Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Derékhegy

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csak elkezdődött valami ebben a kézműves sör témában nálunk. A múlt hét második felében az igazán változékony időjárás ellenére nem kevesen látogattak ki a második Főzdefesztre, ahol közel nyolcvan, zömében magyar kézműves sört kóstolhatott az érdeklődő, művelődő…..
Albert gazda Hogy mondod? 2011.05.31 06:00:00
Bármelyik blogról kerül ki konkrétan borleíró bejegyzés az Index-címlapi ketrecbe, mindig vannak-lesznek, akik villámgyorsan kiakadnak ezeknek a szövegeknek a szóhasználatán. "Ti amúgy komplett hülyének nézitek az olvasót, ugye? Közben röhögtök, hogy van, aki ezt a sok…..
Derékhegy 2011.05.31 13:47:42
Akkor már én is idéznék egy ideillőt (valahol a blogfolyamban fellelhető az eredeti):

"Figyi: ez úgy működik, hogy ha valaki az érzékszerveivel és az egész lényével belemegy valamibe, legyen az opera, bor, festészet, stb, az előbb-utóbb szert tesz az adott területen olyan ismeret- és tapasztalathalmazra, ami megfelelő kortikális komplexitás mellett szükségessé teszi számára, hogy az ismereteit, élményeit az adott terület valamely egyedével kapcsolatban értékelje. Na most ha az ember ismer és nem sznobizmusból, hanem őszinte rágerjedésből 300 féle vörösbort, 500 operát, 320 féle 300 lóerős sportkocsit, stb, akkor kénytelen eltekinteni " baszott jó kis bor", a "gecire énekelnek benne" és a "megy mint a geci", egyébként roppant spontán és antisznob, de a finom distinckciókat nélkülöző, nem-modoros kifejezésektől.

Tessék megérteni, hogy a nyelv képes, és alkalmas arra, hogy az ismeretek és tapasztalatok valamely területének árnyalt, csak hosszú, és sok energiabefektetéssel elérhető mélységében leírjon, és differenciáljon dolgokat.

Tessék megérteni, hogy vannak emberek, akik használnak szakzsargont, mert többet konyítanak valamihez, mint az egyszerű oktondi fikagép.

Lehet a szakzsargonon röhögni, meg pellenglérre állítani, de érdemes elagyalni azon is, hogy nem lehet-e, hogy egyszerűen arról van szó, hogy a tisztelt posztolók és fikázók egyszerűen totálisan tökök az adott témához, és egyszerűbb (stílszerűen) savanyú a szőlő alapon gondolkodni, mint megkóstolni több év alatt sok tucat bort, és elkezdeni konyítani valamelyest hozzá, vagy valamihez, bármihez.

Nem minden írható le fizikai, matematikai algoritmusokban és képletekben. Mit kezdjen az egyszeri borblogolvasó azzal, hogy megadják neki az adott bor kémiai összetételét betűs-számos képletekben? Semmit, kitörölheti a valagát vele, attól ő nem fogja tudni, hogy az adott bor vajon tetszeni fog-e neki vagy sem. Tessék tudomásul venni, hogy számos olyan területe van a világnak, ami nem definiálható objektív képletekben, nem matematizálható, vagy minek. Ezek a területek csak a nyelven keresztül válhatnak megismerhetővé, ezért örüljünk a málnás utóíznek, és a finoman lecsengő tanninnak."
A Wine Spectator állandó kolumnistájaként és vagy 8 sikeres könyv szerzőjeként Kramer a borírók legszűkebb elitjéhez tartozik. Jól emlékszem, hogy kb. három évvel ezelőtt Nemes Richárd kért, hogy próbáljam én is az amerikai kapcsolataimat beizzítani Kramer email-címének…..
Ez a kérdés nekem még soha nem fordult meg a fejemben. Most sem én, hanem Matt Kramer játszik el a gondolattal. Szerinte mindannyian láttunk már egyről a kettőre nehezen jutó borászatokat, és bizonyára megfordult már a fejünkben, hogy én ezt bizony nem így csinálnám. Nem feledve…..
Derékhegy 2011.05.07 17:10:35
@Szomjas Gödény:
Vida Kadarka: 80+, bőven.
A Wine Spectator arról tudósít, hogy Amerikában az olasz habzóbor a gazdasági válság nyertese. 2008 óta, az argentin malbecet leszámítva, egyetlen más borkategória sem tudott hasonló növekedést elérni. Az olasz habzóborok értékesítése az Egyesült Államokban 73 százalékkal…..
Szusszanás után érkeztek a kedvenc rizlingek, emeltük a téteket. Itt már a dűlős vagy régebbi évjáratú borokat töltötték a poharakba, és a várakozásnak megfelelően még az első körnél is jobb borokat kóstolhattunk. Tizennégy olaszrizling következik. Dénes Tibor (Ság-hegy)…..
murtzi Sonkaparadicsom Gödöllőn 2011.01.10 12:11:00
 Gödöllő szerencsére útbaesik számunkra Pestre menet, így külön öröm volt számomra, hogy az eddig a Fény utcai piacon megtalálható Sonkás ott is nyitott egy boltot. Betérve módosítottam az eredeti terveken, így öt dekányi Pata Negra sonka mellett került a zacskómba egy…..
A Művelt Alkoholista MAszavazás 2010.12.09 06:00:00
Hűséges Olvasóinkat arra kérjük, hogy segítsenek nekünk megválasztani az év borászát és az év legjobb borait. Sokféle módszerrel próbálkoztunk az évek során, a könnyen hekkelhetőtől a meghívásos rendszerig, de az igazi nyilván a sok szavazaton alapuló csalásmentes volna.…..
Derékhegy 2010.12.11 15:01:14
@metszo_ollo: Pl ez a tiéd. Enjoy!
Derékhegy 2010.12.11 15:02:42
Bussay László a jó magyar bor egyik veteránja. Csörnyeföldi Szürkebarátja pedig bejáratott magyar klasszikus, amelyet én minden évben kötelességszerűen megvásárolok azzal bíztatva magamat, hogy egy „vertikálisra” gyűjtök (az eredmény: egy újabb porlepte doboz a…..
Derékhegy 2010.11.01 08:06:34
@ambrusqkac: Pedig éppen vannak vulkanikus elemek Zalában, csak nem egészen ott lent délen.
A Balatonfüredi Borhetek nem várt sikert hozott. Ez a mondat azért furcsa, mert nem szerepeltem kiállítóként a fesztiválon. A gyerekek fagyizása révén bementünk Füredre, ahol - kb. egy óra alatt - végigszáguldottam a kiállítókon, és megkóstoltam az olaszrizlingeket. A fesztivál…..
Derékhegy 2010.09.04 20:26:26
A címlapra ugyan még nem sikerült fölkiabálnia magát, de minden idők legnagyobb borvideobloggere, Gary Vaynerchuk interjút adott a Time magazinnak. A napi 80 ezres látogatottságot elérő Wine Library TV kitalálója és főszereplője, akinek a Twitteren 850 ezer követője van, és 33…..
A harmincra kicsit későn vagyok, a harmincegy az márciusban lesz, ami eléggé korlátoz, a harminckettő az olyan semmilyen, legyen 33, mert az olyan karakteres, meg hagy némi mozgásteret - nem mintha a megvalósítás réme fenyegetne minden egyes alább olvasható fantáziálás…..
A hétvégét az ország talán legszebb helyszínű fesztiválján, Orfűn töltöttük, és a végén az időjárás miatt agyagkatonákként távoztunk. Napközben ráértünk, ilyenkor egy borkedvelő kap az alkalmon, és meglátogatja a Pannon Borrégió Top25 borának eredményhirdetését…..
Amikor 2006 nyarán berúgtam a rizlingodisszeát, az aktuális olaszrizlingek olyan messze voltak a bülbülszótól, a fülolajtól, hogy az árbochoz kötözésről meg a fülbe viaszról már ne is beszéljünk, mint Makó Jeruzsálemtől. Azóta nagyot fordult a világ, és egy kisebbet az…..
Nem kevés kóstolgatása volt már a kadarkának akár ezen a helyen is. Magam sem hanyagoltam a fajtát, ám igazán emlékezetes találkozásom még nem volt vele. Jó ideje már az útkeresés jellemző a borászokra és az érdeklődő fogyasztókra egyaránt. Bár elsőre Szekszárd kell…..