Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pocky

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Határátkelő Hol van Európa? 2015.01.08 06:51:00
Mindig érdekes, amikor valaki hosszabb távollét után látogat vissza Magyarországra. Ez történt Diggerrel, aki két év Anglia után töltötte az év végi ünnepek idejét Magyarországon. Tapasztalatairól (melyek között akadt ilyen is, olyan is) az alábbiakban számol be. „Ez az…..
Eljött hát a nagy nap, amikor nem kevés munka után útjára indul a Határátkelő közösségi információs oldala, melyet a hataratkelo.com címen érhettek el. Egyelőre még csak béta verzióról beszélnék, mert nem tökéletes minden, de már van, ott van, olvasható, kommentelhető,…..
Pocky 2014.12.16 20:20:51
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
Amikor az ember úgy dönt, külföldön folytatja az életét, hirtelen rengeteg teendő szakad rá, ügyintézések garmadája. A mai posztban megpróbáltam összeszedni, melyek a legfontosabb elintéznivalók mielőtt elindulunk – ha esetleg valami kimaradt volna, nyugodtan egészítsétek ki.…..
Pocky 2014.12.04 20:40:17
@Babette .: Legközelebb, amikor otthon járok, megpróbálom felhívni őket. Dec. 23-án vajon még van telefonos ügyeletük? :'D

Egyébként macera. Az összes papír macera. Nem szeretem a macerát, de meg kell tenni, nehogy még több macera legyen :/ (Ezért nem kérdeztem meg őket eddig, amikor otthon voltam.)
Pocky 2014.12.04 20:44:29
@Sanz: Közi, megnézem, az ÁNYK-ban ezt el tudom-e játszani :) Végül is, az oepnél is ezzel igazoltam. Nekik elég volt.
@QUERCUS: Na igen, kérdés, NIN elég-e.
@Kivancsi: Tudod, hogy MO-n minden törvény változik kétnaponta 2010 óta... Szóval könnyen elképzelhető.

Mondjuk azt még mindig nem értem, a személyimet miért veszik el, ha kijelentkezem. Azon nincsen lakcím, csak személyi adat és attól még magyar állampolgár maradok. Tudom, van útlevél, nadena. Az könnyen lejár, meg sokszor adom ki a kezemből.

Oké, abbahagytam :D
Ma némi szünet után folytatódik a sorozat, melyben elintézendő ügyeinket vesszük sorra, azaz mi az, amire egy-egy ország esetében figyelnünk kell határátkeléskor. Németországot már kibeszéltük, ma pedig az egyik legnépszerűbb cél, Nagy-Britannia következik. Természetesen…..
Pocky 2014.11.14 00:14:33
Nagyon jól összefogott bejegyzés, HÁ!

Némi kiegészítés lakásbérléshez: nekem nagyon hasznosnak bizonyult a spareroom.co.uk, ahol közvetlenül a lakótársakkal/főbérlővel tudunk kapcsolatba lépni, kiiktatva a közbenső agencyt, így olcsóbb is. Itt javaslom feladni egy "room wanted" hirdetést, mert sokan megtalálnak, akiknek a hirdetését lehet, hogy kiszűrted első körben, de mégis megfelelő lenne (mondjuk csak 10 fonttal drágább a szoba, mint amilyen áron kerestél - szerintem ha megfelelő a hely, akkor az bőven megéri, de a szűrő miatt nem látod a hirdetését).

És egy pici a bankhoz: elfogadják még a bérleti szerződésedet is, ha önkormányzattól, vagy ismert agencytől / housing companytól bérled. Privát főbérlőtől sajnos nem. Szörnyen viszontagságos tud lenni az egész, de ha sehogy se megy lakcímigazolást szerezned, amíg nem kapsz lakcímigazolást a bankodtól (mert igen, megesik), akkor a Santandert ajánlom. Náluk lehet basic accountot nyitni és elég az útlevél. Kapsz egy plasztik kártyát, amivel tudsz pénzt felvenni, de semmi mást. Amint megküldik az első papír alapú bank statementet (amit vlszeg az egyik fiókban külön kell kérned, hogy ugyan, postázzák már), van is lakcím-igazolásod és bárhol tudsz nyitni bankszámlát magadnak! Elég ratyi a customer service-ük, meg a játékkártyával is küszködés volt, én ezért váltottam.

Nemzetközi pénzátutalásra meg a transferwise-ot ajánlom, kipróbáltam többször is és tényleg jobban megéri, eddig minden időben, egyben megérkezett. Egy font/euró az összes díj, amit utalásonként levonnak. Máshol mindenhol drágább.

Azt hiszem, ennyi... ja, még annyi a szoba- és lakásbérléshez, hogy érdemes megnézni, milyen környékről van szó. Egy egyszerű google keresés segít elkerülni a húzós helyeket Londonban, vagy ha megkérdezel ismerősöket, akik már jártak itt. (Brixton, Seven Sisters, Tottenham egy nagy NEM. Ezeket a környékeket kerüljétek el, ha lehet. Lehet, hogy van még más is, de így hirtelen ezek jutottak eszembe. Nem véletlenül olcsó - nem mennék sötétedés után az utcára ezeken a helyeken, de inkább nappal is elkerülöm őket.)
Pocky 2014.11.14 15:17:47
@Mirjam2: Mondom, nem laktam ott, csak hallomásból ismerem, szóval biztos jobban tudod, tapasztalat alapján :)
Én érzékeny lelkületű maradok, kicsit arrébb :D
A céltudatosság szép példája a mai történet (ilyen értelemben kicsit hasonlít a tegnapi, ausztriai poszthoz), hiszen szerzője, Berni és párja három év alatt jutottak el odáig a brit fővárosban, hogy most izgatottan tervezgethetik a költözést a saját, leendő…..