Regisztráció Blogot indítok
Adatok
történész és a többi...

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Persze nem olyan nehéz a legmenőbbnek lenni ebben a kategóriában, hiszen Budapesten kívül nincs túl sok 5 csillagos szállodánk. Ám a tarcali Andrássy Rezidencia tényleg a legjobbak közé tartozik. A Gault&Millau listáján még fél éve is simán az élen végzett a Dunától…..
történész és a többi... 2014.06.29 11:27:55
Sziasztok!
Ez az első kommentem lesz és lehet az utolsó is... csak azért regisztráltam, mert a fent nevezett bank egyik vezetője voltam, és elég sok olyan infóm van, ami után lehet jönne a bank ügyvédje...
A lényeg, hogy szeretett három betűs bankunk ezt a szállodát is "benyelte", mint sok másik 4-5 csillagosat Magyarországon (pl: Hotel Rogner - Hévíz, káposztásmegyeri Aquaworld és a hozzá tartozó komplexum, stb), kb 8-10 ilyen méretűt, amihez képest a tarcali Andrássy-kúria már csak egy "kis falat".
A módszer minden esetben ugyanaz volt: pénzügyileg bedöntötte, a szerződés feltételeit megszigorította, így jogilag minden rendbe került a "rekvirálás"-hoz, majd jöttek a verőlegények és szó szerint elfoglalták az épületet - az üzemeltetőnek pedig megmutatták merre van a kijárat.
Ennek a banknak százmilliárdos portfóliója van ilyen komplexumokból. Miután a számuk kellően felduzzadt, létrehozott egy külön osztályt, aki csak ezek üzemeltetésével foglalkozik, valamint erre létrehozott több külön céget (ezek egyike a fent emlegetett is), ami ugyanahhoz a banki csoporthoz tartozik, kvázi leányvállalat.
Az elmúlt 4 évben NEM volt tulajdonosváltás - egyébként akármilyen szép az épület, de a piaci értéke az 1 mrd-ot sem éri el - valószínűleg Milánóból a tulajdonosok megmondták, hogy ezt és ezt a szállodát árulni kell könyv szerinti értéken, és csináltak egy "látszat" értékesítést - holott minden ott dolgozó tudja, hogy ennyiért eladhatatlan.

Ezért van csak "összecsapva" a hirdetés.

És még valami, aki nem ismer egy átlag bank működését: rendkívül fontos fogalom a "könyv szerinti érték", mivel az "elkobzott" ingatlanok ezen az értéken vannak "bejegyezve". Ez a mai világban minden esetben kőkeményen túlárazott. Ha könyv szerinti érték helyett piaci áron adja el = bank vesztesége, amit a külföldi tulajdonos felé prezentálni kell. Ez sok esetben a magyarországi vezetők "fővesztésével" jár, ezért inkább tartogatják a portfóliójukban, nehogy ők is úgy járjanak, mint a hotel egykori menedzserei...

Üdv Mindenkinek!
történész és a többi... 2014.06.30 00:19:02
@NIKI LAURA: "bűncselekmény?" ÁÁÁÁ :)
Csak annyit csinál a bank, amit a magyar jog megenged... mint tudjuk az pedig nagyon könnyen formálható. Mikor éppen mi az érdekünk. És azt se felejtsük el, hogy egy bank sokkal több jogászt és ügyvédet (no meg bírót - holott ez is bűncselekmény) foglalkoztat és pénzel, hogy ha egy ilyen ügy perre kerül, ki fogja azt megnyerni.
Kérdésedre a válasz: igen, hasonlóan működik.