Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Diczkó

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A „Besenyőfutás 558-ban” c. fejezetben arra a következtetésre jutottunk, hogy középkori krónikáink közlését, mely szerint Attila halála és a magyarok második bejövetele között valóban csupán 104 év telt el, sokkal komolyabban kell vennünk, mint gondoltuk. Ezen a…..
Mindig nagyon hasznos dolognak tartottam régi térképek, térképvázlatok böngészését. Már az első munkahelyemen, a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárában is lenyűgöztek az ódon raktárak poros polcain heverő évszázados atlaszok. Egy-egy furcsán leírt településnév,…..
Diczkó 2014.12.14 12:47:39
@benczeb90:
"Cissa Sussex állítólagos királya volt, fia Æðelwealh, ami megint csak egy Ethel-lel kezdődő név."

- Nemcsak a kezdete, a végezete is érdekes.
"Æthelwealh, Aedilualch, Aethelwalch, Aþelwold, Æðelwold, Ethelwalch ..." - Nem ismerős?

"...volt a történelmi Sussex első keresztény királya, a középkori Angliában." /Wikipédia/

- Kép is van róluk:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Ethelwolfe_-_John_Speed.JPG
www.kepeslap.com/images/14015/Vajk.jpg

Gyula talán majd tisztázza az időrendet. :)
Mindeddig senkinek sem sikerült megnyugtató módon rendet tenni a Csaba királyfi történelmi hitelességével kapcsolatos különféle elméletek és egymásnak is ellentmondó magyarázatok káoszában. Csaba királyfit ugyanis - aki krónikáink szerint Attila király Honorius görög…..
A szlávok kilétével kapcsolatos problémára az előző fejezetben egy merőben szokatlan és újszerű megközelítést alkalmaztunk. Azzal a feltételezéssel éltünk ugyanis, hogy a szláv népek valójában közeli rokonaink, a nagy szkíta-hun nemzet nyugati, azaz fehér ága. Láttuk, hogy…..
Talán még emlékszünk rá, hogy a „Hosszú hajú Merovingok” c. fejezetet egy Tours-i Gergely krónikájából vett idézettel kezdtük. Ez az idézet Klodvig megkereszteléséről szólt. Gergely szavainak felidézése akkor a „sigamber” szó emlegetése miatt volt fontos számunkra,…..
Diczkó 2014.11.13 05:42:22
@igazicartwright:
Ebből főleg az következne, hogy Klodvig nem azonos Aladárral. A Wikipédia szerint a Laosnak a franciából kéne jönnie, de olyan nyelv akkor még nem volt. A Clodo a Laoshoz semmiben sem hasonlít.
Szkítiától Maghrebig Saqaliba 2011.02.15 12:06:00
Az 558-as besenyőfutásról szóló fejezetben idéztem egy fontos részletet Illig és Weissgerber könyvéből a „kutrigur honfoglalással” kapcsolatban. Ez a részlet indította el azt a gondolatmenetet, amely során feltűnt, hogy a magyar honfoglalás története egy az egyben…..
Diczkó 2014.11.11 14:52:25
@Diczkó:
Hát úgy függ össze, hogy a vár a hegy tetejére épül, a hegyoldalt pedig erdő borítja. Ha jön az ellenség, a nép behúzódik az erdőbe, azaz az erődbe.
Egyébként a németben is: BERG 'hegy', BURG 'vár'.
Akik a kitalált középkorral kapcsolatos kutatást már a kezdetektől figyelemmel követik, azok valószínűleg emlékeznek rá, hogy „A magyar krónikák és a kitalált középkor” c. tanulmányomban már foglalkoztam Antonio Bonfini munkásságával. Bonfini egy itáliai humanista…..
Természetesen én is éreztem, hogy az előző részben felvázolt gondolatmenet további megerősítésre szorul. Történt azonban, hogy egyszer, Kézai Simon mester krónikájából a magyarok első bejövetelének történetét olvasgatva a következő döbbenetes szavak kerültek elém:…..
A 2012-es esztendő jelentős mérföldkőnek bizonyult a magyar múlt feltárásának útján. Az a háttérben folyó kutatás, amely az azt megelőző tíz évben kisebb-nagyobb intenzitással ugyan, de folyamatosan zajlott, végre elkezdte meghozni a gyümölcsét. A sok-sok gondolat, ami az…..
Diczkó 2014.10.29 12:58:55
Kedves Gyula!
Mint írta Práczki nyomán „ALARIK x KIRALA”. Ha birtokragot tartalmaz, akkor egész mondatot is feltételezhetünk: AETHEL HUNOK KIRALA, gótul írva: ALARIK KONUH LETHAE. Sejteni lehet, hogy a KONUH szót vélték uralkodónak, minthogy németül KŐNIG ’király’. A kérdéses nyelv kihalt, de tovább vizsgálódva azt találjuk, hogy az óészaki KONUNGR ’király’ még jobban hasonlít a leolvasott szóhoz.

Harmadik fantomnév a LÉTHÉ a görög mitológiából ismert, az alvilág folyóinak egyike. A név jelentése ’feledés’. Ebbe temethették Alarikot (Atillát)?
A Wikipédia írja:
„Néhány misztériumvallás szerint az alvilág kapujában két folyó folyik, a Léthé és a Mnémoszüné; a Léthéből feledést isznak az árnyak, míg a Mnémoszüné az emlékezés folyója. ... A két folyó történetét néhány i. e. 4. századi aranytábla feliratai őrizték meg, amelyeket Olaszország déli részén Thuriiban, sírok feltárásánál találtak a régészek.”
Különös az egybeesés Alarik temetkezési helyével. A térképen szinte ugyanott található:
en.wikipedia.org/wiki/Thurii
hu.wikipedia.org/wiki/Cosenza
Megállapíthatjuk, hogy nem kis véletlennel állunk szemben.

Amikor az ember végrendelkezik, mindenek előtt meghagyja, hogy hozzátartozói mellett szeretne nyugodni. Alarikról feljegyezték, hogy a Duna delta egyik szigetéről származik. Onnan tehát, ahol a folyó részekre szakad (!) Halálakor a szülőföld igen távol lévén, a Busento folyót szemelték ki végső nyughelyéül. Így nyer magyarázatot a feljegyzett különös temetési szertartás (a gótok szerint!).

A LÉTHÉ nemcsak mint mitológiai név ismeretes. Az mondtuk, AETHEL fordítottjáról van szó. AETHEL x LETHEA. Van egy „LETEA” alakú földrajzi név is. Nem fogja kitalálni, hogy hol található, kedves Gyula. ((Sziget a Duna deltában.))
Amikor a Nagy Konstantinról szóló fejezetet közzétettem, még magam sem gondoltam, hogy a téma, amelyet gyanútlanul megbolygattam, ilyen hatalmas. Eredetileg csak egyfajta mellékszálként akartam foglalkozni ezzel a kérdéssel, megemlítve, hogy e dicső keresztény uralkodó valójában…..
Diczkó 2014.10.08 05:54:22
Köszönöm a bíztató szavakat! Rendben van, folytatom, csak azt kérném, hogy kérdezzen, ha valami nem világos.

A görög nyelvről még nem is beszéltünk, pedig kár lenne megfeledkezni róla. Először is VAGYON szavunkat úgy vették át, mint annak a rendje. [VAGYON>*VODION>VODINÓ] A Βοδινό jelentése ’marha’.
Cserébe tőlük kaptuk a „TULAJDON szót, mivel hogy δούλος [dúlosz] ’rabszolga’, és az ógörög DULO IDION ’rabszolga bírás’ jelentésű. [DULO IDION>TULAJDON]” /Aczél József nyomán/

Az ASZBESZT- szó elvárásaink szerint az EZÜST, ÆZVESTÆ folytatása kellene legyen, ezzel szemben ασβέστης [aszbésztész] jelentése ’gipsz’. Nem ezüst, még csak nem is fém. Hogy lehet ez? Nézzük meg a szó görög értelmezését, hátha melléfogtunk!
Az ASZBESZT eredeti jelentése szó szerint ’olthatatlan, kiolthatatlan’: ἀ- [A-] ’nem’ + σβέννυμι [sbénnumi] ’oltani, elfojtani’. Ez épp úgy nem illik a gipszre, mint ahogy az ezüstre sem. A „kiolthatatlan” lehet a csillagfény, vagy az örök mécses jelzője. Nézzük az utóbbit!
A világító alkalmatosságok fontos tartozéka a tükör, amit ha a fényforrás mögé tesznek, jelentősen megnöveli annak fényerejét. Tudjuk, hogy a legjobb tükrök ezüstből készülnek mert a fényvisszaverő képessége ennek a fémnek a legnagyobb. Lehetséges, hogy jelentés eltolódás történt, és az ’ezüst’-öt felváltotta a ’tükör’ jelentés? De mi köze a gipsznek a tükörhöz?
A tükör a latinban SPECULUM, a németben SPIEGEL. A szótő SPIG-, hangátvetéssel GIPS. SPIG x GIPS, és nem csak a betűk tükröződnek (!) A gipszet általában úgy képzeljük el, mint egy porózus fehér anyagot, de mint ásványnak van egy olyan megjelenési formája is, ami átlátszó, és finom lemezekre hasad. Ezt úgy nevezik, hogy lapis specularis, azaz „tükör kő”, más néven „Mária-üveg”.
Megfigyelhettük, hogy a népetimológia hogyan változtatja meg egy szónak a jelentését. Új fogalmak merültek föl, amik új irányt adhatnak a kutatásnak, de az itt már nem kapcsolódik szorosan a tárgyhoz.
Mohamed futása A Krisztus utáni IV. században a formálódóban lévő keresztény világegyház számára a legnagyobb kihívást a különböző eretnekmozgalmak jelentették. Közülük is a legnagyobb és a legfenyegetőbb az úgynevezett ariánus eretnekség volt. Megalapítója egy…..