Regisztráció Blogot indítok
Adatok
The Critic

17 bejegyzést írt és 122 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Alien-rajongók által már nagyon várt legújabb fejezet végre magyar-nyelvű előzetest is kapott és megindult a visszaszámolás is a bemutatóig. Az alkalomból érdemes visszatekintenünk kicsit az Alien-franchise történetére. Az Alien-világ megteremtése valójában öt ember érdeme: egyikük Alan Dean…..
Kerek 35 év különbséggel két film is készült Országúti diszkó (Road House) címmel: az első még 1989-ben Rowdy Herrington rendezésében, és az azóta már elhunyt Patrick Swayze főszereplésével (aki 2009-ben hagyta itt rajongóit), a másik pedig 2024-ben Doug Liman direktori közreműködésében, Jake…..
The Critic 2024.04.01 23:45:40
@Fritz Gerlich: Conor McGregor alakítása engem is meglepett (már ha ezt "alakításnak" lehet nevezni). Nem nagyon tudom megállapítani, hogy ez az őrült és féktelen sőt bunkó viselkedés rendezői koncepció volt vagy inkább McGregorra bízott karakter-kialakítás. Nem is tudom melyik a rosszabb eshetőség. :)
Napjaink új, hidegháborús viszonyai között újra nagy jelentőséget kapnak a hadseregek, melyek fejlesztése szinte minden országban új lendületet kapott az elmúlt években. A katonai kiadásokra a legtöbbet jelenleg az Egyesült Államok tud fordítani, épp 761 milliárd dollárt évente. Utánuk következik…..
A Netflixen jelenleg nagyon népszerű sorozat A 3-test probléma alapját Liu Ce-hszin (Cixin Liu) regény-trilógiája alkotja, mely 2000-ben íródott és 2006 után lett világsiker a különböző könyvpiacokon (Amerikától Ázsián át egészen Európáig). Nálunk, magyarországon is kapható már az Európa Könyvkiadó…..
A most vagy soha egy hangulatképnek fogható fel, mely 1848-ba repít el bennünket, amikor az osztrák elnyomás és feudális berendezkedés ellen forradalmat hirdető márciusi ifjak épp nagy szervezkedésbe kezdenek. A sztori a 1848 március 15 előtti nappal veszi kezdetét, amikor este Petőfi, Jókai,…..
A The Critic egy filmes blog mozgókép rajongóinak. A filmek révén új valóságokat élhetünk meg, belebújhatunk más karakterek bőrébe, érzelmek széles skálájával gazdagodhatunk és ha csak rövid időre is de új helyekre költözhet szívünk. A The Critic filmekkel tervez foglalkozni, minden műfajból,…..
Gareth Edwards 2016-ban a Rogue One megrendezésével egy csapásra ismert (és elismert) direktor lett a világ sci-fi rajongói számára. Az antré tehát sikeres volt a brit rendező számára, így mindenki nagyon várta már tőle az Alkotót, mely egy erősen beharangozott sci-fiként lett világszerte…..
The Critic 2023.10.04 09:53:07
@Argus_: Ezt a blogot marginálja az Index. Bármit írunk nem teszik ki. Soha. :(
A Magyar Filmadatbázis oldalán már írtam erről a spanyol túlélős moziról (nálam mindig első a Mafab), de saját blogomon is megemlékeznék róla, mert nagyon ritka a Netflixen az érdekes film. Márpedig a Sehol (Nowhere) a maga nemében különlegesség, sok izgalommal, így érdemes róla írni. Mi is a sztori…..
Critic Vasember (2008) 2023.07.30 21:06:05
A Marvel film-univerzum egyik legjobb darabja a 2008-ban készült és Jon Favreau által rendezett Vasember (Iron Man). A központi karaktert, Tony Stark milliárdos üzletembert (és fegyvergyárost) Robert Downey Jr alakítja, mégpedig zseniálisan. Sokak szerint a karakterhez a mintát napjaink egyik híres…..
Tény, hogy Oroszország hatalmas; a magyar országméretekhez képest főleg felfoghatatlanul óriási: épp 17 millió négyzetkilométerrel nagyobb nálunk. (Oroszország területe: 17 098 240 km2, a mienk: 93 036 km2) Amellett erősnek is tűnik: a nyugati országok is elismerik, hogy a második legerősebb katonai…..
Magam sem tudtam sokáig, de a Pencak Silat (vagy csak egyszerűen Silat) egy indonéz harcművészeti stílus, mely rendkívül népszerű Ázsiában. A villámgyors ütéskombinációkra, gyilkosan erős rugásokra illetve szúró - vágó eszközökre épülő harcművész-filmek jó ideje tarolnak az indonéz, thai és indiai…..
A börtönös filmek egy teljesen különálló stílus-irányzattá nőtték ki magukat az utóbbi években (évtizedekben) és a "műfajnak" saját rajongói közössége alakult ki. Magam is megszerettem ezeket a történeteket, mert rengeteg minden tanulható belőlük a küzdeni akarástól a kitartáson át egészen az…..
Critic A 10 legjobb Marvel film 2020.06.20 11:40:02
A Marvel-produkciók évek óta tarolnak a mozik jegypénztárainál és bár most a járványhelyzet miatt szinte minden megállt a filmuniverzumban, novemberben már várhatjuk a Fekete Özvegyet, jövőre pedig az Örökkévalókat, melyek ugyancsak "kasszarobbantó" filmeknek ígérkeznek; így nem maradunk Marvel…..
A No Escape láttán az embernek két szó jut eszébe: sokkoló és megrázó. És tényleg az. Ha vannak gyerekeid még inkább ütős, mert  átérzed milyen az, amikor a családodat kell kimenekítened, megvédened és oltalmaznod egy szinte esélytelen helyzetben. Átéled, milyen egy idegen országban rekedni, ahol…..
Harminc évvel ezelőtt, 1989 január 24-én a floridai Bradford County állami fegyintézete előtt több száz újságíró és érdeklődő várta a világ leghíresebb sorozatgyilkosának, az akkor 42 éves Ted Bundy -nak a kivégzését. Ted Bundyt (születési nevén: Theodore Robert Cowell -t) azért kísérték aznap a…..
The Critic 2019.10.27 19:04:00
@HK417: Megjegyezném: a "legkegyetlenebb" nem SI mértekegység. Erősen szubjektiv. A poszt cime szerint a blog Bundyt látja el ezzel a címmel (szerintem joggal, ha utánaolvasol Bundy tetteinek. Ha neked más volt a legkegyetlenebb, legyen. Nincs harag :)))
Kritikus Rambo 5 részen át [34.] 2019.09.22 18:29:02
Már 47 éve annak, hogy David Morrell 1972-ben megírta a Vietnámból hazatérő veterán, John J. Rambo történetét, mely 10 évvel később, 1982-ben meghódította a filmvilágot is, megteremtve a legelső epizódot, First Blood címmel. A sztori kétségtelen társadalomkritika a 60-as évek Amerikájának általános…..
The Critic 2019.09.24 06:26:45
@Inceptio: A negyik részt valóban nagyon vegyesen fogadta a "nagyérdemű", bár az IMDb- a 7,0 pont figyelemreméltó sikernek számit. A Rotten Tomatoes nem tesz sok különbséget a 2.,3.,4. epizódok közt. Az 5.ezeknél gyengébb náluk, a legelső meg jobb.
Már csak 8 hónap és a mozikba kerül (mégpedig 2020 áprilisában) a legújabb Bond-film mely sorrendben már a 25. lesz és amelynek pontos címe egyelőre még nem ismert. Az egészről jelenleg csak annyi bizonyos - legalábbis az IMDb szerint - hogy a japán nevű, de totál európai külsejű Cary Joji Fukunaga…..
The Critic 2019.08.10 09:45:15
@Papichulo: Kíváncsi voltam kiszúrja e valaki. Te nyerted a Lamborghinit.
The Critic 2019.08.10 18:49:53
@Papichulo: Daniela Bianchi - az Oroszországból szeretettelben a Bond girl. Valóban nagyon szép.
Éppen 11 évvel a vietnámi háború lezárulását követően és 13 évvel az amerikai csapatok kivonulása után született meg 1986-ban a 4 Oscar díjjal kitüntetett, Oliver Stone által rendezett, világhírű és mára már ikonikussá vált: Platoon (A szakasz). Mindazok számára, akik emberközeli és reális képet…..
A Chernobyl minisorozat után, mely drámaként és történelmi filmként is hatalmas sikert aratott szerte a világon (elsősorban az HBO nézői körében), felmerül az emberben a kérdés: a katasztrófa filmek közt milyen riválisai lehetnének? Melyek az utóbbi 25 év legjobb katasztrófafilmjei? Szigorúan…..
The Critic 2019.06.11 13:56:07
@Chaoyang: Everest. :-))))) És még a "blogger úr" a laikus. :))):D
Szerző: Harmat Árpád Péter William Shakespeare neve mindenhol ismert, ahol emberi civilizáció létezik, hiszen a világirodalom egyik legnagyobb alakjaként és az angol nyelvű dráma-írás illetve költészet legkiemelkedőbb művészeként tekint rá az utókor. Híres drámáit mindenhol játsszák a világ nagy…..
The Critic 2019.05.30 11:21:24
@AZ IGAZI HUNGAROFIL: Stíluselemző szoftver? Mintha az irodalom elemezhető lenne programokkal. :D

Ugyanakkor Shakespeare műveit vizsgálták irodalmárok, szaktekintélyek és művészettörténészek is, akik szinte kivétel nélkül megállapitották, hogy alkotásai több stílust mutatnak és számos műve semmilyen módon nem illeszkedik munkásságába (pl a VIII. Henrik, melyet szinte bizonyosan nem ő írt.)
Rengeteg kritika érte szinte a kezdetektől a Star Wars filmek készítőit, producereit és rendezőit amiért egyértelmű politikai üzeneteket helyeztek/helyeznek el a franchise epizódjaiban, állást foglalva ezzel bizonyos politikai szemlélet (és világlátás) mellett. Egynémely részek kevésbé, mások…..
The Critic 2019.05.27 12:59:39
@Macropus Rufus: Miért volna prejudikáció annak a ténynek a rögzítése, hogy a SW politikai utalásai irritálják a szélsőjobbosakat. De biztosan én tévedek es direkt tetszik nekik a liberális, feminista, demokrata utalások tömkelege.
The Critic 2019.05.27 18:01:41
@Macropus Rufus: Az egészen az elvét nem érted szerintem. A SW minden része úgy lett "kitalálva", hogy a sokszínűség uralja a cselekményt és a karakterek kiválasztását. Azaz a hősök és felkelők ezernyi fajból kerülnek ki, így nem hogy a bőrszín, de egyenesen a faj sem számít az égvilágon semmit. A jedik közt is rengeteg akad, aki nem ember. Ez pont ellentétes bármiféle nacionalizmussal, hiszen a sokszínűséget hirdeti. Az, hogy csak két színesbőrű főszereplő van, teljesen irreleváns onnantól kezdve, hogy tengernyi-féle faj vesz részt a birodalom elleni harcban.

Ami a nőket illeti: a felkelők vezetői közt több is akad, sőt a kulcskarakterek is nők, mint Leia, Jyn Erso vagy Rey. Az egyik női tábornok, Holdo admirális életét áldozza a többiekért (VIII. rész), sőt helyettese is nő, aki később is fontos szerepet tölt be a vezetésben. Tetszik vagy sem, de egyre több a női karakter.
The Critic 2019.05.27 21:55:15
@segar: Ki-Adi-Mundi például jedi mester és a jedi tanács tagja, mégsem ember, hanem Cerean. Bővebben: hu.wikipedia.org/wiki/Ki-Adi-Mundi
A FIDESZ olyan vehemenciával kampányol, mintha nem a pártlista élén állna toronymagasan, hanem az 5% eléréséért küzdene. Jól láthatóan abban érdekelt, hogy a sajátjai mozgósításával megnövelje a részvételt (és vele a bejutási küszöböt), ezzel itthon földbe döngölje az ellenzéket ősz előtt, kifele…..
The Critic 2019.05.25 20:31:05
@Fedor: Fedor, te mely pártok közt vacilálsz? Kvasztics doki kit szeretne?
1989. május 24-én mutatták be az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című filmet, melyhez 1989-ben és 2000-ben is készült magyar szinkron. A szerepben már rutinos Harrison Ford mellett a legendás Sean Conneryt láthatjuk, és ezek a szerepek kultikus szinkronhangokért kiáltottak. Mielőtt azonban…..
The Critic 2019.05.25 17:57:03
@Dani77: Igen. De magyar szinkronnal, Csernák János, Sinkovits Imre hangjával százszor jobban tetszett!
A nyolcadik, befejező évad után egyértelműen kijelenthető, hogy hatalmas siker már nyolc esztendeje George R. R. Martin különleges regénye (A tűz és jég dala) és az abból készített, HBO által "megrendelt" sorozat, David Benioff és D. B. Weiss rendezésében. Címe: Trónok harca. A sokszereplős,…..
The Critic 2019.05.24 09:04:49
The Critic 2019.05.24 09:36:32
@chrisred: Nem is hagyunk figyelmen kívül, de ha egy háború 1683-ban kezdődik, akkor nem máskor, ennyi. Az 1683-as bécsi ostrom pedig természetesen ok-okozati összefüggésben áll az 1686-os eseményekkel, hiszen akkor veszi kezdetét a háború és a bécsi ostrom hatására alakul meg 1684-ben az a török ellenes Szent Liga, mely 1686-ban megindítja Magyarország felszabadítását (benne Buda 1686-os ostromát).
The Critic 2019.05.24 13:13:18
@chrisred: Ez pontosan így van.