Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vilagvandor

49 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mao lábnyomában Tienanmen 25 2014.12.10 20:42:27
Az 1989. évi Tienanmen téri eseményekről képekben itt...
Kína már annyi szenet fogyaszt, hogy nemcsak a világ legnagyobb termelője, a világtermelés közel felével (2013: 3,7 Mrd t), hanem ennél még többet igényel, s már a világ legnagyobb szénimportőre is. A szenet főleg Indonéziából és Ausztráliából veszi, de japán, India, Korea…..
Amikor hatástanulmányok nélkül hoznak döntéseket: Mao nem készített kockázatelemzést, s 40 millióan itták meg ennek a  levét. Erről itt...
Kína hatalmas palagázkészletekkel rendelkezik, ami a jövőt megalapozhatja, de komoly vízellátási problémát is eredményezhet. Eközben Hszincsiang egyre jelentősebb energiaiparral rendelkezik, a környezetszennyezés egyre inkább sújtja. Innen tervezik Peking széngázzal történő…..
Néhány térkép arról, hogy erősödik a  globalizáció a világban, benne Kína helyzetének változása is felfedezhető...
Mao lábnyomában Napkultusz 2014.08.13 10:48:11
Kína a megújuló energiákba, különösen a napenergiába is rengeteget fektet, ahogy ez itt olvasható...
Dübörögnek a kínai cégek Magyarországon...
2014-ben a kínai minimálbér már óránként 1 és 2 euró közötti, ami megfelel a 2 eurós magyar (közmunkás és normál) minimálbérnek. Lásd még itt és az eredetit itt...
Kína megelőzte Európát és az USA-t a megújuló-energetikai beruházások volumene tekintetében. Bővebben itt...
Már több mint 400 ezer kínai diák tanul külföldön (ez a világ összes külföldön tanuló hallgatóinak 15 százaléka), ennek több mint fele az USA-ban tanul. Bővebben itt...
Mao lábnyomában Tienanmen 25 2014.06.04 15:16:27
25 éve zajlottak a Tienanmen téri események. Érdekes képösszeállítás itt...
Hamarosan Kína a legnagyobb GDP termelő:  ..
A kínai fejlődés mellékzöngéiről egy színes válogatás látható itt...
A kínai hadi kiadások növekedéséről itt lehet olvasni egy érdekes cikket...
Ritka hogy a ritkaföldfémek súlya ennyit nyom a latban, de nagyon érdekes, hogy e néhány tonnányi fém, milyen súlyt tölt be a világgazdaságban és világpolitikában. Elgondolkodtató cikk. Az elmúlt évtizedekben a világ minden táján befejezték e fémek bányászatát, mert…..
Kína hatalmas devizatartaléka nagyon sok mindenre elegendő. Ezek között is elsőként kell említeni a kínai gazdaság nyersanyag-szükségletének hosszú távú kielégítését és a kínai exporttermékek piacának hosszú távú biztosítását, mely már évek óta a kínai…..
A válság végérvényesen elérte Kínát is. Egy ennyire exportorientált gazdaság nem tud kívül maradni a világgazdaságban lejátszódó eseményekből, hiszen annak minden rezdülése visszahat rá. Látjuk ezt Magyarország esetében is...   Ahogy lecsökken a világgazdaság…..
A szén-dioxid-kibocsátók rangsorában Kína tavaly átvette a vezető helyet az Amerikai Egyesült Államoktól, bár az egy főre jutó kibocsátás tekintetében az USA mellett még Nagy-Britannia is megelőzi, s a fejenkénti kibocsátás csupán egyötöde az amerikai értékeknek. A…..
A nemzetközi pénzügyi válság elérte Kínát, s a kínai gazdaság is lassulni kezdett. 2001 novembere óta a kínai ipar termelése előző évhez viszonyított bővülése 2008 októberében volt először 10 százalék alatt (mindössze 8,2 százalékkal nőtt), elsősorban az…..
2007-ben Kína lett a világ legnagyobb exportőre, s előnye az Egyesült Államokhoz képest továbbra is gyorsan nő. A gazdasági fejlődés hátulütőjeként azonban a szén-dioxid kibocsátás terén is átveszi Kína a vezető helyet, s 2008-ban az Economist becslése szerint e téren is…..
Kínán belül igen jelentős területi különbségek vannak, s a befektetők továbbra is elsősorban a nyugati nagyvárosokat preferálják. Az Economist Intelligence Unit öt tényező alapján 44 kínai várost rangsorolt az alapján, hogy a befektetők számára melyik a legvonzóbb hely. A…..
Mivel Kína a világ legnépesebb országa, talán nem meglepő, hogy a fejlett országokba bevándorlók több mint tizede kínai állampolgár. 2006-ban közel félmillió kínai költözött az OECD-országokba. A fejlett országokba költöző külföldiek (közel 4 millió fő) 44%-a…..
A kínai kereskedelmi miniszter szerint 2009-re Kína Ázsia legnagyobb fogyasztói piacává válik, különösen a szórakoztatóipar, a lakáspiac és a turizmus részesedése fog növekedni számottevően. Kína már most vezető helyen áll a mobiltelefon eladásokat, a belföldi turizmust és…..