Regisztráció Blogot indítok
Adatok
paddington

74 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Helsinkiben került megrendezésre a 75. WorldCon a múlt héten, melynek keretében kiosztották a sci-fi és fantasy irodalom legrangosabbnak tartott díját, a Hugót. A péntek esti esemény történelmi jelentőségű lett, ugyanis Legjobb regény kategóriában N. K. Jemisin Az obeliszkkapu című műve kapta a…..
Bárki által szabadon letölthető a netről a romániai magyar általános iskolásoknak készített ötödik osztályos magyar nyelv és irodalom tankönyv. Két magyartanár szerint sokkal jobb és korszerűbb, mint amiből idehaza tanítanak. - írja a Magyar Nemzet online...
"Ne dőljön be senki az MTA–OFI marketingjének! Atlaszuk csak a minősége miatti kényszerű átdolgozások számát tekintve „forradalmian új”, és másodszori átdolgozásra is csak az eredeti kiadásnál lesz jobb." Hidas Gábor tollából a hvg.hu-n olvasható az MT most készülő "új"…..
Íme, a nyolcadikos földrajz-tankönyv egyik feladata. Ezzel a feladattal szembesülnek 2017 januárjában, a tanterv szerint a nyolcadik évfolyamos tanulók. Segítek értelmezni.A képen az látható, amint az elhízott német disznó férfikalapban, unottan szoptatja a kicsikéket, egy, csak egy legény van,…..
Az iskolákban eddig használatos történelmi atlaszok mellé 2015-ben csatlakozott az OFI új, kísérleti általános iskolai és középiskolai atlasza. Mivel a diákoknak az általános iskolai történelmi atlasz segítségével kell eljutniuk a történelmi események és folyamatok értelmezésében az elemi…..
A Történelemtanárok Egylete (TTE) Tankönyvelemző Műhelye részletes elemzést készített a Kísérleti Tankönyvek Történelem 10. című kötetről, a hozzá kapcsolódó digitális tananyagról és munkafüzetről. Erről korábban már hírt adtunk a Tankönyvek blogban. A kilencedikes tankönyv elemzéséhez hasonlóan, a…..
A Történelemtanárok Egylete Tankönyvelemző Műhelye a Történelem 10 kísérleti tankönyv elemzését a napokban hozta nyilvánosságra. Az elemzés, a Történelem 9 analíziséhez hasonlóan kíméletlen, ám szakmailag támadhatatlan véleményt fogalmaz meg.  Az elemzés szerint a…..
A Tankönyv vagy tankönyvek? című projekt keretében Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke készített összefoglalót az Irodalom 9 című tankönyv jellemzőit. Az elemzés során követték a történelem tankönyvek elemzése során használt módszertant, a tanulmány…..
A Történelemtanárok Egylete – a Magyartanárok Egyesületével, az Európai Szülők Egyesületével és az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesületével, továbbá a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületével együttműködve – 14 hónapig tartó projektben vizsgálta a tankönyv-szűkítés hatásait, különös…..
A Történelemtanárok Egylete és partnerei, egy projekt keretein belül, néhány kérdésre várják a tanárok, szülők és diákok válaszait a tankönyvválasztással kapcsolatosan. A kérdések megválaszolása legfeljebb 2-3 percet vesz igénybe. A kérdőív nem kívánja a tankönyvválasztás folyamatát elemezni, csak…..
Mindenkihez, akinek gyermeke, barátja, tanítványa, ismerőse 2017-ben vagy azután fog érettségizni!  Követeljük, hogy ne kerüljenek hátrányos helyzetbe azok, akik a jövőben fognak érettségizni!  Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által kiadott és az érettségi…..
Dés Mihály a HVG vélemény rovatában megjelent írásában "hiánypótlási" kérelemmel fordul a most protestáló pedagógusokhoz, azzal kezdve írását:  Nemcsak a Klik és a krétahiány a gond. Az egész közoktatás közveszélyes. Dés Mihály szerint " ez a veszélyesség inkább csak a humán tárgyakhoz…..
Tankönyvek Enyves éger 2016.02.25 22:47:33
Nem, nem, ez nem egy abszurd novella címe, hanem ez az este 20 órai rögvalóság. Ugyanis este nyolckor a HARMADIKOS gyerekem kénytelen ezt tanulni. Az Enyves égert! Hogy a villám nem vágott még bele abba szerencsétlen égerbe! De nem, mégsem arra a fára haragszom, hanem a világra, mégpedig erre a…..
A tenyleg.com két szerzője, Baracs Nóra és Repárszky Ildikó tollából jelent meg a hvg.hu- a fenti címmel cikk, amely a kilencedikes kísérleti történelem tankönyv részletes elemzését követően most a tizedikes történelem könyvet veszi górcső alá. A cikk apropója, hogyRétvári Bence államtitkár a minap…..
Tankönyvek Óvodából egyetemre 2016.02.14 22:27:34
Az alábbi képeket eredetileg a Facebookon osztotta meg egy elkeseredett anyuka. Mit gondol a kedves olvasó: hányadikban kell a kísérleti tankönyv szerzője szerint egy gyerek szókincsében szerepelnie olyan szavaknak, mint jogszabálygyűjtemény, expedíció, szórakoztató elektronika, halmazállapot,…..
Sem a jogi szabályozás, sem a tapasztalat nem azt mutatja - írja az ESZME weboldala -, hogy a pedagógus csak két könyv közül válaszhat, muszáj neki olyan könyvet használnia, ami szerinte nem jó. Alább részletesen is olvasható, de a lényeg, hogy nem kötelező tankönyvet…..
Az állam által, immár köztudottan európai uniós forrásból finanszírozott, új tankönyvek nyilván abból az alapfeltételezésből kiindulva készültek, hogy az abból tanulóknak azt és csak azt kell megtanulniuk, ami le van írva, a tankönyv a tudás forrása, nem kell olyan modern találmányok létezésére…..
Az alábbi blogbejegyzést Radnóti Zoltán blogjáról vettük át a szerző engedélyével.  Ezt a cikket írhatnám mint a Rabbitestület elnöke, vagy mint rabbi, vagy mint zsidó, vagy mint apuka… Válasszuk ki, melyik is illik ide… Szeretném 4 bibliai (tórai) idézettel…..
Ingyenes földrajzi és történelmi atlaszokkal örvendeztette meg az állam szeptemberben az iskolákat, de elsősorban a szülőket. Az ingyenesség általában népszerű hazánkban, ám vannak árnyoldalai. A kiadványok bevezetője szerint az atlaszokhoz kapcsolódó korszerű digitális…..
2015. november vége van, csaknem egy éve és három hónapja kezdték el a gyerekek használni az új tantervnek megfelelően rohamtempóban átírt tizedikes tankönyveket. És még most is azt a tananyagot próbálják feldolgozni, csaknem másfél év után. Tizenegyedikben, tanévkezdés…..
A Történelemtanárok 25. Országos Konferenciáját 2015. október 3-4-én tartották a fővárosi Kossuth Klubban. A hagyományoknak megfelelően a Konferencia állásfoglalás elfogadásával zárult. Az elfogadott dokumentum részben a tankönyvek és történelmi atlaszok kérdésével…..
A hetedikes kísérleti biológiakönyv bevezetőjében szereplő idézetet a Teremtés könyvéből az Unadjust'd tumblr oldalon osztották meg eredetileg. Annyit elárulhatunk, a kísérleti tankönyvek környékén nem ez a kreacionizmus egyetlen megjelenése.  ..
Ezt a blogbejegyzést a Bezzeganya engedélyével, elsősorban azért tesszük közzé másodközlésben, hogy a Tankönyvek blogban minden, az új tankönyvekkel kapcsolatos probléma összegyűljön. "Az ötödik osztályos erkölcstan könyv 18+-os internetes oldalt ajánl a tízéves…..
Ez év áprilisában a tankönyvrendelési időszak közepén kapott nyilvánosságot, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) a kísérleti tankönyvek mellett általános iskolai és középiskolai kísérleti történelmi és földrajzi atlaszokat is fejleszt. Amint az a…..
Az idei tanévnyitó kapcsán a közoktatási államtitkár szájából elhangzott a nagy bejelentés: 2017-től minden tankönyv ingyenes lesz. Ebbe a vonulatba illeszkednek az OFI által rohammunkában, néhány hónap alatt kifejlesztett, új iskolai atlaszok. Egy-egy földrajzi és történelmi…..