Regisztráció Blogot indítok
Adatok
friccs

0 bejegyzést írt és 68 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindig is veszélyes volt borral foglalkozó sajtóorgánumoknak a gasztronómia boron túli terepére tévednie. Emlékezetes pofáraesések, összeveszések és kínos szituációk alakultak már ki ebből, hogy a bizonyos mércék közötti égbekiáltó különbségeket ne is említsük. Azonban…..
A Zwack név vajon szél a vitorlában, vagy vascsizma a mágnesasztalon? Mire juthat egy húszezer palackos pincészet öt év alatt? Mit keres a pinot noir az Úrágyában és hogy kell bekapcsolni a kávéfőzőgépet? A Művelt Alkoholista kóstolókommandója a Dobogó pincészetnél járt. A…..
Dér jött a honi chardonnay-ra, sajnálkozva méregetjük azokat a borászokat, akik fölött elszállt a trendváltás. Jobb volna persze, ha nem a divat mondaná meg, hogy mit iszunk, még akkor is, ha én speciel örülök az őshonos fajták reneszánszának. A chardonnay-val magam sem tudom,…..
Két éve tört a hír, hogy az általunk testületileg körülrajongott Szepsy István távozott a részben reá szabott Királyudvartól, és a birtok szakmai igazgatását Demeter Zoltán vette át. Most az általunk testületileg körülrajongott Demeter Zoltán vette a kalapját, ám csak…..
Ezzel a leaddel indul egy sokoldalas borösszeállítás a népszerű gazdasági hetilapban. Püff. Jövő héten nehogy előássanak egy avar kori fordítottozmózis-gépet vagy egy kora-neolitikumból való kóracél tartályt.A cikk egyébként Villány és Tokaj fejlődését állítja szembe,…..
Az etyeki pincefesztivál résztvevői szavaztak arról, ki érdemli meg leginkább az év borásza címet a mostanában mutatott teljesítményéért, és az jött ki, hogy Lőrincz György. Az egri borvidék prominense arról is híres, hogy 2007-ben és 2006-ban is ő lett az első az…..
Tegyük fel, hogy azt a tételt húzzuk: az ezerjó. Rohály doktor a következőket írja a fajtáról: Mostohagyermek. Magas sav és alkoholgyűjtő. Jó esetben. Rosszabb esetben, nevezetesen ha nem tud kellően beérni, savai rettenetesen karcosak. Csupán két borvidéken terem nagyobb…..
Ha a magamfajta alkoholista egy pincészet honlapján 1990-es alapítási dátummal, csaknem 60 borból álló szortimenttel és 200 hektárnyi integrált területtel fut össze, akkor bizony a privatizáció bűzlő szitokszava mellett az is felsejlik, hogy a terroirral kötött frigyet talán nem…..
A Művelt Alkoholista Varázshegy 2008.04.29 08:00:00
Botrány, de Bukolyi László, alias Gróf Buttler nem akar tetszeni. Nincs ránk szorulva. Nem azért készít bort, hogy másoknak örömöt szerezzen. És innentől kezdve torkunkra forr a szó, kiesünk a szerepünkből, bálnák a partra, kékhalál, filmszakadás. Szóval, BL elvan…..
Kínában a borászat még gyerekcipőben jár, ám újító szellem tekintetében köröket vernek a világra. Nincs az az elvetemült repülőborász, aki az alap- és adalékanyagok alkalmazásában ilyen kreatív ötletekkel merne előállni. Tudósítottunk már halborról (l. Pörl Halbor),…..
Én már évek óta csak ámulok és bámulok, amikor a borversenyek eredményeit olvasom. Most is leesett a lornyonom. Olyan megabájok kerültek a felszínre, mint pl. a Pántlika Pincészet Dörgicsei Olaszrizling Selectionje, az Egri Korona Borház Sauvignon blanc-ja vagy a Szőlőskert Zrt.…..
Megittam ma este egy üveg Font-kövidinkát. Nagy esszét ebből nem írok, nem arra való. Viszont rettenetesen örülök, hogy létezik ilyen bor néhány (hét és fél) százasért: önfeledt, vidám, tiszta és egyszerű. A folyékony Szabolcska Mihály. Van benne rengeteg szénsav, a…..
Mintha a rendszerváltó fajták lassú hanyatlásának volnánk tanúi. Sem cabernet sauvignonnal, sem chardonnayval nem tudtuk megváltani még a világnak ezt a kis sarkát sem. A fajták neve ugyan bevésődött, de borászt vagy pincét nem kötöttünk hozzá. Chardonnayban volt és van persze…..
Komment nélkül linkelünk az Inforádió weblapjára: Nemes Richárd (Bormarketing Kht.) nyilatkozik a magyar borimportról, és kicsit meglepő dolgokat mond. Lassan többet iszunk, mint amennyit termelünk. Az import nagy része olasz, és vélhetően nem Biondi-Santi Brunello di Montalcino. (Az…..
Országos rozékóstolót tartott az Egri Borvidékért Alapítvány. 44 palackot és 18 ítészt osztottak két bizottságba. Az egyik bizottság tagjaként a véletlenszerűen sorba tett tételek közül a páratlan számmal bírókat értékeltem én is, 100 pontos rendszerben. Ugyanis a…..
Ködbe vesző gyermekkorom egyik kedvenc ifjúsági regényében, a Winnetouban szerepelt egy fületlen vadász, Sans-Ear, akit levágott fülkagylói és rettenthetetlen bátorsága mellett furcsa neve tett híressé. A név ugyanis félig francia, félig angol, s ezt a keveréknyelvet állítólag…..
Tök a mérlegen. Mivel az Alkoholista őskorának nemes kezdeményezése, a hiperboros rovat immár végleg zátonyra futott, más módszert kerestünk a fősodorba tartozó borok föltérképezésére. A szeretet és az összefogás erejével próbálunk képet adni a nagyobb portfóliót…..
Távoli barátunk, Rambo megtette azt, amit a haza tőlünk is megkövetelt, de nem volt erőnk véghezvinni: elolvasta a szőlészeti biodinamika elsőszámú prófétájának magyarul is megjelent könyvét. És nem csak elolvasta, és nem csak a fejét fogta, de gondosan jegyzetelt is. Joly és…..
Borkóstolásra invitáltam barátaimat. Nincsenek magasztos célok ilyenkor: jót enni, jót inni; közben megváltjuk a világot. Általában az első két cél szokott is sikerülni, pedig lehet, hogy a harmadikkal több sikerünk lenne, globálisan. Most sem volt ez másként: a megsütött…..
Azt eddig is tudtuk, hogy a Bortársaság jó lóra tett a St. Andrea pincészettel. A profin dübörgő marketinggépezet és a jó borok hamar a hazai mainstreambe röpítették Lőrincz György nevét. De hogy a népszerűség a szentandi-szortiment árát ilyen magasságokba fogja katapultálni,…..
friccs 2008.03.21 23:22:28
Kedves G Bornemissza!

Szerintem tényleg rossz nyomon jársz a terroir borászat kapcsán! Szerintem -sajnos- kevés terroir borász van kicsinyke hazánkban és én ráadásul a legtöbbet ismerem. De egyetlen olyan sincs köztük, aki mögött "befektető" állna! Mind maga fizeti a számlákat, maga szervezi a "marketinget, a promóciót", maga hajtja fel forgalmazót, az ő pénzük áll a hordóban a palackokban, ellenben nem "találnak ki történetet a borok mögé!". A grafikussal kapcsolatban meg egyáltalán nem értelek, mert egyikük sem alkalmaz ilyen szakembert, hiszen maguk tervezik a címkéket! Tehát: ha Te ismersz olyan "terroir borászokat", aki úgy működnek, ahogy leírtad, akkor ki kell ábrándítsalak, Ők nem terroir borászok! Pl: Lőrincz György sem az! Abban meg egyáltalán nem értünk egyet, hogy nem találsz kivetni valót abban, hogy Lőrincék nem csak saját szőlővel dolgolgoznak. Akkor meg mire ez a nagy porhintés? Igen is ez a döntő! Abban azonban feltétlenül igazad van, hogy a piac dönt. Ha az emberek megvesznek 9000 forintért egy olyan bort, aminek eredete -a felvásárlás okán- nem 100%-ig tisztázott (mondjuk ezt én nem is akarom tudni), akkor végeredményben nincs is miről beszélnünk. De azért könyörgöm: ne keverjük már össze a szezont a fazonnal! A felvásárolt/megtermeltetett szőlő az "élelmiszeripari termék" kategóriába alacsonyítja a bort! tf1 a legteljesebb mértékben igazat írt: "Úgy jön össze a 9000+ Ft-os ár, hogy megfizetitek!" Sajnos ez igaz...
Nem, a Deutsches Weininstitut nem a vészharangot kongatja, csupán felhívja a figyelmet egy tendenciára: az utóbbi tíz-tizenöt évben a német borszcénában egyre nagyobb szerepet kapnak a nők. Mivel nagy tisztelője vagyok a gyengébbiknek nevezett nemnek, én bizony örülök a…..