Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ötköb

0 bejegyzést írt és 96 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elemzés 2083 karakterben Az 1965-ben bemutatott, Keleti Márton rendezte, fekete-fehér "Tizedes meg a többiek" a mai napig a legismertebb és legközkedveltebb magyar vígjátékok egyike. A II. világháború idején játszódó történetet mindenki ismeri és szereti, mint ahogyan a főszereplőket: Sinkovits…..
Ezen a héten is jön a régi játékokról szóló régi fotókat tartalmazó rovat, amelyben ezúttal is az MTVA arhívumában nézelődtem.Szerencsére nagyon sok kép van és ismét sikerült néhány érdekesebb darabra ráakadnom. Ezúttal a hazai gyártású Technokid fémépítőjáték kerül a középpontba és az ehhez…..
Hekus Dönci, a kamaraerdei ügy, a szőkített hajú gyilkos Sántha Dezső, az ámokfutó Richter Richárd, a martfűi rém és a rendőrgyilkos Soós Lajos. Benzinkút- és gyerekrablás, családirtás és a zuglói nyilasper... Biztos vagyok benne hogy az olvasók közül nincs olyan, aki legalább egyikről - ha nem…..
Vajon lehet ma még Trapper farmert, Lehel hűtőt, Tungsram izzót vagy Taurus gumit vásárolni? Utána jártunk!..
Mi, akik a 80-as, 90-es években voltunk gyerekek, nem gondoltuk volna valaha, hogy a Dacia menő autó lesz. Kis kocka formája, jellegzetes lámpái és a kopottas színe örökre beivódott az emlékezetünkbe, és valószínűleg ez is az egyik oka, hogy sokan félnek ma Daciat venni. Pedig az egyik legjobb vétel…..
ötköb 2021.03.25 12:26:28
1988. április 1-jén vettem át Csepelen az eddigi egyetlen újként vásárolt autómat egy Dacia 1310 TX-et. Mire hazaértem vele már alig volt benne hűtőfolyadék mert az összes vízcső bilincs laza volt. Aztán szinte minden hónapban meglepett valamivel. Műszerfalat cseréltek benne ment a km óra nyikorgott, aztán az ac-t, aztán gömbfejeket (2-3 ezer km-ként) A Viktoria nevű román gyártmányú gumik gyorsabban koptak le róla mint a forma 1-ben a legnagyobb versenyeken. Cserélték a kormányművet, természetesen a féltengelyeket. Mindez 1 év alatt.
A 2. év vége felé a motorblokk közepe hosszanti irányban végig repedt. Araldit nevű 2 komponenses ragasztóval azt megoldották. A 3. évre a teljes kipufogó rendszert cserélni kellett és hát az önindítót és a generátort is javították.
Alig múlt 3 éves, amikor a festék felhólyagzott és elkezdett hámlani, alatta pedig tiszta rozsda volt. Ekkor elkereszteltük és ő lett a "Rozsdás". Egészen 1993-ig használtam. Akkor gondoltam eladom. Kicsit félve mentem ki a Nagykőrösi úti piacra. De bemennem már nem kellett vele, már az utcán szó szerint kivették alólam. Ha jól tudom visszakerült a szülőföldjére.
Amúgy a felsoroltak ellenére jó autó volt, soha nem az országúton romlott el. Kényelmes volt és a rugózása mint egy hintóé.
Kár, hogy a minősége - ha ezt annak lehet nevezni - ilyen volt.
Ezek a mai Daciák már egészen mások, én csak jót hallottam róluk.
Hónapokig kígyózó sorok a Váci utcában, sátorban alvás és pofoncsata Budaörsön. A „hisztériamarketing” a gyakorlatban...
Hogy is mondtuk a minap? Ha mi társadalmasítunk valamit, az társadalmasítva van! Mondjuk, társadalmasítás ide vagy oda, azok az idők nem jöttek (még) el, amikor a kommentszekció dönt az urbanisztika és a közlekedésfejlesztés igazságairól, azonban a logikus vita nyitott, és ebben a sokszor feltett…..
ötköb 2021.01.30 13:26:16
@Bezmag: A villamosok nem csak a Keletiig mentek. A 67-es ki Rákospalotára ( Budán az Attila útnál volt a végállomása. A 44-es a Bosnyák tértől a Déliig ment, a 68-es pedig az Őrs vezér térről indult, a Bosnyák téren fordult a Thököly útra és onnan át Budára, talán szintén a Déliig.
Közben a Thököly úton járt a 7/c, a "piroshetes" a 7/a a Keletiig. és a 78-as. Szóval volt választék.
Most is rengeteg a busz, a Thököly, néha már egymástól nem tudnak haladni.
Ha a két világháború közötti éttermi gasztronómiára gondolunk, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az előkelő úri közönség által látogatott túldíszített éttermek világa volt. Pedig ott volt még a tabáni kiskocsmák utánozhatatlan miliője, a legszegényebbeknek pedig Róbert bácsi ingyenkonyhája is (amit…..
Az 1989-ben bemutatott A testőrök visszatérnek Richard Lester testőrtrilógiájának befejező része, amely id. Alexandre Dumas Húsz év múlva című regényén alapul. Előzményei: A három testőr, avagy a királyné gyémántjai (1973), A négy testőr, avagy a Milady bosszúja (1974). Bár az első két film…..
ötköb 2020.12.06 22:44:55
@Field64:
A 61-es számomra a klasszikus, a többi ahhoz képest inkább tűnik paródiának. Talán mert az én korosztály számára elfogadható stílusban készült, vagy mert kellemes gyerekkori emlék. A szüleimmel láttam a boglári kertmoziban talán 64-65-ben.
Nagy ritkán leadják valamelyik csatornán.
Már nagyon régen nem volt műsoron és a több új változat miatt erre kicsi az esély.
A hónap végéig üzemelhet a Dürer Kert a jelenlegi helyén, igaz addig is már csak csökkentett nyitvatartással. A csakis péntek-szombatonként, szimpla kocsmaként üzemelő, 2008 óta rengeteg legendás bulinak helyet adott helyszínre viszont addig is el lehet majd látogatni, sőt, aki szeretne,…..
Még a kitalálói sem gondolták, hogy háborút robbantanak ki, ráadásul a kotyogós kávéfőző is csak rontott a helyzeten...
Új hagyományként minden év novemberében a férfiak egészsége kerül főszerepbe. Magyarországon ez különösen aktuális téma, ugyanis rákstatisztikáink elszomorítóak, holott a rákos halálozások jelentős része szűréssel megelőzhető lenne...
ötköb 2020.11.02 20:20:55
@FredPiszkos:
A tapintásos vizsgálat a szakmai protokoll része, tehát illik megcsinálni.
Emellett egy vérvétellel a PSA szint mérhető és tájékoztat az esetleges rosszindulatú elváltozásokról. Azt is meg kell csináltatni.
Nekem most csinálták meg. Igaz előjegyzésre mehettem, 3 hét várakozással. A laborra csak 2 hetet vártam, de megérte, az eredmény jó.
Emellett évente javasolt a tüdőszűrés, hasi UH, egy teljes labor, fogorvos ( főleg dohányosoknak a szájüregi daganatok kiszűrésére) egy proktológiai vizsgálat. Ez ma mind elérhető, még a vírus ellenére is.
ötköb 2020.11.02 20:25:21
@morcos68:
Eleinte engem is zavart a dolog. Az meg különösen, hogy míg a doki vizsgált 2 asszisztenső bámészkodott és dumált közben arról, hogy másnap mit főz majd.
De egy idő után már nem érdekelt a dolog.
Az egészségem fontosabb.
Emellett ott a PSA vizsgálat, ami egy vérvétel árán - ahogy már fent is írtam, - jó támpontot ad a "berendezés" aktuális állapíotáról.
Úgy hogy ne hagyd magad, menj el és csináltasd meg!
Ahogy az első balatoni retró hétvégén, úgy a másodikon is szorgalmasan kergettük a Szergejeket, különösen a bajszos festésű 194-est, amikor a "vékonycsíkos" gyorsvonati kocsikkal jött. Ugyan a program legérdekesebb fellépője a menetrend szerinti vonatot vivő 424-es volt, a legszerethetőbb pedig a…..
Az 1948-ban alakult Szakszervezetek Országos Tanácsa (SZOT) a dolgozói szakszervezeteket tömörítő - az egypártrendszer mintájára az egyetlen - munkás érdekvédelmi szövetség volt hazánkban. A szocialista ideológia alapja: "a hatalom a dolgozók kezében" mintegy szervezeti megtestesüléseként állt ki…..
ötköb 2020.08.28 14:55:06
@megvagyhadnagy:

Szerintem nem illúzió vagy csalás volt, hanem a valóság. Én ott voltam többször is, működött és jó volt.
Tömegek üdülhettek nagyon olcsón.
Az más kérdés, hogy ezt mi tette lehetővé.
Egy szinte biztos: nem jönnek vissza azok az idők, mint ahogy más idők sem. Hiába szeretnék nagyon sokan.
A jövőnknél csak egy valami bizonytalanabb, a múltunk.
Rövid pihenő után újra itt veletek, de mindenekelőtt: nektek. Mindjárt egy Napi érdekessel kezdünk, és kérünk, hogy olvassátok a következő bejegyzéseket is, mindennél jobban kell kitüntető támogatásotok ezekben a hetekben hogy így maradhassunk, és itt maradhassunk. Ha ritkábban néztek az indexre,…..
A mai napon ismét hoztam nektek néhány pazar fotót a 60-as, 70-es és 80-as évekből. Egészen biztosan nagyon sokra Ti is emlékeztek, de elképzelhető hogy találkoztok a fotók között olyanokkal is amikkel eddig még nem találkoztatok.Igyekeztem úgy választani a képeket, hogy a mai 40-es, 50-es…..
HamPLÓ Szergej menni Balaton 2020.08.06 07:00:00
A Púposok, a 424-es és a már kötelező körnek számító Nohabok mellett Szergejek is tiszteletüket tették az északi parti vonalon a két retró hétvégén: A vasútbarát irodalomban állandóan a "szovjet erőművész" eposzi jelzővel illetett típusból kettővel is találkoztunk július első vasárnapján. Az…..
Gondolatkísérlet következik. Az előző írásokban kicsit sem kíméltem a Fideszt és az Orbán-kormányt, amire, persze, bőségesen szolgáltattak indokot. A világ azonban, bármit is igyekeznek a politikusok velünk elhitetni, nem fekete és fehér, nem a gonosz és a jó erők küzdelme. Ebből következően az…..
Egy rövid nyári szünet előtti utolsó bejegyzésünket olvashatjátok ma. Tényleg nem hagylak benneteket sokáig lógva, az "őszi" első bejegyzés augusztus 23-án fog megjelenni. Mielőtt bárkiben felmerülne, a szünetnek nincsen köze az index körüli "felhajtásnak". A blog addig marad itt ezen a felületen,…..
“Joey, láttál már falon pókot?” Az 1980-as Airplane! szinte bármelyik mondatát idézhetném, valószínűleg akkor is mindenki rávágná a film címét. A Leslie Nielsen hírnevét megalapozó mozi a repülős katasztrófafilmek paródiája, pontosabban szólva a Zero Hour! és az Airport című filmek kifigurázása…..
A hazai főváros egyik legikonikusabb tere nagyon szomorú eseményeknek volt szemtanúja a múlt hétvégén. Két fiatalt késelt halálra másik kettő, akik valószínűleg drog és alkohol befolyása alatt álltak. Egyáltalán nem normális az eset, hogy a város szívében ilyen megtörténhet. Azonban sajnos várható…..