Adatok
Sümegi Gábor
0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Sokáig kétséges volt, hogy 2020-ban is megrendezik-e a Budavári Palotában a Budapest Borfesztivált, de végül a körülményekhez igazítva egy minden szempontból kisebb volumenű rendezvényt végül sikerült tető alá hozni. Idén ősszel viszont visszatért minden a régi kerékvágásba, négy napra ismét…..
Sümegi Gábor
2021.10.04 09:20:21
egy francia nevű tokaji pince... VÉGRE :)
Itt az év utolsó egyveleg posztja, benne magyar és külföldi borok, egy pár pezsgő. Egy részük az év végi ünnepek alkalmával fogyott el, továbbá itt kapott helyet néhány olyan bor is, ami az utóbbi másfél hónap alatt került a pohárba, de külön írásban nem szerepelt...
Sümegi Gábor
2020.12.28 07:50:10
A Borrajongó
A zöldveltelini mennybemenetele - Domäne Wachau Achleiten Grüner Veltliner Smaragd 1996
2019.05.15 06:00:00
Amikor Magyarországon bormarketingről van szó, Ausztriát szinte már közhely követendő példaként felhozni. Az érvelés egyik állandó része, hogy lám, a sógorok milyen ügyesek, hiába dolgoznak egy olyan középszerű fajtával, mint a zöldveltelini, elérték, hogy osztrák "grüvé"-t már a világon mindenhol…..
Szinte pontosan egy évvel tavalyi felvidéki bortúránk (1., 2.) után ismét átruccantunk pár napra a határ túlsó oldalára néhány borászat meglátogatása céljából. Ebben az évben ambiciózusabb terveink voltak: több érdeklődő, több nap, több borászat. A nettó 2 nap alatt összesen négy pincészetnél…..
Március 21-én került sor Csopakon a Vinea Balaton borbírálatra, ahol felavatásra kerültek az első, egységes stílusban elkészített BalatonBorok, valamint a Vinea Csopak háza tájáról már ismerős Hegyborok. Utóbbiak esetében azzal az újdonsággal, hogy a Hegybor kategória immár nem csupán Csopakra,…..
Sümegi Gábor
2016.03.29 12:27:37
@BZoltan: Emlékeim szerint a Balatoni Kör azon tó körül tevékenykedő szolgáltatók összefogása (nem csak borászatok), akik egész évben elérhetők az ide érkezők és itt élők számára. Nem férhet bele mindenki, hiszen egy ilyen társaság teendőit kezelni nem egyszerű - emiatt kell meghúzni egy vonalat. Ellenben, ha a "kívülállók" (mint pl. mi is) nem sértődöttséggel közelítik meg, hanem látjuk ezen törekvések jó oldalát, akkor legalább elveinkben támogatjuk, és próbálunk felnőni tevékenységünkben és elérhetőségünkben az irányt mutatókhoz.
A BalatonBor "alapkő-letétele" a tavalyi Olaszrizling Október Nagykóstolón történt meg, majd a további információk a csopaki Olaszrizling Szerintünk rendezvényt követően láttak napvilágot a boros és a hagyományos médiában egyaránt. Kisebb-nagyobb visszhanggal.
Egyébként félő, hogy mivel a Ti botrytis-es/maradékcukros boraitok stílusa meglehetősen eltér a nagy átlagtól, emiatt egy konzekvens irányvonalat képviselő összefogásból így is kimaradtatok volna... De szerintem ez sem baj, Ti úgyis a saját utatokat járjátok, és aki figyel Benneteket, azt is tudja, hogy nem vagytok semmilyen összefogás ellenségei...
A BalatonBor "alapkő-letétele" a tavalyi Olaszrizling Október Nagykóstolón történt meg, majd a további információk a csopaki Olaszrizling Szerintünk rendezvényt követően láttak napvilágot a boros és a hagyományos médiában egyaránt. Kisebb-nagyobb visszhanggal.
Egyébként félő, hogy mivel a Ti botrytis-es/maradékcukros boraitok stílusa meglehetősen eltér a nagy átlagtól, emiatt egy konzekvens irányvonalat képviselő összefogásból így is kimaradtatok volna... De szerintem ez sem baj, Ti úgyis a saját utatokat járjátok, és aki figyel Benneteket, azt is tudja, hogy nem vagytok semmilyen összefogás ellenségei...
Sümegi Gábor
2016.03.31 21:19:55
@silvousplait: @takács bálint - zsebtévé: @BZoltan: az említett két ismérv említése az én magánvéleményem volt. Privát beszélgetésünk során elismertem, hogy pont az olaszotokat ismerem a legkevésbé, kvázi általánosítottam. Nincs tudomásom olyan tényről, hogy bárki is ki lett volna rekesztve ebből a kezdeményezésből, sőt biztos vagyok az ellenkezőjében.
Amennyiben építő jellegű kritika hangzik el az egésszel kapcsolatban, azt tolmácsolni fogom a Vinea Balaton létrehozásában résztvevők felé. Többek között erre is jók ezek a fórumok.
A változás tekintetében pedig nem egyik napról a másikra fognak történni dolgok, ne várjunk csodát. Keményen kell dolgoznunk, hinni abban, amit csinálunk az jó.
Én is gyakran nyavalygok, hogy komolytalan az a borvidék, ahol ennyi szőlőfajta van engedélyezve, és "csodálom" azokat a borászatokat, akik valamennyit ilyen jól ismerik. Igaz, a chardonnay-t meg a szürkét max küvében tudják eladni..., de most essenek neki, vágják ki mindet azonnal???
Amiatt is sopánkodok elég gyakran, hogy kérem itt nem marad hely a szőlőnek a sok nyaraló, meg medence között. És? meg tudom változtatni egymagam? Nem. Mit tudok csinálni? Teszem a dolgom, úgy ahogyan azt jónak tartom. Mint pl. elmondom ma az akarattyai bisztró üzletvezetőjének, hogy gondolja végig a Malatinszky/Mathias borlapot - ott van Feind 5 km-re tőle, az legalább helyi, vagy vegye a miénket... Elmondom a kisbolttól a Tesco-ig, de az Almádi Borfesztivál szervezőinek is, hogy Balatonon tessék előnyben részesíteni a helyit. Az aszófői halsütős ne Egerből hozassa 600-ért literjét. Keressen környékbelit.
Lassan megy ez át a fejekben, de nincs más irány csak előre.
Ennyi, valószínűleg kell még vagy 200 év...
DE a VINEA BALATON ettől még egy JÓ gondolat. Tessék hozzá csatlakozni minél többen.
Amennyiben építő jellegű kritika hangzik el az egésszel kapcsolatban, azt tolmácsolni fogom a Vinea Balaton létrehozásában résztvevők felé. Többek között erre is jók ezek a fórumok.
A változás tekintetében pedig nem egyik napról a másikra fognak történni dolgok, ne várjunk csodát. Keményen kell dolgoznunk, hinni abban, amit csinálunk az jó.
Én is gyakran nyavalygok, hogy komolytalan az a borvidék, ahol ennyi szőlőfajta van engedélyezve, és "csodálom" azokat a borászatokat, akik valamennyit ilyen jól ismerik. Igaz, a chardonnay-t meg a szürkét max küvében tudják eladni..., de most essenek neki, vágják ki mindet azonnal???
Amiatt is sopánkodok elég gyakran, hogy kérem itt nem marad hely a szőlőnek a sok nyaraló, meg medence között. És? meg tudom változtatni egymagam? Nem. Mit tudok csinálni? Teszem a dolgom, úgy ahogyan azt jónak tartom. Mint pl. elmondom ma az akarattyai bisztró üzletvezetőjének, hogy gondolja végig a Malatinszky/Mathias borlapot - ott van Feind 5 km-re tőle, az legalább helyi, vagy vegye a miénket... Elmondom a kisbolttól a Tesco-ig, de az Almádi Borfesztivál szervezőinek is, hogy Balatonon tessék előnyben részesíteni a helyit. Az aszófői halsütős ne Egerből hozassa 600-ért literjét. Keressen környékbelit.
Lassan megy ez át a fejekben, de nincs más irány csak előre.
Ennyi, valószínűleg kell még vagy 200 év...
DE a VINEA BALATON ettől még egy JÓ gondolat. Tessék hozzá csatlakozni minél többen.
Sümegi Gábor
2016.03.29 10:52:31
Valóban sajnálatos, hogy egyes nagyobb termelők nem küldték el boraikat. Érdekes lett volna összekóstolni az ő "belépő szintű termékeiket" az itt részt vevőkkel. Az is igaz, hogy vannak eltérő vélemények MINDEN hasonló kezdeményezéssel kapcsolatban. Mi úgy gondoljuk, és hisszük, hogy ez egy jó kezdeményezés, korrekt szűrővel, ami ráadásul többek között arra is hivatott, hogy segítsen integrálni egy közös gondolkodás tekintetében a balatoni termelőket. És igen, lehet B ligázni, meg Top Selection-özni, de higgyétek el, mi is keményen dolgozunk azért, hogy jó borokat tegyünk az fogyasztók asztalára. Vagy talán ismeretlen termelő már nem is készíthet hibamentes, jó ivású, gyümölcsös balatonit? @takács bálint - zsebtévé: Mindenki megfelelően értesítve lett, de talán az is elég volt meghívás gyanánt, ha valaki olvas ilyen jellegű információtartalommal bíró írásokat/híreket. Ha a szándék megvolt, kis utánjárással biztosan elérte a szervezőket az illető.Remélhetőleg a jövőben többen csatlakoznak majd boraikkal. @BZoltan: Hegybor kategóriában szerintem lehetett volna indítani somlóit is. Rákérdeztél Kovács Tamáséknál erre?
A múltkori magyar egyveleg mintájára jöjjenek a külföldiek, először a fehérek, a pontszám mögött zárójelben a kóstolás hónapjával...
Sümegi Gábor
2016.03.07 11:01:22
A Vega Sicilia látogatást bemutató monstre poszt-sorozat záró epizódja következik. Megismerhetjük végre a Valbuena és az Único titkait, sőt meg is kóstolhatjuk őket. Ehhez egy pihe-puha tejes báránynak is át kellet költöznie az örök gyapjúmezőkre, de utólag ezt egy pillanatra sem bántuk. A kóstolóra…..
A XIII. kerületben található, kávéházként, bor- és pálinkaszaküzletként egyaránt funkcionáló Spiritus Primus az utóbbi időben rendszeresen szervez kis létszámú borkóstolókat, amelyekhez György Vince választ ki magyar és külföldi tételeket az adott este fókuszpontjába…..
Sümegi Gábor
2014.11.25 10:44:55
@furmintfan: Köszönjük szépen, és mindenkit várunk sok szeretettel a pincében! :)
Hagyományosan tudósítok a Tokaj-Hegyalja legpedánsabbjai közé sorolt Királyudvar évjárat bemutatójáról. Már sokan sokszor leírták, mennyire helyén való és alapvető egy magát komolynak gondoló birtok számára az ehhez hasonló szakmai megjelenés. Mégsem csinálja a kutya sem.…..
Sümegi Gábor
2014.09.11 11:02:37
Sümegi Gábor
2014.09.11 11:14:15
Következzék az „Új Arcok és Új Borok a Somlóról” c. rendezvényről tudósító cikkünk folytatása. Az első rész itt olvasható. Az igazán komoly meglepetéseket persze a sor második része rejtegette.
Hollóvár Furmint 2012 – 13,0%. 5.500Ft
(akov) Fogyasztásra csábító,…..
Április 28-án olyasmi történt, amire már régen volt példa. Sok-sok év súlyos hiányérzet után Somló bortermelői ismét előmerészkedtek, hogy közösségileg mutassák meg portékáikat. Azért is óriási teljesítmény ez, mert az aprócska Hegy minden szempontból nehéz eset. Aki járt már a Somlón és kicsit…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz