Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lukas Meier (törölt)

0 bejegyzést írt és 89 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai poszt Spanyolországba (pontosabban Katalóniába, hogy meg ne bántsuk a katalánokat…) vezet, egészen pontosan Barcelonába, ahová a szerző, Ákos nagy lelkesedéssel és optimizmussal indult, alaposan megtervezve mindent. Vagy legalábbis ő akkor így érezte… „Már régóta…..
Lukas Meier (törölt) 2014.07.24 19:16:22
@Réka ‎:

"Huzamosabb ideje élek kint. Nemrégiben az anyósjelölt kölcsönadta a féltett nepviseletét, hogy abban menjünk faluünnepre. Apósjelölttől horgászbotot kaptam es mentünk horgászni (igaz, több fát fogtam, mint halat, de ez most mellékes). Kollégákkal rendszeresen összejárunk egymáshoz kávézni, pletyizni, moziba. Hobbimból adódóan is születtek szép barátságok. Mind echte svéd, nem Farzad "

Amúgy Réka nem tudom miért hősködsz, hogy neked sikerült beilleszkedni, te kint nőttél fel kis korodtól kezdve Svédországban, anyanyelvi szinten, akcentus nélkül beszéled a svéd nyelvet, azaz kétnyelvű vagy gyakorlatilag, nem?

Idézek a posztodból a HA-n:
"A hátterem röviden: 1990-ben, tízévesen kerültem Kolozsvárról Svédországba, a családdal Malmőben telepedtünk le. "

Még egyszer: most 34 éves vagy, 0-10 éves korodig Magyarországon, 11-34-éves korig Svédországban éltél, ott nőttél fel, ott voltál tinédzser, az egyetemet is ott végezted SVÉD-német szakom!!!

Így, plusz egy svéd férfival az oldaladon abszolút nem lehet/lehetett gond a beilleszkedés számodra, mármint ami a nyelvet és a kultúrát illeti, volt/ és jelenleg is van kitől megtanulni.

Nagyon csúnya így másokat oltogatni, akik Magyarországról egyedül mentek ki és külföldön akarnak társaságot kialakítani maguknak és nehezségeik vannak, hogy BEZZEG én be tudtam illeszkedni!

Persze, 10 évesen kimenve én is be tudnék bármelyik országba illeszkedni!

Egyszerűen a pofám leszakad, már bocsánat, hogy ilyen emberek léteznek, akik gyerekkorban kimennek a szüleik által, ott nőnek fel, perfektül beszélik a nyelvet, helyi párjuk van és azután magyar blogokon hősködnek azzal szerencsétlen honfitársaiknak, akik felnőttként mennek ki idegennyelvként használva a fogadó ország nyelvét, hogy "bibí én bezzeg beilleszkedtem, nem értem, neked miért nem megy"?

És az, hogy ez senkinek nem tűnik itt fel, csak nekem... borzalom.
Lukas Meier (törölt) 2014.07.24 20:09:02
@nyuszigonosz(D): @Taxomükke:
"az óriási elönyben van nyelvi szinten."

Nyelvi, kulturális és minden szinten óriási előnyben van egy bevándorlóval szemben, gyakorlatilag már 2. generációsnak tekinthető, aki gyerekkorban megy ki.

@Határátkelő: ok, csak fel akartam hívni a figyelmet arra, hogy nehogy már egy gyerekkorban kimenő magyar beilleszkedéséhez viszonyítsuk egy másik magyar beilleszkedését, aki 20 éves körüli szinten ment ki és pár éve van az országban.

Semmiképpen nem akarom Rékát minősíteni, csak a beilleszkedésnél órási előnye van mindenkivel szemben a felsorolt okok miatt.
Rengeteg kép érkezik a „mit látsz, ha kinézel az ablakodon” felhívásra (várom őket továbbra is!), a mai kicsit mégis különbözik tőlük, két okból is, így külön posztként kerül ki. A különbséget egyfelől az adja, hogy Kövérmadár küldte és ki ne szeretne belesni egy…..
Lukas Meier (törölt) 2014.07.23 13:07:36
@puhacica: én nyíltan bevallom, azért kotorászom más pénztárcájában, mert azt vizsgálom, hogy én utána tudnám-e csinálni illetve a másik országban mekkora munkával mi elérhető

Jó példa Réka ingatlana. Ha megvizsgáljuk, akkor egy rendes családi ház a központtól 30 km-re, amire két embernek sok 10 évig spórolnia kell, amíg kifizeti a hitelét. Teljesen reális.

Viszont csak úgy bedobni, hogy igen, ilyen házat meg fogunk tudni hamarosan (30 év múlva) venni nem messze (csak 30km-re ugye) Stockholm-tól, ez irreális.

Sokszor lehet irreális dolgokat olvasni a blogokon, de ilyenkor a háttérben mindig van valami, aki/ami ezt finanszírozni tudja vagy az illető sok év munkájával valami nagy karriert futott be/speciális helyen dolgozik jó pénzért nagy szakértelemmel/évtizedekig spórolt, hogy valamit megvegyen.

Ezt viszont nem írja oda, csak az eredményt, ezért tűnik úgy, hogy olyan jól él, közben a munka és a gürizés része a posztból ki van felejtve.

A lényeg, amit mondani akarok, hogy külföldön sincsen ingyen ebéd! Bárki bármit mond és ír ez így van!
A román Andra (UPDATE: mivel pár kommentelőnek elsőre nem jött le: ez női név) 2010 nyarán költözött Bukarestből Amszterdamba, ami nyugalmat, inspirációt adott és ad neki, miközben blogot is vezet Amsterdamming néven (a képek is a blogról származnak). A Blogexpat.com oldal…..
Lukas Meier (törölt) 2014.07.22 14:06:43
@Evain: téged nem ismerlek, nem tudom, hogy találkoztatok és hogyan szerettetek egymásba.

Azért a tegnapi kommented sokat elárul a vagyoni helyzetetekről:
" Uramisten, nem vagyok én a saját magam ellensége, hogy 130 négyzetmétert naponta felporszívózzak".

130 négyzetméterrel igencsak jómódúnak számítotok egy olyan kis országban, mint Hollandia, akár bérelitek, akár a tiétek. Hogy ki teremtette/teremti elő ennek a finanszírozását, saját lakás vagy bérlemény-e az magánügy ugye.

Mindenki azt gondol, amit akar, különben személyeskedés miatt ki van tiltva.

Mindenesetre távolból csak annyit mondhatok, hogy nem választottál rosszul!

@Határátkelő: @Pernilla: @Zoole[uk]: @geegee: hát, eddig minden poszt és minden itt kommentelő is megfelel az sztereotípiámnak (kivétel Charlie harper, de ő egzotikus eset), ez legalább 10-20 ember, egyetlen kivételt sem tudok. Olyan posztra sem emlékszem az 1000-ből, amiben ellenpélda lenne a sztereotípiámba. Itt, ahol élek is csak néhány kivétellel találkoztam, a haverjaim is más európai nagyvárosokban megerősítettek, az interneten cikkekben is folyton ilyenek jelennek meg. Érdekes, ugye?
De inkább ne is kezdjük újra, mert ezen már túl vagyunk.

Néhány cikk még:
hvg.hu/cimke/vegyes_p%C3%A1rok

Mindegyik megfelel a sztereotípiámnak.
Lukas Meier (törölt) 2014.07.22 16:00:52
@Határátkelő: Rendben, erről nem írok többet.

@Evain: kivételes eset vagy, hogy olyan konvertálható szakmád és versenyképes nyelvtudásod volt, amivel hozzá tudtál járulni az ingatlanotokhoz annyira, mint a helyi férjed. Legtöbbször ez nem így van, csak néhány szakma esetében, ami nemzetközileg is versenyképes és kint is keresett.

Ilyen egészségesnek és kiegyensúlyozottnak kellene lennie minden vegyes kapcsolatnak, mint a tiétek. Gratulálok nektek!
_____________________________________________________
Ha még megengedtek egy személyes történetet, hogy miért vagyok ennyire negatív a nőkkel kapcsolatban.

Magyarországon mindhárom eddigi komoly barátnőm átvert.

Az egyik csak titokban csalt a főnökével (mellesleg a férfinak családja és gyerekei voltak), ez véletlenül kiderült, a második is megcsalt, ő párhuzamosan járt velem és a nálam öregebb, pénzesebb férfival hónapokig és amikor már eléggé beédesgette magát az hozzá, akkor két mondattal elintézett engem és egyik hétvégén elköltözött hozzá.

A harmadik barátnőm, akivel pedig már az esküvőt terveztük, szintén átvert úgy, hogy vettünk egy telket Budapest közelében 13 millió forintért közös névre, amit 90-10%-ban én és ő fizettünk ki. Már a családot és az új otthonunkat terveztük, amikor meggondolta magát és lelépett. A telket felértékeltette 20 millió forintra (gondolom kenőpénzzel), ennek a felét követelte a bíróságon a közös tulajdon miatt (10 milliót) és nyert, megkapta. Én meg ott maradtam kisemmizve, csalódottan, keserűségben.

Ekkor lett elegem és kijöttem külföldre. Itt meg ugye látom a sok vegyes párost (keleti nő-nyugati férfi) meg azt, hogy nem igazán vagyok versenyképes a helyi nők körében, a külföldiek is a saját nációjukat keresik, a magyarokból meg kicsi a kínálat. Ezért a problémázás. Szingli haverjaim is szenvednek más európai városokban, ráadásul máshol még kevesebb magyar van, mint Bécsben.

Azután olvasgattam az interneten és persze nagyon könnyen találtam nőgyűlölő oldalakat (huffnágel pl.), meg ismeretlen férfiak írásainak százait, akik hasonló helyzetbe kerültek, át lettek verve, le lettek húzva anyagilag és szellemileg. Főleg házasság után, gyerekkel lettek zsarolva, váláskor a nők vitték mindig a ház és a vagyon felét és a gyerekeket, ezenkívül eltartási díjat is követeltek és megszabták, hogy az apa mikor láthatja a gyerekét.

Hát hol van itt az egyenlőség?

A bíróságok és az egész közvélekedés mindig nekik, a nőknek kedvez. Aki rosszat mer írni róluk (például én), esetleg megkérdőjelezi egy kapcsolat őszinteségét, magyarul gyanakvó, azt máris elítéli a többség.

Ha legközelebbi esetleges házasságomkor szóba jön a házassági szerződés, hogy a vagyonomat védjem, akkor rögtön kijelenti majd a másik fél, hogy én nem bízom benne és milyen kapcsolat ez már, hogy valakit feltételesen szeretünk.

A hozzállásom és történetem nem egyedi, rengeteg lehúzásról olvastam az utóbbi időben, a válási ráták is mindenhol 50% körül mozognak Európában, Magyarországon is. Gyakorlatilag igaz, amit a Huffnágel ír, hogy ma már nem házasodni kell jól, hanem olyanhoz kell menni, akitől megéri elválni. Nincsen holtomiglan-holtodiglan.

Tudom, hogy ez borzalmas, amiket írok, régen én sem voltam ilyen, de ennyi fájdalom és keserűség után sajnos ilyen mélyre süllyedtem.

Pénzem van, azzal nincsen gond, mert otthon is jól kerestem, csak a bizalmam hiányzik a másik nem felé, főleg amikor csupa olyasmit olvasok, hogy a magyar Jucikák tömegével csak nyugati pacákokhoz vonzódnak és instant szerelmesek lesznek mindenkibe, aki az újvilágból jön. Ellenpéldát meg mint mondtam 100/1-et látok körülbelül.

Hát ez a történetem, ezért ilyen negatív a véleményem a nőkről.

Ez most jól esett, hogy kiírhattam magamból a bánatomat, remélem bántottam senkit meg az utóbbi időben. Ezentúl megtartom magamnak a véleményemet a nőkkel kapcsolatban és próbálom feldolgozni, ami velem történt, valamint folytatom párkeresést, ahogy az utóbbi években tettem, mert egyedül a férfi nem lehet egész.
A mai három ajánlott posztot egy dolog köti össze: mindannyi a világ másik felén íródott, kettő Új-Zélandon, egy pedig Ausztráliában. Szóval jó messze megyünk ma Európától, de azért lesz, ami ismerős lesz. Például ki gondolná, hogy az ausztrálok ennyit képesek vacakolni az…..
Lukas Meier (törölt) 2014.07.20 22:09:20
Haha, látom végre előkerültek meg a valóságot megíró határátkelők, illetve akik még Magyarországon reálisan látják a külföldi helyzetet és leveszik a cukormázat és a rózsaszín szemüveget.

A legjobban az Oakland-dal kapcsolatos magasztalás tetszett és az utána linkelt index videó, amiben a valóság elég jól be lett mutatva.

De San Fransisco-ról is tudnék rosszakat mondani, pl. az ott lakók 7.3 százaléka illegális bevándorló semmilyen papírokkal, iratok, eü biztosítás nélkül, abszolút semmit nem tudnak róluk.

"Illegal alien constituted an estimated 7.3 percent of the state's population, the t hird highest percentage of any state in the country,[79][note 2] totaling nearly 2.6 million."

Jó dolog lehet 2.6 millió illegálissal, egy negyed Magyarországnyi emberrel, akikről semmit nem tudni, együtt élni. Biztos rendben vannak a kertjeik is és tiszták az utcák mindenhol.

Persze vazzup valszeg a Szilícium-völgybe ment dolgozni jó pénzért és elit helyen lakik 100k+ évi fizetéssel, így neki az élete elég jó lehet, de Magyarországon is jó élete van a top 5-10%-nak, igaz nem annyira jó, mint az USA-ban. Gratula
@vazzup: neked!

@lexrex: @NIKI LAURA: @házelőtthinta: Nektek kitartás!!! Terjesszétek az igazságot kiegyensúlyozottan és objektíven továbbra is!

Én feladom a napi küzdelmet az itteni kommentelőkkel, mert elegem van a sok ferdítésből és kamuzásból és a rossz elhallgatásából, pedig én sem élek rosszul itt, csak az éremnek két oldala van ÁM és a rosszabbik oldal rendszeresen el van hallgatva.

Most írhatnék egyenként megint mindenkiről, de már belefáradtam.

A végére néhány kérdés:

Csak nekem furcsa az, hogy valaki 5+ éve már kivándorolt és még mindig a blogján és fórumokban bizonygatja a köznépnek, hogy mennyire jó is ott kint, hehe én milyen király vagyok, aztán várja az elismerő kommenteket a blogján, hogy "tényleg öreg, király vagy, de jó neked, meg jól írsz".

Ki a francot érdekel az egész Magyarország, ha rendesen beilleszkedett, ott van családja és elvileg vannak ott barátai, minden rendben van vele, ja és állítása szerint még honvágya sincsen?

Vajon Magyarországon is folyamatosan ugyanezt csinálná, ha itt élne?

Nagyon furcsa ez az egész internetes kivándorolt blogolós és kommentelő közönség, de tényleg.
Tegnapelőtt jelent meg Borbolya posztja az Egyesült Államokból (ha valaki nem olvasta volna, akkor ide kattintva pótolhatja), aminek kapcsán rengeteg kérdés felmerült, aminek hangot is adtatok a kommentekben. Nos, a szerző elég részletesen válaszolt is ezekre egy levélben, ma ez…..
Lukas Meier (törölt) 2014.07.17 11:28:15
Lukas Meier (törölt) 2014.07.17 12:24:49
@DieNanny [SZ,CH]: Azért mert a statisztika nem hazudik. Az ember viszont gyakran.

@Herr Géza: Egyáltalán nem hiszek túl sokat.

"Az USA-ban sem hiszem, hogy többet kapnának ennél."
Ezt elírtam, igazad van.

Azt nem hiszem, hogy a minimálbérnél jelentősen többet kapnának az USA-ban a takarítók.

@Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr:
@angryrat: ez az igazság, a poszt kamu!
Lukas Meier (törölt) 2014.07.17 20:17:36
@Borbolyaamerika: ez egészen más, azt nem írtad, hogy vállalkozóként keresel ennyit és embereket foglalkoztatsz, hanem szó szerint ezt írtad:

"A mai napig is takarítok, azóta már saját vállalkozásom lett. Hogy miért csinálom még mindig ezt a munkát? Elmehetnék akár pénztárosnak, eladónak is bármelyik üzletbe, de amíg pénztárosként, vagy eladóként az órabérem bruttó 8-9 dollár lenne, addig a takarítással keresek óránként 20-70 dollár között.

Nem utolsósorban pedig nincs főnököm. Ezért annyit dolgozom, amennyit akarok. A napi 3-6 óra munkát átlagban értettem. Természetesen ha van igény a munkámra, akkor többet dolgozok."

NEM keresel takarítással keresek óránként 20-70 dollár között, hanem ennyit kérsz mint vállalkozó, akik embereket foglalkoztat!.

Ezt meg sem említetted, ebből volt a félreértés. Mindig egyesszám első személyben beszélsz, hogy a vállalkozásom, így én egy egyfős vállalkozásra gondoltam.

Ez óriási különbség!!!

Így továbbra is igaz az érvelésem, miszerint takarítóként nem KERES senki 20-70 dollárt óránként, csak maximum mint cég KÉRSZ ennyit takarításért. NEM te keresel 20-70 dollárt óránként, hanem a céged kér ennyit és ebből valamennyi megmarad belőle.

Pongyola fogalmazás, de szerencsére megoldódott a félreértés.
Sokan kértétek, hát íme Lex D'Arquebus története. Aki a „klasszikus határátkelős posztokat” szereti (már ha van ilyen), az most dörzsölheti a tenyerét, mert ez a svájci történet szerintem az: információ is van benne, ugyanakkor személyes is, és jól megírt. A képekről nem…..
Lukas Meier (törölt) 2014.07.09 12:25:49
@Evain: ok, ez nem ér! :)

@svájci sapka (ch): @Babette.: hát igen, a kényszer nagy úr, de nagyon-nagyon oda kell tennie magát az embernek, hogy haladjon és sajnos hanyagolnia kell sok mindent az első pár évben, hogy eljusson egy jobb szintre.

Mondom ezt úgy, hogy én felsőfokkal jöttem ki és még így is kemény pár év után a helyiekkel szót érteni, főleg az alapvető információkon (merre van ez, mit kell csinálni) baráti szintre jutni.

@Lex D'Arquebus: hajrá, hajrá, anyanyelvi környezetben elvileg gyorsabban lehet fejlődni. Bár én konkrétan a svájci némettel úgy vagyok, hogy kérdésesnek tartom, hogy valaha meg lehet-e tanulni rendesen a sok kis dialekt és falucska miatt, valamint mert nincsen írott formája ezeknek.
Persze egy erős Hochdeutsch-csal + svájci kifejezésekkel már közelítesz a helyiekhez, én ugyanezt csinálom az osztrákoknál, habár itt jóval jobb a helyzet, mert nincs olyan sok eltérés.

@Sesamelmo: " Magyarországon megoldják"= ott vágják át, ahol tudják. Ismertem echte németet még Magyarországon és panaszkodott, hogy neki minden sokszor annyiba kerül és mindig próbálják átvágni, mert hogy "ő a gazdag német, úgyis van pénze".
Ázsiában élő magyar haverom szintén így volt eleinte, látták, hogy fehér, így neki rögtön drágult minden többszörösére.
Feltételezem nyugati országokban nem ekkorák a hátrányok, de biztos, hogy vannak.
Lukas Meier (törölt) 2014.07.09 12:29:58
@Lex D'Arquebus: @svájci sapka (ch): nézegettem régebben német fórumokat, ott 70-80.000 frankot lőnek be kezdőfizetésnek, de azt írták, hogy a hüvelykujjszabály a német és svájci fizetések között a 2, tehát legalább 2-szer annyit kell keresned Svájcban bruttóban, mint Németországban bruttóban, akkor élsz csak jobban.

Németországban 40-50k euró bruttó a kezdőfizetés, Ausztriában kicsit kevesebb, mondjuk 35-40, de az adó is kevesebb egyedülállónak.

Szóval szerintem csak a pénzért nem érdemes Németországból és Ausztriából átcuccolni Svájcba, ott ezt írták, mert pénzben majdnem ugyanott vagy. Az arányok a tapasztaltabbaknál is ugyanilyenek később.
A mai poszt egy fiatal lány első külföldi tapasztalatáról szól. Niki öt hónapja él és dolgozik Hollandiában au-pairként, írása inkább benyomásokat rögzít, és elsősorban talán a fiatalabbnak szól. Fogadjátok ennek megfelelően! :) (A képekért köszönet neki.) „Az én…..
Lukas Meier (törölt) 2014.07.08 11:56:11
@Philosoraptor: @Kövérmadár [swe]: tudjátok én sok mindennel egyetértek, amiket Hinta ír. Lehet őt piszkálni folyamatosan, de egy szakképzetlen munkásnak pont olyanok a kilátásai, mint amiket ír.

A pénze épphogy a túléléshez elég, feljebb lépni nagyon nehéz szakképzettség nélkül, barátkozni is, barátnőt szerezni is sokkal nehezebb, mint otthon.

Abban is igaza van, hogy az otthoniaknak a kint lévők sokszor villantanak és a rossz dolgokat elhallgatják, illetve elfelejtik megemlíteni.

Tehát mond ő jó dolgokat is, de az igaz, hogy én sem értek mindennel vele egyet, például nem reménytelen az élet kint, lehet tanulni és fejlődni és ezt előbb-utóbb díjazzák is.

Az más kérdés ugye, ha valaki otthon is ugyanolyan óriási erőket tenne bele a karrierjébe és magába, mint sokan kint, akkor otthon is elérne valamit. Persze ez is relatív, mert általában kevesebbet, mint kint, legalábbis ha pénzben mérjük az eredményeket.

Azt viszont továbbra is fenntartom, hogy kb. az első 3-5 évben a munkahelyi, mindennapos és baráti kapcsolatok kiépítése, akár a networking vagy a barát/barátnőszerzés sokkal nehezebb kint, mint otthon és ezt csak nagyon intenzív nyelvtanulással és helyiek között mozgással lehet leküzdeni (tehát nem szabad gettósodni és éjjel-nappal nyelvet kell tanulni).

Családosoknál, nem barátkozósoknál ez az akadály kisebb természetesen, de még mindig létezik (pl. munkhelyi pletyi mindenkinél van, híradót, újságot, tv-t gondolom mindenki szereti érteni, meg a járműveken a hangosbemondót is, stb.).

Nagyon fontos, hogy itt most nem a nyelv klasszikus tudásáról van szó, hanem a helyi dolgok, illetve praktikus kifejezések felszedéséről. Gondolom tudjátok, miről beszélek, azok, akik kimentek először elvileg tudva a nyelvet, aztán ugye meglepődtetek, hogy mi is igazából a beszélt nyelv.

Tegnap még szó volt a nyelvtanulási módszerekről, én a poroszos módszer híve vagyok. Ismerek olyanokat, akik évek óta itt élnek és azt mondják, hogy majd ragad a nyelv, de évek óta rossz szórenddel, ragozással és végződésekkel beszélnek és soha nem fejlődnek, mert nem néznek a szabályoknak utána. Tehát NEM ragad a nyelv. Rám sem, mert 1-2 elharapott kifejezést, új szót nem tanulsz meg rögtön vonzatokkal, főneveknél nemmel és többesszámmal, ha egyszer hallottad. Sok-sok év alatt sem, én legalábbis ezt tapasztalom.

@Kaksi Kapitány:
"Az azonban nem derul ki hogy csak egymassal, vagy az orszagukat elozonlo bevandorlokkal is ilyen toleransak-e? "

Igen, ezt nem tudjuk.

Én úgy tudom, hogy Anglián kívül a legtöbb európai városban van kisebb-nagyobb rasszizmus. De ha belegondolunk, akkor miért ne lenne? Miért bízna meg egy helyi egy a nyelvben néha hibázó, másképp viselkedő egyénben jobban, mint egy ott született és nőtt fel emberben?

Én sokszor teljesen elfogadhatónak tartom a rasszizmust ezért, de az kétségtelen, hogy nekünk, bevándorlóknak ez megnehezíti a helyzetünket.

Ausztriában van rasszizmus, ezt ki merem jelenteni. Mégpedig eléggé jelentős. Ez van.

Még a poszthoz: ha a lány megtanult hollandul nagyon jól és jó pár év eltelik, akkor tud majd hitelesen a hollandokról nyilatkozni. Addig ezek csak első benyomások.
Lukas Meier (törölt) 2014.07.08 15:19:24
@pappito: az utolsó idézett szöveghez: sokaknak otthon is jól ment a szekere, azoknak valószínűleg kint is jól fog menni, ha nem még jobban. Igazad van.

@Kövérmadár [swe]: hát tény, hogy Hinta kicsit sokat sír, de ez betudható fiatal korának. Pár év és rájön, hogy ezeken csak ő maga tud változtatni és akkor elkezd saját magáért dolgozni. Remélem így lesz.

@Kriszta D: igazat kell adjak neked. Csak a saját szakterületemre gondoltam és még ott sem igaz, amit leírtam. Más területeket is megnézve azt kell mondjam, hogy mindenhol nagyobb a perspektíva és minőségibb a munkaerőpiac, mint otthon.
Úgy alakult, hogy a napokban két olyan posztba is belefutottam, amely (különböző okoknál fogva ugyan), de lezár egy-egy korszakot. Az első Gixx írása, melyben számot vet müncheni első félévével, aztán Veve zárt le egy 10 hónapos xianningi korszakot. A heti harmadik poszt pedig…..
Lukas Meier (törölt) 2014.07.06 19:23:17
@DieNanny [SZ,CH]: Ausztriában nem ciki földművesnek, parasztnak lenni. Sőt, szerintem büszkék rá.

A osztrák kaja nekem is nagyon tetszik, szinte mindent finomnak találok, a svájcin mi nem tetszik neked?
A választ tartok tőle a mai poszt végére sem kapjuk meg, azt azonban ígérhetem, hogy Kibajono mai posztjából az biztosan megtudhatjuk, hogyan lehet állást kapni Magyarországból Írországban, lesz szó a beilleszkedés nehézségeiről és arról is, hogy milyen Budapest után egy Győr…..
Lukas Meier (törölt) 2014.07.01 19:48:52
@Herr Géza: szörnyű ,hogy milyen emberek léteznek!

@mojyo: hihihi, ez jó volt :D

@tableno: nekem is elküldenéd? Érdekelne!
Lukas Meier (törölt) 2014.07.01 19:48:53
@ta@Bebbi: bleno: akkor megvan az új célom: svájci nőt kell fognom.

Ha másoknak is sikerült, nekem is fog.
Lukas Meier (törölt) 2014.07.01 20:27:54
@tableno: á, messze nem mindegyik az, de vannak olyanok is, különösen a vegyes párosoknál. Ugye a statisztika... :D
A határátkelés kapcsán az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés (elsősorban a fiatalon, esetleg már kisgyermekkel nekivágók körében) a nyelv és a kultúra megőrzése. Hogyan biztosítsuk, hogy gyermekünk megőrizze (vagy megtanulja) szülei, nagyszülei nyelvét, elsajátítsa…..
Lukas Meier (törölt) 2014.06.30 09:35:57
@Mr Long (UK): haha, de hozzátenném, hogy te sem tudod a nagy arányokat megmagyarázni, sőt, ha jól emlékszem véleményt sem mondtál a témával kapcsolatban.
Lukas Meier (törölt) 2014.06.30 10:28:34
@Mr Long (UK):
"Vannak kurvak, akik potyaznak es vannak akik nem. Egy csajnak nyilvan konnyebb potyaznia, mint egy csavonak es ez torzitja a mintat."

Köszönöm az elismerést. A potyázás elég jelentős mértékű pl. az oroszoknál, mert az orosz nők körül 169-nek sikerült 2009-ben potyáznia és 4 férfinak vért izzadva egy osztrákot találnia.

A többiben teljesen igazad van (nyelvtanulás).
Lukas Meier (törölt) 2014.06.30 10:59:19
@Pernilla: @Zka: @Határátkelő: @Mr Long (UK): ha a HA megengedi, akkor a tegnapi topikban tovább folytathatjuk a beszélgetést, viszont ebben a posztban inkább hanyagoljuk, azt kérte.
Ami összeköti a mai, szokásos heti blogajánlóba válogatott posztokat, az (amellett, hogy mindnek hölgy a főszereplője) az értékelés. Ki-ki határátkelésének más-más szakaszában jár, talán ezért is érdekes lesz, miként látja a külföldi életet az, aki több éve Los…..
Lukas Meier (törölt) 2014.06.30 10:34:30
@tableno: Rendben, szűrjél.

Én sem fogok neked a témában többet írni. Mindenesetre részleges elismerés már bekövetkezett ezzel a mondattal: ""a származás is lehet EGY szempont a párválasztásban"".

"Hogy valakinek az legyen az egyetlen öröme az életben, hogy MEGMAGYARÁZZA, hogy neki miért nem jut nő, ahelyett, hogy tenne valamit érte... Pffff."
Nem rólam van szó, hanem a jelenségről. Az egy másik dolog, hogy nekem ehhez közöm van.
Lukas Meier (törölt) 2014.06.30 10:59:14
@Határátkelő: Ok, befejezem.
A mai posztba nem fogok ezzel kapcsolatban kommentelni, viszont szerintem ebben a posztban még kibeszélhetjük az esetlegesen felmerülő kérdéseket, ide úgysem ír már senki mást.

De ahogy te akarod, te vagy a főnök.

A nagy számok törvényét azért emlegettem mindig, mert mindig a különböző kommentelők azt mondták, hogy "de hát én láttam az ellentétjét is már párszor".

@tanato: teljesen igaz. Igaz, az felsorolt előnyök a helyivel szemben csak sok év múlva épülnek le.

@Pernilla: ez így van. De te is pontosan tudod, hogy milyen nehéz egyetlen nációt kiválasztani külföldön, akik alacsony számban vannak jelen, ráadásul még közöttük is válogatni kell pont úgy, mint otthon.
Vajon tényleg tündérmeséből lett kísértetsztorivá az Európán belüli migráció, főszerepben a lengyel vízvezeték-szerelővel és a hipermarket polcait pakoló muzulmán bevándorlóval, vagy az egész nem más, mint régi félelmek újjáéledése új célpontokkal?…..
Lukas Meier (törölt) 2014.06.28 20:00:12
@Határátkelő: elolvastam a szabályokat, igyekszem a jövőben őket betartani, bár elég kevés dolog volt megemlítve a szabályok között, hogy mit szabad és mit nem (troll fogalma említve volt, ezenkívül hogy ne sértegessük a posztolót, mást nem találtam). A troll amúgy mindenkinek mást jelent, sokaknak azt, hogy ha ellentétes a véleménye valakivel, akkor az illető máris troll.

@vazzup: Kedves vazzup! Kérlek kommentáljad az osztrák cikket is, ne csak engem piszkáljál, hogy én "magamfajta" vagyok meg gyűlölködök és undorító féreg vagyok. (Amúgy HA, ez nem számít személyeskedésnek, hogy valaki szid engem, csak az, amikor én leírom, hogy valaki nem tud németül és nem él Ausztriában, ezért nem gondolom, hogy véleményt mondhat az osztrák beilleszkedésről. Furcsa vagy.)

Éppenhogy az osztrákok gyűlölködnek az Ausländerekre. Ott a cikk, olvasd el. Őket is ki kell moderálni az országból meg a saját nemzeti lapjukból (derstandard)?

Vagy kérdezd meg esetleg @Kövérmadár [swe]: -t a Svédországban élő csekély 40.000 szomáliairól, hogy mit gondol. Esetleg megkérdezheted a Svájcban élőket is az albánokról. Esetleg a Németországban élőket is megkérdezheted erről a táblázatról:
derhonigmannsagt.wordpress.com/2014/03/01/tabelle-hartz-iv-empfanger-nach-nationalitaten-in-deutschland-lebender-auslander/

Segítek: a Hartz4 a segíly, az Anteil, hogy az ott lakó külföldiből mennyi kapja a segílyt. Remélem nem gondolod, hogy Hartz4-ből élnek ezek az emberek.

Még valami: az egyes országok lakóit NE a határátkelő blogon kérdezd meg ezekről, mert ki lesznek moderálva, ha válaszolnak.

Ha most mész először hosszabb távra külföldre, akkor majd te is meglátod, hogy nem minden olyan szuper. Elég sok mindennel találkozni fogsz, amiket leírtam már, különösen ha egyedül mész család nélkül. Sok érdekeset olvastam már CA-ról, remélem egyszer én is eljutok oda, legalább nyaralás szintjén. Jó utazást kívánok!
Lukas Meier (törölt) 2014.06.28 21:54:34
@Mirjam2: Itt nincs szólásszabadság, amíg van cenzúra a kommenteken.

A rasszizmusról meg azt gondolom, hogy mindenki azt gondol, amit akar, úgyis az adott cselekvés mutatja meg, hogy mi az igazság.

Mondok pár példát.

Jól fizetett, minőségi munkahelyeken, vezetőségekben, főnökök között, "könnyebb" munkahelyeken, ahol nem fizetnek nagyon rosszul érdekes módon Ausztriában szinte csak fehér, ott született eredeti osztrákot láthatsz. Pedig nagyon sok nem fehér is van, aki már itt született, meg rengeteg bevándorló is. Ez vajon rasszizmus vagy véletlen?

Vagy a cikk, amit linkeltem, hogy ne legyen túl sok külföldi gyerek az osztályban. Ez rasszizmus?

Itt is vannak rossz kerületek, ahol egy tv-s riport szavaival élve örülni kell, ha valaki leérettségizik. Ebben a kerületben senki nem akar lakni, aki fehér és osztrák, szinte csak bevándorlók vagy olyanok, akik nem tudnak elköltözni laknak ott. Na most akkor ez rasszizmus vagy nem?

Leírni, hogy bizonyos népcsoport többet bűnözik, mint a másik, ezért kerülik őket és nem barátkoznak velük. Ez most rasszizmus?

A Spiegelnek is volt egy cikke, hogy egy török névvel és egy német névvel ugyanazzal a cv-vel valaki egy ajánlatot sem kap máskor meg többet is. Na ez most mi?

A Wiki segít: "A rasszizmus olyan gondolkodásmódot jelent, amely az emberek külsejében megfigyelhető eltéréseket kiemeli, ezekhez morális, társadalmi vagy politikai különbségeket rendel hozzá, és az így létrehozott csoportok között – feltételezett tulajdonságaik vagy értékeik alapján – hierarchiát állít fel."

Jé, minden illik a rasszizmus fogalmára, amiket leírtam, ezek szerint az osztrákok rasszisták (valszeg a németek is). Én akkor most nem lehetek a határátkelő blogon rasszista?

Amúgy a megoldás: úgy kell tenni az embernek, mintha nem volna az, ez az ember hirdeti is azt és megrója, aki rasszista szólamokat hangoztat, de véletlenül mindig úgy esik a döntése ennek a "nem rasszista" egyénnek az életében, hogy az a rasszizmus fogalmát teljes mértékben kitöltse, megfeleljen neki, azaz ha csak a cselekedeteit nézzük, akkor rasszistának tartanánk.

Vicces, ugye?

Ezt gondolom a rasszizmusról.
Lukas Meier (törölt) 2014.06.28 22:33:29
@Határátkelő: Nem leszek rasszista a HA-n, nyugodj meg. Azt alkalmazom, amit leírtam:

"Amúgy a megoldás: úgy kell tenni az embernek, mintha nem volna az, ez az ember hirdeti is azt és megrója, aki rasszista szólamokat hangoztat, de véletlenül mindig úgy esik a döntése ennek a "nem rasszista" egyénnek az életében, hogy az a rasszizmus fogalmát teljes mértékben kitöltse, megfeleljen neki, azaz ha csak a cselekedeteit nézzük, akkor rasszistának tartanánk."
Határátkelő Kinek szurkolsz? 2014.06.27 06:50:00
A kérdésfelvetés a foci vb kapcsán is aktuális, de ha hiszitek, ha nem, ehhez hasonló kérdést például amerikai állampolgársági interjúnál is feltesznek. Vagyis hol vagy itthon illetve otthon? Az jelenti a beilleszkedést valahova, hogy valaki már nem a szülő-, hanem a választott…..
Lukas Meier (törölt) 2014.06.27 22:58:08
@tableno: igen, egy-egy darabot! De a 90% nem ilyen! Hoztam már statisztikát Ausztriáról, olyan számok voltak, hogy 200-1, 150-4 keleti nő + osztrák férfi és osztrák nő + keleti férfi viszonylatban. A statisztika nem hazudik! Voltak ám ott thai és kínai nők is, mint importfeleségek szép számmal, import thai és kínai férjek viszont pár darab.

Gondolom te is tanultál statisztikát, akkor meg nem kell magyaráznom a dolgot.

" azért szimpi, ahogy visszaböfögöd az összes filmekben látott sztereotípiát Dél-Amerikáról, miközben sose jártál arra... :) Amúgy tervezgetjük a feleségemmel, hogy egyszer odaköltözünk. "

Neked ugye személyeskedni és sértegetni ("visszaböfögöd"), te sosem leszel kitiltva innen, csak én.

Ezenkívül lehet menőzni, mert te voltál ott vagy ismered D-Amerikát, hogy mi van ott, de az igazság, hogy Európában magasabb az életszínvonal, ezért vagy te még Európában. És ezt valószínűleg a barátnőd is tudja, azért van ő is veled Európában.

@Kövérmadár [swe]: statisztika, drága barátom. Ne kelljen előszednem a svéd statisztikai hivatal honlapját, az osztrák adatok már engem igazoltak! 1-1 db mindenből mindig előfordulhat, de a 80-90%-ban igazam van, ezt te is tudod.

@Mirjam2: gratulálok, hogy a tanult, anyanyelvi partneredet is lekőrözöd ("egy férfi legyen legalább ugyanolyan tanult, mint a nő"), de ezt egyszerűen nagyon nehéz elhinnem, hogy szlengben/mondásokban ne tudott volna neked újat mondani ő neked.
De jó, neked elhiszem. Viszont az átlagos bevándorló nőnek nyelvileg óriási fejlődés egy anyanyelvi partner akkor is, ha évekig az országban élet már. Te nem vagy átlagos.

@Pernilla: kivételek, múltkor hoztam már statisztikai adatokat.

_____________________________________________________
Tessék, kedves mindenki, tessék megmagyarázni, hogy hol vannak a statiszikából a magyar férfiak:

www.verein-fibel.at/images/stories/Binationale_Eheschlieungen_in_sterreich_2009.pdf

És hogy miért csak k-eui országok vannak toronymagasan elöl itt:
"Die größten geschlechtsspezifischen Unterschiede in der P
artnerInnenwahl"
Lukas Meier (törölt) 2014.06.27 22:58:26
@házelőtthinta: itt a statisztika, ebből vonj le tanulságokat, én nem tépem tovább a számat:

www.verein-fibel.at/images/stories/Binationale_Eheschlieungen_in_sterreich_2009.pdf

Azt is, hogy miért van annyi szerelmes magyar hölgy és miért nincs rajta a statisztikán a magyar férfi (azaz 34 alatti a számuk, 7-8-szoros előnyben vannak legalább a mocskos sztereotípiák, amiket emlegetek, LEGALÁBB!). Más k-eui népek számát is megnézheted, ott 50-szeres a különbség.
Lukas Meier (törölt) 2014.06.27 23:34:25
@tableno: Nem, nem arról van szó.... Arról volt szó, hogy egy dél-amerikai nőnek feljebb lépés-e egzisztenciálisan egy európaival összejönni. Erre írtad, hogy nem, mert ott is van jó középosztály. Én meg azt írtam, hogy D-Am-ban csak nagyok a társadalmi különbségek és összességében az európai életszínvonal magasabb, ezért vagy Európában a barátnőddel. Erre azt válaszoltad, hogy "Ha így állsz hozzá a nőkhöz, ne csodálkozz, ha egyedül maradsz! ".

Csak erről volt szó, hogy a nő felfelé választott életszínvonal szempontjából.

Máshol is ez teljesül, ha megnézed az osztrák statisztikai adatokat, ezért van 200vmennyi magyar nő-osztrák férfi és 34 alatti osztrák nő-magyar férfi párosítás (a pontos számot nem lehet tudni, mert nincs benne a statisztikában). Kérlek nézd meg a többi k-eui ország statisztikáját is, ott vannak a legnagyobb különbségek.
A mai poszt egy visszatérés első lépéseit mutatja be, és mint ilyen nem lesz hosszú, de ha (reményeim és szerzője, Klappol ígérete szerint) sorozattá nemesül, akkor talán folyamatában kialakul majd egy kép arról, milyen is Németországból Magyarországra költözve…..
Lukas Meier (törölt) 2014.06.20 17:43:00
@Ödenburger Wiener Schnitzel: ez tényleg így van, ez remek Ausztriában, rengeteg a részmunkaidős állás.

Pár hete írták, hogy az elmúlt 10 évben CSAK részmunkaidős állások keletkeztek, teljes munkaidejűek száma ugyanaz, holott gigászi bevándorlás van.

Szerinted ez mért lehet?
Én nem tok rájönni.
Mostanában több fórumon is olvashattatok a London Angels HC – női kézilabda csapatról. Lehet, hogy a Londonban élők közül vannak, akiknek személyes élményeik is vannak az Angyalokkal kapcsolatban. A csapat különlegessége, hogy szánt szándékkal csupa magyar tagja van, magyarul…..
Lukas Meier (törölt) 2014.06.17 19:46:24
@Mirjam2: Nekem semmi bajom, köszönöm, néha kicsit egyedül érzem magam váltani tudnék, versenyképes szakmám van (IT).

Úgy tudom, hogy neked külföldi férjed van (ír asszem), így tényleg nagyon könnyű beilleszkedni, mert a nyelvet tökéletesen tudod és az angolszász kultúrát is megismered, felveszed a szokásokat, satöbbi. Tudom, hogy most valahol a közel-keleten vagy, nem arról szól az, amit mondani akarok.

Arról van szó, hogy az átlagos magyar kivándorló nem illeszkedik be sehogyan sem a helyiek közé. Te különleges vagy több szempontból is, a férjed és amiatt, h nem Angliában vagytok.

Kérlek nézd meg az Angliában maradt és megismert magyar ismerőseidet, hogy mennyien járnak össze angolokkal (angol férj -magyar feleség nem ér!).

@Herr Géza: gratulálok, ha neked sikerült, szerintem egyedi eset vagy. Bár a sok, akár 10+ éves német tartózkodásoddal és ottani egyetemmel te sem számítasz átlagos kivándorlónak.

@Whave: ez a legfontosabb: " leszamitva, hogy hianyzik a barati kor es/vagy a csalad,".

Ez hiányzik nekem is plusz a kultúra a politika nélkül. Vagy kívülállóként tervezed leélni az életed a köv. ca. 40 évben (munka-alvás-magyar blogok és barátok kombinációja), mint sok más magyar külföldön, mert Angliában nagyon nehéz új, tartós és igényes kapcsolatokat kialakítani.

@Th's child: én szeretnék osztrák barátokat, de lehetetlen velük vegyülni és ezt eddig az összes magyar és külföldi itteni megerősítette. Kivétel a beházasodás nőként.
Éppen azért, mert nem akarok egy burokban élni a következő 40-50 évben pár magyar kényszerbaráttal, akiket éppen itt találtam.

Amúgy akik olyan rettenetesen jól érzik magukat külföldön, nem magányosak, mint én vagy Hinta, illetve van családjuk, baráti körük és minden szuper, azok miért jönnek a határátkelő blogra kommentelni a saját népük, a magyarok közé?

Tudom, hogy soha senki nem fogja elismerni, hogy igazam van, mert magáról senki nem ismeri el, hogy rossz neki valami külföldön vagy hiányzik valami. Azt ugye nem illik.

Ez a poén az egészben, hogy éppen azzal, hogy itt vagytok és nap mint nap egymás lelkét ápoljátok/poénkodtok/visszautaltok fórumtársatokra/megbeszéltek ezt-azt, pont ezzel van bizonyítva, amit ismétlek, hogy hiányzik nektek a magyar társaság, a nyelv, a kultúra.

Én otthon soha nem fórumoztam, ki volt elégítve a társas kapcsolatigényem teljes mértékben. Mivel itt ez leszűkült, így maradnak a blogok. Fáj az igazság, de kíváncsi lennék, hogy ki az, aki a kimenése után kezdett keményen fórumozni/blogolni (azaz pótolni a valós emberi kapcsolatait).

Ezek a virtuális terek a valós emberi viszonyok pótlói, nem igaziak, de mégis megadják az érzést, mintha. Pont, mint a facebook (ott még jobbnak is tüntethetjük fel magunkat).
Lukas Meier (törölt) 2014.06.17 21:19:46
@Kövérmadár [swe]:
"Még egyet árulj el. Ha valaki Magyarországon sem járt össze igazán senkivel, majd az új otthonában sem teszi, akkor változott-e valami?
"

Nem, ilyenkor mindegy az egész. Amiről beszélek, akkor érdekes, ha valaki összejárt otthon sokakkal, de itt csak magyarokkal teszi. Én ezt látom.

@Mr Long (UK): vannak egyedi esetek, de a többség nem ilyen. Egyetem: fiatalon került ki nagyon. Nyilván Soros György is tizenévesen került ki, nem hinném, hogy azóta nem illeszkedett be (kb 80 lehet már). Minél fiatalabban kerül ki és minél több időt tölt ott, annál nagyobb esélye van, de még így is kicsi.

@Ödenburger Wiener Schnitzel (ex Nyulz): tök komolyan le vagyok döbbenve!
Én, ha végignézem az összes bécsi magyar ismerősöm facebook lapját, csak és kizárólag magyar lájkolókat és magyar hozzászólókat olvasok mindenkinek a lapján és magyarokkal van mindenki fényképezve az összes fényképükön. Beszélve is megerősítenek abban, amit mondok, hogy csak egymással járnak össze. Ez hogy lehet akkor?

"A kint élő ismerőseimnek is mind sikerült beilleszkednie és barátokat szereznie. Ha neked és az ismerőseidnek ez nem sikerült, akkor lehet hogy veletek van a gond, és nem az osztrákokkal... "
Pont az ellentétét látom mindenkin, mondom, 1-1 magyar feleség vagy magyar barátnő virít osztrák oldalon.

De ha bizonyítékot akarsz:
Wenn Ausländer Ausländer hassen - amikor külföldi a külföldit utálja című cikk, olvasgassatok a kommenteket is:
fm4.orf.at/stories/1601094/

még több komment: www.balkanforum.info/f26/auslaender-auslaender-hassen-36960/

senki nem mondja azt, hogy ez hülyeség, hanem azt írják a legtöbben, h "de hát ezt mindenki tudta"

legkedvencebb hozzászólóm:
"In Ottakring hauen sich die ethnischen Gruppen gegenseitig regelmäßig den Schädel ein. Zwischen Österreichern und Ausländern tut sich da recht wenig, in positiver als auch negativer Hinsicht; also es gibt so gut wir gar keinen Kontakt. Es gibt halt leider viele Lokale, die du mit einer bestimmten Volksgruppenzugehörigkeit nicht betreten kannst. Wer das nicht glaubt oder für ein Vorurteil hält, den nehm ich gern mal durch eine Ottakring-Tour mit und er sieht den ganzen Irrsinn. Da gibts innerhalb von 300 M ein Lokal, in das nur schwarze gehen, ein Serbenlokal, ein Türkenlokal und einen Wirtn, wo die Österreicher hocken. Ein bisserl weiter unten hast dann die Kroaten sitzen. Das traurige ist, keiner will auf den anderen zugehen und die Vorurteile wachsen beständig."
Röviden: osztrákok és külföldiek között NINCSEN egyáltalán semmilyen kapcsolat, Orrakringben sok olyan lokál van, ahova csak helyiek léphetnek be: van szerblokál, töröklokál, és vannak az osztrákok külön, arrébb a horvátok lokálja. Senki nem akar a másikhoz átmenni, nőnek az előítéletek.

Ezt egy eredeti osztrák írja, akkor itt lakik.

vagy miért írnak a standard-re olyan nevű cikket, hogy
Ist es cool, "Ausländer" zu hassen? - menő a külföldit utálni
dastandard.at/1326503258021/Fremdenfeindliche-Jugend-Ist-es-cool-Auslaender-zu-hassen

írnak nyíltan, h a fiatalok között 20 éves kor alatt menő utálni a külföldieket

másik cikk:
"Bodensatz für Ausländerfeindlichkeit in Österreich ist groß"
nagy táptalaja van a külföldiellenességnek Ausztriában

derstandard.at/1226396646356/Bodensatz-fuer-Auslaenderfeindlichkeit-in-Oesterreich-ist-gross

másik cikk:
Hainz Fischer:Bundespräsident: In Österreich vor allem "Skepsis gegenüber Europa und Xenophobie" beunruhigend
osztrák Bundespräsident: Ausztriában mindenekelőtt az Európával való szkepticizmus és a xenofóbia nyugtalanító
derstandard.at/1381371768855/Fischer-Auslaenderfeindlichkeit-beunruhigt

még egy:
"In Österreich ist Rassismus salonfähig" - Ausztriában a rasszizmus szalonképes
derstandard.at/1392685972647/In-Oesterreich-ist-Rassismus-salonfaehig

Ez a valóság, nem tudom hányszor kell még bizonyítanom. Ezeket nem tudod megcáfolni, le van írva.

Olyan még viszont sosem láttam sem olvastam sem hallottam, hogy az ellenkezőjéről cikkeznek, néha jön 1-1 cikk, hogy Abdul milyen jól beilleszkedett vmi minimálbéres melóba, ez ahhoz hasonló, amit otthon a kisebbségről szoktak írni.
Körülbelül két hete jelent meg Viktória posztja az ausztriai megélhetési költségekről. Akkor ő tételesen végigvette, mire mennyit költenek egy hónapban, és mennyi pénzt tudnak félretenni. (Ha valaki nem olvasta volna, ide kattintva pótolhatja, szerintem érdemes a mai írás…..
Lukas Meier (törölt) 2014.06.16 18:09:39
@Herr Géza: folyt.

Gondolom Magyarországon sem tekintetted a munkatársaidat és a szomszédodat automatikusan a barátodnak.

"A környék asszonykái meg testületileg jöttek át bemutatkozni, és máris hívták a feleségemet mindenféle programokra (nyitásnak rögtön pezsgös-süteményes-csajos reggelire...) és azóta is versengenek, hogyan tudják "szegény" nejem minnél többmindenbe bekapcsolni..."
Hadd tippeljek: egy faluban laksz, mégpedig egy barátságos faluban. Ilyen is van, de nem mindenhol barátságosak, van olyan is, ahol kinézik a külföldit az utcából.

De igen, ezért akarok én is vidékre költözni, pár ott meg ugye a társaságtalálás nehezebb és autót is kéne vennem, meg ingázhatnék is esetleg, kevesebb munka is lenne.

Egyedül elvileg a fővárosban jó lenni, mert ott pezseg az élet.

Amúgy mondtam, családdal vagy egy barátnővel az egész megváltozik, hiszen az időd 95%-t azzal az egy személlyel (+ legtöbbször még néhány magyar baráttal) tölti az ember.

De ha ez hülyeség, akkor kérlek mondjatok példát magatok közül arra, hogy magyar férfi helyi férfiakkal vagy magyar nő helyi nőkkel elmentek valahová barátságból (nem munkahelyi sörözés, nem kötelező csapatépítés). Van itt ilyen valaki? És ezt rendszeresen is teszi, nem 1x valami szívességből történt, hanem összejár valakivel, akitől nem akar semmit, csak a társaságát élvezni. Valaki? Fontos még, hogy külföldi alatt helyit értek, németet vagy osztrákot vagy angolt vagy ausztrált. Nem betelepülőt, nem ottani külföldit, hanem helyit.

Frusztráció?!

Inkább arról van szó, hogy sokan elhallgatják az igazságot egy kis pluszpénzért, ami marad hónap végére. Mert több marad, mint otthon, csak nem túl sokkal.
És hiába jön valaki azzal, hogy marad 300 eurója, ha átváltja az itteni dolgokra, szolgáltatásokra, lakásra, akkor már sokkal kevesebbnek tűnik a 300 euró, mint otthon. Mert nem iPad-ban kell mérni a megtakarítást, hanem abban, amire költesz.
De igaz, még így is több marad, mint otthon, aki meg otthon halna éhen, annak ez nagyon is számít.

Még egyszer: a posztban a férfi kolléga az átlag felett keres és a lakásért + garázsért a piaci ár harmadát fizeti. Így él úgymond "jól".
Remélem ezt nem cáfolja meg senki.
Lukas Meier (törölt) 2014.06.16 19:12:59
@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Nem akarok személyeskedni, de megint tipikus csúsztatás gyanújával élek.

"(Amúgy a BSc egyetemem is úgy csináltam meg, hogy dolgoztam mellette)."
Hány év alatt? 3? Ha igen, akkor zseni vagy!

Ha nem, akkor igen, 15-20 krediteket meg lehet csinálni úgy, hogy kölcsönkérem a haverjaim jegyzetét + tanácsait a vizsgákra 1 félév alatt és nem járok be. Nem vagyok gonosz, volt, hogy én is így csináltam 1-1 félévet meg, ez tudom milyen.

"És igen, mindezek mellett egy mérnöki MSc-t csinálok még pluszban, amit a cég semmilyen formában nem támogat (se időben, se pénzben)."
MSc-t 37 órás munkaidő mellett lehet csinálni kis darabokban sok év alatt (tudom 40 órás, de a vizsgákra kiveszel mondjuk csúsztatott szabit, hogy tudj tanulni), de garantálom neked, hogy 45 órás fizikai kulimunka mellett ezt nem tudnád csinálni. Ahogy edzeni és a nyelvtanulásra sem maradna már erőd.

Cseréld le az irodai melód ezt egy kulimelós pincér, mosogató, kukás, takarító munkájára. Nem lesz erőd edzeni és ennyit tanulni utána és rendkívül jól alszol.

Sajnos ez van.

Abbahagyom a győzködéseteket, mert nincs értelme ennek már.

@Mirjam2: a kérdésre válaszoljon kérem mindenki, amit feltettem. Ápol-e barátságot helyiekkel mindenféle kötöttség nélkül? A kérdés az előző kommentjeimben benne van.

Ez nem csak az én valóságom, hanem az én bécsi és a haverjaim londoni és müncheni valósága. Lehet, hogy nem igaz, de nyugodtan korrigáljatok, szívesen veszem a kommenteket, azokat is, amik ellentétesek az enyémmel.
Lukas Meier (törölt) 2014.06.16 19:12:59
@Mr Long (UK): bizony, ugyanaz, mint Magyarországon, csak egy kicsit könnyített terepen anyagilag nézve.

""Inkább arról van szó, hogy sokan elhallgatják az igazságot egy kis pluszpénzért, ami marad hónap végére. Mert több marad, mint otthon, csak nem túl sokkal. " Tobbet teszek felre a ho vegen, mint a magyar netto fizum volt. Pedig itt is, ott is mernok vagyok/voltam. Konkretan mi erdekel, hogy asszonnyal kozosen egy vagy haromezer fontot teszunk felre havonta? Nem shared flatben lakunk, hanem egy kethalos lakasban. "

Abszolúte nem érdekel, hogy mennyit keresel és mennyit teszel félre. Többet, mint a magyar nettó fizud? Inkább azt nézd, hogy ott kint mit tudsz belőle venni, amire költesz, amiket használsz. Igen, a legtöbb sztenderd dolog (TV, ruha) ugyanannyi, a szolgáltatások drágábbak meg az ingatlan. Szépen számold ki, h mire mennyit költenél és annyival keresel igazából többet, reálértékben! Persze tudom, így is több jön ki, de az eléggé megtévesztő, h többet, mint "otthon kerestem", ha a bér- és árszínvonal az otthoni háromszorosa. Ha a Wc pucoló elmegy Svájcba és alig eszik, akkor 4000 frankos béréből 400-at megtakarít valahogy és az otthoniaknak dicsekszik, h többet takarítok meg, mint otthon kerestem. Ez most pont ilyen volt.

Persze nem tom, h az asszony mennyit keres, de írtam a jó kis Erdélyből települt magyar párt, akik fejenként nettó 300-at tesznek zsebre, havi 400-at takarítanak meg Budapesten, aztán ezt posztolják a román határátkelőre. Bizony, legtöbbször hasonlóak a posztok is, ha 1 vagy 2 keresett szakmás kikerül és menőzik, h ez van nyugaton. Ez nem igaz így. Ez azoknak van csak, akik éppen keresett szakmában vannak, fiatalok és tudják a fogadó ország nyelvét. Különleges helyzet, a többség helyzete nem ilyen.

És akkor még az emberi oldal kimaradt, amit már mondtam sokszor.