Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Harmat Árpád Péter

306 bejegyzést írt és 153 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Harmat Árpád cikke Városunk egyik legkedveltebb helye, sok büszkeségre, nagyszerű sport-eredményekre és rengeteg kellemes élményre emlékeztető épület-együttese a Városi Strandfürdő (hivatalos nevén: Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszoda). A komplexum 1928-ban épült, átadására 1929…..
Mária Terézia   Mária Terézia a Habsburg Birodalom és benne a Magyar Királyság uralkodója volt 1740 és 1780 között. Az itt következőkben az ő céljairól, rendeleteiről és országlásáról olvashattok. ..
Adolf Hitler a világtörténelem egyik legnegatívabb figurája, aki a második világháború kirobbantásával és a holokauszt elrendelésével 50 millió ember halálát okozta. Bár sajátosan alakult a nőkhöz való viszonya és halála előtt két nappal meg is nősült, soha nem születtek utódai. Ugyanakkor vérvonala…..
A történelem nagyon sok szempontból éppen ugyanolyan tantárgy, mint a többi, ám rengeteg dologban viszont teljesen egyedi. Azok, akik magántanárokként huzamosabb ideje oktatnak különböző iskolatípusokból "érkező" diákokat (gimnazistákat, szakközépiskolásokat, szakgimnazistákat) jól érzékelik, hogy…..
A háborús filmek rajongóinak, harckocsi-mániásoknak (like me), történelem kedvelőknek és haditechnika-fanoknak kötelező darab a 2018-ban készült, Aleksey Sidorov rendezte T-34. Régóta vártam megjelenését, hiszen mind a 4 előbb említett kategóriába beletartozom. Meghökkentő film még akkor is, ha…..
Különlegesnek és ritkának tekinthető napjainkban minden első világháborús témát feldolgozó film, főleg ha azt vesszük alapul, hogy a második világháborús alkotások mennyre felül-reprezentáltak a nagy világégések filmes bemutatásainak tekintetében (utóbbiból sokkal több készül a  mai napig). Erich…..
A második világháborús német haderő - mely a Wehrmacht és a Waffen-SS csapataiból tevődött össze - sok sikeres tábornokkal rendelkezett. Ezek közt akadt olyan, aki a páncélos fegyvernem szakértőjeként, mi több létrehozójaként szerzett hírnevet magának, mint Heinz Guderian tábornok, akadt aki…..
A történelem során a katonai rendfokozatokra a tömeg-hadseregek megjelenésétől lett szükség, amikortól a nagyobb létszámú katonai alakulatok irányítása, a több fegyvernem (lovasság, tüzérség, gyalogság) összehangolása, illetve a bonyolultabb hadműveletek végrehajtása megkövetelte a többszintű…..
Harmat Árpád Péter 2020.01.24 06:38:13
@Sics68: Nagyon köszi!
Adolf Hitler 1933 január 30-án lett Németország kancellárja, majd Paul von Hindenburg 1934 augusztus 2-án bekövetkező halálát követően a németek birodalmi elnökévé és führerévé (azaz teljhatalmú diktátorává) "lépett elő". Kinevezését követően bevezetett új rendszerével - mely a felhatalmazási…..
Hajdanán a századfordulón, vagyis a XIX.század végén és a XX. század hajnalán, az 1880-as évek vége és az első világháború kitörése (1914) közötti évtizedekben a nemzetközi politikát tekintve szinte minden a gyarmatokról és a gyarmatosításról szólt. Miközben Angliában a választójog kiszélesítése…..
Az emberiség történetében (eddig) két nagy világégés zajlott: az 1914-1918 közti első világháború és az 1939-1945 közt pusztító második világháború. Az előbbi 15 millió ember halálát okozta, az utóbbi pedig csak Európában 50 millió életet oltott ki. Mindkét eseménysort kiemelten tanítják az…..
A világtörténelem tele van fontos és nagy volumenű csatákkal, melyek gyakran új korszakokat nyitottak meg vagy éppen országok, birodalmak sorsát döntötték el hosszú időre. Ezeket az összecsapásokat több szempont alapján lehet vizsgálni, így például a megütköző erők nagysága, a halálos áldozatok…..
Szerző: Harmat Árpád Péter William Shakespeare neve mindenhol ismert, ahol emberi civilizáció létezik, hiszen a világirodalom egyik legnagyobb alakjaként és az angol nyelvű dráma-írás illetve költészet legkiemelkedőbb művészeként tekint rá az utókor. Híres drámáit mindenhol játsszák a világ nagy…..
Szerző: Harmat Árpád Péter Magyarország a második világháborút a náci Németország szövetségeseként, a Háromhatalmi egyezmény tagjaként és Adolf Hitler hódító politikájának egyik fő segítőjeként kezdte meg, mégpedig 1941-től fegyveresen és nyíltan is támogatva a német hadsereget. A magyar katonák…..
Harmat Árpád Péter 2019.02.26 20:24:28
@Periodista.: Igen, ebben van valami, bár a listában több miniszterelnöknél a "náci" helyett más kifejezés lenne szerencsésebb. Pl. rossz kormányfő, vagy németeknek elkötelezett ... stb.
Szerző: Harmat Árpád Péter Nem csupán a történészek, történelemtanárok, de a világhistória iránt érdeklődő laikusok, amatőr - félprofi kutatók, krónika-kedvelők számára is mindig érdekes téma a két nagy diktátor: Adolf Hitler és Joszif Sztálin viszonya - párharca 1933 és 1945 között. Bár…..
Harmat Árpád Péter 2019.02.18 16:29:01
Tegnap egy napon sikerült kiszúrnom két nagyon is különböző cikket, ami a magyarok őstörténetével és a nyelvével foglalkozik. Az egyik az indexen jelent meg, egy interjú Sudár Balázs történésszel, az MTA kutatójával. A másik egy véleménycikk Czakó Gábor írótól, ez pedig a Magyar Hírlapban szerepelt,…..
Los Isla de los Alcatraces – amikor 1775-ben Juan Manuel de Ayala, a San Francisco partjait felfedező spanyol hajós ezt a nevet adta annak a földdarabnak, amelyre első európaiként lépett, akkor bizonyára nem gondolta, hogy az elnevezés később mivel fog összeforrni. A magyarul Pelikán-szigetre…..
Harmat Árpád Péter 2018.10.13 14:40:53
Még 1996 -ban jártam San Franciscoban és az Alcatrazon, írtam is élményeimről egy posztot. tortenelemcikkek.hu/node/371

Ami érdekes:

A szigeten, azokban a cellákban, ahol az 1962-es nagy szökés fogvatartottjai raboskodtak: ma is bábuk mutatják azokat a figurákat, melyeket a három szökésben lévő készített, hogy ne fedezzék fel eltűnésüket.
A mai napon, 2018 október 10-én Harmat Péter könyvének bemutatója zajlott a hódmezővásárhelyi levéltárban. Az eseményt Szenti Csilla levéltárvezető nyitotta meg, majd Presztóczki Zoltán levéltáros mutatta be a szerzőt a megjelenteknek. Felolvasásra került a könyv lektorának - az eseményen egészségi…..
Zára a horvát tengerparton fekszik, Dalmácia második legnagyobb városként (Split után), 75 ezer lakossal, gyönyörű tengerparttal és rengeteg látnivalóval.  A település mindössze 627 km Budapesttől (790 km –re Szegedtől), vagyis 6-7 óra alatt simán elérhető (végig autópályán haladva, néhány…..
Harmat Árpád Péter 2018.07.19 11:39:51
@Raketta25: Mi 8 napot voltunk Zadarban (és környékén) és minden este az óvárosban vacsoráztunk, mindig másik étteremben, ráadásul mind a négyen mindig mást ettünk. A feleségem rendszerint tengeri kajákat, a lányom és én olasz ételeket, a fiam pedig halételeket. És mindig elégedettek voltunk a minőséggel. Néha nekem az adag mennyiségével volt inkább pici gondom, de ez sem volt vészes. Nagyon ízlett a spaghetti bolognese és a lasagne is. Volt egy hely, ahol rengeteg parmezan sajtot is adtak mellé. .... Egy szó, mint száz: mindig nagyon jókat ettünk a zárai óvárosban. Elégedettségi szint: 85-90%.
Sok mindenre lehet büszke az ember - gyermekeire, diplomájára, sport eredményeire - én Édesapámra vagyok az, mert azon túl, hogy remek ember (az utolsó gentleman ezen a planétán) egy hihetetlen alapossággal és igényességgel megírt könyv szerzője is az idei évtől. Rengeteget dolgozva egy egész élet…..
Június 14 -én elkezdődött a 2018 -as oroszországi foci világbajnokság! Lehet előkészülni a sörökkel, szabadidővel, a családdal való megegyezéssel. Összesen 64 meccset nézhetünk végig 32 nap alatt, a július 15-én sorra kerülő döntőig! Érdemes közben kicsit tájékozódni csoportokról és a menetrendről…..
Szerző: Harmat Árpád Péter IV. Iván az első olyan orosz uralkodó volt, aki a XVI. század második felében megvalósuló hosszú országlása alatt (1547 és 1584 közt), már bel- és külpolitikájában is használta a „cár” megszólítást. Igazi nagyhatalommá tette a frissen létrejövő Orosz Birodalmat, amikor…..
Harmat Árpád Péter 2018.02.26 14:52:59
@Levisomnus: Az orosz állam kialakulásának sarok időpontjai:

1.) Kalka menti csata 1223 május 31. A mongolok legyőzik az orosz-kun seregeket, kezdetét veszi a 250 éves mongol uralom (1480-ig)
2.) Kulikovoi csata 1380 szeptember 8-án. A moszkvai fejedelem győzelme a mongolok felett.
3.) III. Iván 1471 és 1485 közt csatlakozásra és behódolásra kényszeríti szinte az összes orosz fejedelmet: 1471-ben Jaroszlav,1474 -ben Rosztov, 1478 -ban Novgorod, 1485 -ben pedig Tver veszítette el a függetlenségét. (1521-ben a Rjazanyi fejedelemség is meghódolt)
4.) III. Iván 1480-ban végleg függetleníti a Moszkvai Nagyfejedelemséget az Arany Hordától
5.) IV. Iván 1547-ben felveszi az oroszok cárja címet
Harmat Árpád Péter 2018.02.28 15:32:25
@Történetiró: az orosz történelem jól periodizálható, a Rurikov-dinasztia válsága pedig IV. Ivánnal kezdődött és új korszak kialakulását készitette elő.
Hódmezővásárhely mindig is híres volt gazdag művészeti életéről, képzőművészeiről, festőről és alkotóiról. Közel fél évszázaddal ezelőtt, 1971 -ben a Csongrád Megyei Hírlap cikksorozatban, Jurányi Anna tollából mutatta be a város jeles szobrászait, festőit, keramikusait. Harmat Péter a…..
A náci Németország a 30-as években - leginkább Hitler 1933 -as hatalomra jutásától kezdődően - óriási tempójú haderő-fejlesztésekbe kezdett, melyekben eleinte nem nagyon szerepelt kiemelt helyen a páncélos fegyvernem modernizálása. Aztán 1935 -től lassan változni kezdett a helyzet: a Führer egyszer…..
Harmat Péter írása Szalay Ferenc festőművész 2000-ben megfestette a Hód-tavi csatát, a Hódmezővásárhely Nagyszigeti emlékmű belső falára. (A csatáról, annak történetéről korábban már írtunk.) Csete Ildikó a Vásárhelyi Látóhatár helytörténeti folyóirat IV. évf. 2013/3 számában megjelent cikke és…..