Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lazarbibi

225 bejegyzést írt és 207 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lazarbibi Göring lopakodója 2023.11.11 20:45:42
Az első sugárhajtású csupaszárny repülőgép a második világháború záró szakaszában hajtotta végre tesztrepülését, csaknem négy évtizeddel az F-117 Nighthawk megjelenése előtt. Ez a német Horten Ho 229 bombázó volt, más néven Ho IX, vagy Gotha Go 229, de az F-117-tel ellentétben nem lopakodónak…..
Oroszország egyik legmodernebb fegyvere, viszonylag sértetlenül zuhant le Közép-Ukrajnában. A légi indítású Kh-101 robotrepülőgép maradványairól készült képek alapján, tanulmányozhatjuk a felépítését. A szóban forgó eszközt Ukrajna erői lőtték le az ország középső Vinnicja régiójában január…..
Jöjjön egy fényképezőgép is. Ezen gép gyűjteményem része... Persze hibásan vettem. (tudom bátor dolog). Hibája: vaku nem működik). Gyakorlatilag hiába nyitottam ki a vakut, kikapcsolva maradt. Egy mikrokapcsoló volt kontakthibás, úgy érzékelte, hogy le van csukva a vaku mindig. Persze, hogy a…..
Lazarbibi TELEFUNKEN 2022.11.02 22:51:44
A 20. század elején két német kutatócsoport munkálkodott a vezeték nélküli kommunikációs technikák kifejlesztésén. Az AEG a német császári haditengerészet számára hozott létre rendszereket; a másik, a Siemens, a német hadseregnek dolgozott. Amikor a két cég között szabadalmi vita alakult ki, II.…..
 Egy képernyő, aminek nem kellene ott lennie Néha a semmiből bukkannak fel képek olyan eszközről, amiről nem is gondoltuk volna, hogy létezik. 2019. decemberében egy népszerű tengeralattjárós oldal szerkesztője, Erick Moreno a Twitteren közzétett egy fényképet, amelyen egy navigációs rendszer…..
Autós rendszerek A személyautókba nehezen jutott el az elektronikus navigáció. Eleinte próbálkoztak különféle térkép-tekerős megoldásokkal. Az első műholdas helymeghatározó rendszer, a Transit pedig még túl nagy méretű berendezéseket igényelt, ezért más irányban indultak a fejlesztések. Az első…..
Macgyver tehetségtelen kezdő egy kanadai nyomozóhoz képest, aki a XIX. század végétől kezdve, kísérletező kedvében szinte mindent feltalált - legalábbis egy sorozat szerint. Na jó, volt amit a gonosz bűnözők fejlesztettek ki, de arra mindig volt ellenszere. A film hitelesen mutatja be a kort, és a…..
Az orosz Zvezda TV (katonai csatorna) bemutatott egy álcázott kém robotot, amit nagyon nehéz észrevenni, hiszen a megszólalásig hasonlít egy sziklára. A fejlesztés 3 évig tartott, de a kínai médiában viszont pár nap alatt nevetségessé tették a forradalmi eszközt. Kiderült, hogy a platform, amire…..
Persze egy ideig inkább szuper titkos volt, de ez nem csökkenti az érdemeit. Az ötvenes évek végén,amikor a szovjet űrprogram kilőtt, Szimferopol közelében a Krím félszigeten titkos űrkommunikációs bázist helyeztek üzembe, amely később NIP-10, vagy Szimferopol-28 néven vált ismertté. A…..
Már többször megtárgyaltuk, hogy a Szovjetunióban mennyi mindent lemásoltak. Létezik azonban pár ellenpélda is, amikből most megnézünk egyet. A szamurájok leszármazottai követték a szovjet mérnökök fejlesztéseit, és bizony ha észrevettek valami hasznosíthatót, az fel is használták. A történet…..
A színes televíziós műsorszolgáltatás a Szovjetunióban csak 1967-ben kezdődött, de ennek ellenére 1959-ben már projektoros sík képernyős színes készülékek üzemeltek a birodalomban. Hogyan lehetséges ez? 1951-től az Egyesült Államokban már rendszeres színes televíziós műsorszórás indult, de volt…..
A hidegháború sötét napjaiban az Egyesült Államok leghatékonyabb kémje egy karbantartó szerelő volt. 1962 környékén a CIA új módszereket keresett a szovjetekkel kapcsolatos hírszerzéshez. Valaki rájött, hogy az az ember, aki könnyedén és rendszeresen közlekedhetett a washingtoni szovjet…..
Lazarbibi Mars jelentkezz! 2021.03.19 15:25:09
Kommunikáció a Mars kutató űreszközökkel Idén nagy erőkkel támadtuk a Marsot, komoly sikerek születtek a bolygó kutatásában, de arról kevés szó esik hogyan tartjuk a kapcsolatot ezekkel az eszközökkel. Miért pont most? A jelenlegi technikai színvonalon csak az úgynevezett indítási ablakokban…..
Lazarbibi 2021.03.20 14:55:49
@steery: Jól látod, egyre több ország indít szondát és a követő hálózatok kapacitásai végesek, ráadásul a Mars körül keringő relé állomásként használt egységek 15-20 éve működnek, tehát akár meg is hibásodhatnak. Előbb utóbb ki kell találni valamit, mert hamarosan indulnak a Hold programok is (ha indulnak).
  Bevezető A légvédelmi rakéta-rendszerek a hidegháború korai időszaka óta a szovjet, majd később az orosz honi légvédelem egyik alappillérét jelentették és a világ számtalan országába exportálták azokat. Ez a videó sorozat bemutatja a hidegháború kezdete óta kifejlesztett és hadrendbe állított…..
Lazarbibi 2021.03.14 08:35:54
@molnibalage: Csak most vettem észre, hogy van blogod. +1 követő :-)
Egy lépésre a győzelemtől? Talán kevesen tudják, hogy a Szovjetuniónak saját programja volt digitális hangformátumok és az azokat lejátszó eszközök kifejlesztésére. A sorozatgyártásra kész optikai lemezeket és a hozzájuk tartozó lejátszókat már a CD lemez bemutatása előtt 1 évvel elkészítették, és…..
Lazarbibi 2021.02.14 15:52:32
@MIG-31: Lehet igen. Volt VHS kazettára rögzítő rendszer, utána jött a DAT, de a Szovjetunióban a normál hangkazetta is hiánycikknek számított akkoriban.
lazarbibi.hu/index.php/kihalt/165-pcm-adapter
Lazarbibi 2021.02.16 19:32:08
@JTom: Te intézted ? :-) :-) :-)
Lazarbibi 2021.02.16 19:43:52
@JTom: Akkor nem tudom mi ütött beléjük :-) A szovjet űrsikló az tetszett.
Elképesztő, hogy egyesek miket nem készítenek otthon szabadidejükben. Tengeralattjárót, helikoptert, tankot, hogy csak a legérdekesebbeket említsem. Nézzünk meg pár unaloműző alkotást! 1. Alien tank Ez a projekt életnagyságú mása egy híres Transformers tanknak. Egy kínai lakatos építette, aki nagy…..
Lazarbibi 2015.10.12 17:54:04
@Gukker: Pedig merültek vele, mondjuk nem a Mariana-árok volt a célpont :-)
www.youtube.com/watch?v=_cTDlOfl3B8
Lazarbibi 2021.02.11 17:25:48
@fofilozofus: Tudom, hogy ez nem mentség, de a poszt 6 éves. Gőzöm sincs miért vették elő, már el is felejtettem régen, azóta már változtak a dolgok, de kijavítom :-)
A lehallgató eszközök széles körű használatának kezdetét általában a múlt század 30-as éveihez kapcsolják. Valójában már az első világháború előtt aktívan és hatékonyan alkalmaztak ilyen szerkentyűket, amik akkoriban technikai remekműveknek számítottak. Egy ilyen speciális célú audio eszköz volt…..
Hifi sztereo, SVHS videomagnó. Sok szolgáltatás, jó képminőség, kiváló hangminőség. A panától megszokott öntvény vázas mechanika...
Nevezhetnénk őket inkább hordható lejátszóknak, mert hordozni a 20 kilogrammos boombox rádiósmagnót is lehet, de a hordhatóról általában a mai okos termékek jutnak az ember eszébe. Kabátban elrejthető mini orsós magnót a kémek is használtak a hidegháború folyamán már a múlt század hatvanas éveitől…..
Lazarbibi 2020.12.24 00:23:05
@éppnászos: De igen, köszi. Nem tudom miért lett audió belőle :-)
1948-tól kezdve volt egy nem kimondottan harci, hanem inkább ideológiai elektronikai hadviselése a szocialista országoknak, amire nem sajnáltak pénz és energiát. Ez a külföldi rádióműsorok zavarása. Pár év alatt a szovjet zavaróállomások szervezete egy igazi óriássá, monstrummá fejlődött, a…..
Irán 2020. január nyolcadikán rakétatámadást indított a szomszédos Irakban lévő két amerikai támaszpont ellen, válaszul a Kászem Szolejmáni ellen elkövetett merényletre. A támadás után F-35-ös vadászgépek emelkedtek a levegőbe, de miután az iráni kezelők folyamatosan közölték a gépek pozícióját az…..
Lazarbibi 2020.10.17 21:06:12
@Nikola_Tesla: Persze :-)
lazarbibi.blog.hu/2016/06/12/passziv_radarok
Az oroszok fejlesztették tovább, lehet hogy ebben a technikában is felhasználták a tapasztalatokat.
A Harmadik Birodalom fénykorában Franciaországtól Sztálingrádig, valamint Berlintől Észak-Afrikáig húzódott. Ezeken az irdatlan távolságokon keresztül mégis pillanatok alatt tudtak a parancsnokok a német főhadiszállással kommunikálni. A frontvonalakban működő sokféle középhullámú és rövidhullámú…..
Lazarbibi 2020.10.17 21:02:44
@Fotósképző: Köszi, hogy válaszoltál helyettem a kommentekre :-)
Az Ikarus szó az előző évszázad második felének egyik legsikeresebb magyar termékét és az azt gyártó vállalatot juttatja eszünkbe. Az 1970 -80-as években, hazánkban a menetrend szerinti közlekedést szolgáló cégek évente több mint 1000 autóbuszt vásároltak, szinte kizárólag Ikarusokat. Az itthoni…..
Bizonyára te is, aggodalommal figyelted az elmúlt hét eseményeit és elgondolkoztál azon, hogy az indexszel történtek után mi lesz a blog.hu-val, mi lesz a blogoddal. Ennek kapcsán szeretnénk pár infót megosztani veled. Azért gondoljuk, hogy erre szükség van, mert az Index.hu szerkesztőségének…..
Lazarbibi Élet a CGI előtt 2020.07.24 16:00:46
Ma már természetes, hogy a filmek komolyabb jeleneteit számítógépes programokkal készítik. A CGI (Computer-Generated Imagery), vagyis a "Számítógép által létrehozott kép" előtti időkben is születtek egészen elképesztő látványvilággal rendelkező alkotások, de vajon hogyan? Bizony meg kellett építeni…..