Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Huszár szilvia

67 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A klasszikus sztori szerint Szindbád, utazásai során egyszer a kalifánál vendégeskedett, és annyira megnyerte annak tetszését, hogy választhatott egyet a kalifa háremhölgyei közül. Persze nem akárhogyan: Az volt a feltétel, hogy a hölgyek egyesével, véletlenszerűen felvonulnak…..
Pénzkapu Olyan nincs, hogy nincs 2014.06.19 18:00:00
Előzmény: Senki nincs otthon Ebben a részben mókát ígértem, úgyhogy rögtön kapsz egy házi feladatot. Fogadjunk, morogtál egyet. Miért? Mert ahhoz vagy szokva, hogy egy feladat szükségképpen unalmas. Az, hogy szórakoztató is lehet, hiányzik a világodból. Ha negatívan akarnék…..
Huszár szilvia 2014.10.26 13:50:28
Ha adózással kapcsolatos kötelezettségeinknek nem, vagy nem megfelelő formában teszünk eleget, az adóhivatal mulasztási bírsággal sújthat. A mulasztások módjai igen nagy változatosságot muatnak, a következő napokban sorra vesszük ezeket, és az értük "járó" bírságok…..
Kedves Olvasóim! Biztos észrevettétek, hogy a blog formája megújult, ezen kívűl pedig örömmel jelentem, elkészült a Kezdő Könyvelők weboldala is, vagy fogalmazzunk úgy, 99%-os készültségben van. Nekem nagyon tetszik, remélem a ti tetszéseteket is elnyeri majd! Jövő héten…..
A tagi kölcsön (tagi hitel) azt jelenti, hogy a vállalkozás tulajdonosa a cég részére kölcsönt ad, többnyire készpénz formájában. A tagi kölcsön mint szitokszó terjed, pedig alapvetően nincs vele semmi baj, ha megfelelően használják.   Tagi kölcsön nyújtható…..
Az adócsalást, mint foglamat nem találjuk meg a jogszabályokban, helyette a költségvetési csalás tényállása szerepel a Btk-ban 2012. óta. A költségvetési csalás lényege, hogy az adózó a ténylegesen fizetendő adót nem fizeti meg az adóhatáság részére, illetve ha…..
A szabadság kiadásáért a munkáltató felelős, hisz a közvélekedéssel ellentétben, a szabadság felett nem a munkavállaló rendelkezik. Jegyezzük meg, hogy a szabadságot, ugyan lehetőség szerint a munkavállaló igényeinek figyelembevételével, de a munkáltató adja ki. Évente…..
   A leglelkesebb munkavállaló is, bármennyire szereti munkáját, ha szinte hobbiként vagy hivatásként is tekint rá, akkor is várja a szabadságot, vagy az extra szabadságnak is tekinthető hosszú hétvégéket. A munkanap áthelyezések miatt idén még lesz két hosszú…..
A vállalkozások, azon belül is főként a kisebb méretű vállalkozások anyagi és adminisztrációs terheinek csökkentése céljából a NAV kialakította az egyablakos adó és járulékutalás lehetőségét, a www.magyarorszag.hu oldalon keresztül. Az EFER használatával azok a…..
Általánosságban elmondhatjuk, hogy a vállalkozás ténylegesen végzett tevékenysége (és annak TEÁOR száma) határozza meg azt, hogy az adott vállalkozás kötelezett-e pénztárgép használatára vagy sem, függetlenül attól, hogy a vállalkozói engedélyben vagy a cégjegyzékkben…..
Az adózó az adóhatóság előtti ügyeiben nem csak saját maga, hanem meghatalmazottja útján is eljárhat, amennyiben nem tud személyesen eljárni vagy úgy érzi, hogy adózási kérdésekben nem rendelkezik elegendő ismerettel önmaga képviseletéhez. A meghatalmazást fő szabály…..
Az értékhelyesbítés egy tárgyi eszköz könyv szerinti értéke és piaci értéke között kimutatható pozitív különbözet összege, amennyiben az jelentősnek és tartósnak minősíthető. Az óvatosság számviteli alapelve miatt az eszközöket általában nem szabad a bekerülési…..
A nettó érték alapján elszámolt értékcsökkenési leírás módszere mindössze annyiban különbözik a bruttó érték alapján elszámoltaktól, hogy itt a kiindulási alap mindig az év elején fennálló nettó érték. Ha nettó érték alapján számoljuk el az értékcsökkenést,…..
  Nézzük meg először a bruttó érték alapján kalkuláló módszereket, mivel valószínűleg ezek használata a leggyakoribb. A társasági adó törvény is a bruttó érték alapján való elszámolásokat preferálja, bár ott nincs túl sok variáció, lineáris módszert alkalmaz az…..
Tárgyi eszközöknek azokat a rendeltetésszerűen használatba vett eszközöket nevezzük, amelyek tartósan szolgálják a vállalkozási tevékenységet illetve ide soroljuk a még nem aktivált beruházásokat, a beruházásokra adott előlegeket is.  A tárgyi eszközök üzembe…..
T telephely: a vállalkozási tevékenység folytatására szolgáló olyan hely, mely nem a székhellyel azonos helyen található, lehet a székhellyel azonos vagy különböző településen is. teljesítési igazolás: vállalkozási és megbízási szerződések esetén a teljesítés…..
L leltár: A könyvelésben rögzített tételeknek a valóságban is megtalálhatóknak, bizonyíthatóknak kell lenniük, ennek érdekében az egyes mérlegsorokat leltárral kell alátámasztani. A leltár ezen kívűl megfelelő eszköz a bizonylati fegyelem ellenőrzésére,…..
E eredmény-kimutatás: a vállalkozás adott időszaki jövedelem kimutatása, mely az összes elszámolt bevétel és összes időszaki eredményt, mely lehet pozitív, nulla vagy negatív. F faktorálás: követelések adásvétele. A hitelező a követelést (számla, kölcsön stb.) eladja a…..
  Aadó: az állami költségvetés bevétele, melynek befizetése a magánszemélyek , gazdasági társaságok és egyéb gazdasági szereplők számára kötelező, de az állam közvetlen ellenszolgáltatást nem nyújt az adófizetők részére. Az ellenszolgáltatás közvetetten, az…..
Szeptember 15-én esedékes a helyi iparűzési adó második félévi előlegrészlete. Azt hiszem, megegyezhetünk abban, hogy ez a legbonyolultabban meghatározott és kiszámítható adóelőleg fajta a magyar adórendszerben. Az iparűzésiadó előleget ugyanis két, nem egyenlő részletben…..
  A gépjárműadó egy olyan helyi adó, mely bevezetéséről és mértékéről nem az önkormányzatok döntenek, az központilag meghatározott. Gépjárműadót kell fizetni minden rendszámmal rendelkező gépjármű és pótkocsi után, annak üzembentartójának. Nem kell megfizetni…..
Olyan sokmindenről beszéltünk már, de arról még nem esett szó, milyen adatoknak kell szerepelnie egy számlán. Nézzük meg hát most: a számla kibocsátásának kelte: a számlát a teljesítésig (tehát akár a teljesítés előtt is!), de legkésőbb a teljesítést követő 15…..
Sokan mondják, hogy a KATA adózás olyan egyszerű, hogy könyvelő sem kell hozzá. Ezzel én nem értek egyet, mert sokmindenre kell odafigyelni, amint egy kis gikszer becsúszik, már nem is olyan egyszerű. Vegyük például azt az esetet, amikor valaki év közben alakít egyéni…..
  A gazdasági élet tisztasága és biztonsága éredkében szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy ki lehet vagy inkább ki nem lehet egy gazdasági társaság vezető tisztviselője.  Nem lehet gazdasági társaság vezető tisztségviselője olyan személy akit bűncselekmény miatt…..