Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lazaraki

0 bejegyzést írt és 222 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Viták során a hívők előszeretettel hangoztatott "érvei" az argumentum ad populum, az argumentum ad antiquitatem, és a tekintélyre való hivatkozás különböző formáit merítik ki. Például nemrég kommentelte itt valaki ezen a blogon, hogy:"jó ahogy innen próbálja elmagyarázni hogy amiben többezer éve a…..
lazaraki 2015.05.25 21:31:40
@Brendel Mátyás: "nem állnak össze egy értelmezhető mondandóvá."

Magától értetődő, hogy ha az az állítás, hogy számodra nem érthető az ilyen-olyan nyelven írt kommunikáció, akkor a reakciód az, hogy nem érted. De mivel éppen ez az állítás, a nem értésed nem az állítás cáfolata, hanem a megerősítése.
lazaraki 2015.05.27 19:58:24
@Brendel Mátyás: Emblematikus, hogy éppen pünkösd napján állítják az ateista klubban, hogy minden nyelven egyformán értenek. Nyilván leszállt rájuk a Szentlélek. Ráadásul az a nyelv, amin nem értenek, szerintük nem is lehet értelmes.

Itt már bebizonyosodott, hogy messze nem értenek a világ összes nyelvén: még a klasszikus nyelveken sem, de a vallások nyelvén végképp nem, a művészet nyelvén sem, általában egyetlen nyelven sem, kivéve egy-kettőt. Az egy-kettő nyelven értő a világ összes többi nyelvét értelmetlennek mondja, majd nyugodtan lefekszik aludni. Ő pl. Brendel Mátyás.
Aludj jól, Mátyás. Álmodj szépeket. Majd egy másik életben vár rád a való világ.
Mint tudjuk, Írország népe a napokban úgy döntött, engedélyezni kell a melegeknek, hogy ugyanolyan módon köthessenek házasságot, mint a heteroszexuális párok. Én személy szerint nem érzek kitörő örömet a melegházasság elfogadása miatt, mivel nem mondhatnám, hogy nagyon…..
Stumpf András nemrégiben igazolt át a Heti Választól a Mandinerhez. Talán azért, mert politikai kapcsolatrendszerét a folyamatosan megjelenő portál gyakrabban aknázhatja ki, mint a hetilap. Már az online újságban látott napvilágot a Pokorni Zoltánnal készített interjúja. A Fidesz…..
Ateista Klub Az igazolás elve 2015.04.27 06:50:00
Nem állok egyedül azzal - valójában a modern ateisták többsége ezen a véleményen van – hogy agnosztikus ateista vagyok egy általában vett, vagy egy deista istennel kapcsolatban, és emögött egy olyan elv húzódik meg, amelyet én az igazolás elve néven fogok nevezni. Ez az…..
lazaraki 2015.05.04 21:20:52
@Brendel Mátyás: "ahhoz, hogy egy mondat állításként betöltse a funkcióját, minimum két értelmező kell"

Mondjuk első körben én sem mondtam lényegében mást, de kérdés, hogy az állító és az értelmező szükségszerűen két különböző személy-e. Vagy mi van akkor, ha az állító egy szoftver, amely pl. szövegeket generál (nyilván van ilyen, én magam is írtam, pl. Keszthelyi Rezső stílusában író szoftvert) és a humán értelmezőre hat, mint ahogyan ez meg is történt. Szóval nehéz kiverekedni magunkat az emberi nyelv szintaxisából. Maximum hallgatással, ahogyan ezt ipartelep jelen esetben is teszi. Bár jobban belegondolva még az emberi hallgatás is benne van az emberi nyelv szintaxisában.
lazaraki 2015.05.05 17:55:11
@ipartelep: Én úgy vettem, hogy Brendel ezt itt cáfolja. E szerint a szóban forgó állítás vagy inkonzisztens vagy szintaxishibás. Az inkonzisztencia ki lett zárva.
Brendel Mátyás · ateistaklub.blog.hu/ 2015.05.01. 15:36:09

Ha egyik sem, akkor vagy neked vagy Brendelnek nincs igaza. Vagy ti már egymásnak sem válaszoltok?
lazaraki 2015.05.06 22:00:00
@szemet: tényleg a klasszikus Platón-Arisztotelész szembenállás hatástörténeteinek utánérzetei köszönnek vissza itt is. És valóban volt már egy hasonló ismeretelméleti alapvita egyébként Brendel és ipartelep között az igazolhatóság és bizonyíthatóság témakörben. Elvileg ipartelephez kellene közelebb állnom, de nem tudom megállni, hogy ne állíttassam szembe Brendel ismeretelméleti következetességével.

@Brendel Mátyás: @ipartelep:
Nézzük meg konkrétan mindezt a kiinduló Isten mindenható állításnál is, a mindenható fogalom elemzésével. Ipartelep ezt "deferótász-hiba"-nak nevezi, és én úgy értettem, hogy Brendel ezzel ellentétben besorolta szintaxiseltérés kérdésnek, amin egyébként átmegy, és ami ellen ipartelep tiltakozott. Én mint már előzőleg érveltem, Brendellel értek egyet, és az analitikus Kérdések/igazságok közé sorolnám.
  amerikai-angol sci-fi. rendezte: Christopher Nolan. főszerepben: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Michael Caine, Matt Damon. ***** Ó, annyi mindent hallottam és olvastam már erről a filmről, mielőtt végre meg tudtam nézni. Pedig én próbáltam kizárni az…..
lazaraki 2015.05.02 19:52:31
Szebeni Istvánt két éve rúgták ki a köztévétől, mert egy felvételen nem vette észre, hogy bekapcsolva maradt a mikrofonja, és amikor bazdmegolt egyet, az kiment adásba is. Ez azért nem akkora nagy gáz, naponta lehet látni ilyen bakikat külföldi tévésektől is, akiket nem nagyon…..
Tudtad-e? Nem magánügy! 2015.03.09 08:20:00
Magyarországon hetente legalább egy nő hal meg párkapcsolaton belüli erőszak miatt. A gyilkosságok 40 százaléka családon belül történik, minden ötödik nőt rendszeresen bántalmazza a partnere. A lekicsinyléstől, megalázástól és fenyegetőzéstől a lelki terrorig, a testi…..
Rima Karaki az a libanoni tévés, akivel nem érdemes ki a faszagyerek versenyt játszani élő adásban. A riporternő éppen egy muszlim vallástudóssal folytatott eszmecserét arról, hogy vajon miért állnak be keresztények az Iszlám Állam soraiba, és amikor a férfi tulajdonképpen…..
lazaraki 2015.03.09 14:00:42
@killertom24: akkor te tényleg benyeled, mert egy fizetett ebben érdekelt azt állítja, hogy nincs idő végighallgatni a másik véleményét? Nos persze van. Ha fizetne, azt is mondhatná, amit itt kinyomtak. A felháborodás arról szólt, hogy ingyen akarta mondani azt, amit mondott. Pénzért akkorát és annyi ideig hazudhat, amennyit csak akar.
lazaraki 2015.03.09 15:15:10
@killertom24: Akkor ez az állításom szerinted nem igaz? "Pénzért akkorát és annyi ideig hazudhat, amennyit csak akar."
 Tisztelt Szegénység Blog!    Gyakran olvasom a blog tanulságos és megdöbbentő élettörténeteit, és arra gondoltam, én is elmondanám a nyomorba zuhanásunk történetét. Én egy 37 éves fiatalember vagyok, az Eltén végeztem földrajzi kutató-elemzőként. 71 éves édesanyámmal…..
A Charlie Hebdo merényletek után közvetlenül még nem sokat lehetett tudni a Kouachi fivérek életéről, Kb. annyit, hogy algériai származásúak, de már Párizsban születtek. Aztán jött egy pár olyan információ, hogy megjárták a börtönt, az a nem meglepő információ, hogy…..
lazaraki 2015.02.23 17:59:09
@Brendel Mátyás: Ugyan. A Charlie Hebdo történet arról szólt, hogy arabok öltek zsidókat. A kóserboltban is ez volt és Dániában is. Majd arab tinik jelentkeztek az ISISbe.

Ugyan nyilván van vallási vetülete az egésznek, de csak mint okozat. A közös biosszal legtöbbször közös kultúra jár. Hasonló bőrszín, arcforma, nyelv, vallás egyéb közösségformáló erő. Ha te is elismered, hogy több motivációs a történet, akkor ebben egyetérthetünk. Én nem emelem ki a vallást, mert szerintem anélkül is pontosan ugyanezek történnének.

A vallás a biosz egyik egyenruhája. Attól, hogy ezek az agressziók sokszor a vallás egyenruhájában történnek, még nem az egyenruha a fő ok. Ha nincs keki, van másik.

Visszatérve az agresszió evolúciós előnyeihez, ahogyan te a vallás evolúciós előnyeit idejétmúltnak gondolod, úgy mások az emberi agressziót Én azt gondolom, hogy ez utóbbiaknak van igazuk. Nem a vallás az agresszió oka, hanem fordítva. alapvetően az agresszió ellen kell küzdeni és nem a vallás ellen. Ha a vallás meg is szűnne, az agresszió új medret talál magának, mint ahogyan egyébként most is jelen van a valláson kívüli formákban. Az agressziót kell kiirtani az emberből.
Nehéz lenne erre igennel válaszolni. Nem kell két percnél többet tölteni London, Párizs, Berlin, Amszterdam utcáin (és nem az etnikai negyedekre -- valójában gettókra -- gondolok) ahhoz, hogy látsszék: aligha. Az uralkodó osztály, a  véleményformálók többsége és a…..
lazaraki 2015.01.26 10:48:02
@Moin Moin: "belevitte az európai kultúrába a személyes felelősség jelenségét és lehetőségét, amely aztán elvezetett az egyéni szabadsághoz és kezdeményezőkészséghez"

Akkor szerinted az ókori görögök, etruszkok, rómaiak, kelták, vikingek személytelen csordákban éltek és szolgaságban?

A vallások általában a szabadság ellen vannak, hiszen általában erkölcsi rendszert alkotnak, mely az egész közösségre érvényes, és amely által a hívő az egyház intellektuális rabja.
Negyedik alkalommal indult el a köztévé eurovíziós dalversenye, aminek a győztese később Magyarországot képviselheti a bécsi eseményen. Számos változást eszközöltek a műsorstruktúrában, ezzel a köztévé pont azoknak a kertévéknek a nyomába eredt, amit kormány szinten…..
Sajnos nem tudom teljes bizonyossággal megfejteni (pedig meg tudom), mi történt pénteken Brüsszelben, midőn Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek és Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének pacsi céljából egyberagadt keze minden idők egyik legkínosabb diplomáciai…..
A Charlie Hebdo gyilkosság kapcsán az egyik, igen elterjedt vita az, hogy a Charlie Hebdo karikaturistái provokálták a vallásokat, és ezért a terroristák szerint halállal kell lakolniuk, mérsékeltebben elítélő vélemények szerint legalábbis maguk is vétkesek, a legenyhébb…..
lazaraki 2015.01.16 21:29:30
@Brendel Mátyás: OK. A te vágyott világodban röhöghetek-e továbbra is az ateistákon A bor filozófiáját olvasva vagy nem? Vagy győznek a biorobotok és csak egy Brendel által előírt ún. humoron lehet nevetni. Koós. Hahaha. Brendel. Hahaha. Koós. Hahaha. Doktoráltam irodalomból, de még nem hallottam Hamvasról. Hahaha.
lazaraki 2015.01.16 21:59:23
@Brendel Mátyás: Akkor egyetértünk. Nem lőjük le egymást, de röhögni szabad. Úristen, akkor ez már büntetőjogi kategória? Ez a liberális sajtó nekem nagyon magas.
lazaraki 2015.01.24 14:20:40
@Brendel Mátyás: A keresztény gyökerűség hatását pl. abban is látom, hogy belevitte az európai kultúrába a személyes felelősség jelenségét és lehetőségét, amely aztán elvezetett az egyéni szabadsághoz és kezdeményezőkészséghez - éppen a mai individualizmushoz és materializmushoz. Ebben pl. látványosan különbözik az iszlámtól. Erről már többször írtam.

Ebben az értelemben az európai emberek nagy többsége keresztény gyökerű, ami meghatározza Európa "milyenségét" is. Ebből pedig az következik, hogy - a látszattal ellentétben - igenis, komoly értéket jelent az európai emberek és népek zömének az egyéni és közszabadság lehetősége - legalább is jelent annyit, hogy ha mondjuk tényleg idejönne az iszlám, és ezt fel akarná számolni, akkor kemény ellencsapás lenne a következmény.
Az elmúlt napok legnagyobb nemzetközi filozófia-közéleti kérdése talán az volt, hogy kiterjedhet-e a sajtószabadság a vallás provokációjára? Én megindokoltam, hogy miért igen, sőt, miért kell, hogy provokáljuk, vagy egyenesen gyalázzuk a vallást. A vitában elhangzottak olyan…..
lazaraki 2015.01.16 21:42:05
@Brendel Mátyás: Számomra meg fordítva van. A bor filozófiája szerintem különösen szellemes. De a nagy könyveit pl. a Scientia sacrát valóban nem tudtam rendesen odafigyelve elolvasni. Mindegy. Hamvas nagy magyar író és publicista volt, őszintén sajnálom, hogy a kommunisták raktárost csináltak belőle, és ezzel szerintem egyet lehet érteni. Hamvas egy normális világban normális elismerést kapott volna. A sorsán gúnyolódni taplóság.
lazaraki 2015.01.16 21:53:10
@Brendel Mátyás: Azért vagyunk még pár milliónyian, akik megvennék. Ez elég az írói léthez. A biorobotok olvassanak Hócipőt. Az nagyon humoros.
lazaraki 2015.01.24 14:15:38
@anonymand: @Brendel Mátyás: "Ezt pontosan tudta a Charlie Hebdo újságíróiért Párizsban felvonuló milliós tömeg"

A tömegek mindig megvezetett ostobák, a francia viszonyokat inkább "bolsevik liberalizmusnak" lehetne nevezni:

index.hu/kulfold/2015/01/22/megvan_kivel_nem_lehet_viccelni_nem_nem_mohamed_es_nem_is_jezus/
Nemrég fejeztem be David Marshall Brooks: "The Necessity of Atheism" c. könyvének olvasását (nem tévesztendő össze  Percy Bysshe Shelley azonos című, ismertebb esszéjével!), azaz hangoskönyvben való meghallgatását, és azt kell, hogy mondjam, hogy valami fenomenálisan meglepően…..
lazaraki 2015.01.24 13:32:30
@Brendel Mátyás: Mindez hogyan bizonyítja azt, hogy a sugalmazott ókori szerző szándéka a középkori boszorkányüldözés támogatása lett volna? Hogy a hivatkozott középkori értelmezés, mely egyáltalán nem kanonizált, és ez igaz az Malleus maleficarumra is éppen úgy, mint itt az ateistaklubban a Malleus maleficarumhoz hasonló történelmietlen és mondatonként való szó szerinti értelmezési kísérletekre csak azt mutatja, hogy az ateistaklub szellemisége milyen közel áll a középkori boszorkányüldözéshez. Dicséret, hogy erre ily alaposan rámutattál.
I.e. 399. Szókratészt halálra ítélik Athénban, mert provokálta az athéniak vallásos érzékenységét, amikor az agorán vitatkozva tanított. Kb. i.sz. 30-ban állítólag egy Jézus nevű embert megfeszítettek Jeruzsálemben, mert provokálta, és sértette a zsidók…..
lazaraki 2015.01.20 21:07:50
@Brendel Mátyás: Akkor ha jól látom, itt most az érvelésed lényege az, hogy kitörlöd, ha valaki mégis hoz olyan esetet vagy cáfolja a te sztoriaidat. Csak emlékeztetőül: aki olvasta Szókratész védőbeszédét az tudja, hogy Szókratész visszautasította a hitetlenség vádját, Giordano Brunónak eszébe nem jutott Isten létét tagadnia, hiszen lelkész volt, Krisztus hite meg nem kétséges.
lazaraki 2015.01.23 22:07:56
@Brendel Mátyás: mindhárom analógiád baromság, mivel mindhárman elkötelezett hívők voltak. Ezt igazoltam az érvelésemben. Ellentétben a Párizsban megöltekkel. A párizsi szerkesztőségnek csak annyi köze volt a felsoroltakhoz, hogy mindhárom seggébe és szájába rajzoltak már lófaszt. Márpedig ugyebár ilyenkor nem mindegy, hogy a fasz melyik oldalán állsz.
lazaraki 2015.01.24 13:22:09
@Brendel Mátyás: Azt igazoltam, hogy az analógiád baromság. Semmi köze a három felsoroltnak a párizsi karikaturistákhoz. Utóbbi itt a kakukktojás.
Az utóbbi napokban a párizsi események kapcsán igencsak fellángoltak a viták a vallási érzékenység és a szólásszabadság témakörében. Számomra rendkívül megdöbbentő és elszomorító az a tapasztalat, hogy milyen sokan vannak Magyarországon, akik a grafikusokat teszik…..
lazaraki 2015.01.23 22:36:23
@Brendel Mátyás: A vagyoni öröklés senki számára nem egyszerű. Ne várd ezt el a melegek számára sem. Az ő plusz bonyolultságuk, hogy végrendeletet kell írni. Óriási kibaszás. Kell hozzá vagy fél óra. Új Péter éppen mostanában írta meg, hogy nem melegként hány napig tartott kitöltenie egy NAV-nyomtatványt. Belinkeljem?
lazaraki 2015.01.23 22:45:04
@Brendel Mátyás: Viszont bárki megváltoztathatja a névét és felvehet bármilyen, a jogszabályok által megengedett nevet. Továbbra sem látok egyetlen olyan állampolgári korlátozást sem, ami nemi orientációhoz van kötve. Minden, ami a heteroszexuálisoknak lehetséges, lehetséges a homoszexuálisoknak is. Kivéve persze, amit a természet és a tudomány mai állása korlátoz. Lehet reklamálni a tudománynál.
lazaraki 2015.01.24 13:19:47
@Brendel Mátyás: Szerintem a rabszolgás analógiád jól mutatja, melyikünk gondolkodása milyen messze áll a melegek joghiányának helyes értékelésétől.

Véleményem szerint a melegek a legtöbb esetben pontosan ugyanazon jogokkal rendelkeznek, mint a nem melegek, néhány kivételes kérdésben pedig valamely kis munkatöbblettel, végeredményben ugyanazon szolgáltatásokat igénybe is vehetik.

Szerinted pedig rabszolgák, miközben a heteroszexuálisok a szabadok.
Mindkét állítás baromság.
"Vágjátok le őket addig, hogy ne legyen zaklatás, s legyen az egész hitvallás Allahé!" Korán. 8. szúra 39. (Aki azt hiszi, hogy ez egy kiragadott vers, az nézze meg, hogy az egész 8. szűra a dzsihádról szól! Végig, következetesen harcra uszít a hitetlenek ellen, és a kiirtásukra…..
lazaraki 2015.01.16 20:33:23
@Brendel Mátyás: akkor ezek szerint anyád szeretete neked kognitív disszonanciát okoz? Hú bazzeg!
lazaraki 2015.01.16 21:13:56
@Brendel Mátyás: igen, már ott is összekülönböztünk, én ixek néven futottam.

A tételed: "A szeretet nem kogníció."

Ez biorobot tétel. A szeretet azonban kogníció.

Szerintem a templomainkat nem a saját seggünkön fogjuk feldugni, hanem a tiéteken.
lazaraki 2015.01.19 18:04:27
@KerteszAdam: "A legnagyobb gondot az okozza, hogy a pénz értékesebb az emberi életnél. A baj nem a vallással, még csak nem is a hitetlenséggel van. A baj a pénzzel van, ha az felülírja az emberi értékeket. "

Igen. Abszolút így van. Eddig már többször eljutottunk itt, de ennek megvitatásakor offtopiknak kiáltva a téma erőszakosan lezáródott. Brendel bélyeggyűjteménye a vallásellenesség.