Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gergo16

0 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bő három évvel ezelőtt jártam egy sajtóút keretében Gere Attila Pincészeténél, azóta pedig történt egy s más a pincénél, legfőbb ideje volt egy újabb szervezett látogatásnak. Amivel már mindenki szembesülhetett: a pincészet arculata felfrissült, egységesebbé vált, az új címkéken szereplő "A. Gere"…..
gergo16 2019.09.14 17:04:55
@furmintfan: Szia! A Járdoványról egyébként mit gondolsz, minőségi fajtának tartod, látsz benne potenciált?
Simán több, mint egy évtizede, hogy értetlen arccal kóstolgattuk az első Tabunellokat. Talán a Budavári Borfesztiválon lehetett ez 2008-2009 környékén. Kétrészről is érthetetlennek tűnt a dolog. Egyfelől derült égből csattant a sangiovese a fehérboros borvidékről, másrészt pedig úgy tűnt végre…..
gergo16 2018.12.20 10:18:03
@akov: Mi az alapvető probléma vele? Azt tudom, hogy keveset terem. 60-70 dkg-t tőkénként tud hozni szálvesszőzve?

A másik kérdésem és nem is zaklatlak: A Tarcali kék és Hajnos kék fajtajelleges bort adnak, van önálló karakterük? A Bencze Istvánt próbáltam elérni írásban, de még nem sikerült, ugye ő is telepített korábban.
A száraz tokaji borok érlelhetősége örök slágertéma és kérdőjel a honi borszakértők, borászok és borrajongók körében. A komolyabb tokaji édes borok, szamorodnik, aszúk érlelhetősége lényegesen kevesebb vitát vált ki, ha kivált egyáltalán, és a mai poszt szereplői is…..
A balatoni nyári borozások helyszínei közül most a két szomszédos település, Csopak és Paloznak 1-1 borászata kerül sorra. A Petrányi Pincénél tavasszal is jártam már, de ezúttal nem sétáltam fel a Kishegyre, hanem a Csopakabana, azaz a csopaki strand butiksorán található Kincses Boltnál…..
gergo16 2018.09.04 08:07:52
@furmintfan: Szia! Akov hová lett a blogról? Lemaradtam valamiről?
Mi is az a Purcsin? Vagy más néven gerzset, királyédes, kisfekete, kökényszőlő, partinka, pelyhes, porcsin, purcsény, fekete purcsin, kék purcsin, römer blauer, schlekentraube, purchinok, purczinok, tokaj barleana, tokaj di barlessano? Ha ennyi neve van miért olyan ismeretlen?..
Az egyik korábbi bejegyzésemmel kapcsolatban elkezdődött némi vita arról, hogy mit kellene kezdeni a Balaton északi partjának déli lejtőivel, amelyről kilátás nyílik a tóra. Ha jó megoldásra szeretnénk jutni, akkor nem szabad szem elől téveszteni a pontos célkitűzést: a Balaton-felvidék északi…..
gergo16 2017.12.28 10:51:08
@RAMBO: Kedves Rambó!

Némileg más témában írok. A segítségedet szeretném kérni. Én néhány régi magyar vagyis a hivatalos fajtajegyzékben nem szereplő fajtát szeretnék telepíteni. A jogszabályi rendelkezéseket átbogarásztam, de egyelőre nem találom a kiutat.Milyen módon tudnám ezeket az elvileg telepítésre nem engedélyezett fajtákat mégis telepíteni? Segítségednek nagyon örülnék!
Üdv. Bíró Gergely
Nos, ez az olcsó chilei cabernet sauvignon, ez a kis spórias klasszikus annyira felizgatott, hogy olyan cikket írtam, ami esetleg egyeseket sértett volna. Össze is hívtam a Borrajongó szerkesztői bizottságát, hogy véleményezze az irományt. Amúgy ilyen bizottságunk nincs, nem is volt és soha nem is…..
gergo16 2017.12.27 18:41:24
@Gabssy: Kedves nagy Úr/Gabbssy, egész más témában írok, nemrég a medveboros email címére küldtem egy üzenetet a Rózsamálival kapcsolatban( szeretnék kérni oltóvesszőket). Nem tudom megkapta e, néha rendetlenkedik a levelezőrendszerem. Megtenné , hogy utánanéz?
Köszönöm.
6-8 évvel ezelőtt a Budavári Borfesztivált a kezdetekben még igazi csodavilágnak számított nekem, a minőségi borokkal komolyabban ismerkedni kezdő borkedvelőnek. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, sok változás történt a borkultúra terén is. A borvilág ajtaja ugyanis szélesre tárult, egymást érik a…..
gergo16 2017.10.04 09:58:54
@loading: A Gere Fekete Járdoványt kóstoltad esetleg? Ha igen, milyennek találtad? Nem feltétlenül csak erre az évjáratra gondolok.
Itt az újabb adag egyveleg, mindenféle, a márciustól júniusig eltelt időszakban kóstolt magyar borral. Szokás szerint sok a száraz tokaji, de vannak még itt sokan mások, például sok kutyafuttában kóstolt kékfrankos és egy rakás, emlékezetből lejegyzetelt Gere-bor, köztük Balthazar-palackokból (12 l)…..
"Szentesi József az egyik legeredetibb magyar borász. Kívülállóként kezdett borászkodni, különösebb szakirányú végzettség nélkül, szellemileg leginkább olvasmányélményeire, pincejárások tapasztalatára, lelkileg a már elfeledettnek gondolt családi hagyományokra támaszkodva. Mégis, minden megszerzett…..
Kapocs borvidéki múlt és jelen között – keresve sem találni jobb szerepet a szekszárdi kadarkának. Bár többé-kevésbé közismert, hogy a nemzeti kincsként kezelt fajta gyökerei közel sem hazai eredetűek, tény, hogy azt a szocializmus nagyüzemi borideológiája sem tudta kizökkenteni…..
gergo16 2017.02.06 09:52:23
@magyar borászdiák: Szia!

Ezek az új klónok a rothadékonyság tekintetében is megállják a helyüket? Esetleg az egyes klónok önállóan palackozva is jó minőséget képviselnek?
Mi jutott eszembe az Alföldről, még nem oly régen? Kb. ugyanaz, mint neked, ó nyájas olvasó. Homoki lőrék, tablettás borok, zörgős műanyagkannák, jövedéki csalás és társai. A hatalmas területen, a pest megyei Csepeltől le délre a szerb határig, keleten pedig a Tiszáig terpeszkedő Kunsági borvidék…..
Demeter Zoltán Pincészete, a borvidék egyik meghatározó borászata idén 20 éves. A pincénél - és néhány tételt kivételesen Budapesten - is lehetett már kóstolni a 2015-ös évjárat mostanában forgalomba kerülő boraiból, de a hivatalos bemutatóra múlt héten került sor a Corvinus Hotel Kempinsky…..
Bárdos Sarolta és Molnár Péter családi pincészete, a Tokaj Nobilis igazi kis ékszerdoboz és egyben hosszú ideje betonbiztos pont a tokaji családi pincészetek egyre bővülő mezőnyében. A 2000-ben alapított bodrogkeresztúri pince 6 hektárról, két dűlőből készíti borait, és a Bárdos Sarolta…..
A Borrajongó Kb. tíz napja ittam 2016.05.19 07:00:00
Somlói Apátsági Pince: Nagy-Somlói Juhfark 2014 Az utóbbi években többször volt olyan benyomásom, hogy a SAP borok stílusváltáson mentek keresztül, mintha a kezdeti évek extrémitásai felől befogadhatóbb, letisztultabb, de kevésébé ütős irányba mozdultak volna el. BZoli ezt a felvetésemet cáfolta,…..
gergo16 2016.05.19 10:12:25
@BZoltan: Szia. A 44-s extrakt minek köszönhető, az alacsony terhelésnek? Más: a tradicionális hazai fajták esetében gyakran emlegetik, hogy a nehéz évjáratokban nem tudnak teljesíteni, te úgy látszik rácáfolsz erre. Hogy látod ezt a kérdést?
gergo16 2016.05.19 11:28:18
@BZoltan: Köszi, így már egész más megvilágításba helyezted a dolgot!
Bott Frigyesnek olyan évjárata volt a '13-as, amiről sok borász egy életen át csak álmodozik. Szinte minden fajta és házasítás klasszis szintig jutott, nem is emlékszem arra, hogy valakinek egy azon évből fehérből, vörösből egyaránt ilyen lenyűgöző palettája lenne. A tavalyi…..
gergo16 2016.02.05 10:34:24
@rszabi: Köszi szépen!
Szokolai Mátéval és Kazinczi Zsuzsával már rég ismerjük egymást, de valahogy sosem jutottam el a kóstolóikra. Pedig a Wineporn név alatt szervezett borestek izgalmasabbnál izgalmasabb magyar és külföldi tételeket vonultatnak fel. De önmagában ez nem lenne nagy poén, máshol is…..
gergo16 2015.12.11 08:07:51
@zoli: Apropó parkolópálya, mi a helyzet a Szagos Bajnárral? Illetve miben látsz még potenciált az ismeretlen fajták között?
Már megint egy rajnai-olasz sor, de én nem bántam, szerintem ugyanolyan érdekes és tanulságos lehet egy vegyes fehér sor is, mint egy fajtatiszta. Nem is merném állítani, hogy minden esetben olyan szembeötlő a két fajta különbsége, vakon sokszor az első szippantásra magabiztosan megtippelem melyik a…..
(Kedves olvasónk, kommentelőnk, Silvousplait írása következik. Fogadjátok szeretettel!) Svájc: fehér folt az öreg kontinens kellős közepén. Ami úgy általában a borokat illeti, feltétlenül. Talán, mert 15 ezer hektár összesen az egész? Talán a semlegesség, a bezárkózás, az…..
Közhely vagy sem, egy átlagos borrajongónak már tényleg felesleges bevezetőt írni egy Mátrai Tőkés kóstoló elé, így nem is teszem. Elég mondanivalóm van a borokról így is, így el is kezdeném:                        ..
Zseniális, párját ritkító ötlet az, amit a Somló borászai másodjára összehoztak a Gellértben. Talán ez a legfontosabb kijelentése a prológusnak. Az újratöltés olyan üzeneteket volt képes hitelesen és közhelymentesen közvetíteni a sokszor önnön problémáiból kimászni képtelen hazai szeszközélet…..
A húsvéti hétvége első felét Tokajban töltöttem, ahol bő másfél nap alatt igen feszes és sűrű programot teljesítettem: négy pincészetet látogattam meg és három méretes kört tettem a dűlőkben. Volt részem szikrázó napsütésben és 20 fokos melegben éppen úgy, ahogy havas esőben és fagypont közeli…..
gergo16 2015.04.21 13:29:28
@furmintfan: Köszi.
A Drop Shop eddig is figyelemre méltó osztrák szortimentjét pár hete Weninger-borokkal bővítette, amelynek örömére egy novemberi keddi napon ifj. Franz Weningert borait állították a reflektorfénybe. A különleges nap ázsióját emelte, hogy a délutánt-estét maga a…..
gergo16 2014.11.28 11:30:33
@akov: Szia!

Mit jelent tulajdonképpen ez a természetes boros hangulat, ha kevés a kén ennyire hat a bor zamatvilágára?

A másik kérdésem: A fehéreknél az opálosság nem számít ilyenkor borkezelési hibának? Ugye mindig azt hallani, hogy tükrösnek kell lennie.
gergo16 2014.12.01 09:47:39
@akov: Köszönöm!
Kevés magyar vörösbornak tudok felhőtlenül örülni. Ez itt viszont mindenre rácáfol. A kékfrankos és kadarka keresztezésével kreált magyar rubintos fajta igazi ritkaság. Pedig az elvtársak próbálkoztak vele rendesen, de az MTZ-traktoros, rogyásig terhelt verzió valahogy nem akart…..
gergo16 2014.06.24 10:22:39
@akov: Köszi, örülök, hogy ilyen különlegességekről is lehet olvasni itt.