Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fregattfőhadnagy

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Véget ért az NB I, és most látszik csak igazán, hogy mennyire kegyelmi állapot volt ez az elmúlt bő egy hónap! Többször írtam már arról, hogy az NB I már nem hoz lázba, elfordultam tőle, és az alsóbb osztályokban találom csak meg azt, amiért érdemes meccsre járni. Ez a blog is azért jött létre,…..
Íme kezdetnek egy korántsem elméleti kérdés: lehetséges-e csinálni olyan háborús játékfilmet (azaz nem dokumentumfilmet), amit utána a hadtörténészek nem kezdenek el élesen kritizálni, sőt ócsárolni? Szinte pontosan három évvel ezelőtt szembesültem ugyanezzel a kérdéssel, amikor a Szürke senkik…..
fregattfőhadnagy 2020.02.09 01:47:48
Üdvözletem! Régóta olvasom és szeretem a blogot, és szeretném egy barátom véleményét bemásolni ide, akivel már a premier napján megnéztük a filmet. Nekem eddig a "A Nyugaton a helyzet változatlan" 1930-as film volt az etalon, ha már I. vh-s filmről volt szó. Szóval, idézet:

"Katarzis-függő vagyok ugyan, de az ritkán fordul elő velem, hogy már az első fél óra után küszködök a könnyeimmel. Egyébként az egész első óra zseniálisan van adagolva, meg imádtam, hogy az A-listás színészek öt percekre bevállaltak egy-egy kulcsjelenetet, a George MacKay nevű srácra pedig ezek után érdemes lesz odafigyelni, mert sokakat megszégyenítő alakítást hoz az első perctől az utolsóig, az érzelmek legszélesebb skáláján. Mondjuk jó szar napja volt valóban.
Lehet, hogy spoiler, de a film kb. felénél van egy egész fontos vágás, ami után lesz pár megkérdőjelezhető rendezői döntés, amit az én ízlésem kicsit ledobott magáról, féltettem is, hogy amennyire elkezdtem szeretni jól elbasszák a végére, de spoiler vége szerencsére sikerül visszahozni az utolsó harmadát a tényleg lélegzetelállító első óra szintjére.
Nem mentes tehát a hollywoodi eszközöktől, viszont leginkább messze átlépi azok határait és ha ez előbbi kellett ahhoz, hogy ilyen színvonalon le tudják modellezni ezt a háborús helyzetet, akkor ám legyen. Kétévente egyszer talán ha előfordul, hogy ilyen minőségben kerülnek vászonra háborús helyzetet igazán jól érzékeltető filmek, szóval érdemes mindig megbecsülni az ilyet, a 2019-es évnek ez az az alkotása gondolom."

Persze megbeszéltük, hogy kellett bele a "gonosz német", de a hangulat rendben volt, és egy mai fiatal is átérezheti a lövészárkok borzalmát. Köszönöm a figyelmet, zseniális a blog, még sokáig!
Ki ne gondolna vissza jó szívvel a gimis, ifjúsági sorozatokra? Azokra az intrikában és szerelmekben gazdag, könnyed, az élet "nagy" kérdéseit tinédzser fejjel feszegető, főként iskolákra lokalizált, minimum 5-10 évvel idősebb színészekkel játszó sorozatokra? Amikért akkoriban - letöltés és…..
fregattfőhadnagy 2015.10.15 13:07:37
@fregattfőhadnagy: Ja, ott van Az első csók, mea culpa!
fregattfőhadnagy 2015.10.15 15:17:02
@pourushka: Igaz, végre értelmet nyert nálam a "ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna" mondás. :)
Eldred Gregory Peck (1916-2003) amerikai színész a ’40-50-60-as évek egyik legnagyobb hollywoodi sztárjának számított és számtalan népszerű filmben játszott. Ötször jelölték Oscar-díjra: The Keys of the Kingdom 1946, The Yearling 1946, Gentleman’s Agreement 1949, Twelve O’Clock High 1949, To Kill a…..
fregattfőhadnagy 2015.03.05 16:12:40
Rengeteget tud dobni egy filmen az, ha a főhőst a szívünkbe tudjuk zárni, ám még nagyobbat szól, ha ezt egy párosról mondhatjuk el. A több mint 100 éves filmtörténelem alatt rengeteg pazar párost láthattunk már viszont a filmvásznon, akik közül sokakat a mai napig emlegetünk,…..
fregattfőhadnagy 2014.06.12 12:14:23