Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szabó Martina Katalin

22 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Most is, mint minden évben részt vettünk a szegedi Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencián.   A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezte meg 2018. január 18-19-én a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia…..
November 30-án egy szuper konferencián szerepeltünk, egy igazán szuper helyen!               Bár ez nem tartozik szorosan a konferencia tárgyához, megjegyezzük, hogy teljesen lenyűgözött minket a  a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja, mind a technikáját, mind az…..
November 15-én harmadik alkalommal rendeztük meg a Szegedi Szláv Nyelvészeti Kör (Сегедский лингвистический кружок по славистике) találkozóját, amelyet most rendhagyó módon egy nyelvészeti témájú TDK-felolvasással kötöttünk egybe. A meetupokat hárman, Nyíri Zsófival és Lázár Bernivel együtt…..
A Magyar Tudományos Akadémia november 14-én, kedden egy igazán nagyszabású konferenciával tisztelgett a Magyar Tudomány Napja előtt: bemutatkozott az újonnan alakult Számítógépes Társadalomtudomány (Computational Social Science) témacsoport.    A kezdeményezést magától értetődően üdvözölte a…..
A Magyar Tudományos Akadémia egy igazán illusztris konferenciával kíván tisztelegni a Magyar Tudomány Napja előtt: bemutatkozik az újonnan alakult Számítógépes Társadalomtudomány (Computational Social Science) témacsoport.                                         Az MTA TK kezdeményezésében a…..
Amint azt a Portfolio hírül adta, az IBM által fejlesztett, Watson névre keresztelt robot újabban már az emberi érzelmeket is felismeri. A cég egy különleges megkeresésre fejlesztette tovább Watsont úgy, hogy az a lelkünkbe láthasson. Az egész a Wells Fargo tavaly kirobbant számlabotrányával…..
Az alkalmazott nyelvészeti kutatási és nyelvtechnológiai fejlesztési munka egyik legfontosabb eszközét az ún. szövegkorpuszok jelentik. Bár létrehozásuk - különösen manuális módszerrel - elég költséges, hasznuk mind a kutatásban, mind a fejlesztésben kimagasló jelentőséggel bír. Lássuk a korpuszokat…..
A Named entity recognition (NER) vagy Named entity extraction, amelyet magyarul névelem-felismerésként szoktunk emlegetni, egy viszonylag alapvető feldolgozó lépés az automatikus tartalomelemző feladatoknál. Ennek ellenére sokaknak talán nem egyértelmű, hogy pontosan miért is bír ilyen nagy…..
Június 10-én tartott céges Hackathonunkon az egyik csapatunk egy igazán izgalmas projekten, multimodális emócióelemzésen dolgozott.  A feladathoz rövid, angol és magyar nyelvű videórészleteket kerestünk. Olyan anyagokra volt szükségünk, ahol a kép, a hang és a szöveg is jó eséllyel elemezhető…..
A JOY júniusi számában ajánlja a Receptkereső alkalmazásunkat.   A lap ajánlása egy olyan cikkben jelenik meg, amely a nőknek igyekszik hasznos tippeket adni ahhoz, hogyan maradjon több pénzük a hónap végén. Amint azt a népszerű női havi magazin közli, az ingyenes Receptkereső alkalmazás a…..
A Kaposváron rendezett céges Hackathonon az egyik részprojektünk volt, hogy a cégünk által készített magyar GATE plugint a szentiment- és emóciószótárainkkal kiegészítsük, biztosítva ezzel a magyar nyelvű szövegek automatikus szentiment- és emócióelemzését a GATE-en keresztül. Emellett arra is…..
Az elmúlt héten, Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézete ismét megrendezte a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. Természetesen mi is ott voltunk.  Az MSZNY igazi kuriózum a hazai tudományos és szakmai konferenciák palettáján, hiszen ez az egyetlen olyan nagyszabású…..
2015. november 3-án és 4-én, a Duna Palotában (1051 Budapest, Zrínyi u. 5.) szervezi Open Source Intelligence (avagy: OSINT) című nemzetközi tudományos-szakmai konferenciáját a Belügyi Tudományos Tanács, az országos hatáskörű szervek szakmai együttműködésével.  Az idei…..
Már a beharangozó óta nagy izgalommal vártuk az Agymanók (eredeti címén: Inside Out) egész estés alkotást a Pixar Stúdiótól. A film rendezője az Oscar-díjas Pete Docter, akitől a mozifilm ötlete is származik. A film gondolata legelőször 2011-ben vetődött fel benne: "Mi…..
A jelen poszttal induló kutatássorozatunkhoz James W. Pennebaker The Secret Life of Pronouns című könyve adta az ötletet. A szerző angol nyelvű szövegeket vizsgál abból a szempontból, hogy vajon a funkciószavak használata milyen, eleddig rejtve maradt információkat árul el…..
A jelen posztban csoportunk eddigi emócióelemzési kutatómunkájához kapcsolódunk, és az érzelmek szövegszintű kivonatolásának elméleti alapvetését szeretnénk alaposabban górcső alá venni.  Amint arról már több konferencián, cikkben és poszban is szóltunk (l. például a…..
E rendhagyó posztban egy olyan sikerről számolunk be, amely igazán reménykeltő lehet mindannyiunk számára a hazai orosz nyelvi kutatások - nem mellesleg a hazai orosz számítógépes (!) nyelvészeti kutatások - fellendülését illetően. A múlt hónapban, május 8-án került…..
A Doktoranduszok Országos Szövetsége idén is megrendezte a Tavaszi Szél konferenciát.  A DOSz a konferenciát, azaz a „fiatal magyar kutatók és doktoranduszok világtalálkozóját” hagyományosan magyar és angol munkanyelvű rendezvényként hirdeti meg. A…..
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara (PPKE BTK), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kara (PPKE ITK) és a Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesülete (MANYE) 2015. március 30. és április 1.…..
A Szegedi Tudományegyetem Nyelvtudományi Doktori Iskolája minden évben meghirdeti a Nyelvészdoktoranduszok Országos Konferenciáját. A tizennyolcadik LingDok konferenciára 2014. november 20-án és 21-én került sor, az SZTE Bölcsészettudományi Karának Konferenciatermében.  A…..
A korábbi beharangozónknak megfelelően november 4-én, a Nyelv, kultúra, társadalom címmel rendezett alkalmazott nyelvészeti konferencián két előadás keretében beszámoltunk a szentiment- és emócióelemzési projektjeink első eredményeiről. Az előadások prezentációs anyagait…..
Kedves Szentimentális és Emocionális Olvasóink! Nagy örömünkre szolgál hírül adni, hogy 2014. november 4-én bemutatkozunk a magyar nyelvű szövegek automatikus szentiment- és emócióelemzését célzó projektünk első eredményeivel. Fáradhatatlanul dolgozunk, és a munka…..