Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Büttl Ferenc

64 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mit tehet a baloddal a Fidesz-KDNP politikájából kiábrándult, ám annak adópolitikája által kedvező helyzetbe hozott középosztállyal? Mit ajánlhat ennek a középosztálynak, az ebbe tartozó embereknek? Létrejöhet-e valamiféle egyezség a baloldal és a hazai (nem Orbán-hívő) középosztály között?..
Volt 2017. augusztus 21-én egy rendkívüli parlamenti ülés, amelyet az ellenzék egy része (MSZP, LMP, független képviselők) kezdeményezett a felsőoktatási törvény módosítása (lex CEU eltörlése) és a devizahitelesek kilakoltatásnak megakadályozása okán. Az előbbi az MSZP, az utóbbi az LMP napirendi…..
A felvételi ponthatárok kihirdetése után megindult a roham az albérleti piacon. A kereslet 15-20 százalékkal, míg a kínálat 17 százalékkal nőtt meg pár napon belül az Ingatlan.com elemzője szerint. A lakásbérleti árak emelkedése hosszabb ideje tartó folyamat, amelynek okai igen összetettek. Az…..
Nemrég valaki azt a kérdést tette fel nekem, hogy miért nincs a baloldalnak igazi vidékfejlesztési stratégiája? Olyan igazi, komoly program. Ami megáll a lábán, amit olvasva csettint az ember, hogy igen, ez az a program, ami megmenti (felemeli!) a magyar vidéket...
A rendszerváltást követően a hazai gazdasági viszonyokat lanyhuló dolgozói érdekképviselet, szerves módon gyengülő szakszervezeti mozgalom jellemezte. A természetes leépülés oka egyrészt a „kommunista” rezsim szakszervezeti struktúrájának szervetlenségéből (kiüresedett szakszervezeti mozgalom az…..
Nemrég megjelent a portfolio.hu gazdasági portálon egy, a feltétel nélküli alapjövedelemmel (FNA) kapcsolatos írás, amelyet az MNB közgazdászai, Baksay Gergely – Bókay Márton – Palotai Dániel – Szalai Ákos, jegyeznek. A cikkben a szerzők a feltétel nélküli alapjövedelmet hátrányosnak tartják mind…..
Sokan húzták ki magukat büszkén, amikor a nemrég megjelent KSH-gyorsjelentés ismét az átlagkeresetek növekedéséről számolt be. Erős és büszke országunkban a bruttó átlagkereset a jelentés szerint 2017 áprilisában 303.000 forint volt, 14,6%-kal magasabb az előző év hasonló időszakának adatánál.…..
Sztrájkhelyzet alakult ki a magyar Tescónál. Eredménytelenül zárultak a tárgyalások, nem sikerült megállapodnia a brit cégnek a kereskedelmi szakszervezetekkel az alkalmazottak bérnövelésének mértékéről. Mint már korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, a kiskereskedelmi vállalat nem éppen az élbolyban…..
A kormány közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozásával orvosolná a némely ágazatokban már komoly növekedési korlátot okozó munkaerőhiányt. A nyugdíjas szövetkezetekről szóló törvényjavaslatot május 9-én nyújtották be (egyéni képviselői indítványként), azóta megvolt a parlamenti vita, sőt a…..
A feltétel nélküli alapjövedelem egészen a közelmúltig pusztán néhány értelmiségi lázálmának tűnhetett, azonban mára gyökeresen más helyzet állt elő. Legutóbb 2015 tavaszán írtam átfogóan a Kettős Mércén az alapjövedelemről, amikor még csupán a Párbeszéd Magyarországért (PM – ma már Párbeszéd)…..
A napokban több helyütt is olvasható volt az a hír, hogy összefogott két kiskereskedelmi szakszervezet, és közösen terveznek fellépni (munkalassítással, szükség esetén sztrájkkal) annak érdekében, hogy magasabb béreket és jobb munkakörülményeket harcoljanak ki a Tesco-Global Zrt munkavállalói…..
Vannak olyan gazdaságpolitikai aktusok (tervek, beavatkozások, rendszerek, működésmódok), amelyek esetében nyugodtan lehet a baloldali jelzőt használni. Ilyen a központi vagyonadó gondolta, a tőke progresszív adóztatása, különösen a spekulatív tőkemozgásoké, az alacsony jövedelmek adómentessége, az…..
Az Átlátszó adatigényléséből tudjuk, hogy az MVM Zrt. 2016-ban több, mint fél milliárd forinttal támogatta a Civil Összefogás Fórum (CÖF) működését. Egészen pontosan 508 millió forinttal. Az MVM Zrt. az Átlátszónak küldött levelében kitér arra, hogy az MVM saját forrásból fedezte a támogatást (értsd…..
Egy évvel vagyunk a 2018-as országgyűlési választások előtt. Nehéz belátni, hogy mi mindenre van ez hatással, de az elmúlt hetek gazdaságpolitikai cikk-cakkjait figyelve egyre biztosabbnak tűnik, hogy a voksolás közelsége alapjaiban határozza meg a Fidesz-KDNP kormány gazdaságpolitikáját (is). Eddig…..
A kormány, kis késéssel, rájött arra, hogy a 2016. év végi minimálbér és garantált bérminimum emelésről kötött megállapodás hatásait át kéne vezetnie a 2017-es költségvetésbe, és hirtelen arra is rájött, hogy a növekedés nagyobb lesz a tervezettnél, ami teret enged némi osztogatásnak. A kormányzati…..
Mi a baj az MSZP vagyonadó kampányával? - tette fel a kérdést nemrég a Kettős Mércén Szigetvári Viktor. Írásában a szocialista párt "Fizessenek a gazdagok!" kampányát illette kritikával, és vitába szállt az itt megjelent, a vagyonadó bevezetését támogató korábbi cikkekkel. Szövegének olvastán…..
Nemzetközi rangsorok, statisztikák és elemzések régóta mutatják, hogy baj van a magyar gazdasággal. Leszakadunk, lemaradunk a régiós versenytársakhoz képest. Romlik a versenyképességünk. A képzett munkaerő elhagyja az országot, a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága és az intézményrendszer…..
Bár több kisebb baloldali párt régóta szerepelteti programjában, de csak azóta izzottak fel az indulatok körülötte, amióta Botka László, a szocialisták miniszterelnök jelöltje is arról beszélt, hogy szükségesnek tartja a vagyonadó bevezetését Magyarországon. Hogy a vagyonadó elfér a hazai…..
Van, aki szerint veszélyes erről beszélni. Seres László a hvg.hu-n például Rákosi Mátyásból indul ki és jut el odáig, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje bűnt követett el (vagy kommunista), amikor kampányában a „fizessenek a gazdagok” szlogent használva osztályharcosan a gazdagok megadóztatásáról…..
Varga Mihály azt találta mondani a Nemzetgazdasági Minisztériumban egy díjátadó ünnepségen, hogy „a következő években az egyik legfontosabb feladat az ország versenyképességének erősítése, benne az állami szolgáltatásoknak a javítása” és azt is, hogy „a magyar gazdaság számára az alacsony bérek útja…..
Nemrég vált elérhetővé az Európai Bizottság által Magyarországról kiadott 2017-es országjelentés. A jelentés a Bizottság hivatalos álláspontját tükrözi, egyfajta osztályzat a tagországok számára. Az értékelés nem a Bizottság elvárásairól szól, hanem arról, hogy azok hol tartanak a közösen…..
Azt hinnénk, hogy a Fidesz-KDNP kormányzás és a szociális bérlakás építés soha nem találkozott össze egymással. Nos, általában igaz, hogy a konzervatív kormány a tehetősebbek magántulajdon szerzését szokta támogatni. A Kettős Mércén is nemrég mondtuk el ismét, hogy az Orbán-kormány nem az állami…..
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, a Parlamentben pár napja beszámolót tartott a jegybank 2015-ös évi működéséről. A beszámolóban elhangzott egy furcsa történet arról, hogy 2015 tavaszán „valakik” bankpánik keltésével igyekeztek volna megbuktatni a kormányt, de az MNB vezetése a helyén…..
Bill Gates szerint igen. A föld leggazdagabb embere szerint nem lesz más választása a kormányoknak, mint a robotok megadóztatása. A fejlett gazdaságokban már egyáltalán nem science fiction a robotok megjelenése és terjedése. Bizonyos gazdasági területeken gyorsabban, máshol lassabban, de úgy tűnik…..
Botka László, Szeged polgármestere pár napja évértékelő és egyben kampányindító beszédet mondott a Szabad Sajtó Alapítvány rendezvényén. Erős beszéd volt, hangsúlyos baloldali programelemekkel, amelyben Botka nem csupán a hatalmon lévő Fideszt támadta, de elhatárolódott a Gyurcsány-korszaktól is...