Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Harmat Árpád Péter

300 bejegyzést írt és 157 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az emberiség történetében (eddig) két nagy világégés zajlott: az 1914-1918 közti első világháború és az 1939-1945 közt pusztító második világháború. Az előbbi 15 millió ember halálát okozta, az utóbbi pedig csak Európában 50 millió életet oltott ki. Mindkét eseménysort kiemelten tanítják az…..
A világtörténelem tele van fontos és nagy volumenű csatákkal, melyek gyakran új korszakokat nyitottak meg vagy éppen országok, birodalmak sorsát döntötték el hosszú időre. Ezeket az összecsapásokat több szempont alapján lehet vizsgálni, így például a megütköző erők nagysága, a halálos áldozatok…..
Szerző: Harmat Árpád Péter William Shakespeare neve mindenhol ismert, ahol emberi civilizáció létezik, hiszen a világirodalom egyik legnagyobb alakjaként és az angol nyelvű dráma-írás illetve költészet legkiemelkedőbb művészeként tekint rá az utókor. Híres drámáit mindenhol játsszák a világ nagy…..
Fordított tanterem /2019.03.20./ FC tananyag /Harmat Árpád, történelemtanár/ 49. tanóra: Mária Terézia Mária Terézia a Habsburg Birodalom és benne a Magyar Királyság uralkodója volt 1740 és 1780 között. Az itt következőkben az ő céljairól, rendeleteiről és országlásáról olvashattok. ..
Szerző: Harmat Árpád Péter Magyarország a második világháborút a náci Németország szövetségeseként, a Háromhatalmi egyezmény tagjaként és Adolf Hitler hódító politikájának egyik fő segítőjeként kezdte meg, mégpedig 1941-től fegyveresen és nyíltan is támogatva a német hadsereget. A magyar katonák…..
Harmat Árpád Péter 2019.02.26 20:24:28
@Periodista.: Igen, ebben van valami, bár a listában több miniszterelnöknél a "náci" helyett más kifejezés lenne szerencsésebb. Pl. rossz kormányfő, vagy németeknek elkötelezett ... stb.
Szerző: Harmat Árpád Péter Nem csupán a történészek, történelemtanárok, de a világhistória iránt érdeklődő laikusok, amatőr - félprofi kutatók, krónika-kedvelők számára is mindig érdekes téma a két nagy diktátor: Adolf Hitler és Joszif Sztálin viszonya - párharca 1933 és 1945 között. Bár…..
Harmat Árpád Péter 2019.02.18 16:29:01
Tegnap egy napon sikerült kiszúrnom két nagyon is különböző cikket, ami a magyarok őstörténetével és a nyelvével foglalkozik. Az egyik az indexen jelent meg, egy interjú Sudár Balázs történésszel, az MTA kutatójával. A másik egy véleménycikk Czakó Gábor írótól, ez pedig a Magyar Hírlapban szerepelt,…..
Los Isla de los Alcatraces – amikor 1775-ben Juan Manuel de Ayala, a San Francisco partjait felfedező spanyol hajós ezt a nevet adta annak a földdarabnak, amelyre első európaiként lépett, akkor bizonyára nem gondolta, hogy az elnevezés később mivel fog összeforrni. A magyarul Pelikán-szigetre…..
Harmat Árpád Péter 2018.10.13 14:40:53
Még 1996 -ban jártam San Franciscoban és az Alcatrazon, írtam is élményeimről egy posztot. tortenelemcikkek.hu/node/371

Ami érdekes:

A szigeten, azokban a cellákban, ahol az 1962-es nagy szökés fogvatartottjai raboskodtak: ma is bábuk mutatják azokat a figurákat, melyeket a három szökésben lévő készített, hogy ne fedezzék fel eltűnésüket.
A mai napon, 2018 október 10-én Harmat Péter könyvének bemutatója zajlott a hódmezővásárhelyi levéltárban. Az eseményt Szenti Csilla levéltárvezető nyitotta meg, majd Presztóczki Zoltán levéltáros mutatta be a szerzőt a megjelenteknek. Felolvasásra került a könyv lektorának - az eseményen egészségi…..
Zára a horvát tengerparton fekszik, Dalmácia második legnagyobb városként (Split után), 75 ezer lakossal, gyönyörű tengerparttal és rengeteg látnivalóval.  A település mindössze 627 km Budapesttől (790 km –re Szegedtől), vagyis 6-7 óra alatt simán elérhető (végig autópályán haladva, néhány…..
Harmat Árpád Péter 2018.07.19 11:39:51
@Raketta25: Mi 8 napot voltunk Zadarban (és környékén) és minden este az óvárosban vacsoráztunk, mindig másik étteremben, ráadásul mind a négyen mindig mást ettünk. A feleségem rendszerint tengeri kajákat, a lányom és én olasz ételeket, a fiam pedig halételeket. És mindig elégedettek voltunk a minőséggel. Néha nekem az adag mennyiségével volt inkább pici gondom, de ez sem volt vészes. Nagyon ízlett a spaghetti bolognese és a lasagne is. Volt egy hely, ahol rengeteg parmezan sajtot is adtak mellé. .... Egy szó, mint száz: mindig nagyon jókat ettünk a zárai óvárosban. Elégedettségi szint: 85-90%.
Sok mindenre lehet büszke az ember - gyermekeire, diplomájára, sport eredményeire - én Édesapámra vagyok az, mert azon túl, hogy remek ember (az utolsó gentleman ezen a planétán) egy hihetetlen alapossággal és igényességgel megírt könyv szerzője is az idei évtől. Rengeteget dolgozva egy egész élet…..
Június 14 -én elkezdődött a 2018 -as oroszországi foci világbajnokság! Lehet előkészülni a sörökkel, szabadidővel, a családdal való megegyezéssel. Összesen 64 meccset nézhetünk végig 32 nap alatt, a július 15-én sorra kerülő döntőig! Érdemes közben kicsit tájékozódni csoportokról és a menetrendről…..
Szerző: Harmat Árpád Péter IV. Iván az első olyan orosz uralkodó volt, aki a XVI. század második felében megvalósuló hosszú országlása alatt (1547 és 1584 közt), már bel- és külpolitikájában is használta a „cár” megszólítást. Igazi nagyhatalommá tette a frissen létrejövő Orosz Birodalmat, amikor…..
Harmat Árpád Péter 2018.02.26 14:52:59
@Levisomnus: Az orosz állam kialakulásának sarok időpontjai:

1.) Kalka menti csata 1223 május 31. A mongolok legyőzik az orosz-kun seregeket, kezdetét veszi a 250 éves mongol uralom (1480-ig)
2.) Kulikovoi csata 1380 szeptember 8-án. A moszkvai fejedelem győzelme a mongolok felett.
3.) III. Iván 1471 és 1485 közt csatlakozásra és behódolásra kényszeríti szinte az összes orosz fejedelmet: 1471-ben Jaroszlav,1474 -ben Rosztov, 1478 -ban Novgorod, 1485 -ben pedig Tver veszítette el a függetlenségét. (1521-ben a Rjazanyi fejedelemség is meghódolt)
4.) III. Iván 1480-ban végleg függetleníti a Moszkvai Nagyfejedelemséget az Arany Hordától
5.) IV. Iván 1547-ben felveszi az oroszok cárja címet
Harmat Árpád Péter 2018.02.28 15:32:25
@Történetiró: az orosz történelem jól periodizálható, a Rurikov-dinasztia válsága pedig IV. Ivánnal kezdődött és új korszak kialakulását készitette elő.
Hódmezővásárhely mindig is híres volt gazdag művészeti életéről, képzőművészeiről, festőről és alkotóiról. Közel fél évszázaddal ezelőtt, 1971 -ben a Csongrád Megyei Hírlap cikksorozatban, Jurányi Anna tollából mutatta be a város jeles szobrászait, festőit, keramikusait. Harmat Péter a…..
A náci Németország a 30-as években - leginkább Hitler 1933 -as hatalomra jutásától kezdődően - óriási tempójú haderő-fejlesztésekbe kezdett, melyekben eleinte nem nagyon szerepelt kiemelt helyen a páncélos fegyvernem modernizálása. Aztán 1935 -től lassan változni kezdett a helyzet: a Führer egyszer…..
Harmat Péter írása Szalay Ferenc festőművész 2000-ben megfestette a Hód-tavi csatát, a Hódmezővásárhely Nagyszigeti emlékmű belső falára. (A csatáról, annak történetéről korábban már írtunk.) Csete Ildikó a Vásárhelyi Látóhatár helytörténeti folyóirat IV. évf. 2013/3 számában megjelent cikke és…..
Városom és szűkebb hazám, Hódmezővásárhely történelmének egyik legfontosabb eseménye az 1282 -es hód-tavi csata volt, mely az Árpád-kori Magyar Királyság életében is jelentős eseménynek számított. IV. László királyunk ugyanis ebben az összecsapásban verte le a kunok felkelését, és kényszerítette…..
1948. január. Krakkóban 21 elítélt vár arra, hogy kivégezzék őket. Az első, negyven vádlottat felvonultató Auschwitz-perre 1947. november 24-én került sor. A verdikt december 22-én hangzott el. Az akasztófa alá közel egy hónapot követően, - hét évtizeddel ezelőtt - január 24-én 19 férfi és két nő…..
Harmat Árpád Péter 2018.01.07 14:13:42
Harmat Árpád Péter 2018.01.07 20:36:30
@Scott Tenorman Must Die: ... egy olyan kis gyáva senkitől, mint te vagy, ezt bóknak veszem!
Biztosan mindenkinek jó hír, hogy a munkanaptár előrejelzése szerint 2018 -ben rekordszámú hosszú hétvégénk lesz. Négy kivételével (február, június, július, szeptember) minden hónapban lesz olyan ünnep, ami "összevonódik" majd egy-egy hétvégével, három, vagy négynapossá téve a szünetet. Nézzük…..
Spoilermentes kritika Örülök, hogy a Filmworlds blog pontosan most két éves "fennállásának" évfordulóján és éppen az 50. poszt megjelenésekor én írhatok a legújabb Star Wars filmről, melynek címe: Az utolsó Jedik. Gyerekkorom óta nagy rajongója vagyok ennek az űreposznak és minden részt vagy…..
Harmat Árpád Péter és Sebestyén Martin írása A hidegháború közel fél évszázados, 1946 és 1991 közt zajló időszakának - vagyis a híres fultoni beszédtől (Churchill) a Szovjetunió felbomlásáig eltelt 45 évnek - a legnagyobb fegyveres konfliktusát kétségtelenül a vietnami háború jelentette. Ez volt…..
A Magyar Országgyűlés 2017 október 3 -án fogadta el azt a határozatot (140 igen és 22 tartózkodás mellett), mely Csongrád megye nevét Csongrád-Csanád névre módosította, mégpedig 2020 június 4 -től (a trianoni diktátum aláírásának 100. évfordulójától kezdődően). A döntés történelmileg indokolható,…..
Városunk földrajza, terepviszonyai, vízrajza és természeti környezete egészen máshogy festett 7-8 évszázaddal ezelőtt, mondjuk a Hód-tavi csata idején. Erre már az ütközet körülményeinek megismerése során rájöhetünk, amikor a csata-leírást böngésszük a két városi monográfia valamelyikében. Aztán az…..
Harmat Péter írása A Nagy András János - Mucsi Mária kutat ünnepélyes keretek között 1884 november 29-én, délután 3 órakor adták át a városnak, közhasználatra. Zsigmondy Béla kútfúró mérnök, a kút fúrásának tapasztalatairól a város vezetőinek adott beszámolója során megemlítette, hogy a kút napi 10…..
A Wehrmacht bővelkedett kiemelkedően tehetséges tábornokokban, akik - főleg a háború első éveiben - egészen bámulatos sikereket arattak szinte minden fronton. Nagyon nehéz a legjobb stratégákat és katonai vezetőket kiemelnünk, ám ha mégis megpróbáljuk, akkor 4-5 nevet mindenképp meg kell említenünk.…..