Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Free Péterhalmi Erdő

6 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Sok helyen sokszor hangzik el a felelős kutyatartás kifejezés, de valójában mit jelent? Valahol ott kezdődik, hogy megfontolom, kell-e nekem egyáltalán kutya. Hirtelen elhatározásból ne fogadjunk be egy kutyát, hiszen a kezdeti lelkesedés elmúlik és aztán még 10-15 évig ott lesz a kutyánk,…..
Free Péterhalmi Erdő 2021.10.17 08:01:59
@AlexAston: szinte senkit nem büntettek még meg, de közben megkezdődött a hivatalossá válás és a Parkerdővel való egyeztetés, hogy legyen érdekvédelme a helyi kutyásoknak.
Az Akácfa utcai kiserdő mögötti sokak által csak "prérinek" nevezett területre évtizedek óta jártak az emberek kutyát futtatni vagy csak sétálni egy nagyot a város széli zöldben. Egészen eddig. (a képen látható Barázda utca-Vadrózsa utca közötti területről van szó, a közepén keresztül futó…..
A sétáltatás kapcsán gyakran hallani az érvet, miszerint a kutyák veszélyesek, harapnak, megbízhatatlanok. Aztán, ha jön egy kutyatámadás, máris elkezdik vegzálni azokat, akik sétáltatnak. Pusztán azért, mert ők látszanak. Csakhogy pont nem az ő kutyáik fognak támadni, hanem azok, akiket…..
Free Péterhalmi Erdő 2021.07.27 08:22:08
@AlexAston: a Halmi erdő külterület. A törvény csak belterület közterületén írja elő a kötelező pórázt (illetve külterületen természetvédelmi és vadászterületen). A Halmi erdő nem természetvédelmi és nem vadászterület. Jogi értelemben azon kevés külterületek közé tartozik, ahol póráz nélkül lehet a kutya.
Az említett eset okairól:
- a kutya nem a gazdájával volt (kölcsönadott vagy frissen befogadott kutyák az első pár hétben még kiszámíthatatlanabbak, jobban kell rájuk figyelni)
- pórázon feszültebb minden kutya, több az acsarkodás, ugatás (van egy öreg kan kutyám, póráz nélkül kezesbárány, elkerüli a többi kutyát, pórázon sokkal többet ugat a többi kutyára)
- ha jön szembe egy ismeretlen kutya, mindig megfogom, behívom a sajátokat, mert nem tudom, hogyan reagálnak rá.

UI.: jól ismerem a helyi kutyaállományt, az erdőben csak egy dobbermant tudok, de őt egy férfi sétáltatja és mindig gazdaközelben van, nem lehet, hogy ti egy rotweilerrel találkoztatok?
Free Péterhalmi Erdő 2021.07.28 12:16:38
@AlexAston: házak között soha nem engedném el a kutyát semerre pont az ilyen esetek miatt. Autó jöhet, házak közé beszaladhat, cicák vannak, más kutyák jöhetnek stb. Szerintem itt rendben van a kötelező póráz használat. Volt olyan pulim, aki mindig láb mellett jött pórázzal és nélküle is, de azért használtuk nála is (ha úgyis láb mellett jön és nem szaladgál, úgyis mindegy), viszont nagy méretű szaladgáló-szaglászó hely szerintem igenis szükséges lenne és nem csak látszatmegoldások. Erre a törvényi lehetőség is megvan, mert az önkormányzatok kijelölhetnek helyeket, csak eddig kevés helyen valósult meg. Az Óbudai szigeten pl. sikerült elérni és Csepel- Szigetszentmiklós határában is, hogy legyen sok hektár táblával jelölt szabad kutyasétáltató (nem csak futtató, hanem ahol hosszan lehet sétálni is) terület. Én csak azt szeretném, hogy a Péterhalmi erdőben is legyen erre lehetőség (és jó lenne még az országban sok más helyen is hasonló, mint ahogyan az pl. az osztrákoknál is van).

Ahol ti sétáltatok az belterület, szerintem sem jó, ha az erdő mellett lakók póráz nélkül sétálnak az erdőig, mert ott még forgalom van és egyéb veszélyforrások, az erdő maga viszont külterület, ebből a posztból (és a benne található térképből is kiderül): petrovai.blog.hu/2018/11/12/3_1_hektar_erdot_lakoovezette_alakitasat_kezdemenyezi_ughy_attila_a_xviii_kerulet_polgarmestere
Free Péterhalmi Erdő 2021.07.28 12:20:36
@midnight coder: ez nem így van. Még a vadon élő ragadozók sem feltétlenül eszik meg az embert és ennek evolúciós okai vannak: index.hu/tudomany/til/2021/07/18/homo-sapiens-ragadozok-miert-nem-eszik-az-embert/
 Adott egy erdő, ahova évtizedek óta járnak a környékbeliek pihenni. És adott egy önkormányzat, ami úgy döntött, szétrombolja a helyi erdőjáró közösséget.  Budapest 18. kerületében fekszik a Péterhalmi erdő, ami a Pilisi Parkerdő gondozásában áll. A környékbeliek évtizedek óta járnak ki ide…..
Free Péterhalmi Erdő 2021.07.27 08:10:57
@AlexAston: Látom, nem érted. A Halmierdő külterület. A kötelező póráz belterület közterületére érvényes. A halmi erdő 3 részből áll, a helyrajzi számok mindegyike 0-val kezdődik, tehát minden része külterület.
Free Péterhalmi Erdő 2021.07.27 08:14:09
@Swind: Teljesen jogos, amit írsz. Volt nagyon ugatós ebem (puli), rendszeres tanítás, játék és séta megoldotta a dolgot, onnantól nem volt felesleges ugatás. Be kéne látni, hogy a kutya nem csak kerti dísz és cukiság, hanem idő, rendszeres tanítás, nevelés, foglalkozás és felelősség. Aki ezt nem vállalja, ne akarjon kutyát.
Van ez a kutyás-nem kutyás ellentét, amiben olykor felmerül, hogy miért is tartunk kutyát valójában. Ez csak egy hobbi, egy szokás, minekvan. Más Netflixezik, romantikus regényeket olvas, pecázik, képet fest, van, aki meg a híradót nézi esténként, én meg a kutyát sétáltatom. Mozgok a szabad…..
A kerületi kutyafuttatók csekély számáról készült egyik Facebook poszt alatt láttam egy érvet, miszerint "a kutyának a kertben a helye" és "szaladgáljon a kutya a kertben". Miért nem elég a kutyának a kert szaladgálni? Miért kéne még sétáltatni is?  A kutyák évezredeken keresztül az ember közelében…..