Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dr.Kotász

0 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
December 3-ával végleg bezárta kapuit az Erste Bank Fehérvári út és Kondorosi út kereszteződésében lévő fiókja. Ez a bank arról volt nevezetes, hogy rendszeresen jártak ide pénzért, de fegyverrel. Legutóbb július 9-én látogatta meg egy férfi és egy nő, és egy dobozt is…..
Dr.Kotász 2010.12.16 23:51:47
@Muster Mark:
Látom te is intellgenc... intelligan...... ez az, intelligencia szakkörös vagy...
Olvasónk szeretne új életet kezdeni és továbblépni, bankja azonban megakadályozza ebben.A sztorit ott kezdeném, hogy 2007 tavaszán albérletezés helyett megvásároltam életem első otthonát Erste bankos CHF alapú hitelre (oké, tudom, hogy már itt elrontottam).  A törlesztő kb.…..
Dr.Kotász 2010.11.11 12:52:53
@hitelkarosultak:
Nem olvastam vissza az egész blogot, mi lett kivéve és mi nem. Továbbá nekem az se tiszta, honnan kellett volna tudnom, hogy a kommented nem a felette levőre való reakció.

Egyedi ügyben nem foglalnék állást, azt már többször is hangoztattam, hogy a problémás ügyletek egyedi kezelése a magas számuk miatt meglehetősen nehézkes minden banknál. Nyilván az érintett adóst nem vigasztalja, hogy a banknak még kb 10e hasonló ügyet kell lekezelnie párhuzamosan és a még nyilvánvaló megoldási lehetőség is nehézkesen halad.

Vélhetően sokkal nagyobb kapacitás és rugalmasság kellene erre a területre (workout) még akkor is, ha ez nem bevételnövelő, hanem inkább kármentő tevékenység. Ugyanakkor a napokban már több bank is leépítést jelentett be, költségracionalizálás címén. Az extra adó meg a bedőlő hiteleknek van ilyen hatása is.

Üdv.
Dr.Kotász 2010.11.11 15:25:54
@hitelkarosultak:
Köszönöm, erről az ugrós dologról nem tudtam. Mindig tanul az ember.

Szerintem csak részben igaz, hogy minden hitelügylet egyedi kezelést igényelt. Annyiban valóban, hogy nyilván személyesn kellett leszerződni az ügyféllel, meg a bírálat is egyedi, de a feltételek jellemzően nem egyediek voltak, hanem egy szabályrendszer alapján, futószalagon ment a hitelezés. 10e egyedi ügyletet rendszerszinten sem nagyon lehet kezelni (kamatállítás, egyéb feltételek, stb).
A megbillent adósok esetén ennyire homogén módon módon szerintem nem lehet szabályrendszert felállítani, vagyis egyedileg kell kezelni az ügyet, ami jellemzően élőerőben is nagyobb erőforrást igényel.
Hogy erre bankszinten miért nem allokálnak több embert? Gyanítom nem olyan szoros és azonnali a bevétel/ráfordítás összefüggés, mint az értékesítési oldalon.
Amúgy egyetértek, a banki ügymenetek ezen a területen meglehetősen akadozók.
Dr.Kotász 2010.11.11 15:51:46
@Sorge:
Igazad van, valóban elmebeteg, aki veled levelezik, de azért még egy utolsó kísérletet teszek. :-)
Tartom azt az álláspontom, hogy a jelen kialakult helyzetért nem csak és kizárólag a bankok a felelősek. Közös felelősség van kormányzati, banki és lakossági oldalról. Az arányokról lehet vitatkozni. Persze könnyű demagóg módon a bankokat szidni, politikailag is egyszerűbb, ha a tömeg nem a kormányt szidja a rossz szabályzók miatt, hanem a "gazdag" bankárokat...

Akár a jelen postban nevesített Erste, de sem az OTP vagy akámelyik másik nem tehet arról közvetlenül, hogy válság lett és a túlfogyasztás miatt az országkockázati felár megugrott, a CHFHUF kereszt meg elszállt, így az adósok törlesztőrészlete durván nőtt.
Sőt arról sem tehet az adott bank, hogy sok ember munkanélküli lett.
Azon lehet vitatkozni, hogy mennyire lehetett volna a kockázatokat közösen viselni, máshogy porlasztani, és most mennyire hatékony a problémák kezelése.
A bank nem a saját pénzét adja kölcsön, hanem a betétesét. És ha azt mondja a nagy jóságos bank, hogy barátom, elveszett a munkahelyed, elszállt az árfolyam, ok, leírjuk a hiteled felét/kétharmadát/egészét, akkor az a pénz valahonnan hiányozni fog. Megsúgom, a betétesek zsebéből. A banki profit meg saját tőke ezt nem fedezi.
Ugyanúgy, mint ha egy bankot megrohannak a betétesek a pénzükért, 2 nap alatt összeomlik bármelyik, mivel a betétesek pénze nincs a bankban, az ki van adva hitelként. Amit jelen esetben nem tudnak fizetni sokan.

Ha már a lázadásnál tartunk... Ha az adósok lázadoznak, meg népharag a bankok ellen, akkor a hitelt fel nem vevők széles rétege is jogosan lázadozhat, mert a mindenható állam az ő adóforintjaikból fogja nagyrészt kisegíteni őket, akár akarják, akár nem. Nyilván a bank is bukik, nem is keveset, akár a teljes tőkéjét, de ez a teljes helytállásra messze kevés.

Jelen kapitalista rendszerben kódolva vannak az ilyen válságok.

Érvelni lehet/kell/szükséges, fröcsögni nem feltétlenül.
moTa kicsit elszontyolodott, hogy a postán sima levélként feladott Erste-kártyája 1,5 hónap alatt nem érkezett meg. Szerencsére egyelőre nem költötték el a pénzét: Az Erstebanknál van folyószámlám gyakorlatilag mióta az eszemet tudom. Az aktuális bankkártyám lejárt 2010…..
Olvasónk hitelkártya tartozás miatt került lehetetlen helyzetbe.Segítséget és tanácsot szeretnék kérni. Egy pár évvel ezelőtt hitelt vettem fel a Cetelem banktól, aminek a törlesztését becsülettel, pontosan vissza is fizettem. A bank hálája jeléül a pontosságomért küldött…..
Dr.Kotász 2010.08.23 17:28:46
@nezavarjmasokat:
lehet, hogy ezek a tételek ingyenesek, de akkor a bank behajtja a díjakat máshol. ha szerencséd van pont nem rajtad, de szerintem valahol megszórnak téged is. :-)
Hitelkártyén limit van beállítva, SMS-t kapok minden mozgásról plusz max 45e ft-ig viselem a rizikót. Több éve használom és semmi gondom nem volt.
Az ingyen bizti meg az ingyen repjegy viszont jó dolog. :-)
Dr.Kotász 2010.08.23 17:44:14
@nezavarjmasokat:
én is számoltam, szerintem én jól járok... :-)
Még nem fizettem egy fillér kamatot sem az évek alatt. Az ilyen ügyfél bukó a banknak, a portfólió a brutál kamatot fizető ügyfelektől válik gazdaságossá nekik.
Havi kb 200 Ft zárlati díjért meg a második éves kártyadíjért van egy utasbiztim (már csak ez többe kerülne) plusz évente egy ingyen repjegyem.
Az ingyen hitelen valóban nem sokat nyerek, ez tény. Meg nem a HK használatból gazdagodok meg. .-)
Viszont külföldön sok helyen nem vesznek emberszámba, ha nincs hitelkártyád (hotelek, autókölcsönző). Mondjuk az átlagmagyarnak ez eleve nem opció, de a többi ettől még megfontolandó...
Dr.Kotász 2010.08.24 08:43:12
@nezavarjmasokat:
Morálisan még igazad is van.
Csak akkor van bökkenő, ha mondjuk kimész pl. Rómába és hitelkártya nélkül nem áll szóba veled az autókölcsönző. Vagy a szálloda. Persze kereshetsz másikat, de ha van hitelkártyád, amit használsz is, nem kell keresgélned és ingyen van a repülőjegy, esetleg a szállás is.
Na persze nem kényszer, van aki nem használja, van aki igen, én azt állítom, hogy okosan használva ez egy jó dolog.
Bután meg veszélyes... :-)
Argentína Igen, vége. 2010.07.03 21:18:00
Kedves, drága egyetlen barátaim!Senki, ismétlem senki nem akar nálamnál jobban elkezdeni köcsögbírózni, videobírózni, vakasszisztensezni, bundát kiáltani, hentesekről, bekkelő parasztokról ordítani, ne adj Isten, nác  bunkónémetezni. De nem tehetem édes egyetlen…..
Olvasónknak az az érzése, hogy ugyanazt az összeget többször is behajtja rajta a bank.Szerencsére a mi történetünk nem olyan tragikus (egyelőre), mint a blogban olvasottak, de minket is be akar csapni az Erste Bank. Párom felvett ettől a banktól személyi kölcsönt, amely idén május…..
Kedves Olvasók!Kisfiam születése után némi időre volt szükségem hogy összeszedjem magam, és úgy néz ki, ez mostanra sikerült. :) Immár újult erővel folytathatom a blogolást, mely az elmúlt fél évben életem részévé vált.A blog indulása óta rengeteg kritikát kaptam, de az…..
w A jobbik és a legjobb 2010.06.01 05:00:00
A Legjobb Párt nyerte a reykjavíki helyhatósági választást, egy poénpárt, amely direkt hülyeségeket ígért, és előre szólt, hogy hazudik. A hivatásos izlandi politikusok már a létezésétől meg voltak sértődve, hogy ezek viccet csinálnak az ország sorsából. De nagyon nem…..
Pilu Egy öccá, kettő ezekéccá 2010.05.23 10:25:00
 Azért járunk hipermarketbe, mert az olcsó. Azért veszünk összecsomagolt termékeket, mert ha többet vásárolsz valamiből az olcsóbb. Hogy az első állítás egyáltalán nem igaz, azt minden valamirevaló piacjáró tudja. A másodikra pedig itt a cáfolat.  Ki van ez…..
Dr.Kotász 2010.05.23 23:27:11
w Tribuszerné visszanéz 2009.10.02 02:20:00
A válságnak győztesei is vannak, és ezek között sokan olyanok, akik további áldozatokat szednek. Az elkeseredett, kétségbeesett embert el lehet csábítani könnyű álommal, és ezt nemcsak a kuruzslók, a fasiszták meg a kommunisták használják ki, hanem lehet, hogy éppen a…..
Nyugdíjkérdés, nyugdíjreform, tizenharmadik havi nyugdíj, nyugdíjas szegénység, nyugdíjak adóztatása, nyugdíjas blabla... lárifári, nem érdekel, egy mozdulattal gondoskodok a nyugdíjas jólétemről, és nem stresszelek tovább. Minden együtt van: van pompás nyugdíjszámla, tudom…..
w Szopóágon 2008.01.08 06:30:00
Ezt a cikket nem ide szántam, hanem a Playboyba, csak aztán az élet úgy hozta, hogy mégis itt jelenik meg, a Playboyban meg nem. Esetlenül mozgok a luxuskurvák világában, férfimagazint nem olvasok, bulvárlapokat csak indokolt esetben, tévét szintén igen célirányosan nézek.…..