Adatok
palackborbár
34 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Ha egy borra azt mondják bio vagy…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Jöjjön egy újabb nemzetközi kitekintés,…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Jöjjön egy újabb nemzetközi kitekintés,…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Jöjjön most egy nemzetközi kitekintés,…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe.Ha már vasárnap itt a nőnap, beszéljünk a…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Ezúttal azt vesszük szemügyre, hogy milyen…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Arról van pl. fogalmatok, hogy mibe kerül…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Azon gondolkoztatok már, hogy mitől lesz…..
palackborbár
2015.01.30 17:13:10
A bortrendek pont nem a borsznobokra vonatkoznak. A szerző szavaival élve ők pont leszarják a mainstream-et. A helyzet az, mint vendéglátásban dolgozóként állítom, hogy 10-böl 9 ember ma a könnyebben érthető gyümölcsös feszes savszerkezetű elegáns borokat keresi. A "régi iskola" pont nem ezt képviseli. Senki nem mondta, hogy egyik rosszabb mint a másik. Most erre van igény. Ez az eladható. Lehet, hogy 10 éven belül visszatérünk azokhoz a borokhoz.
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Te mennyi pénzt vagy hajlandó kiadni egy…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Nézzük akkor az aszú új szabályozását,…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Ezúttal azt vizsgáljuk, mi is az a sokat…..
palackborbár
2015.01.08 08:36:29
@syss: A feltett kérdésre én is csak megerősíteni tudom az interneten található információ, miszerint a Csopaki Kódex 2012-ben alakult meg hivatalosan. Jól lehet, hogy hosszú évek előzték meg az előkészületeket, és Jásdi és pár másik borász régebben is ezen elvek alapján készítette borait.
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Mivel odakinn nagy a hideg, jól tud esni, ha…..
Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Az ünnepekre hangolódva a mai témánk minden, aminek így vagy úgy köze…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. A karácsonyi menü mellé jól fog esni a…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Jeles dátumon vagyunk túl: november 11.…..
Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Ugye mindenki ismeri a Bëlga boros himnuszát? Mi most el is…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Most a borhamisítás leggyakoribb…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Azt például tudjátok, hogy csupán a bor…..
palackborbár
2014.10.27 11:46:32
@altimus: Az aszú magas cukortartalma valóban akár évtizedekig eltarthatóvá teszi a bort, persze ehhez hozzá járul az is, hogy a szőlőfajta amiből készül (furmint, hárslevelű) magas savtartalmat ad a bornak, ami olykor akár 9-10gramm/liter is lehet (ez egy nagyon magas szám) az átlagos borban 3-5 között mozog. Ugyanakkor korábban írtam a helyes tárolásról, ha a bor levegőt kap mert mondjuk nem fektetve tároljuk és kiszárad a dugó, esetleg a páratartalom nem megfelelő, vagy fénysokkot kap akkor bebarnul. Szakmailag bizonyított, hogy ilyen kőolaj színű bort semmilyen kereskedő nem fog megtartani. A hatalmas különbség a természetes érésből kialakuló borostyán szín és a rommá oxidált fekete kőolaj szín között van.
A magyar állam tulajdonában is vannak 50-es 60-as évekből származó aszúk, melyeket delegációknak ajándékoznak. Ezek értéke több millió forint és még mindig egyben vannak. De a színűk BOROSTYÁN!!! Nem fekete...
A magyar állam tulajdonában is vannak 50-es 60-as évekből származó aszúk, melyeket delegációknak ajándékoznak. Ezek értéke több millió forint és még mindig egyben vannak. De a színűk BOROSTYÁN!!! Nem fekete...
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Ki mit gondol most a Bikavérről? És…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Azon gondolkodtatok már, hogy a hordó mennyit tesz hozzá egy…..
palackborbár
2014.09.18 07:56:03
@Nenii: Az elsődleges aroma a szőlőből érkezik a borba, tehát a gyümölcsös, virágos jegyek, amiről beszélünk. Gondolom a kérdés arra irányult, hogy az eper-gesztenye-akác hordó milyen szekunder aromákat ad a boroknak. Megmondom őszintén, nincs ezzel foglalkozó szakirodalom. Külön tetten érhető klasszikus aromát egyiknél sem említhetünk. Eleve kevesen használják ezeket a hordótípusokat, de ők például esküsznek rá. Az eperfa hordóban érlelt bornál említették a simulékonyságot és harmóniát, míg a szelíd gesztenyefából készült hordó csersavban gazdag, így koncentrált nagyobb borok érlelésére alkalmas. Akácfa hordót használ például a Kolonics Pince 2008-as Olaszrizlingjénél. A tapasztalat szerint a több mint ötven éves fából készült hordó markánsan rátelepedett a borra és hosszú érlelhetőségről tanúskodott.
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe.
Talán nem először mondom, hogy a bor egy…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Ti tudjátok pl. hogy a címkén egy-egy…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe.
Vegyünk néhány borfogyasztással,…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Ezúttal a parafa, szilikon dugó, üvegdugó…..
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Szódával jó lesz - halljuk néha ezt a kifejezést, ha egy bor…..
palackborbár
2014.08.12 15:25:01
@Bélabácsi: Kisfröccs, nagyfröccs és hosszúlépés. Valóban eleinte csak a 3dl-es verziók voltak ismertek, de ma már a házmester (3dl bor, 2dl szóda) és az inverze a viceházmester (2dl bor, 3dl szóda) hasonlóan nagy népszerűségnek örvend. Meg lehet nézni a fesztiválokon ezek a legnépszerűbb keverési arányok, hiszen így nem is kell annyi időt a sorban tölteni várakozással. :)
palackborbár
2014.08.12 15:27:31
@Mr. Közbiztonság Szilárd: Valóban nagyapáink nem reduktív borokból ittak, fröccsöt. De mi ezt nem is mondtuk, csak ajánlottuk, hogy szerintünk ebből finom. Régebben a hűtött acéltartályos oxigéntől teljesen elzárt erjesztés valóban nem volt elérhető. Az akkortájt hordót nem látott borok egyszerűen betonkádban vagy üvegballonban erjedtek ki. Nem annyira voltak virgoncok és gyümölcsösek, de a fröccsbe már akkor sem a fahordós tételek kerültek, jellemzően. Hangsúlyozom ez akkor is ízlés kérdése volt, akárcsak most. Mindenesetre mindig is a savhangsúlyos borok kaptak szódát (ásványvíz híján, ami akkor még aligha volt). A szikviz használata ezáltal tradíció, amihez sokan ragaszkodnak ma is vendéglátós tapasztalataink alapján.
palackborbár
2014.08.12 15:32:51
@Nenii: Bár Mr. Közbiztonság Szilárd a Rosé fröccsöt divatmajomságnak nevezi, az kétségtelen, hogy olyan borászok is készítenek már rosét a nagy kereslet miatt, akik eddig nem. Csak Taklerék Szekszárdon éves 600.000 palackjából 200.000 rosé. Lehet hogy a rosé fogyasztás alább hagy a jövőben, de ma abból adunk el a legtöbbet fröccs formájában és magában is itt, a Palackban. Térj be hozzánk is, szívesen látunk. ;)
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz