Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kálmán Zoltán Budai

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hihetetlen, hogy repül az idő. Már csak napok választanak el minket a Secret Wars kezdésétől, a nagy eseménytől, amelyben az Újvilág egyszer s mindenkorra megszűnik létezni, és összeolvad a klasszikus Marvel-univerzummal. Emlékszem, amikor még csak az első infók szivárogtak ki a…..
Mint már bizonyára sokan tudjátok, múlt héten kezdetét vette a Marvel idei nagy eseménye, a Secret Wars, amely több szempontból is mérföldkőnek számít a kiadó történetében. Egyrészt rögtön az 1. számban végleg megsemmisítették a klasszikus Marvel-univerzumot és az…..
Végre magunk mögött hagyhatjuk az Ultimatum rémségeit, és ezzel együtt az Újvilág első nagy korszakát, amely egyben a leghosszabb is volt. 2009-ben kezdetét vette egy jóval rövidebb korszak, amelyben csupán egyetlen eseménynek volt hely (leszámítva a korszakzárót) – igaz, ez az…..
Az augusztus 5-én megjelenő első magyar nyelvű Zöld Lámpás-képregény és a jövő héttől vetített Zöld Lámpás-film beharangozójaként készítettünk egy rövid áttekintést a figura történetéről és megjelenési helyeiről. Az eredeti Green Lantern az amerikai szuperhősök első generációhoz tartozott, az…..
Lezárult a jelölési időszak az idei Alfabéta-díj kép-regény kategóriájában. Az öt kritikusból álló előzsűri (Bayer Antal, Farkas Dávid, Lénárd László, Szabó Zoltán Ádám, Szép Eszter) az alábbi öt, önálló kiadványban 2014-ben először megjelent képregényt választotta ki, címük abc-sorrendjében: - The…..
Kálmán Zoltán Budai 2015.03.27 23:20:44
Drága Pif!  Mikor találkoztunk utoljára? Jó, jó, tudom. Tegnapelőtt a Pif Gadget 152-es számát lapozgattam. Teljesen más okból tettem ezt, mint hogy a kalandjaidat olvassam (hisz franciául se tudok), mégis végignéztem egy történeted, szavak nélkül. A felépítésre, hatásokra voltam kíváncsi, hogyan…..
Emlékeznek még az olvasók Cókmókusra, a hülye nevű, ragadós kezű, piti tolvajra a Kandi Lapok Pókember-füzeteiből? Mindig is utáltam őt, akárcsak a balfék Vízköpő-Boronás Jónás-duót, vagy Robint, aki nem csinált soha semmit, csak neonzöld fecskében feszített Batman…..
Hogyha valaki megkérdezné, hogy ki az ideális szuperhős, akkor rögtön rávágnám azt a választ, hogy Flash. Ez a karakter nem egyszer húzta ki az egész DC univerzumot a csávából, hanem 1956-ban  magát a DC-t mint kiadót is megmentette. A Vörös Villám mintapéldája a szuperhős…..
Amennyire jól írta meg Mark Millar az újvilági Fantasztikus Négyest, annyira hullámzó színvonalon jegyezte előtte az újvilági X-Ment. Az Ultimate kibeszélő aktuális kiadásában a Millar-éra lesz a téma, ennek füzeteit kis szerencsével magyarul is olvashatjuk, mivel mindegyik…..
Jáger Attila munkáival először egy tíz évvel ezelőtti pályázaton találkoztam. A Fekete-Fehér Képregényantológiához kerestünk írókat és rajzolókat, erre jelentkezett „Attis, a pók” művésznéven. A három téma közül Nero Blancót választotta, és azon ritka pályázók közé tartozott, aki szinopszisötletet…..
"Jucikás" Ludas Matyikra vadászva találtam ezt a ritka Zórád-karikatúrát a vicclap 1958/19-es számában. Hogy el tudjuk kicsit helyezni az életműben: a pályája során mintegy 200 képregényt jegyző Zórád Ernő ekkor még csak három-négynél tartott...
Rég nem esett szó Kajláról, Dargay Attila egyik legismertebb képregényfigurájáról. Ez a másfél oldalas képregény a Pajtás 1969/35. számában jelent meg...
Az idén márciusban elhunyt kiváló francia képregényalkotónak, Jean Giraud-nak ez a rövid munkája eredetileg a Pilote heti képregényújság "évkönyvében", a Pilote Annuelben jelent meg, 1972-ben, L'artefact címen. Magyarul pedig a Menő Manó második évfolyamának a 7. számában, 1990-ben...
Kálmán Zoltán Budai 2014.07.27 18:22:09
Miután közreadtuk Jean Giraud Az objektum című képregényének a magyar verzióját, egy Facebookos komment alapján leesett, hogy ennek valójában nem is ez volt az első hazai megjelenése. A Galaktika 10. számában, 1974-ben már olvashattuk, igaz, más címmel, más fordításban, rövidebb szöveggel, más…..
Kálmán Zoltán Budai 2014.07.27 18:20:14
Superman 1938-ban jelent meg először, Batman 1939-ben, Aquaman, Amerika Kapitány, Zöld Íjász és Wonder Woman 1941-ben, az „új" Flash és Zöld Lámpás 1956-ban, illetve 1959-ben, az Igazság Ligája 1960-ban állt össze, egy évvel a Fantasztikus Négyes felbukkanása előtt, akiket 1962-ben követett…..