója szomorúan vettem tudomásul, hogy a Tisza parti városban sem hallhatjuk Melinda szerepében Kolonits Klárát, annál is inkább, mert aligha van ma énekesnő, aki Hollósy Kornélia emlékéhez méltóbban tudná megszólaltatni…..