Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sümegi Gábor

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokáig kétséges volt, hogy 2020-ban is megrendezik-e a Budavári Palotában a Budapest Borfesztivált, de végül a körülményekhez igazítva egy minden szempontból kisebb volumenű rendezvényt végül sikerült tető alá hozni. Idén ősszel viszont visszatért minden a régi kerékvágásba, négy napra ismét…..
Sümegi Gábor 2021.10.04 09:20:21
Itt az év utolsó egyveleg posztja, benne magyar és külföldi borok, egy pár pezsgő. Egy részük az év végi ünnepek alkalmával fogyott el, továbbá itt kapott helyet néhány olyan bor is, ami az utóbbi másfél hónap alatt került a pohárba, de külön írásban nem szerepelt...
Szinte pontosan egy évvel tavalyi felvidéki bortúránk (1., 2.) után ismét átruccantunk pár napra a határ túlsó oldalára néhány borászat meglátogatása céljából. Ebben az évben ambiciózusabb terveink voltak: több érdeklődő, több nap, több borászat. A nettó 2 nap alatt összesen négy pincészetnél…..
Március 21-én került sor Csopakon a Vinea Balaton borbírálatra, ahol felavatásra kerültek az első, egységes stílusban elkészített BalatonBorok, valamint a Vinea Csopak háza tájáról már ismerős Hegyborok. Utóbbiak esetében azzal az újdonsággal, hogy a Hegybor kategória immár nem csupán Csopakra,…..
Sümegi Gábor 2016.03.29 12:27:37
@BZoltan: Emlékeim szerint a Balatoni Kör azon tó körül tevékenykedő szolgáltatók összefogása (nem csak borászatok), akik egész évben elérhetők az ide érkezők és itt élők számára. Nem férhet bele mindenki, hiszen egy ilyen társaság teendőit kezelni nem egyszerű - emiatt kell meghúzni egy vonalat. Ellenben, ha a "kívülállók" (mint pl. mi is) nem sértődöttséggel közelítik meg, hanem látjuk ezen törekvések jó oldalát, akkor legalább elveinkben támogatjuk, és próbálunk felnőni tevékenységünkben és elérhetőségünkben az irányt mutatókhoz.

A BalatonBor "alapkő-letétele" a tavalyi Olaszrizling Október Nagykóstolón történt meg, majd a további információk a csopaki Olaszrizling Szerintünk rendezvényt követően láttak napvilágot a boros és a hagyományos médiában egyaránt. Kisebb-nagyobb visszhanggal.

Egyébként félő, hogy mivel a Ti botrytis-es/maradékcukros boraitok stílusa meglehetősen eltér a nagy átlagtól, emiatt egy konzekvens irányvonalat képviselő összefogásból így is kimaradtatok volna... De szerintem ez sem baj, Ti úgyis a saját utatokat járjátok, és aki figyel Benneteket, azt is tudja, hogy nem vagytok semmilyen összefogás ellenségei...
Sümegi Gábor 2016.03.31 21:19:55
@silvousplait: @takács bálint - zsebtévé: @BZoltan: az említett két ismérv említése az én magánvéleményem volt. Privát beszélgetésünk során elismertem, hogy pont az olaszotokat ismerem a legkevésbé, kvázi általánosítottam. Nincs tudomásom olyan tényről, hogy bárki is ki lett volna rekesztve ebből a kezdeményezésből, sőt biztos vagyok az ellenkezőjében.

Amennyiben építő jellegű kritika hangzik el az egésszel kapcsolatban, azt tolmácsolni fogom a Vinea Balaton létrehozásában résztvevők felé. Többek között erre is jók ezek a fórumok.

A változás tekintetében pedig nem egyik napról a másikra fognak történni dolgok, ne várjunk csodát. Keményen kell dolgoznunk, hinni abban, amit csinálunk az jó.

Én is gyakran nyavalygok, hogy komolytalan az a borvidék, ahol ennyi szőlőfajta van engedélyezve, és "csodálom" azokat a borászatokat, akik valamennyit ilyen jól ismerik. Igaz, a chardonnay-t meg a szürkét max küvében tudják eladni..., de most essenek neki, vágják ki mindet azonnal???
Amiatt is sopánkodok elég gyakran, hogy kérem itt nem marad hely a szőlőnek a sok nyaraló, meg medence között. És? meg tudom változtatni egymagam? Nem. Mit tudok csinálni? Teszem a dolgom, úgy ahogyan azt jónak tartom. Mint pl. elmondom ma az akarattyai bisztró üzletvezetőjének, hogy gondolja végig a Malatinszky/Mathias borlapot - ott van Feind 5 km-re tőle, az legalább helyi, vagy vegye a miénket... Elmondom a kisbolttól a Tesco-ig, de az Almádi Borfesztivál szervezőinek is, hogy Balatonon tessék előnyben részesíteni a helyit. Az aszófői halsütős ne Egerből hozassa 600-ért literjét. Keressen környékbelit.
Lassan megy ez át a fejekben, de nincs más irány csak előre.
Ennyi, valószínűleg kell még vagy 200 év...

DE a VINEA BALATON ettől még egy JÓ gondolat. Tessék hozzá csatlakozni minél többen.
A múltkori magyar egyveleg mintájára jöjjenek a külföldiek, először a fehérek, a pontszám mögött zárójelben a kóstolás hónapjával...
A Vega Sicilia látogatást bemutató monstre poszt-sorozat záró epizódja következik. Megismerhetjük végre a Valbuena és az Único titkait, sőt meg is kóstolhatjuk őket. Ehhez egy pihe-puha tejes báránynak is át kellet költöznie az örök gyapjúmezőkre, de utólag ezt egy pillanatra sem bántuk. A kóstolóra…..
A XIII. kerületben található, kávéházként, bor- és pálinkaszaküzletként egyaránt funkcionáló Spiritus Primus az utóbbi időben rendszeresen szervez kis létszámú borkóstolókat, amelyekhez György Vince választ ki magyar és külföldi tételeket az adott este fókuszpontjába…..
Sümegi Gábor 2014.11.24 20:01:17
Üdvözlök mindenkit.
Mint a borrajongo.blog.hu régi olvasója a Skrabski Pincészet képviseletében köszönöm, hogy írtál a borokról. Nagyon fontosak ezek a visszajelzések számunkra, hiszen az őszinte kritikából tanulva, a saját stílusunkat eszerint finomítva tervezzük boraink világra segítését a jövőben.

Filozófiánk szerint: segédanyagok, adalékanyagok használata nélkül a lehető legtermészetesebb, leginkább termőhelyi jelleggel bíró borok készítése a célunk.

Borászunk: Káli Balázs - több generáció óta szőlőtermesztésből és borkészítésből boldoguló, szentbékkállai családból származó, kertészeti egyetemet borászati szakon elvégzett fiatalember, akinek Káli Pince és Káli Ürge név alatt forgalomba hozott boraival lehet találkozni pár budapesti vendéglátóhelyen is. Munkánkat Bakó Ambrus segíti szakértelmével és tanácsaival.

A 2013-as volt az első borsor, amit újonnan verbuválódott csapatunkkal elkészítettünk, és hát az évjárat jellegéből adódóan savasabb borok születtek, amit egyébként mi magunk nagyon szeretünk.

Az Olaszrizling 2013 védelmében egy újabb palackot tudok felajánlani próbatételre, ugyanis azt gondolom, hogy valami homokszem kerülhetett a gépezetbe... Korábbi kóstolások alkalmával ez az olasz jobban teljesített. Emellett természetesen a többi borunkból is ajánlok revízióra, hiszen tudomásom szerint, azok is 1 hetes megnyitást követően kerültek kóstoló asztalotokra.

A jövőbeni írásokhoz pedig sok erőt, kitartást és nem utolsó sorban kitűnő borokat kívánok mind a négy "rajongónak".

Baráti üdvözlettel:
Sümegi Gábor
ügyvezető
Skrabski Pincészet, Balatonudvari
Sümegi Gábor 2014.11.25 10:44:55
@furmintfan: Köszönjük szépen, és mindenkit várunk sok szeretettel a pincében! :)
Hagyományosan tudósítok a Tokaj-Hegyalja legpedánsabbjai közé sorolt Királyudvar évjárat bemutatójáról. Már sokan sokszor leírták, mennyire helyén való és alapvető egy magát komolynak gondoló birtok számára az ehhez hasonló szakmai megjelenés. Mégsem csinálja a kutya sem.…..
Következzék az „Új Arcok és Új Borok a Somlóról” c. rendezvényről tudósító cikkünk folytatása. Az első rész itt olvasható. Az igazán komoly meglepetéseket persze a sor második része rejtegette. Hollóvár Furmint 2012 – 13,0%. 5.500Ft (akov) Fogyasztásra csábító,…..
Április 28-án olyasmi történt, amire már régen volt példa. Sok-sok év súlyos hiányérzet után Somló bortermelői ismét előmerészkedtek, hogy közösségileg mutassák meg portékáikat. Azért is óriási teljesítmény ez, mert az aprócska Hegy minden szempontból nehéz eset. Aki járt már a Somlón és kicsit…..