Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Harmat Árpád Péter

318 bejegyzést írt és 159 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
John Wick alias Keanu Reeves 2014 óta öldösi a maffiózókat, amióta kutyáját és kocsiját is hazavágták annak idején 9 éve rossz arcú orosz banditák. Akkoriban Reeves éppen 50 volt, most közel 59 (2024 szeptember 2-án tölti be majd a 60-at). És bírja a gyűrődést, sőt hihető is amit csinál. A 185…..
Itt a tél és az első nagyobb hidegek időszaka, amikor hőmérőnk higanyszála a mínusz 5-10 fok környékére "téved". Nehezen viseljük, panaszkodunk is miatta, pedig ezek a hőfokok sehol nincsenek az igazi nagy hidegekhez képest. De nézzük: hol és milyen hőmérsékletek jelentették a tél nagy "legjeit" a…..
A történelmi filmek sorában különleges helyet foglal el Ridley Scott 2005-ös rendezése, a Mennyei Királyság (Kingdom of Heaven), melyből sokat tanulhat az, aki a keresztes-háborúkról szeretne kicsit többet megtudni. Az események ugyanis XII. század végén a Szentföldön zajlanak (ma Izrael, Libanon,…..
Noha a második világháború legfontosabb frontjai Európában húzódtak, az Egyesült Államok és Japán heroikus küzdelmet folytattak egymással a Csendes-óceánon, már 1941-től kezdődően. Japán fanatikus elszántsággal, valódi szamuráj-szellemben harcolt földön, égen és levegőben, így térdre kényszerítése…..
Szerző: Harmat Árpád Az emberiség története rengeteg szimbólummal van tele, egyesek pozitív jelentésűek, mások a gonoszt testesítik meg, néhol a jó szerencsét hordozzák máshol a harciasságot, küzdelmet jelenítik meg. A szimbólum-kutatók a legtöbb fejlett országban elismert tudósok, ám a szemiotika…..
Szerző: Harmat Árpád Talán sokan hallottak azokról a szerzetesekről, akik némasági fogadalmat tesznek, amivel a világ szerzetesi közösségeinek széles választékában a legkülönlegesebb rendek közé sorolódnak. Kijelenthető, hogy rengeteg szerzetesrend alakult ki a középkorban, melyek különböző…..
Harmat Árpád Péter 2023.10.21 10:19:38
@Nietzsche_: Ez így van, hat napon keresztül többnyire némák, majd a hetediken beszélgetnek. Ha közbeesik egy-egy ünnep vagy lelki beszélgetés akkor természetesen megszakad a "hat nap némaságban" szokása.
Az egyik legritkábban emlegetett királyunk I. Imre, aki az Árpád-ház tagjaként 1196 és 1204 közt uralkodott. Koronás főink közötti elhelyezését segítheti, hogy III. Béla és Chatillon Ágnes fiát, az Aranybullát kiadó II. András testvérét illetve IV. Béla nagybátyját tisztelhetjük személyében. Az…..
Az első világháború a második nagy világégéshez képest kevésbé jelenik meg a filmes feldolgozásokban, noha ugyanúgy alkalmas (ha nem jobban) a háború jelentette iszonyú szenvedés bemutatására. A két nagy korszak közt számtalan dologban van különbség: az egyik, hogy a frontharcok az első világháború…..
Harmat Árpád Péter 2022.10.31 12:18:26
@Dewer_: Kikerült délelőtt 11 körül. :) Köszönjük Index!
Éppen 185 éve született Szeremlei Sámuel magyar történész és református lelkész, aki kiváló történeti munkáival az 1848/49-es eseményeket, illetve a Dél-Alföld és leginkább Hódmezővásárhely múltját dolgozta fel tudományos alapossággal. Munkássága előtt tisztelegve alakult meg Vásárhelyen a Szeremlei…..
Békeidőben valószínűleg ismert vegyész vált volna Görgeiből, ám a szabadságharc újra az egyszer már elhagyott katonai pálya irányába terelte, majd élete kétharmadát kitaszítottan, árulónak bélyegezve élte le...
Nem jellemző blogunkra, hogy átvesz másoktól posztokat, most mégis kivételt teszünk. Következzen Ivanics László bejegyzése a majdholnapblog.blog.hu oldalról. [Hivatkozási link] Mennyit keres ma egy tanár? Ehhez segítségül linkelek egy táblázatokkal bőven ellátott cikket, ahol az anyagiak pontosan…..
A Pro Urbe kitüntetés magas szintű elismerés azoknak, akik éveken vagy évtizedeken keresztül tettek sokat városukért, mégpedig különböző területeken így például a gazdaság, a kutatás, a közigazgatás, az egészségügy, a tudományok, a közoktatás, a környezetvédelem, a kultúra, a műemlékvédelem, a…..
Törióra Törióra 1. 2022.02.12 17:09:00
Üdvözöllek a közép- és emelt szintű történelem érettségihez szükséges (és hasznos) tananyagok, ismeretek blogján, a Törióra blogon! A honlapon minden korszakhoz és minden tanórához találsz fontos ismereteket. Jó tanulást kívánok! Kiegészítő információs blogunk: Törióra 2.  A Törióra blognak több…..
Harmat Árpád cikke Városunk egyik legkedveltebb helye, sok büszkeségre, nagyszerű sport-eredményekre és rengeteg kellemes élményre emlékeztető épület-együttese a Városi Strandfürdő (hivatalos nevén: Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszoda). A komplexum 1928-ban épült, átadására 1929…..
Habsburg berendezkedés Magyarországon (1711-1740)  ..
Szerző: Harmat Árpád Adolf Hitler a világtörténelem egyik legnegatívabb figurája, aki a második világháború kirobbantásával és a holokauszt elrendelésével 50 millió ember halálát okozta. Bár sajátosan alakult a nőkhöz való viszonya és halála előtt két nappal meg is nősült, soha nem születtek…..
A történelem nagyon sok szempontból éppen ugyanolyan tantárgy, mint a többi, ám rengeteg dologban viszont teljesen egyedi. Azok, akik magántanárokként huzamosabb ideje oktatnak különböző iskolatípusokból "érkező" diákokat (gimnazistákat, szakközépiskolásokat, szakgimnazistákat) jól érzékelik, hogy…..
A háborús filmek rajongóinak, harckocsi-mániásoknak (like me), történelem kedvelőknek és haditechnika-fanoknak kötelező darab a 2018-ban készült, Aleksey Sidorov rendezte T-34. Régóta vártam megjelenését, hiszen mind a 4 előbb említett kategóriába beletartozom. Meghökkentő film még akkor is, ha…..
Különlegesnek és ritkának tekinthető napjainkban minden első világháborús témát feldolgozó film, főleg ha azt vesszük alapul, hogy a második világháborús alkotások mennyre felül-reprezentáltak a nagy világégések filmes bemutatásainak tekintetében (utóbbiból sokkal több készül a  mai napig). Erich…..
A második világháborús német haderő - mely a Wehrmacht és a Waffen-SS csapataiból tevődött össze - sok sikeres tábornokkal rendelkezett. Ezek közt akadt olyan, aki a páncélos fegyvernem szakértőjeként, mi több létrehozójaként szerzett hírnevet magának, mint Heinz Guderian tábornok, akadt aki…..
A történelem során a katonai rendfokozatokra a tömeg-hadseregek megjelenésétől lett szükség, amikortól a nagyobb létszámú katonai alakulatok irányítása, a több fegyvernem (lovasság, tüzérség, gyalogság) összehangolása, illetve a bonyolultabb hadműveletek végrehajtása megkövetelte a többszintű…..
Harmat Árpád Péter 2020.01.24 06:38:13
@Sics68: Nagyon köszi!
Adolf Hitler 1933 január 30-án lett Németország kancellárja, majd Paul von Hindenburg 1934 augusztus 2-án bekövetkező halálát követően a németek birodalmi elnökévé és führerévé (azaz teljhatalmú diktátorává) "lépett elő". Kinevezését követően bevezetett új rendszerével - mely a felhatalmazási…..
Hajdanán a századfordulón, vagyis a XIX.század végén és a XX. század hajnalán, az 1880-as évek vége és az első világháború kitörése (1914) közötti évtizedekben a nemzetközi politikát tekintve szinte minden a gyarmatokról és a gyarmatosításról szólt. Miközben Angliában a választójog kiszélesítése…..
Az emberiség történetében (eddig) két nagy világégés zajlott: az 1914-1918 közti első világháború és az 1939-1945 közt pusztító második világháború. Az előbbi 15 millió ember halálát okozta, az utóbbi pedig csak Európában 50 millió életet oltott ki. Mindkét eseménysort kiemelten tanítják az…..
A világtörténelem tele van fontos és nagy volumenű csatákkal, melyek gyakran új korszakokat nyitottak meg vagy éppen országok, birodalmak sorsát döntötték el hosszú időre. Ezeket az összecsapásokat több szempont alapján lehet vizsgálni, így például a megütköző erők nagysága, a halálos áldozatok…..