Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szakamoto Csijo

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Baráti, ismerősi és saját ingatlanügyek során összegyűjtött, csupa megtörtént sztorit tartalmaz a lista: Akkor is felhív, ha odaírod a hirdetésed végére: Ingatlanosok ne hívjanak És többnyire a vasárnapi ebéd utáni alvás alatt hív Nem is egyszer hív fel, hanem egymást követően többször Majd…..
Szakamoto Csijo 2016.09.02 09:22:58
Én is láttam már olyat, hogy az ingatlanos megszűri az érdeklődőt (konkrétan engem), de az akkora blődség volt, hogy utána két hitelintézetnél is mondták, amit magamtól is tudtam: meneküljek. Jó, mondjuk ott nem csak az ingatlanos volt hülye, hanem a tulaj is.
Az eset: kinéztem egy panellakást, ami enyhén szólva túlárazott volt, és konkrétan tudtam, hogy alsó hangon 5 hónapja hirdetik, annak ellenére, hogy a paraméterei alapján kb 2 hét alatt el kellett volna kelnie. Mindegy, felhívom az ingatlanost.
Kérdezem, láthatnék-e további képeket a lakásról (mondjuk alaprajz), mert összesen 4 képpel hirdetik, ebből egyik a sarokkád, ami a hirdetés szövege szerint ki lesz bontva a lakásból, nincs benne az árban (beszélgetésünk során kiderül, hogy a klíma sincs benne, pedig nem olcsóért hirdették, ráadásul, mint kiderült, ha kibontja a kádat és nem tesz másikat a helyébe, onnantól kezdve nem forgalomképes az ingatlan). A másik három kép is eléggé semmitmondó, de látom, jó környéken van, a konyhabútor se egy rohadó valami, hát felhívtam.
Az ingatlanos közölte, hogy a tulaj határozott kérése, hogy több kép nem lehet az ingatlanról. Nem, még alaprajz sem. Jó, akkor megnézném személyesen. Ingatlanos rákérdez az anyagiakra. Mondom, az önrészem megvan, de lesz itt bankhitel is. Erre az ingatlanos: ő addig meg se mutatja a lakást, amíg nem viszek neki a banktól egy pecsétes igazolást, hogy nekem meghitelezi a bank a fennmaradó részt (pénzügyi tanácsadóm: ez bullshit, ilyen igazolást egyetlen bank se fog nekem látatlanban kiadni). Ezen kívül, tegyem le foglalónak a komplett önrészemet (kb 35%), és a tulaj nem engedi kikötni a szerződésben, hogy ha a bank lép vissza az ügylettől, akkor a foglaló visszajár (ilyet ki lehet kötni érvényesen a szerződésben, meg egyébként is, ki hallott már 35%-os foglalóról?). Itt már a fejemet fogtam, elmagyaráztam az ingatlanosnak, mert lövése nem volt az előleg és a foglaló közti különbségről, hogy én jogász vagyok, értek hozzá. Erre ingatlanos: jó, hát én csak ingatlanügynök vagyok, én honnan tudjak ilyeneket?! (Kisanyám, ha már ezzel foglalkozol, legalább az alap dolgokkal illene tisztában lenned...)
Na, az lett a vége, hogy oké, ő beszél a tulajjal, aztán visszahív, hogy mikor mutathatja meg a lakást. Na, ennek már két hónapja, azóta is várom, hogy visszahívjon... És a lakást azóta is hirdetik.
Szakamoto Csijo 2016.09.02 10:59:18
@Jobagio: Csak az a baj, hogy amíg a taxist ki tudom kerülni, mert vagy van saját autóm, vagy inkább megvárom a buszt, addig egy kizárólag ingatlanos által meghirdetett lakásnál esélyem sincs a tulajjal alkudozni.

Egyébként, a taxisnak legalább tudom, miért fizetek. Lehet, hogy az ingatlanos munkájában rengeteg a hozzáadott érték, de ebből egy külső szemlélő a következőket látja:
- rossz minőségű, kevés számú, semmitmondó fotó (amit többnyire nem is az ingatlanos lőtt, csak elkunyerálta/lenyúlta),
- semmitmondó információk a hirdetett lakásról (boltok, iskola a közelben --> ez az én mostani bérelt lakásomhoz is oda van írva, és még csak nem is igaz), semmi infó a rezsiről, a lakás paramétereiről,
- az ingatlanos nagyon kedves gárdedám, de alapvető viselkedési normákkal nincs tisztában, még a helyszínen sincs fogalma se a lakásról, többnyire oda se talál, max, ha többedszerre jön,
- készségesen elküld emailben mindenféle linkeket - csupa olyat, amit saját magamtól is ki tudok guglizni nettó 20 mp alatt,
- odaírja, hogy segít a hiteltanácsadásban - erre meg létezik a pénzügyi tanácsadó, akinek a honoráriumát a hitelező bank fogja kicsengetni,
- halvány segédfogalma sincs a jogszabályi környezetről. Ha felkérek egy ingatlanost, akkor elvárnám, hogy lebonyolítsa nekem a folyamatot ennyi pénzért.

Engem tényleg, őszintén érdekelne, mi a búbánatos lópikulát csinál egy ingatlanközvetítő, amit az eladó meg a vevő egymással nem tud leboltolni?
Szakamoto Csijo 2016.09.02 12:24:48
@Jobagio: Köszi a válaszokat!
Amiket fentebb írtam, ez nem egy konkrét ingatlanügynök, hanem sok évnyi tapasztalat. Évek óta nézelődök mint potenciális bérlő, aztán, az utóbbi időben már, mint vásárló a piacon (vidéki nagyváros, azért eléggé behatárolt kínálattal). Ezek a tapasztalataim nagyrészt az egyik nagy ingatlaniroda alkalmazottaihoz köthetők.

Az, hogy boltok meg iskola vannak a közelben, alapból egy tök hasznos infó lenne. Én is kikötöttem, hogy az ovi sétálásnyi távolságra legyen tőlünk eljövendő lakásunkban. De amikor ez a kopipészt szöveg MINDEN hirdetéshez oda van írva, és az egész hirdetés áll három mondatból, akkor ezzel nem vagyok előrébb. Én kifejezetten szeretem a tulajdonosok kisregény-hosszúságú hirdetéseit. Mert lehet, érzelemből írja, de tele van infókkal. Az, hogy mi van közel és mi távol, tök relatív. A mostani lakásomhoz képest a legközelebbi bolt 800 méterre van, egy meredek emelkedőn kell hozzá felmenni. A bölcsi-ovi-suli 2,5 km, a legközelebbi buszmegálló és a gyerekorvos meg a patika 1 km, szintén kaptatón, ez például kicsi gyerekkel különösen kellemetlen. Ahol én lakom, ott kocsi nélkül nem is lehet létezni.

A fényképek: értem én, hogy mit mondasz. A Niagara vízesés is gyönyörű fotókról, de az már csak a helyszínen derül ki, hogy sose fogod azt látni, mert az csak a kanadai oldalról látható, Kanadába pedig vízum kell :P Ettől függetlenül, lehet normális képeket lőni. Normálison azt értem, hogy ne a ruhásszekrényét fotózza le, hát kit érdekel, nem azt akarja eladni, hanem a lakását (és én se azt akarom megvenni). Tessék lőni olyan képeket, amin látszanak a szobák, a fürdőszoba, a konyha állapota, látsszon a radiátoron a fűtésmérő, látsszanak az ablakok. Nappal tessék lőni a képet, nem este, nem lehúzott redőnynél, nem érdekel, hogy a tévében épp a Barátok közt megy. És meg lehet csinálni, mert láttam már olyat is, ahol szuperül volt fotózva minden (a család fotózta, pedig nem profi fotósok profi géppel).

Ha én hirdetnék eladásra egy ingatlant, akkor a hirdetés szövegét úgy fogalmaznám meg, hogy "nekem mi számítana, ha lakást szeretnék venni?" A napfényes, frekventált, buszmegálló a közelben meg hasonló semmitmondó lózungok helyett beírnám, hogy rezsi télen ennyi, nyáron ennyi, közös költség ennyi, ebben ez meg ez van benne. A szomszédban idős nénik/kisgyerekes családok laknak (én pl. kisgyerekkel nem költöznék be egy nyugdíjas otthon közepébe, és nyilván Maris néni se egy kisgyerekek uralta társasházba). Aztán: a társasháznak megtakarításai is vannak, vagy épp vagy egy kis adóssága, de csak mert épp most lett leszigetelve meg most szerelték be a vadiúj übertakarékos házközponti fűtést. Ha ezt én, a tök laikus így össze tudom rakni, az ingatlanügynöknek miért nem megy? Ja, mert több a munka vele? Meg enélkül is elmennek a lakások? Hát igen. Csak akkor meg ne csodálkozzon az ingatlanügynök, hogy a szakmájának nincs becsülete.

Amit a hiteltanácsadóról leírtál, az így mind igaz, szép és jó, de ezért írtam fentebb a pénzügyi tanácsadót: az enyém konkrétan ugyanezt csinálja :D Csak épp nem egy ingatlaniroda alkalmazásában.

Az, hogy neveletlenek (nem trappolunk be utcai cipővel egy vadidegen hálószobájába), hogy nem tudnak semmit a lakásról (megérkezik 10 perccel előbb és megkér, hogy vezessem már körbe és meséljek a lakásról, mert neki fogalma sincs róla, aztán nagy arccal visszaböfögi az érdeklődőknek, amit öt perccel korábban tőlem megtudott), ezek már sajnos annyira általánosak, hogy lassan már meg sem lepődöm. Tök korrekt ingatlanossal én még nem találkoztam, pedig - a helyzetemből adódóan, ugye árulja a tulaj az általam bérelt lakást - jött már szembe néhány.
Elittársas posztunk volt már, nem is egy, de nem lehet elégszer elmondani, hogy óvatosan velük az ÁSZF-jük miatt és persze olvasni, olvasni stb. Egyébként meg vegyetek egy kutyát, azzal remekül lehet ismerkedni. Ja, kicsit trágár a poszt, de egy magányos szív csalódása után…..
Szakamoto Csijo 2015.06.14 10:46:18
@bisop: Nem csak rejtve fordul elő. Én se olvastam végig anno az ÁSzF-et, viszont, mikor előfizetsz rá, akkor is külön felhívja a figyelmet, hogy le kell mondani. Nem szeretem ezt az oldalt, mert tényleg ótvar, amit csinálnak, de tőlem egy fillérrel nem szedtek le többet, mint amennyit önszántamból oda akartam nekik adni (ha jól emlékszem, 3 hónapra 1740 forint volt valami akciójuk). Gondoltam, az "adjunk neki egy esélyt" megér ennyit, aztán, ha nem jön be, lemondom, és így is történt.

Ami a levelezés egyoldalúságát illeti: nekem anno oda volt írva az adatlapomra, hogy ha ennek és ennek a feltételnek megfelelsz (itt ilyen földrajzi, életkor meg hasonló szempontok szerepeltek), akkor számíthatsz a válaszomra. Kaptam én is ilyen sokfelkiáltós leveleket, amiknek a kétsoros tartalmából (és stílusából) messziről ordított, hogy az illető el se olvasta, amit kiírtam magamról meg az igényeimről. Az ilyennek mit válaszolgassak? Ha nem tisztel meg annyival, hogy tovább megy a fényképnél, én miért válaszoljak neki? (Volt persze kivétel is, de elenyésző.)
Hogy virágzik-e, nem tudom, de biztosan nem Timi az egyetlen, aki hüledezik azon, hogy a becsapdázós telefonkönyves céget még mindig nem söpörte el a hatóságok dühe. Legutóbb augusztusban írtunk róluk. Azóta semmi nem változott, még az ár sem. Most is 37400-at  lehet bukni a…..
Sokaknál kiverte a biztosítékot Maksa Zoltán Hír TV-s szereplése, ahol sikerült egy meglehetősen érzékeny témában elsütnie egy borzalmasan rossz viccet a megerőszakolt egyetemista lányokkal kapcsolatban. A Nőkért Egyesület például annyira felháborodott, hogy a médiahatósághoz…..
Szakamoto Csijo 2015.01.03 22:38:04
@Baluci: Én 9 (kilenc) éves voltam (és ránézésre még annyi se), amikor egy rohadék állat elkapott. El lehet képzelni, mennyire volt "kihívó" a viselkedésem. Azt se tudtam, mit akar, csak azt, hogy rettenetes.
Az erőszak nem vicces, és aki az áldozatot hibáztatja, annak fogalma sincs arról, mit jelent eltűrni azt, utána együtt élni a tudattal egy életen át.