Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Imre Baric

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Avagy látlelet a hazai vendéglátás jelenéről... Tele volt, tele van és tele lesz a sajtó az elszálló balatoni árakról. A hír igaz, de annyival érdemes ezt pontosítani, hogy egyáltalán nem balatoni problémáról van szó, az okok és az okozat mindenütt ott van, Budapesten is, illetve ott főleg. Mivel…..
Nem kell félni, csak 8 darab csőről lesz szó, aztán cső! De ezek anyaga, hossza, egymáshoz és a talajhoz viszonyított helyzetük mind fontos szerepet játszanak abban, hogyan érezzük majd magunkat a bringán. Az egyszerűség kedvéért merevfarú bringát veszünk alapul, de az…..
Imre Baric 2014.05.06 11:09:32
Kedves Bence!

A kerékpárokkal kapcsolatban nagyon sok tévhit, butaság él, virul a bringások fejében. Szerintem az ön - vázakkal kapcsolatos - írása tovább táplálja ezeket.
Pl. A nyeregvázcső (nyeregcső) talajjal bezárt szögének 1-2 fokos különbségéről is azt állítja, hogy az bizony "számít". " Más érzést adhat menet közben."
Nos, ennyi változás hozzávetőleg egy százalékkal változtatja a nyereg vízszintes helyzetét. Ki gondolhatja komolyan, hogy ez más érzést adhat?

Nyereg-markolat -pedálok. Az ember ezeken a pontokon érintkezik a géppel, ezek egymáshoz viszonyított helyzete határozza meg az "érzést", a hajtás hatékonyságát. A pedálokon körülményes, a markolaton és a nyergen egyszerűen lehet változtatni. Nem azt állítom, hogy gyerekjáték elérni az optimális viszonyt, hiszen ez az ember adottságainak, képességeinek és felhasználás módjának a függvénye. Az viszont bizonyos, hogy a vázcső-szög, az egy százaléknyi eltérés lényegtelen. Okoskodás. Magának a nyeregnek az állításával ennek többszörösét lehet változtatni. (Meglehet, a pro-gépeken lehet jelentősége, én pl. örömmel látnám az ott használatos differenciál egyenleteket is. De az más világ, egy egyszerű cikkben ilyesminek nincs helyes.)
Ami fontos, ami a kerékpárosok sokaságának adhatna jobb érzést, arról sajnos nem, vagy nem jól beszél.
Nézzük pl. ezt a fotót!
"Igazi csemege ez a kép! Extra lapos nyeregvázcső-szög, dupla felsőcső és monostay támvilla..."
Nos, ez tényleg csemege. Ennyire rosszat ritkán látni. Az, hogy a csövek íveltek, ízlés dolga. Mint a festés. Az, hogy több a vas a kelleténél már szamárság, hiszen feleslegesen növeli a tömeget. Viszont az, hogy a nyereg ennyire közel van a talajhoz és ennyire távol a pedáltól már nettó ostobaság. Aki így teker annak rettenetesen rossz a hatásfoka.
Látom nap mint nap, hogy a kerékpárosok szinte mindegyike rossz méretű, vagy rosszul beállított gépet hajt. Az emberi adottságokhoz jól illeszkedő váz fontos. A lényeges, meghatározó kérdésekről beszélni kell. A maszlagokról, mint pl. a nyeregcső-szög kártékony.

Üdvözlettel:

Baric Imre
Mérnök, újságíró
(Merida 907, dura-ace)