Regisztráció Blogot indítok
Adatok
marczellm

41 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Illés Lajos már a klasszikus Illés-együttes 1973-as feloszlása után egy évvel új zenekart szervezett. Első kislemezük 1974-ben, majd ennek a felállásnak egyetlen nagylemeze 1978-ban jelent meg. Az album meglepően modern és progresszív hangzásokat használ, egyes stílusjegyeiben felfedezni vélem a…..
A Fonográf újra konceptlemezzel jelentkezik, sőt ez talán még konceptebb az előzőnél. A címe Edison, de ez (tulajdonképpen szerencsére) csak ürügyként szolgál, hogy több szempontból körüljárja a századelő témáját, vagy inkább a századelőről alkotott szubjektív képünket és az ahhoz való…..
 Az LGT hatodik lemezén Solti János érkezésével megszületett a zenekar úgynevezett "klasszikus" (és egyben az utolsó) felállása, és innentől csak úgy záporoznak ránk a slágerré vált dalok. A rádiók nagy kedvence lett A rádió ( :) ), a Jóbarátok vagyunk, és a Boogie a zongorán is, valamint az első…..
  Az Omega úgynevezett űrrock korszakát az Időrabló lemez nyitotta meg. Szerintem egy meglehetősen ütős anyag, sokféle karakteres hangulat jelenik meg rajta, és egyik sincs túlhangsúlyozva, így emlékezetesebbnél emlékezetesebb dalok sorakoznak egymás után. A hangszerelés egyébként nem változik…..
Miközben Koncz verslemezei átütő sikert arattak és új közönségekhez juttatták el mind a popzenét, mint a költészetet, a Bródy-szöveges irányt ezen a lemezen kicsit fáradtabbnak és egyre önismétlőbbnek érzem. Emellett a lemezen megjelenik egy olyan hangzás, ami kifejezetten rosszul öregedett, ez…..
A Metro 1972-es, és a Taurus együttes 1973-as megszűnése után Zorán külföldön zenélt, majd szólókarrierje beindításán kezdett dolgozni. Első nagylemezét 1977-ben vette fel, amelyről elmondható, hogy az LGT kreatív műhelyében készült: a legtöbb dal zeneszerzője Presser Gábor, egyé Somló Tamás, és a…..
Kattints a KAZETTA blogra!..
Valaki mondja meg, mit szívtak a Fonográf tagjai, amikor úgy döntöttek, hogy egy teljes lemez erejéig összeházasítják a country műfaját az űrrockkal! Mert azt sejtem, hogy az alakulásukkor az első volt inkább a levegőben, néhány évvel később meg a második (ahogy ezt az Omega irányváltása is…..
1976-ban az LGT újít, dupla lemezt csinál. A lemez első három oldala új dalokat tartalmaz, míg a negyedik oldal egy érdekes koncepcióval a koncertek hangulatát próbálja megidézni (hogy valódi, vagy kamu élő felvételekkel, az lényegtelen), ezen korábbi dalokat játszanak, illetve néha el se játsszák,…..
Koncz következő lemeze számomra nem különleges, egyszerűen csak tartja a színvonalat. A hangszereknél és a dalszerzői poszton továbbra is a Fonográf tagjai. Lehet ezt úgy értékelni, hogy "győztes csapaton ne változtass"; de van olyan, ma sokkal elterjedtebb nézőpont is, amely szerint egy művész…..
  A Fonográf második lemezének borítója egy Rejtő Jenő témájú konceptlemezt ígér, de ennek a szerintem fantörpikus elképzelésnek még a hozzávetőleges megvalósítására is legalább az R-GO együttes 1982-es megalapításáig kell várnunk. A nyitódal rögtön első sorában világossá teszi, hogy itt valami…..
A rockos vonal felől az LGT a negyedik lemezén egy kicsit a funky elemek felé mozdult el. Ebben az irányváltásban talán szerepet játszhatott a tagcsere is, a disszidált gitáros, Barta Tamás helyére a Generál együttesből Karácsony János érkezett. A dalszövegekben érdekes megfigyelni, hogy a legtöbb…..
Miután a Jelbeszéd lemezt betiltották, a Fonográf gyorsan újat írt Koncz Zsuzsának. A lemezt meghallgatva úgy tűnik, mintha a gondolatmenetük az lett volna, hogy "akkor írjunk neki gyerekdalokat, azt már csak nem tiltják be. Úgyis már írtunk egy lemezt tavaly a Halász Jutkának". Szóval ezen a…..
Az Omega hatodik nagylemezéről a címadó dal lett a legnagyobb sláger. Három teljes percig tartó szintetizátorszólója a példaképül, mintául szolgáló külföldi nagy billentyűsöket (Emerson, Wakeman) utánozza, de dallamvilága szerintem messze mögöttük marad, és mivel a szintetizátor újdonságértéke a…..
A Fonográf debütáló lemezén érződik, hogy az Illéshez képest szakmailag új szintet céloztak meg, és ez többnyire sikerült is. A gazdag hangszerelés, kifinomultabb keverés, sokszólamú vokálok mind erről az igyekezetről árulkodnak. Kiemelném, hogy az előző előtti posztban említett gyermekbetegségeket…..
1972 májusában az LGT az angliai Lincolnban megrendezett Great Western Express fesztiválon szerepelt. Itt sokféle meghatározó zenei élmény érte a zenekar tagjait, hisz fellépett többek között Rory Gallagher, a Roxy Music, a Faces, Spencer Davis, az Average White Band, a Beach Boys, az Atomic…..
Az Illés már feloszlóban, vagy talán már fel is oszlott, Fonográf már alakulgat, és ekkor - állítólag lemezgyári, pontosabban Erdős Péteri nyomásra - ez az éppen erős fluktuációban lévő alkotói kör, a KITT Egylet - Koncz, Illés, Tolcsvayék és a Trió - együtt vonul stúdióba és készíti el Koncz ötödik…..
"Áldjad, én lelkem, az Urat! Válogatás a katolikus karizmatikus megújulás dalaiból." - áll a közismert "Sárga könyv" borítóján. A gitáros misék gyökereit kutatva sokszor futottam bele, hogy a történetek így kezdődtek: "Tudod, volt ez a karizmatikus megújulás..." ...tudom? Mostanában jöttem rá, hogy…..
Ezúttal egy videót szeretnék megosztani veletek. A videóban Don Moen amerikai énekes, dalszerző és zenekara demonstrálják, hogy ahhoz, hogy a keresztény zene valóban Istenre irányítsa a jelenlevők szívét, az egyes zenészek nem vonhatják magukra a figyelmet virtuóz futamokkal, ötletes figurákkal,…..
Az Omega ötödik lemezének két oldala nagyon élesen kettéválik. Nem csak azért, mert a B oldal öt dala együttesen el van nevezve Szvitnek, hanem zeneileg is. Az A oldal öt dala engem őszintén szólva hidegen hagy. Lehet, hogy magam választottam ezt a végzetet, amikor XXI. századi jazztanoncként…..
2018 lett, de ez kevésbé jelent új kezdetet nekem, mint amennyire 1973 jelentett a magyar beatzenének. Az Illés feloszlott, utolsó lemezükön régi dalaikat adták ki újra felvéve. Ezért erről a lemezről nem is lesz külön poszt, hanem itt emlékezünk meg róla a címadó dal meghallgatásával. Szörényi…..
Az ütőhangszerek (“perkák”, az angol percussion szóból) a zenekar megszólalását egészen új szintre emelhetik, de ezekkel lehet a legkönnyebben tönkretenni is azt. Az alábbiakban az ezekről összegyűlt gondolataimat szeretném megosztani. A legfontosabb tanácsom, amit szeretnék hangsúlyozni: senki…..
 Koncz Zsuzsa negyedik lemezének több dalszövege is veszteségről, távozásról, céltalanságról szól. Ilyen a lemezt nyitó Vándorének is. A dal érzelmi hatását fokozzák az ambiciózus hangszerelés szimfonikus színfoltjai; és ez megint egy olyan lemez, aminek van nyitó- és záródala, valamint középpontja,…..
Az Illés "legendás" felálllásának utolsó olyan lemeze, amelyen új dalok szerepelnek. Szokás szerint sok a többé vagy kevésbé leplezett politikai-társadalmi kommentár, ezek közül a dalok közül talán a Jelbeszéd a legjobb. A Virágénekben megint visszatér a virágmotívum és vele a pusztító szerelmi vágy…..
Első magyarországi koncertjét adta tegnap este Jacob Collier. Szépen meg is telt a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme, ami nem csoda, mert ez a 23 éves zseni olyat tud, amit senki más a világon. Koncertbeszámoló...
marczellm 2017.10.18 23:46:05