Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csaba Szirják

7 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pár kedves barátommal megalapítottunk a MEP - Managers of Engineering Projects-et, ahol közösen fogunk szakmai témában blogot vezetni. Ezért ezen az oldalon már csak Targetprocessel kapcsolatos cikkek fognak megjelenni, a projektmenedzsmenttel és vezetéssel kapcsolatos bejegyzéseket a másik blogban…..
Előző rész: Sebesség a Szoftverfejlesztésben I. A Szoftverfejlesztés Sebességének Modellje Kezdjük egy áttekintő nézettel, megijesztelek már az elején. A kép meglehetősen rémisztőnek tűnik, de bízz bennem, el fogom magyarázni az utolsó bitig. A végén lesz egy erőteljes eszközöd amivel…..
Előző cikkemben (7 interjú a Google-nél) elmeséltem, hogyan is zajlott egy felvételiztetési folyamat a világ egyik legjobb cégénél, a Google-nél. Most azonban azt is szeretném veletek megosztani, hogy mi mindent tanultam ez alatt a két hónap alatt, hogyan tudok ebből én is és ti is a legtöbbet…..
Ebben a bejegyzésben azt szeretném megosztani veletek, hogy milyen csodálatos kalandban volt részem az elmúlt 2 hónapban. Rengeteget tanultam és sok mindent gondoltam át annak hatására, hogy a Google azt akarta váltsak vissza a vezetői pályáról a fejlesztői szerepbe, ha csak egy rövidebb időre…..
Régóta szerettem volna már egy Targetprocess bemutatót tartani az ismerőseimnek, ezt most végre sikerült is összehozni. A helyszínt a VCC:Live biztosította és elsősorban qBox-os (egyelőre zárt meetup vezetőknek, de erről írok majd később) barátok vettek rajta részt. A cél az volt, hogy…..
Minden IT cég ügyvezetője a szoftvereit gyorsabban szeretné elkészíttetni. Az idő a legdrágább és legértékesebb erőforrás, így azt nem pazarolhatjuk el újraírásra, refaktorálásra, megbeszélésekre és különböző fizikai tevékenységekre. Igaz ez? Hát, ez attól függ... Sok cég gyorsan növekszik,…..
Több éve nem írtam már blogbejegyzést... Ennek azonban legfőbb oka az volt, hogy nem volt kellő motivációm és elegendő időm. Most azonban úgy döntöttem, hogy visszatérek! A korábbi blogommal szemben, most nem elsősorban magamról, hanem szakmai témákról szeretnék írni. Közel 5 éve hagytam abba az…..
Június 26-án tartottuk meg sorrendben ötödik rendezvényünket, melynek során kerekasztal beszélgetésre invitáltuk a magyar banki szféra informatikai projektekkel küzdő vezetőit. Vendégeink voltak: Biszak Gábor (K&H Bank) Buda Mónika (Cetelem Bank) Fogarasi Sarolta…..
Csaba Szirják 2014.07.02 20:49:42
@Vén Márton:

"Nekem lenne pár kérdésem agilis módszertannal kapcsolatban..."

A kérdéseket végigolvasva elsőre az jutott eszembe, amit kb 1 éve tanultam: PARADIGMAVÁLTÁS. Nagyon fontos, hogy más szemüvegen keresztül is vizsgálódjunk, mert ha a meglévő paradigmáinkon keresztül nézzük azt, hogy mit csinálnak emberek, pontosan azt fogjuk kapni, amire számítunk. Pedig erre bizony van ráhatásunk, az egyik ilyen témakör a bizalom...

"- Felelősségvállalás, elköteleződés a teljes teamtől..."

Itt az első példa: Az emberek alapvetően jónak születtek és nem rossznak, ne így közelítsünk hozzájuk. A fejlesztők azért lesznek elkötelezettek, mert szinte mindent beáldoztak azért, hogy fejlesztők lehessenek és kreatív munkát végezve alkothassanak. Az elköteleződés nem hiszem, hogy azon múlik, hogy mennyi pénzt kapsz, felmossák-e veled a padlót, neked kell-e kiállni bemutatni az eredményt. Ezt inkább úgy hívnám, hogy félelem és hogy ezt vállaltad a pénzért, magyarán eladtad magad. Sarkallatosan fogalmazok, de próbálj a másik oldalra is áthelyezkedni. Egyébként a Scrum-ban nem véletlen, hogy a Team Demo-zik és nem az SM vagy PO.

"- Egy projektben rengeteg ellenségeskedés van...?"

Ejha, totál másképp látjuk a dolgokat :) Szerintem az osztályok és emberek között akkor van konfliktus, ha a seggüket védik és nem arra törekednek, hogy előállítsanak valamit közösen. Nem hiszem, hogy el kellene sikálni a problémákat, sokkal inkább kitenni az asztalra és konstruktívan megoldani. Vannak kommunikációs trainingek és egyéb programok is amik segítenek. Ami azonban ennél is fontosabb, az az, hogy lássuk a célt. Nem várható el egy fejlesztőtől, hogy átlássa a folyamatokat? Viccelsz? Az egyik szakma, ahol az átlag IQ toronymagasan van. Arra tették fel az életüket, hogy problémákat oldjanak meg. Ha nem vagy hajlandó elárulni a problémát, csak hogy te milyen megoldást találtál ki, akkor ne csodálkozz.
Példa: Vegyél le holnap a számládról 3500 Ft-t. Nem kell tudnod miétr, csak szólj ha megvagy vele. Jah, hogy jobb lett volna azt mondanom, hogy olvasd el Stephen R. Covey 7 szokás című könyvét? Te meg megrendelted volna online, mert úgy gyorsabb és olcsóbb... Ez az egyik első dolog, amit meg kell tanulni, célokat kell adni és hagyni az embereket, hogy megoldják. Ha nem tudják, akkor te vagy a béna, mert rossz embert vettél fel, rosszat választottál a csapatodba.

"- Product owner feladatai..."

Én nem olvastam sehol olyat, hogy a PO-t a megrendelő vagy a megvalósító lenne köteles adni. Az egyik fél elvileg jobban tudja, hogy mit szeretne, a másik meg jobban tudja, hogyan kell terméket fejleszteni és hogyan kell a fejlesztőknek ez átadni. A legjobb, ha az ügyfél oldalon van ilyen ember, de ha nincs, akkor a megvalósító cégnek kell legyen ilyen embere, aki képviselni tudja az ügyfelet megfelelően. Fontos az is, hogy az ügyfél nem érti sokszor a technológiai oldalt, ezért hagyni kell onnan is beszivárogni az ötleteket és a kettős hajtást megvalósítani, mert akkor lesz valami igazán jó termék.

"- Nincs dokumentáció rész...?"

Ez bullshit :) Szerintem az agilis módszertanok sokkal részletesebb dokumentációt kérnek, mint a waterfall. Csak azt mondják, hogy a következő iterációra tervezz és specifikálj alaposan, a távoliakra pedig elnagyoltabban. Ezzel szemben a waterfall langyosvíz. Írj sokat, de ne olyan részletesen, hogy az alapján bárki dolgozni tudjon, de legalább a végén mondhatod, hogy te kérted, de ők félreértették és nem azt csinálták meg amit kellett.

- "Amire a projekt team vállalást tesz, azért felelősséget vállal..."

Igen, ezt mondja a módszertan. Ez nem jelenti azt, hogy készen lesz, ez azt jelenti, hogy felelősséget vállal, ha nem lesz kész. Magyarán kollektíven lesznek "büntetve" és nem egyénileg. A hibákból tanulnak és már a következő iterációban jobban fognak teljesíteni.
Hazugság? Mi a fenéért kellene hazudni? Erre biztos nem jó rászoktatni az embereket. Játszunk tiszta lapokkal. Az agilis hozzáállás azt mondja, hogy adott idő alatt adott büdzséből kihozza a maximumot értékesség szempontjából.

Remélem, hogy sikerült némely kérdésedre válaszolnom és a jövőbeni projektjeidbe be tudod építeni. Itt-ott lehet keményen fogalmaztam, ezért elnézésedet kérem, de úgy éreztem kicsit a másik oldalt is meg kell mutatni.
Mindezt amúgy úgy mondom, hogy a te oldaladon állok már 3 éve, annyi előnyöm van, hogy 12 évig fejlesztettem is.