Regisztráció Blogot indítok
Adatok
shiraz2

0 bejegyzést írt és 127 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nincs mese igazi anti-ABC ember vagyok.  Nemrég részt vettem a remeknek bizonyult Bormedence rendezvényen, ahol a fókusz a Kárpát-medencei magyar borászokra és autentikus szőlőfajtákra irányult. Mégis sikerült ebben a közegben a privát TOP 3-as listámba egy bordói házasítást,  egy chardonnay-t és…..
shiraz2 2018.11.14 14:44:53
@c0vf3f3: ha a szervezők előválogattak volna, nem lett volna ennyi szahar bor ott. de nem ez volt a cél, hanem a minisztériumtól kapott támogatási pénz elnyelése :)
shiraz2 2018.11.15 22:51:18
@c0vf3f3: nem gondolom hanem tudom :) pénz a zsebben, a többi kevéssé számít
A Moszkva tér Széll Kálmán tér és a Millenáris közelében, a Káplár utcában nyílt meg a közelmúltban a Kóstolom Borbár, ahol átlag két hetente keddenként a Borsmenta főszerkesztője, Szabó Edit meghívására a hazai borsajtó képviselői összeülnek 1-1 tematikus kóstolóra.Most éppen a kékfrankos volt…..
Néhány nappal ezelőtt az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben vásároltam egy palackot egy tokaji éltermelő száraz (akciós árú) borából. Másnap ki is cuppant belőle a dugó, kóstolgattam magában, kipróbáltam az aktuális ebédhez és vacsorához is, el is fogyott ripsz-ropsz. A bor igen jó volt,…..
shiraz2 2018.09.12 14:48:57
@rszabi: köszi :)
shiraz2 2018.09.12 14:49:31
@rszabi: ezt miből gondolod?
shiraz2 2018.09.12 15:02:15
@rszabi: az más :)
Tokaj és furmint, Toszkána és sangiovese, bordói grand cru classé és a répacukor. Az első két szimbiózist nem kell magyarázni, azonban a harmadik hallatán gyaníthatóan sokaknak a tarkójára szalad a szemöldökük. Bevallom, nekem sem sikerült megbarátkoznom a gondolattal, hogy a…..
shiraz2 2018.06.01 08:30:37
@rszabi: a legizgalmasabb birtokok ma is 12-12,5 alkohollal készítenek bort Bordeaux-ban.
Időről időre előkerül az igény a Klubban egy kékfrankos-kóstolóra. Már egy pár éve nem volt, nekem meg szép lassan már eléggé be is szűkűlt a látóterem, így örömmel vettem, hogy régi motoros állandó társunk Szegediszomelijé bevállalta a szervezést. A borokat full vakon kaptuk, 3 és 5 ezer Ft.…..
shiraz2 2016.11.20 19:42:28
@borbirosag.wordpress.com:
Felhívták rá figyelmem, hogy olyan hibás palackról írtál, amit a Terroir Clubban vásároltál. Én minden problémás terméket visszaviszek a vásárlás helyére és ha megállja helyét panaszom, akkor ki is cseréltetem. Téged is erre biztatlak.
üdv
Kató András
shiraz2 2016.11.20 19:48:52
@IWAS:
Karner "úr" nem tartozik az alig ként használó borászok közé. Persze kérdés Neked mi az "alig". Ha 100-as összkén Neked kevés, akkor Karner "úr" is alig ként használ :)
Lassan itt a február, és mint tudjuk, ebben a hónapban éppen csak a csapból nem folyik furmint. A februári furmint-cunamira készülve, mintegy ráhangolódásképpen a hétvégén megkóstoltunk néhány furmintot a 2013-as évjáratból, de hogy ezúttal jobban kimozduljon a kóstolóbrigád a - főleg Tokaj és Somló…..
Az év vége felé valahogy egyre kevésbé vonzottak a sok boros, estébe nyúló kóstolók, inkább csak otthon nyílt ki néhány magányos palack. Ez indukálta a "Tegnap ittam" posztok számának hirtelen megugrását, amiből itt egy újabb, részemről idén valószínűleg az utolsó ilyen…..
shiraz2 2015.12.29 12:49:02
@BZoltan: akkor kóstolj rá egy 2011-es Hollóvár Furmintra, tegnap remek volt
shiraz2 2015.12.29 13:55:26
@BZoltan: hát tegnap a kanadai kollegát elrőpítette :)
Pontosan december idusán, a Wineporn szervezésében egy irdatlan nagy magyar pezsgőkóstolóhoz volt szerencsém. Szokolai Máté (főkolompos) előzetes jelzése szerint vagy húsz palackos erjesztésű hazai pezsgőre lehet majd rápróbálni, amely kiváló alkalom a magyar pezsgőkészítés state-of-the-art…..
shiraz2 2015.12.19 17:14:04
a sok rossz pezsgő jelenétét én is szomorúan látom a piacon.

érdekes a két okosság közti összevetés:
bor.mandiner.hu/cikk/20151217_garamvari_taschner_torley_ezek_a_legjobb_komoly_pezsgok

alapvetés kellett volna legyen a cikknél, hogy odaírjátok ki készíti maga és ki készítteti bérpezsgőkészítónél (és melyiknél) a pezsgőjét. ha már tájékoztatni szeretnétek a közönséget. komoly helyen nem is írhatod rá a neved ha bérben készítteted. (ettől még lehet persze jó pezsgőt készíteni)
shiraz2 2015.12.19 20:12:14
@akov: már miért lett volna nehéz? csak akarni kell. én elfogadom a véleményed hogy ez nem lényeges info de a világban ezt fontosnak tartják. a 90%-ról is lehet hogy Neked ez a véleményed.
shiraz2 2015.12.21 10:49:32
@dagadtos: pontos diagnózis
Nem tudtam szó nélkül elmenni emellett a téma mellett, ami jó néhány napig behálózta a hazai boros közéletet. Nincs semmilyen eget rengető érv vagy ellenérv a tarsolyomban, de Szepsy István…..
shiraz2 2015.08.13 22:09:53
@silvousplait: :))))))
A Borrajongó Lidl szonda II. 2013.09.30 06:00:00
Az elsők között első kézből számoltunk be a Lidl Magyarország jelentősen megújult borszelekciójáról.  A radikális váltást kísérő figyelmet jól jelezte a poszt alatt kialakuló élénk diskurzus, egyaránt pozitív és negatív töltetű hozzászólások is bőven érkeztek. Elcsevegtünk, támogattunk, elleneztünk…..
shiraz2 2015.06.27 10:50:13
@kalimajor: mit kaptál be a bor előtt? :)))
A Borrajongó Mit ér a régi bor? 2015.06.09 06:00:00
Nagyjából semmit. Kíméletlen, de sajnos így van. Sokan sokféle reményt táplálnak, amikor megtalálják a szekrény tetején a három évtizede porcicákkal marakodó Debrői Hárslevelűt. Ez most akkor biztos sokat ér, hisz régi, tehát eladjuk. Nem is hinnénk el, mennyi ilyen story…..
shiraz2 2015.06.09 11:48:18
@silvousplait: hej, ez a dionis aztán érdekes tokajikat árul. sok ilyen egyedi cimkés bor került így forgalomba, főként a francia tulajdonú birtokoktól. (a dionis oldalon is a legtöbb bor a Disznókőtől származik a cimke alapján.) nekik voltak nyolcvanas (ritkábban a hetvenes) évekből származó bortételeik, amiket a privatizáció során vásároltak. kérdés, hogy ezek a borok milyenek mostanság.
A Borrajongó Somlai széljegyzet 2015.05.26 06:00:00
Táncoló Medve kollégánk/barátunk készített interjút Cartwright Évával, a Somlói Borok Boltjának tulajdonosával, a rengeteg visszhangot kiváltó „Somló Újratölt” c. kóstoló főszervezőjével. Az interjúban szerepelt pár mondat, ami mellett ép ésszel egyszerűen nem tudok…..
shiraz2 2015.05.26 21:41:11
@karcsai: Attila, ezt te tényleg komolyan gondolod? nem sok embert érdekel ám a világban, hogy a bordói, vagy a brüsszeli borversenyen, vagy a vinitaly versenyén ki hogyan szerepel. ez a tömegborok játszótere, ettől magyar bort még nem adnak el soktízezres nagyságrendben. a borszakírók között vannak olyanok akiknek a véleményére odafigyelnek, de ma már belőlük is annyi van mint égen a csillag. a kiörgedett Mw-kről ne is beszéljünk, akik Kelet Euróoában hakniznak...
shiraz2 2015.05.27 12:31:32
@karcsai: el tudom fogadni a véleményed természetesen. ez a tiéd. 1976 azért elég régen volt... ki fél a vaktesztektől?
egy gondolatot azért: a "speciális rés" ahogyan fogalmaztál, nekünk az egyetlen hitünk szerint etikailag elfogadható termékkör, amit kínálni akarunk a vevőinknek az egészségük hosszútávú károsítása nélkül. mi is otthon ezt fogyasztjuk. nem kerestük a "speciális részt" hanem nem tudunk mást elképzelni.
shiraz2 2015.05.28 15:16:40
Zseniális, párját ritkító ötlet az, amit a Somló borászai másodjára összehoztak a Gellértben. Talán ez a legfontosabb kijelentése a prológusnak. Az újratöltés olyan üzeneteket volt képes hitelesen és közhelymentesen közvetíteni a sokszor önnön problémáiból kimászni képtelen hazai szeszközélet…..
shiraz2 2015.05.22 12:10:38
@akov:
ja, eszem megáll az ilyen cikkektől... amúgy a kulcsmondat ez: "szerencsére nem ebből kell megélnem"
shiraz2 2015.05.22 12:12:24
@BZoltan: "Szerintem egy meglehetősen jó és korrekt merítése ez a 8 ember a magyar boros közélet kritikusaiból. " Zoli ezt te komolyan gondolod?
shiraz2 2015.05.22 13:29:36
@BZoltan: köszi, most már tudom hogy komolyan gondoltad. értem az indokaidat a merítés kapcsán. más út is van.
A kóstolás előtt a szervezők azt kérték tőlünk, vegyünk figyelembe mindent, és hogy értékeljük, hogy bátran kiállnak a kritikusok elé régebbi darabokkal is. Azt is mondták, azóta már más világ van, szebb, kifinomultabb és stílusosabb, de amit most kaptunk az nem mélyrepülés volt, hanem kemény…..
shiraz2 2015.05.19 21:46:58
@furmintfan: a tisztánlátás kedvéért: ez a szekszárdi valami fizetős buli volt. azok a borászok akik soknak találták a részvételi díjat kiállítani egy ilyen illusztris társaságban, azok távolmaradtak.
A Tokaj Grand talán legizgalmasabb felvonásának a Disznókő 5 puttonyos Aszú vertikális ígérkezett. Már előre fentem rá a fogam, ritka alkalom ugyanis a kilencvenes évek aszúiból kóstolni, és amikor a múltban mégis lehetett, én menetrendszerűen maradtam le róla. A mesterkurzust…..
shiraz2 2015.04.20 15:53:00
@silvousplait: régebbi évjáratokat gyűjtöknél talász, esetleg jobb áron mint a pincénél. persze csak akkor érdemes, ha jól volt tárolva.
shiraz2 2015.04.21 11:25:09
@elzee: mennyiért?
shiraz2 2015.04.21 12:14:54
@elzee: tehát nincs régebbi évjáratos árlistátok? ha esetleg mégis van, küldd el v tedd közzé kérlek
Az Olaszrizling Október, a Kékfrankos Most!, a Bordeaux Blend és a Magyar Borok Bálja mögött álló Winelovers új rendezvénnyel bővítette a nagyszabású kóstolók palettáját, a március végén debütáló Tokaj Grand-dal. Azon kívül, hogy természetesen a legnevesebb hegyaljai…..
shiraz2 2015.04.14 19:54:58
@akov: András, egyetértek, benne is van a cikkben: "Mészáros Gabriella szerint az árverésen elkelő tételek nem feltétlenül a legjobbak érzékszervileg" még az árverés szakmai vezetője is ezt mondja... szerintem itt jószándékú, segíteni akaró emberek pénzével folyik játszadozás. a hospice de beaune-hoz hasonlítani meg komoly aránytévesztés. (zárójelben: már annak sincs komoly jelentősége).
shiraz2 2015.04.14 21:11:44
@akov: jogosan! kérdés, hogy akik leteszik a nagypénzt ezekért a borokért, mennyire foglalkoznak ezzel, vagy csak sima jótékonyságnak tekintik. minden átverésnek persze előbb-utóbb vége lesz.
A Borrajongó Burgundia rovat VI. 2015.03.29 09:45:00
Több, mint fél év telt el a legutóbbi burgundi rovat óta. Most ismét jelentkezem a szokott gyűjtőposzttal, az azóta összesereglett tapasztalatok csokorba szedésével. A borokat nagyjából a kóstolás időrendje alapján tettem sorrendbe. Elöljáróban annyit, lelőve előre a…..
shiraz2 2015.03.29 12:30:08
@drbarta: kikerülheted a válaszadást :)
shiraz2 2015.03.29 17:31:26
@drbarta: köszi, hogy kifejtetted. ha ezt olvastad, akkor biztos úgy van.
(Kedves olvasónk, Silvousplait Jura-beszámolójának második epizódja következik. Az elsőt itt olvashatjátok.) Méricskéltem a nem túl részletes térképen: a Besançontól ötven kilométerre délnyugatra fekvő, a forrástisztaságú Cuisance folyócskát körbeölelő, alig több mint…..
shiraz2 2015.03.26 10:39:45
@silvousplait: jó emlékeket hoztál vissza nekem :)
shiraz2 2015.03.26 18:45:59
@silvousplait: vissza kell mennem Jurába... Stéphane visszavár
Kis társaságunk részéről felmerült az igény egy syrah-fajtakóstolóra. Eredetileg még a hosszabb távon megvalósítandó kívánságok közé csúsztattam, de végül úgy alakult, hogy csak előbbre került, így kutyafuttában csak összedobtunk egy sort. A koncepció nem bonyolult, legyenek külföldiek, hazaiak…..
shiraz2 2015.03.23 19:48:07
@BZoltan: országok közötti szállításnál jellemző Európában a vevő fizeti a szállítást verzió, országokon belül a borászat szokta.
shiraz2 2015.03.24 10:15:37
@BZoltan: a log problémák megoldása a borvidéki gyűjtőszállítással foglalkozó cég megjelenése
shiraz2 2015.03.25 10:14:42
@aquarius71: ilyet még nem hallottam...
Képtelen vagyok határozottan érvelni amellett, hogy miért jó többször nyugatra tartani, mint keletre, már ami a bornak nevezett hobbiszerűség helyi pincevizitjeit illeti – jutott eszembe a megállapítás még hajnali fél öt magasságában. Kézenfekvő, de nem meggyőző a tény,…..
Régi adósság nekem a Mátra, bevallom, sosem jártam erre pinceszeren. Ha ide jövök – és ez gyakran megesik –, akkor gombáért kajtatom az erdőket. A bor szempontjából a Mátra is Etyekhez hasonló zsákba került: túl közel van Budapesthez. Pedig nagy hiba kihagyni az éppen…..
shiraz2 2015.02.18 12:24:53
@loading: nem a megfelelő borokat kóstolod :)
shiraz2 2015.02.18 21:51:58
@loading: példák nélkül nincs miről beszélni :)
A Borrajongó Jura mon amour 2015.02.12 06:00:00
FIGYELEM! Ma rendhagyó módon kedves olvasónk, kommentelőnk, Silvousplait írását olvashatjátok, egyenesen Franciaországból! La Percée du vin jaune, 2015. január 31. - február 1., Montigny-lès-Arsures (1. rész) Tudják, az a felgyűrődött, kifli alakú mészkőhegység a…..
shiraz2 2015.02.13 13:32:33
@silvousplait: jaja, alias Stéphane-ra gondoltam :), dolgoztunk velük, de nem volt nagy kereslet Mo-n 6-7 évvel ezelőtt... de lehet megint fogok rendelni tőlük, annyira szeretem a boraikat.
shiraz2 2015.02.13 17:18:05
@akov: done deal
shiraz2 2015.02.14 17:29:08
@silvousplait: nekem csak ő lehet :) még van néhány palack a raktárban, múltkor ittunk 2006-os Chardonnay Les Graviers-t, mesés volt.
2014. június, Szicília. Az Etna északi lejtőjének szerpentinjeit rójuk, hogy a szicíliai borvilág egyik erősen eklektikus személyiségével találkozzunk. Második napja látogatjuk az itteni borászatokat és kezd bennünk kialakulni egy kép arról, milyen lehet az Etnán dolgozni. A…..
shiraz2 2015.02.04 13:42:46
@BZoltan: hát a youtube nem a barátod ebben az esetben :) a s.m. csak arra utal, hogy nem egy alanyt propagálnak mint a klónok esetén, hanem több kedvező tulajdnoságú tőkéről vesznek örökítendő anyagot. az alanykérdéshez ennek nincs köze.
shiraz2 2015.02.04 13:44:08
@akov: okés :)
A Borrajongó Névnapi édesség 2015.01.03 11:00:00
Nemrégiben megajándékoztam magam egy édes kuriózummal, merthogy megérdemlem.:) A Hirtzberger nevet ugye nem kell bemutatni. Wachau egyik top termelője, a Singerriedel meg ugye a zászlóshajó területük. Nálam az innen származó riesling általában az egyik legmegbízhatóbban 8 pontos…..
shiraz2 2015.01.04 11:03:10
@drbarta: dávid, szerintem az esszencia és a tba az elég más kategória. és máshogy is készül általában. esszencia 2-3 alk, alig erjed ki és sokszor visszaadják a az aszúkhoz. és nekem sem borkategória feltétlenül, nem is fair aszúkkal összemérni, amit sok külföldi bormédia elkövet, valszeg inkább tudatlanságból. az osztrák tba-k normál erjednek, csak sokan elvesznek a mustból, h tudjon is erjedni, majd visszapótolják a borhoz. ezért olyan szőlőlé ízűek frissen.
bélával egyetértek, ami nem egyensúlyos, (ha ezt írod) akkor nehezen értelmezhető a 7p. biztosan finom volt, mert nagyon behízelgőek ezek a sógorédesek, de ha nem találtál egyensúlyt...
A Borrajongó Domaine La Barroche 2014.11.10 06:00:00
Châteauneuf-du-Pape. Következő állomás a Domaine La Barroche. A Barrot família egészen visszafogott méretű birtoka régi is, meg új is. Annak ellenére, hogy La Barroche néven alig több mint egy évtizede kerül bor palackokba, a Barrot-ok a középkor óta szőlő- és bortermelésből…..
shiraz2 2014.11.26 09:23:48
@aquarius71: mennyibe fog kerülni? mennyi jön? ha közvetlenül a birtoktól jön, akkor érdekelne