Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zoltán Almási

0 bejegyzést írt és 121 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem mondom, hogy mindenki, de előbb-utóbb valószínűleg sokan eljátszanak a gondolattal, hogy vajon honnan származnak, csörgedezik-e Árpádházi, orosz, német, tatár, kun vagy éppen török vér az ereikben, vannak-e felvidéki, vajdasági, kárpátaljai vagy éppen erdélyi felmenőik. Általános iskolában…..
Zoltán Almási 2019.06.02 08:12:10
Hali
Elég sokat gyurmáztam a familysearch-öt és van egy pár trükk amivel
hatékonyabban kereshetünk.
Én kizárólag az ún "records" keresést használom, mivel ez kizárólag a dokumentumokat fésüli át.
Elérése: SEARCH/RECORDS
Itt keresztnévre megadom a rendelkezésre álló néve első 2-3 betűjét és a "*" karakterrel zárom,
mert ekkor minden variációt keres.
Példa:
név: Catharina - keresés: cat*
családnevet üresen hagyom, mert a családnevet lejjebb,
a SEARCH WITH RELATIONSHIP/FATHER/FATHER'S LAST NAME rubrikába írom be,
Példa:
név: Kovács - keresés: kov*

ilyen módon maximalizáljuk és egyben le is szűkítjük a valószínű variációkat.

Ugyanezen keresésnél a születési hely/idő megadása is optimalizálandó.

A SEARCH WITH LIFE EVENTS/BIRTH/PLACE OF BIRTH alatt
a születési helynek város/falu megadása gyakran nem működik megye megadása nélkül,
pl Mátraballa nem jó, régi nevén Balla nem jó, Balla, Heves már működik.
Ha szűkítünk, akkor kipipáljuk a "MATCH EXACTLY" kockát. Ha tágítani akrunk a körön,
akkor "Balla, Heves, Borsod, Nógrád" láncot használhatjuk, a megyéket vesszővel elválasztva.
Országnál ugyanez működik. Hungary az alap, de ha nincs eredmény,
beírhatunk pl "Hungary, Slovakia, Croatia" láncot is, és akkor mind a három ország anyakönyveit keresi a motor.

Évszámnál a születési dátum a familysearch-ön a gyerekek születési dátumától számolható, mert a házasságok, halálozások nincsenek indexelve a keresőmotorba. Szóval például van 8 gyerek, a legidősebb születési ideje pl 1818, a legfiatalabbé 1842. a szülők születési ideje kb kalkulálható
így 1842-42 (gyereknemzési kor vége kb) év=1800 majd 1818-16 (legkorábbi házasuló kor) =1802.
Íg amit keresünk, az egy-két év ráhagyással az 1798-1804 intervallum.

Akinek van tapasztalata/trükkje alakadt keresésekre, legyen szíves ossza meg, pl hogyan kersitek a görög katolikus iratokat, mert én feltúrtam már ezret, és találtam is sok minden, de amikor pl Szerencsen a 19. században cirilbetűkkel vezették az anyakönyvet olvashatatlan kézírással, görögül, ott
totál leakadt a láncom :DDD
Zoltán Almási 2019.06.02 09:25:20
Van még egy pár téma, amit éredemes kiemelni, ezek egyike a keresztelési név.

Szóval ez néha kb így zajlott.
Anya otthon fekszik, járni nem nagyon tud, apa elviszi a babát a paphoz.
Apa esetünkben enyhén be van rúgva, komák szintén, pap szintén.
Apa háborús arcsérült/nyúlszájú/siketnéma vagy hallássérült. Tájszólás: brutális palóc.
Pap nagyon öreg/nem magyar/szintén ba van csípve már reggelről.
Egyébként sem ír valami olvashatóan, de ezen a hideg januári reggelen bizony elkellett
a szilvapálinka, hogy meg ne hűljünk, így hát kézírása ledegradálódik egy 5 éves gyerek
kapircolásának szintjére.
Nem tudja, milyen év van, már 5 éve nem vezeti az anyakönyvben az éveket,
Megkérdi, mi a szülők és a gyerek neve. Apa (Sánta István), legjobb képességei szerint
elmondja: Istók Sándor. Tájszólással (Estok Sondor, beszédhibával: Eftó Fontóh. Gyerek neve András.
Pap szeme se rebben, már karcolja is Andr. par. CHRISTOPH FINTUR. Anya neve max. keresztnévvel, drága az a tinta. Dátumnak beírja, hogy "mint fentebb", épp úgy, mint az elmúlt 143 keresztelőnél.

Pár év múlva,
események ismétlődnek, apa ismét megjelenik, ezúttal egy kislánnyal.
A kreativitás itt is kiveri a plafont, ezúttal a gyermek neve Maria FANKUR lett.

Ez egy valós sztori. Ami a lényeg, hogy a keresztnévnél és a vezetéknévnél is minden lehetőséget meg kell nézni, minden adatot egybe kell vetni.
Nem jutott be az élő adásba a The Wedding at the Slaughterhouse nevű grindcore zenekar, mert az X-Faktor egy tévéműsor, aminek van kereskedelmi értéke, és abba nem fér bele, ha hetente (vagy legalábbis az első héten mindenképpen) egy hosszú hajú, szakállas pali földöntúli hangon hörgi a mikrofonba…..
Vannak a magyar internetnek olyan szegletei, ahová csak akkor megy az ember, ha mér eleve kurva szar napja van, mert már úgyis mindegy neki, nem oszt, nem szoroz egy 888-, Ripost- vagy éppen Pesti Srácok-írás. De amikor rálel egy olyan írásra, amit már megcáfoltak kommentben, a neten, MINDENÜTT, és…..
Ma jön a Viasat6-ra a Kolónia című sci-fi első évada. ami arról szól, hogy milyen lenne az élet Los Angelesben, ha azt lerohannák a nácik ufók. A történet középpontjában egy család áll, és persze kurva sok morális kérdés, mit teszel meg a gyerekért, hajlik-e a gerinc, ha a párod élete a tét és így…..
Október közepére a legtöbb országos amerikai csatorna már bemutatta újonc sorozatait és azokból adásba is került annyi epizód, hogy a nézettség alapján legyen értelme következtetéseket levonni. Persze ami egyértelmű siker volt, azokból hamar be is rendelték a második évadokat, ezekről be is…..
Zoltán Almási 2016.10.19 12:46:08
@Flankerr: Főleg hogy a cikkíró a Timeless-szel fenyegeti... Hát án 3 rész után kaszáltam is ezt a szart, a Conviction is egy nagy büdös semmi, de Hayley Atwell még ebből is nézhetőt csinál, ha nem ő van benne, 15 perc alatt kaszálom, de így maradok még
Az Emmy-díjátadót, mármint az ún. nagy kategóriák szobrait átadó puccos gálát majd jövő vasárnap rendezik, de mivel a tévés műfajban sokkal több kategória van, mint amennyit egy 3-4 órás díjkiosztóba bele lehet zsúfolni, az ún. kreatív avagy technikai díjakat egy héttel korábban szokás kiosztani.…..
Zoltán Almási 2016.09.12 12:17:54
@odamondó: ez sem kevésbbé faszság, mint a komment, amit bevédtél, de indegy kedvelik elegen, nem tökmindegy, hogy nektek tetszik e
A többszörös díjnyertes sorozat (Aranyglóbusz, Peabody, Critics' Choice, WGA, AFI, TCA) berendelése a minőséget látva nem, a nézettséget tanulmányozva óriási meglepetés. A második évadra a közönség érdeklődése megcsappant (paranoiából is megárt a sok), múlt héten…..
Mármint ezt.  Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a VIASAT3 szarkasztikusnak szánt, a közösségi médiában elhelyezett Supergirl hirdetései félreérthetők voltak. A több erős, független női karakterre építő sorozat megítélésünk szerint alapvetően ellentétes a szexizmussal, ezért a csatornának…..
Zoltán Almási 2016.08.17 17:25:04
@Janka vagyok: ez nem semmi komment volt, gondolom nem sűrűn érintkezel emberi lényekkel, abból ítélve, hogy még életben vagy. Tedd meg légyszíves, hogy élőben lenyomsz egy ilyet bárkinek, és akkor tök hamar meg fogod látni, hogy milyen az, amikor egy utcaszegélyhez baszkodják a fejedet az internacionálé ütemére.
El sem hiszem, hogy ezt itt most le kell írnom, hiszen kétszer is volt szerencsém találkozni a sorozatban Aaron Hotchner ügynököt alakító színésszel, és egy nagyon kellemes modorú, higgadt, értelmes faszinak tűnt, akit elképesztően idióta újságírói kérdések sem tudtak kizökkenteni sztoikus…..
Zoltán Almási 2016.08.12 14:38:54
@Eldoron: én is egy kellemes modorú, higgadt, értelmes faszi vagyok, és legjobban szeretem az ilyen köcsögöket, akik leszociopatáznak, amikor néha berágok, elküldeni a büdös tetves világ faszára lendületből
A Marvel nem sajnálta a muníciót az idei Comic-Conon, a Netflix-panelen nem is csak egy, hanem rögtön két (plusz egy!) új sorozat lett feldobva, mégpedig a Luke Cage, a Jessica Jones-t követő következő installáció után jön maga a Defenders, a tartalékos szuperhősök ligája.   A Marvel birodalma…..
A fenti videón John Logan, a sorozat alkotója/showrunnerje búcsúzik a rajongóktól, kissé váratlanul, mert semmi jelem nem volt annak, hogy a Penny Dreadful idén, a hétvégi évadfináléval végleg elköszön. Sőt, pár hónapja a negyedik évadról voltak hírek, amiket ugyan nem…..
A Person of Interest volt az a thrillersorozat, aminek egy részét sem hagytam volna ki, és aminek befejezését kifejezetten sajnálom, mert bár repetitív lett és nagyon önismétlő, Harold és Reese kapcsolata, különösen pedig Michael Emerson játéka minden alkalommal elvitte az…..
Zoltán Almási 2016.06.22 20:41:22
@sixx: a népszabadságot már bedarálták, az indexről ugyanezek a hírek terjednek
A Ballers című félórás sorozatot tavaly nyáron mutatta be az HBO, aminek nem lettünk túl nagy rajongói. Az amerikai futball kulisszái mögött játszódó sorozat ahelyett, hogy aktuális témákat, történeteket dolgozna fel, megragadt a külsőségek szintjén. Az előzetes alapján a július 18-án érkező…..
Éppen Rena Soferre vártam (az a nagyon hideg kék szemű nő a Hősökből, Nathan Petrelli felesége), a Monte Carlo-i tévéfesztiválnak idén 56. alkalommal otthont adó Grimaldi Forum nevű konferenciaközpontban és félhangosan telefonáltam. Jó, mivel magyarul úgysem ért senki errefelé, lehet szobahangon.…..
Amikor a CBS megtartotta a szokásos Upfronts tájékoztatóját a CBS, akkor még nem dőlt el az idei újonc sorozatának, a Limitlessnek a sorsa. Abban biztos volt a csatorna, hogy nem kéri a második évadot, viszont bíztak benne, hogy hátha sikerül valahova elpasszolni. Megkeresték az Amazont, a…..
Loius C.K., az amerikai stand-up-világ egyik legfényesebb csillaga, emellett a Lucky Louie és a Louis című sorozatok alkotó/főszereplője idén nyáron olyan közel jön hozzánk, mint még soha: Prágában lesz fellépése, augusztus 22-én. Jegyeket itt lehet venni, holnapól. Hogy miért nem sikerült akkor már…..
A 6. évad 4. részével folytatódott tovább az HBO, Trónok Harca című sorozata. Akik már látták az epizódot spoileres kibeszélőnket a tovább mögött olvashatják...
Folytatódik az HBO-n a Trónok Harca, ezúttal is kibeszéljük az epizód legfontosabb témáit. Ha még nem látta az epizódot az ne kattintson a tovább mögé...
Zoltán Almási 2016.05.10 15:12:38
  Egyelőre ismeretlen körülmények között elhunyt Wels Péter Mátyás, a TV2 riportere, a Tények alapítója és egyik legrégebbi munkatársa. Az újságírót nem tudták elérni kollégái, végül elmentek a lakására, ahol a mentők és tűzoltók hívása után holtan találtak rá. A TV2 kedd esti hírműsora, a Tények…..
Zoltán Almási 2016.05.04 00:21:29
A Viasaton hamarosan bemutatkozó Lucifer című sorozat a címe alapján sem egy átlagos történetet dolgoz fel, és nem is átlagosan. Az alapja egy képregény, amiben Lucifer ráun a Pokol igazgatására, és inkább Los Angelesbe költözik, hogy egy Lux nevű night clubot vezessen. Természetfeletti képességei…..
Ha nem a sajtó adja ki, akkor elkúrja egy szolgáltató - Murphy törvénye utolér mindenkit, ebben az esetben az HBO-t is, ahol úgy vigyáztak a 6x01-es részre, mint a Kába kőre, de hiába. A sajtónak nem adtak ki screenereket, az egyetlen ember, aki kért és kapott is, az Obama elnök volt, szóval tényleg…..
A frappáns című Drágám, add az életed! című, férj/pasiszívató show hétköznap esténként jelentkezik majd az ózdi celebhőssel és a Szomszédok Julcsijával. Annyit már most lehet tudni, hogy ismert celebpárok hölgytagjai fognak benne licitálni a párjuk teljesítőképességére, akik minden erejüket és…..
  Beth Morris, az idei brit The Voice egyik végső esélyesének tartott versenyzője a műsor élő negyeddöntője előtt távozott a produkcióból másodmagával, írja a brit sajtó. A Telegraph szerint Morris önként, könnyek közöt hagyta ott a műsort Chloe Castro társaságában, más források szerint…..
Zoltán Almási 2016.03.29 21:53:29
@Kondom Keselyű: hogy magadra vetted, csóri :DDD
Zoltán Almási 2016.03.29 23:54:01
@Kondom Keselyű: ... vagy egy csíkra a legprímább cuccból, nemde, dílerkém
comment:com A nap gifje 2016.03.25 16:30:00
The #BigBangTheory ladies know how to keep it real! pic.twitter.com/gsJ6vQTBJr — The Big Bang Theory (@bigbangtheory) March 11, 2016..
Zoltán Almási 2016.03.27 18:23:34
Zoltán Almási 2016.03.29 10:07:00
@teszt123456789: gondolom mac-es firefox-szal próbáltad. Az valamiért kompatibilisebb, mint a pc-s