Regisztráció Blogot indítok
Adatok
M Szlávik Tünde

235 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyik legkedvesebb feladatunkat csináltuk ma: írtunk. Kulcsár Attila nyíregyházi kortárs író, építész egyik tárcájának az elejét olvastam fel, majd az volt a feladat, hogy folytassák a történetet. Mint akiken megnyomták a START gombot, úgy kezdtek el írni; volt, aki két oldalig meg sem állt.…..
Írta: Lós Levente Esténként a városba érve bizony Gyerekek ezreit elfogja az iszony, Ugyanis mindegyik ismeri a mesét mostanra, A csikimanó történetét minden ember tudja. Nappal minden szép, pillangók, szivárvány, Ám mikor nap lemegy, megjön ő, meg ám. Alacsony termetű, zöld kis lény ő, Anyja…..
Kortárs irodalmi szakkör Nagyapa 2024.02.25 15:50:05
Írta: Szabó Hanna Bámulok hosszan a távolba Minden egytől-egyig lángokba Elég minden, porrá hullik Felnézek s hangom elcsuklik Látom hogy engem néz az égen Belegondolok abba, milyen volt régen Engem néz, sőt, csodál Arrébb megyek, már ott áll a tónál Most a partról hullámokkal…..
„Táncol az égen, a felhők felett, Táncol a telihold sápadt fényén, Elragad magával, játszik velem, Eltűnik, mire elérném.”(Első Emelet) Ha veszel egy marék kavicsot, valószínűleg unalmasan porosan és szürkén hevernek majd a tenyeredben. Ám ha meglocsolod őket egy kis vízzel, előtűnik a színük,…..
Arra a jelenségre, amikor az ember képtelen ébren maradni, sokféle mondást ismerünk. Ha széplélek vagy, akkor használhatod az álommézzel kenték meg a szememet vagy a meghintettek álomporral kifejezést. Ha a túloldalon helyezkedik el az alap szókészleted, akkor jön a beájultam és a kinyúltam. Esetleg…..
Hatalmas suli a mienk. Mint egy kisebb falu. Soha nem felejtem el az első tanévnyitó értekezletet, amikor már tudtam, hogy 93 pedagógus van az Aranyban, de akkor ráadásul a tagintézményekben dolgozó kollégák is az aulában ültek: többen voltunk, mint a régi iskolámban a tanulók. Aztán eljött a…..
Aranygyapjú Varjú az ághegyen 2024.01.23 19:02:40
Az óráim zöme a harmadik emeleten van, olyan tantermekben, amelyeknek ablakai a belső udvarra néznek. Itt vannak a sportpályák, ahol boldogan rohangálnak a szabadok, míg mi a világháborúval birkózunk a négy fal között, meg a háromnyomásos gazdálkodással próbálok unalmat űzni. Igen, a tanári…..
Aranygyapjú Most kell mosolyogni 2024.01.22 19:53:16
Egészen jó a Facebookon ez az Emlékek funkció. Néha egy-egy poszt, beszélgetés annyira elevenen él bennem, hogy magamtól azt mondanám, két-három éve kerülhetett fel. Aztán szembejön a valóság: ez bizony már 11 éve volt, ez a másik 8 éve... Amire azt hittem, nemrég írtam róla, az is három éves. Rohan…..
A családi fényképalbumot lapozgatva újra és újra meg kell állapítanom, hogy a legtöbb fotón bizony a legszőrösebb családtag, Boci cica szerepel. Ennek végtelenül egyszerű okai vannak: Boci hathetes kora óta roppant fotogén, s nem tud tiltakozni a megörökítése ellen. A fiaim viszont jó tíz éve úgy…..
Szeretem az Életrevalók című filmet, többször is láttam már. A két ünnep között a darabot is meg akartam nézni, de már nem kaptunk rá jegyet– szerencsére. Azért jobb, hogy így alakult, mert akkor betegség miatt nem tudtunk volna hármasban elmenni. Ma este viszont pótkarácsonyt rendezünk a színházban…..
Annak idején úgy tanultuk, hogy az angolok kedvelt témája az időjárás. Na most vagy angol lettem, vagy látens meteorológus, mert ahogy visszagörgetem az elmúlt napok bejegyzéseit, szinte mindegyikben van egy kis hó, egy kis köd, némi szivárvány. Bevált szisztémán ne változtass, mondja a művelt…..
A félév zárása mindig az az időszak, amikor úgy érzem magam, mint egy ismeretlen hadiösvényre tévedő indián. Mintha még soha nem csináltam volna... Minden évben megdől az „így szoktuk” meg a „tavaly úgy kellett”. Ismeretlen funkciók jönnek szembe a Krétában. „Pedig a múltkor már megtaláltam” –…..
Ma többször is esett a hó, de mindig csak pár percig, s általában olyankor, amikor nem tudtam vele különösebben foglalkozni. Márpedig a hóesés akkor az igazi, ha kicsit nézheti az ember. Az első két alkalommal éppen órán voltam. Amikor felsóhajtottam, hogy esik a hó, tizedannyi reakció sem volt rá,…..
Ha egy pici gyerek nyűgös, a hátán pörögve rosszalkodik, semmi nem jó neki, akkor hamar jön a diagnózis: elfáradt. Én ha fáradt és nyűgös vagyok, néha szívesen pörögnék a hátamon kínomban, de nem tehetem. Egyrészt koszos lenne a ruhám, másrészt nem biztos, hogy fel tudnék állni a produkcióm után, s…..
Időről időre mindenkinek meggyűlik a baja a hangyákkal. Nálunk akkor volt ez mindennapos probléma, amikor Boci direkt kitette a falatokat a tányérja mellé, s ha nem vettem észre időben, jött a nyomeltakarító brigád. Volt egy jó kis módszerem a hangyák ellen, el is tűntek hamar minden alkalommal.…..
Igazából már reggel megírhattam volna a nap örömét, mert olyan szerencsében volt részünk, amire már régóta vártunk: 3/4 9-kor végre láthattunk egy Herculest. Egészen pontosan egy Lockheed C-130H-2 Herculest, a román légierő katonai gépét. Tudom, sokan nem erre számítottatok, hanem valami…..
Aranygyapjú Törököt fogtam 2024.01.13 19:43:52
Még szerelmünk hajnalán – közös egyetértésben – hoztunk egy felelősségteljes döntést: nekünk nem lesz kutyánk. Nem értünk hozzájuk, nem akarjuk, hogy csak szenvedjen mellettünk. Én amúgy is tartok a kutyáktól, meg aztán alapvetően inkább macskás vagyok. Azok közül is egy nyert meg magának igazán:…..
A napom egészen addig teljesen rendben volt, amíg haza nem értem, s el nem kezdtem híreket olvasni. Ott vége volt a jókedvemnek. Hogy eltereljem a gondolataimat, minden fáradtságom ellenére nekiálltam, kijavítottam a félévi dolgozatokat. Mire végeztem, szerencsére megérkezett a sógorom, jót…..
A lyukasóra kiváló alkalom arra, hogy az ember megpróbálja kicsit utolérni magát az adminisztrációval vagy kizárva mindenféle zavaró körülményt, nekiálljon dolgozatot javítani. Ebből a háromból kettő – az adminisztráció és a dolgozatjavítás – olyan, mint a hidra, aminek csupán annyi köze van a…..
Írta: Szécsi Noémi  A tizenkilenc éves Fülöp siket, de megtanulta, hogyan viselje méltósággal a siketségét. Az iskolában elsajátította a jelbeszédet, és ha összpontosít, szájról is olvas. Minden tanára nagy tehetségnek tekinti. Vajon jobban értené kiszámíthatatlanul viselkedő családtagjait, ha…..
Nagyon könnyű örülni a mínusz két foknak, ha az ember mínusz tizenegyben indul el hazulról. Régen természetes volt a hideg, most nyafogunk, ha pár napig tisztességes téli időjárás van, annak megfelelő mínuszokkal. Nem akarok a fagy mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról értekezni, meg nosztalgiázni…..
Ez az a tipikus helyzet, amikor egy kép többet mond minden szónál. De azért én dumálok mellé egy kicsit, mert nem akarom megkerülni a kihívást. A kép csak sejteti, hogy kívül ropogósra sült, belül krémesen puha lapcsánkával van dolgunk, mely köszönhető a kétféle reszeléknek: az egyik hosszú,…..
Aranygyapjú Jósavárosi Amudsen 2024.01.08 19:08:05
A találkozások örömén, az egymásra mosolygásokon túl, de az öleléseken még innen, eltelt a mai nap is. Mint amikor megállítják a filmet egy pillanatra: mindenki megdermed mozdulat közben, a kamera tesz egy kört a szereplők körül, aztán snitt, indul tovább a jelenet – mintha meg sem történt volna ez…..
Micsoda veszett idő van odakint! Egyre jobban bömböl a szél, süvít, a bokrokat rázza. A tűztövis koporcol a redőnyön, házfalon. Pár órája láttunk egy galambot, kelet felé tartott, de háromszor is visszafújta a szél, és kétszer sebesebben haladt, mint amerre eredetileg indult. A tegnapi plusz…..
Aranygyapjú Carpe diem... 2024.01.06 18:59:58
Csöndes szombat volt. Esővel terhes felhőkkel, hűvös széllel. Bezárkózással. Meg persze kis apró örömökkel. Finom kávéval, jó ételekkel. Carpe diem... Fogtam a forró csészét, hallgattam az esőcseppek kopogását a bádogereszen, s közben arra gondoltam, mennyire jó, hogy van még egy csodálatos hétvége…..