Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csók Ella

16 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Most, hogy belátható ideig nem nagyon tudunk utazni a nagyvilágban, elérkezettnek láttuk az időt egy kis nosztalgiára a nem is olyan távoli múltba. Nemcsak a télből a nyárba utazások vérpezsdítő és szívmelengető, terápiás hatása miatt, hanem növény- és erkélyimádóként is hatalmas élmény volt az idén…..
Bizonyára nem vagyunk egyedül azzal a helyzettel így a karantén idején, hogy otthon nézzük az erkélyen, ablakpárkányon elfekvő virágládát a tavalyi virágfölddel, benne a kihalt, kiszáradt egynyáriak csonkjával vagy az elpusztult fűszernövények romjaival azon töprengve, hogy vajon felhasználhatjuk-e…..
A koronavírus miatt világszerte tragikus a helyzet, ez tény. Hogy csökkentsük a lehetséges vírusátadások számát, a legtöbben lemondjuk a programjainkat, találkozóinkat, vagy egyenesen otthoni munkavégzésbe vonulunk vissza. Sokkal több időt töltünk a négy fal között, aminek van egy jó hozadéka:…..
Utcán kártyázó pappák, bejárat elé kitelepedő mammák és bámulatosan szép növények. A dél-olasz városkában és két szomszédos településen jártunk, amelyek lakói feltűnően sokat adnak nemcsak a saját megjelenésükre, de környezetük szebbé varázsolására is. Íme néhány mediterrán…..
Lelkesen és talán kicsit irigykedve vetettük bele magunkat Dávid budai erkélyének rendbetételébe. Szinte tökéletes fekvésű: délelőtt, kora délután éri közvetlen napsütés, úgyhogy a paradicsomok neveléséhez kitűnő terep. De nemcsak paradicsompalántákat, más balkon-, fűszer- és dísznövényeket is…..
Vadregényes és izgalmas múltú helyre kalauzolt minket következő erkélyzöldítő projektünk: a Svábhegyen álló egykori Rákosi-villa kertjébe.   A legendák szerint régen itt lakott Muráti Lili színésznő is, de az biztos, hogy Rákosi Mátyás 1949-ben költözött fel ide zuglói villájából. A földszinten…..
Sok szó esik a túl csapadékos idő hátrányairól, a gombás eprekről, a kártevők szaporodásáról. Az én erkélyem és ablakpárkányom jó példa rá, hogy nemcsak a szántókat és a kerteket sújtja a zombiapokalipszis: következzen kálváriám a végeláthatatlanak tűnő küzdelmekről lisztharmattal, tetvekkel és…..
Rengeteg mindent szem előtt kell tartani, ha növényeket termesztünk az erkélyen. Lehetne még bővíteni a tipikus baklövések listáját, de következzenek a mi saját tapasztalataink, amikből sokat tanultunk.         1. Nem veszed figyelembe az erkélyed adottságait, fekvését … és kiteszed a…..
Csók Ella 2019.05.17 09:55:43
@csúti csüngőhasú tolvaj: mikor betettem az árnyékba a muskátlikat a túl nagy meleg miatt, megnyúltak a fényhiány miatt, és nem teremtek, nem virágoztak.
Csók Ella 2019.05.17 10:02:06
@Gazz: nekem nyáron az ablakban van, csak délután éri pár órát közvetlen napsütés, és nagyon jól elvan, hozza a virágokat 3 éve (lépcsőházban teleltetem). Kertész mondta, hogy a futó érzékenyebb, mint az állómuskátli, és a félig árnyékos, félig napsütötte helyen érzi jól magát. Ez az elmélet része, a gyakorlat persze rácáfolhat :)
Egy virágláda, föld, magok és egy napsütötte, meleg zug is elég, hogy hozzájussunk e tápanyagokban gazdag növényhez. A lakásunkban nincs elég fény, se hely, az erkélyemen meg még túl hideg lett volna éjszakánként márciusban és áprilisban a magvetéshez, ezért tél végén idén is kitelepültem a…..
Cigiszünet, száradó ruhák, lomok tárolása – sokan erre használják az erkélyüket, de ezekre bőven van alternatíva. Nem kell rögtön díjnyertes balkonkertészetre gondolni, kezdetnek pár apróság is megteszi, hogy jobb legyen kint a vibe, és jó érzés legyen kilépni. Az utcán járóknak és a lakásban…..
Az ügyvédként dolgozó Eszter hozzánk fordult tanácsért, hogy mihez kezdjen erkélyével. Egész délelőtt süti a nap, és kifejezett kívánsága volt, hogy segítsünk neki magokat vetni, mert szeretne saját nevelésű fűszernövényekből csipegetni. Nagy kupac vetőmaggal érkeztünk meg az újbudai társasház…..
A lakásunk télen különösen sötét, a tél kezdetével rendszerint szívszorító veszteségeknek nézek elébe. Idén viszont máshogy alakult, köszönhetően az alábbi praktikáknak.   Az ember szívesen belemagyaráz spirituális összefüggéseket az otthoni ökoszisztéma és a saját lelkiállapota közé, főleg akkor,…..
Hogy mit is jelentett a szüzesség és elvesztése, nemcsak koronként változott: kultúránként és társadalmanként, de akár mikroközösségenként és szűkebb ismeretségi körön belül is más-más megítélés alá esik. Ami szembetűnő mindenhol, az a nemek közti éles határvonal,…..
Szerintem egy nőt a csábítás, és a másik nemmel való kapcsolata tesz nővé. De még itt is lehetnek fokozatok, hogy ebben épp hol tart. Kell valaki, aki katalizálja a folyamatot, fontos a két nem közti kapcsolat ebben. Magyarországon merev szabályok szerint élnek a nők, nem igazán…..
"Mikor először megjött, 14 éves voltam, nyolcadikos. Nagyon vártam. A nővéremnek 12 évesen jött meg, és eléggé zavart, hogy le voltam maradva. Volt valami furaszínű cucc a bugyimban, és mindig reménykedtem, hogy hátha, talán most… De nem. Körülöttem az osztályban már…..
Az okos szexológusok és a szakállas pszichoterapeuták azt mondják, az első szexuális élmény meghatározó. Befolyásolja, hogyan viszonyulunk később a szexhez, az erotikához, a másik nemhez, magunkhoz, a testünkhöz. Egy életen át. Ez persze feltételezi, hogy a szexuális élet az…..