Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Waka

507 bejegyzést írt és 6588 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Blogkocsma Göngyölt megint 2022.08.20 07:00:00
A múltkori göngyölt hús "nagy sikerére" való tekintettel nekiveselkedtem, hogy egy újabb bőrt húzzak le a sertéscombról. (Egy kis képzavar.)Szinte ugyanúgy jártam el, mint legutóbb, csak az alapanyagokon és a módszeren változtattam keveset. Na, ez már közel járt a jóhoz...
Blogkocsma Göngyölt hús 2022.08.10 09:58:46
Júliusban tartottunk egy minimál osztálytalálkozót Badacsonytördemicen Teknős borospincéjénél. Kérdeztem, mit vigyek. Valami húst, majd tárcsán megsütjük - volt a válasz. Tavaly Teknős azt mondta, vigyek szeletelt combot sütni. Szerintem ugyan nem való arra, de úgy voltam vele, biztos tudja, mit…..
Blogkocsma Kovászos káposzta 2022.08.05 07:00:00
A kovászos uborka nagy kedvenc és ennek alapján kovászolhatunk káposztát is (van aki zöldbabot is kovászol). Mivel gluténérzékeny vendég is jött a nagy BBQ partira, ezért a szokásos kenyérrel való kovászolás helyett most krumplit választottam. Szénhidrát van benne, remek fermentáló anyag...
Waka 2022.08.10 09:59:21
Blogkocsma Mángoldos metélt 2022.07.29 07:00:00
Meg túrós, tejfölös, sajtos és szalonnás. Mint már említettem ehelyütt, a mángold igen szép lett idén. Szedni kellett szaporán, mert közelgett a szárazság. Lett belőle jó pár doboz püré, ami a fagyasztóban vár a sorára, és főztem egy jókora lábos spenót is. Nem akart fogyni. Kistesó kapott egy nagy…..
Blogkocsma Mángoldleves megint 2022.06.30 07:00:00
Idén is vetettem egy sor mángoldot. Először nem nagyon akart nőni, de aztán megjöttek az esők, és úgy megindult, hogy mire észbe kaptam, már térdig ért. Kistesónak szedtem egy szatyorral, megfőzte spenótnak. Hétvégére aztán magamnak is szedtem, aztán elkezdtem törni a buksit, mi is legyen belőle.…..
Blogkocsma Parasztebéd 2022.05.30 14:53:20
Nem úgy kell gondolni, hogy valami kapitális surmó legyűrt szárú gumicsizmában bádogtányéron od@b@$$a az ember elé a kaját. Bár, hasonlóhoz volt már szerencsém(?). Egy több napos fesztiválon, a város tóparti várának kies udvarán sorban álltak az ételt kínáló standok. Az egyiknél egy csizmás,…..
Waka 2022.06.10 21:26:34
Blogkocsma Húsos lepény 2022.06.10 21:25:25
Valahányszor valami húst sütök, folyton harcot vívok a lusta és a torkos énemmel. Mert bitang lusta vagyok, ez tény. Megsózom, fűszerezem a húst, csapok a tepsibe egy-sok kanál zsírt, esetleg szelek alá némi vöröshagymát. Befedem fóliával, a sütőben kap egy órát, utána fólia nélkül kicsit rápirítok,…..
Blogkocsma Délszláv ponty 2022.05.20 10:29:42
A keresztségben rácponty nevet kapott hajdan, tudja az ördög, kitől. Én mégsem használnám ezt a nevet, mert még megszól valaki, hogy a kedvenc tévés szakácsa azon a vidéken nőtt fel, és az ő anyukája és nagypapája nem így szokta csinálni. Sőt, mi több, amit én főztem az nem is rác, hanem sokác vagy…..
Waka 2022.05.30 14:55:22
Blogkocsma Zöldség(es) leves 2022.05.13 12:54:36
Mostanában sárgarépát viszek munkába nassolni. Meghámozom, keresztben elvágom, aztán hasábokra szelem. Ott van az asztalon egy jégkrémes dobozban, ha rám jön az éhség, miközben két táblázatból próbálok egy harmadikat összehozni, csak elveszek egyet és elropogtatom. Az biztos, hogy egészségesebb mint…..
Waka 2022.05.15 21:49:37
@Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: Az igazi nagy zuhék itt is körbe jártak, azért volt pár jobb eső. A kútban egyre fogy a víz, ezért naponta még 80 liter feljön. Az összes edényzet púpon van, amennyi felette jön, mind kiöntözöm.
Ma földbe került 45 paprika, 30 paradicsom. Piszkosul elfáradtam, még a hajam is fáj. Meg pecsenyére sültem.
Waka 2022.05.15 21:53:42
@Kumari aki Nilüfer: Az új-zélandi már letermett, két tövet hagytam magnak.
@kocsmagomba: Úgy is működik, ez afféle raguleves.
@Vén motoros: A bőrös-inas-csontos részekből fő a legjobb leves. Mellette még külön gyűlik a bőrke a füstölt húsokról, ami szintén remek alapanyag.
Waka 2022.05.20 10:30:21
Blogkocsma Penne szósszal 2022.05.03 10:18:22
Még tavaly ősszel hozott Kistesó egy zacskó penne tésztát a kies Taljánországból. A napokban össze kellett dobnom egy gyors hét közbeni kaját. Eszembe jutott, hogy a spájzban még ott a tészta, éppen kapóra jött. Mire felforrt a víz, el is készült a szósz. Természetesen nem valami autentikus olasz…..
Waka 2022.05.04 20:31:42
@látjátok feleim szümtükkel: Szerencsére az még megyen.
@Andrass9: Belefőzve mostanában nem jön be, inkább utólag ízesítek vel.
@Adi21: Az sem rossz megoldás, de egyrészt eleve több szószt készítettem egy második adag tésztával számolva, másrészt így tálalva mutatósabb.
Waka 2022.05.13 12:55:54
Szépen elszálltak a húsárak, de a zöldség is szorosan a nyomában van. Hofi jut eszembe:- Negyven kiló és legel. Mi az?- ?- Jövőre te.Szembejött velem két kiló pulykaszárny a boltban, 599-ért adták kilóját. Annyiért megvettem. A pulykáért nem vagyok annyira oda. A nyak ugyan levesnek elsőrangú, de a…..
Waka 2022.05.03 10:19:51
OK, tudom, volt már. Gyakran főzök ilyet. Bár viszonylag sok idő elkészíteni, nem sok munkával jár, magára is lehet hagyni, hogy az ember valami mással szöszmötöljön, a végeredmény pedig ízes és kiadós. Egy kis ecetes savanyú mellé, és megnyalja az ember az összes ujját. A bácskai rizses hús két…..
Waka 2022.04.14 17:12:26
@kocsmagomba: A szerb rizses húst keresztelték át valamikor az ötvenes években a nagy nekibuzdulás alkalmával. Talán a gyuvecs lehet az alapja.
A drozsmai-nak megvan a dokumentálható eredete: blogkocsma.blog.hu/2012/12/14/szelmolnar_ponty
A mátrai borzaska felénk nyitrai szeletként fut: blogkocsma.blog.hu/2013/04/02/nyitrai_szelet
Waka 2022.04.15 10:19:25
@bouquet: Nos, most már tudjuk, hogy Marcsi anyukája és nagyapja hogyan készítette.
@Fenchurch68: A töltelékáruval durvára kell vigyázni, éppen lehetett volna súlyosabb következménye is.
Waka 2022.04.23 13:13:57
Blogkocsma Öri harira 2022.04.04 17:38:21
Volt már egyszer, csak kicsit szerényebb változatban. Most, hogy a városszéli ötbetűsben akciós volt a csicseriborsó, eszembe jutott, hogy éppen ez is lehetne a hétvégi menü. Mindenesetre szerettem volna csavarni egyet rajta, mégse szóljon kétszer ugyanarról a történet. Kinyitottam a fűszeres…..
Waka 2022.04.05 20:46:39
@Andrass9: Igazából a tepsiben sütés az én sütőmben nem működik, nem pirít eléggé. A szószban főzésről azért mondtam le, mert a pirult részekre mentem.
@látjátok feleim szümtükkel: Bármi elhagyható, legfeljebb át kell keresztelni. Ira. Ha. Air. :D
@Kumari aki Nilüfer: Azt akár némi babbal is el lehet követni.
@kocsmagomba: Én is csak a fellelt receptet (recepteket) követem. Éppenséggel nincs ellenemre, de senki nem fog főbe lőni, ha másképp fűszerezed.
Piszkosul el vagyok havazva a melóban, ma cca. 6,5 órát körmöltem. Ez a hétre kitart.
Waka 2022.04.13 12:49:54
Vendégposzt látjátok feleim szömtükkel tollából Főzzünk gyorsan, egyszerűen finomat, avagy töltött karalábé levél a magam szájíze szerint Kedvenc multinéninél nagyon szép karalábét árultak, és ugyé a tavaszi vitaminhiányt pótolni kell ürüggyel gyorsan tasakba tettem egy szép nagyot. Közben…..
Waka 2022.04.04 17:38:50
Waka 2022.04.04 17:44:14
@kocsmagomba: A Sziriusz Kibernetikai Társaság Piackutatási Részlege megvan?
Waka 2022.04.04 23:42:11
@kocsmagomba: @Andrass9: A GALAXIS Útikalauz szerint a Szíriusz Kibernetikai Társaság piackutató részlege “eszetlen semmirekellők csürhéje, akiket elsőként állít majd falhoz a forradalom”;
Blogkocsma Szmötyi 2022.03.22 13:03:06
Állok a buszmegállóban, jönnek ki a süldőlányok a szomszédos fitnesz centerből. Riszálják leggingbe bújtatott keszeg feneküket, villogtatják kefirtől recésre kopott fogukat. (Köszönet a remek hasonlatért Sinkó Péternek!) Fennhangon csacsognak, megcsapja a fülemet a szó: szmúszi. Fel is kapom a…..
Waka 2022.03.22 21:18:07
@Titkos Nő: Igazából fel is jött pár kiló, de az nem a reggeli következménye volt. :D
@látjátok feleim szümtükkel: Éppen lehetne főzni belőle valami krémlevest.
Blogkocsma Karfiollevél-leves 2022.03.13 13:04:02
Nem hívom frankfurti levesnek, mert nem az, de határozottan arrafelé tendál.Egyik nap hazafelé baktatva a postáról betértem az Egységbe egy Unicumra. Ancsika a pultos épp egy karfiolt hentelt a pulton. Mondjuk, hol máshol hentelhetne egy pultos. Úgy volt, hogy a párja hozott neki valahonnan egy…..
Waka 2022.03.13 19:32:43
@látjátok feleim szümtükkel: A kőleves volt az első, ami nekem is beugrott.
@Andrass9: Valahogy az alaplé nem dobna fel, maga a zöldség jobban bejön.
Nem, nem valami súlyos elhajlás volt az apropója.Úgy esett, hogy a háziorvosom javaslatára le kellene adnom pár kilót. Hajdan erre a célra remekül bevált a káposztaleves. Egy hétig ettem, és simán ledobtam 5-6 kilót. Mostanában erről a módszerről azt állítják az okosok, hogy így csak vizet és izmot…..
Waka 2022.03.13 13:04:47
Blogkocsma Tourin á l'ail 2022.02.27 14:02:16
A múltkori mustáros tojásleves apropóján túrtam ezt a receptet. Volt végül temérdek találat, de ezt választottam, mivel angolul íródott, és azon a nyelven sokkal jobban beszélek mint franciául. Az már az első olvasatban kiderült, hogy ez voltaképpen egy fokhagymaleves, amibe kerül némi tojás is.…..
Waka 2022.02.27 18:52:52
@Andrass9: Szerettem volna követni az eredeti receptet, amennyire képes vagyok.
@látjátok feleim szümtükkel: Biztosan finom lett volna bele.
@Kumari aki Nilüfer: Az igazinál valóban igen hosszan kell párolni a hagymát.
Waka 2022.03.07 10:51:44
Blogkocsma Mustáros tojásleves 2022.02.20 11:28:42
Vannak emberek, akik az állaga miatt egyszerűen képtelenek megenni a tojáslevest. Százados Asszony is így van vele. A napokban velünk ebédelt, és elborzadva nézte a hadnagyot, aki egy literes edényre valót belapátolt. Neki ez volt az ebéd, hiszen megint visszatért a ketogén diétához, így próbálván…..
Waka 2022.02.21 21:35:17
Ma valami igen érdekes dologba futottam bele. Természetesen, valahonnan Ádám-Éváról kezdődik a dolog. Ja, az út kacskaringós, akár a fene, és a végén voltaképpen sehova nem vezet. Ahogy a bölcs mondja, nem a cél a fontos, hanem, ahogy odajutsz. Vagy valami ilyesmi. Ha kell, bármikor tudok ilyen zagyvaságot buborékolni.
Úgy esett, hogy múlt héten megjelent az erszényben egy török líra. Tudja az ördög, hogyan került oda, átvertek, vagy az árus is szemüveg nélkül tolta, nem tudom. Mikor legközelebb fizettem, szemfülesebb volt a pénztáros, és egyből reklamált. Sűrű szabadkozások közepette kicseréltem jó magyar forintra az érmét. A fals pénzt a kabátzsebbe sűlyesztettem, nehogy megint ilyen kínos fiaskóba keveredjek. Pár napig hordoztam magammal, aztán hazaérve eszembe jutott. Elővettem a Pilvax szivaros dobozt. Ebben gyűlik uszkve negyven éve a külföldi pénz. Kiborítottam az asztalra, konstatáltam, bizony elég sok vacakot őrzök. Aztán bevillant a malac. Kerámia malacpersely, a különféle jubileumi érméket őrzöm benne. Nosza, elővettem a lapos kést, amivel édesanyám fordította egykor a palacsintát, és kiszedtem az érméket. Átnéztem a pénzt. Szép volt.
Ekkor néztem meg a kést. A nyelén felirat: Med.dept. USA. Rákerestem. Nagyjából második világháborús amerikai cucc lehet. Hogy, hogy a csudába került ez a késes fiókba, nem tudom, de ott hever cca. 40 éve. Palacsintát nemigen forgatok vele, még felkarcolja a teflont.
Waka 2022.02.22 20:17:07
@látjátok feleim szümtükkel: Sic transit gloria culina.
@kocsmagomba: Ahogy feltúrtam a gyűjteményt, akadt 5, 10, 25 és 50 banis érme is. Meg az egész KGST. Meg még egy csomó. Csatár-hegyen, ahol a családi hétszilvafás van, még a 70's évek végén csak földes út volt. Felfelé a hegyre úgy mentünk, akár a búsuló juhász, vizslattuk a földet. Akad jó pár viharvert érme, ami onnan származik.
Waka 2022.02.27 14:10:08
Blogkocsma Búbos hús 2022.02.13 11:49:00
Kedvenc roma pultosommal "főzőcskéztünk" múltkoriban. Szájkarate volt természetesen. Ő említette a púpos hús nevű ételt, nagyjából el is mondta, hogyan készül. Itthon utánaolvastam, de valahogy nem akart összeállni a kép. Volt mindenféle recept gombával és paradicsommal, akadt ananászos, meg az…..
Waka 2022.02.13 21:56:41
@látjátok feleim szümtükkel: @BOAR: A csirkecombot szeretem tölteni, mert a bőre úgy ropogósra sül. A maradékot egy serpenyőben szoktam kisütni, némi szalonnát alápakolva. Az biztos, hogy lehet variálni a végtelenségig.
@gigabursch: Picit benézted, de NP.
Waka 2022.02.14 20:47:55
@Andrass9: A lusta szakácsok nálunk is így csinálták a laktanyában.
@látjátok feleim szümtükkel: A cigánka már a kanyarban van, talán nemsoká megérkezik a fátyolháj.
Waka 2022.02.20 11:29:24
Blogkocsma Pisztráng, ötös 2022.02.06 13:55:25
Benzin megint elment horgászni. Mondjuk, ebben nincs semmi meglepő, ő mindig elmegy horgászni. Most azonban egy olyan tóra ment, ahonnan egy jelképes összeg ellenében el lehet hozni a halat. Kérdezte, kell-e. Naná hogy kellett. Estefelé aztán már csörgött is a telefon, és érkezett a két pisztráng. A…..
Waka 2022.02.08 21:13:19
@süllőcske: Minden bizonnyal úgy van, de így jobban mutat. :)
Waka 2022.02.13 11:51:17
@süllőcske: @BOAR: Az utóbbi pár évben, mire akkorák lettek a levelek, hogy valamit kezdeni lehetett volna vele, a földibolhák kilyuggatták mindet.
Waka 2022.02.13 11:51:28
Blogkocsma Vörösboros vaddisznó 2022.01.30 11:41:43
Jött a hadnagy. Aszondja, van némi vaddisznója otthon a fagyasztóban, főzhetnék belőle valamit. Végigpörgettem a buksiban a naptárat. - Jövő hétvégén jó lesz - közöltem vele. Szerdán aztán kérdeztem: - Vörösboros vaddisznó jó lesz? Jó volt neki. Később gondoltam át, hogy akár már kedden is…..
Waka 2022.01.30 21:35:14
@gigabursch: @látjátok feleim szümtükkel: Én valamiért a túl sok hagymától édeskés ízét érzem a pörköltnek. Amúgy ezek stuttgarti hagymák voltak, lapított, hatalmas fejek, egy megtermett makóinál jóval nagyobbak.
@valkür: Sajnos egy ezelőtt korábban készült az étel.
Waka 2022.02.06 13:56:38
Blogkocsma Tésztasaláta sonkával 2022.01.23 11:03:33
Ilyet sem csináltam még, de valahol el kell kezdeni. A karácsonyi dőzsölés és a főtt fej után kellett valami könnyebb étel. Természetesen egy kis húst azért belecsempésztem, de csak az íze miatt. Kistesó még az ősszel hozott pár dolgot a kies Taljánországból, köztük egy zacskó teljes kiőrlésű…..
Waka 2022.01.24 20:34:40
Azért nem szaladnék mindjárt a genetikai manipuláció miatt az ENSZ-be. A szorgos kínai népről tudjuk, hogy pár ezer év alatt az aranyhalak legváltozatosabb fajtáit nemesítették ki a nyamvadt ezüstkárászból. Több évszázada zajlik világszerte a nemesítés minden téren a tudatos keresztezés módszerével. Persze, róluk simán el tudom képzelni. :D
@kocsmagomba: Mink is így tanultuk az isiben, a szálka voltaképpen elporcosodott kötőszövet. Viszont nincs köze a porcos vérteshalak vázához (Acipenseriformes (tokalakúak)). Talán a cápafélékhez (porcos halak) áll a legközelebb. A mindkét fajnál jellemző részaránytalan farokúszó az egyik legjellemzőbb hasonlóság.
Ami a "nemesebb" halakat illeti a lazacfélékben és a tőkehalban van egy sor "szálka" a gerinc mentén, amit filézés után ki kell húzkodni a húsból. Igényesebb árunál eleve így kapni, de már futottam bele olyan pollock filébe, ami bőven igényelte az utómunkálatokat.
Waka 2022.01.24 20:37:16
@kocsmagomba: @Kumari aki Nilüfer: A kérdés nyilván költői volt. Egy paradicsom alapú ragu lesz hozzá, temérdek reszelt sajttal.
Waka 2022.01.30 11:51:04
A két ünnep között betévedtem a vásárcsarnokba. Éppen ment a szilveszteri malacvásár. Persze nem annyira egész malacot árultak, inkább süldőt, azt is felaprítva. Nyilván úgy okoskodtak, hogy manapság már nem telik a népeknek egy egész malacra, inkább vesznek egy kisebb darabot. Én nem annyira a…..
Waka 2022.01.17 20:11:23
@kocsmagomba: @szivar: @valkür: Anno, sorkatona koromban volt számos katonatársam Győr-(akkor még nem Moson)-Sopron megyéből. Eltáv után hozták a hazait, akkor láttam furát. Prés-sajtnak hívták, egyfajta disznósajt volt. A legkülönösebb, a cukros zacskóba töltött disznósajt volt. Nem füstölték, csak betöltötték abba, ami megtartotta, oszt kész.
Waka 2022.01.17 20:13:24
@kocsmagomba: Maradhat. :D
@látjátok feleim szümtükkel: Az sem rossz megoldás, de itt a panelban szegény ember azzal él, ami épp akad.
Waka 2022.01.23 11:04:28
Blogkocsma Gombócleves ismét 2022.01.12 09:25:42
Annyira nem lett gombóc a gombóc, de csaknem.Több tényező konstellációja kellett ehhez az ételhez. Az egyik, hogy a tél köztudottan a bőséges és gazdag forró levesek évszaka. Aztán hétfőn a csumiban éppen valami bakonyi betyárlevesnek titulált leves volt ebédre, amitől ihletet kaptam (meg egy kis…..
Waka 2022.01.12 20:38:42
@gigabursch: Évek óta így csinálom, a fene tudja honnan jött az ötlet. A répából kioldódott szín kicsit megfogja a levest, aztán jó lesz.
@kocsmagomba: Annyira nem szoktam megpirítani, inkább dinsztelem. A hozzáadott só segít, hogy összeessen.
@vucsidol: Ez egyáltalán nem hangzik rosszul. Kicsit fel lehetne ezzel-azzal dobni, hogy egészen jó legyen. Felveszem a tervek közé, lehet, hogy kipróbálom.
Ps.: A tervek listája tengernyi hosszú, csak a könyvjelzők elfoglalnak egy jelentékeny helyet a merevlemezen. :)