Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tamás Gojdár

0 bejegyzést írt és 83 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
AudioWorld Kábel mizéria 2020.03.16 17:38:11
Audio fórumok gyakran vissza-visszatérő vitatémája a kábelek fontosságának, minőségük és áraik közötti összefüggések latolgatása, és egyáltalán, a kábelek működési mechanizmusa. Noha nem tartom magam minden tekintetben expertnek kábeltémában, a kábel szerepének a lekicsinylése mindig szúrja a…..
Igazság szerint ez a meghallgatás nem rólam szólt, én inkább csak kibiceltem. Persze, nem én lettem volna, ha nem csillan fel a szemem a lehetőség hallatán, a legrosszabb esetben - gondoltam csalárdan - írok belőle egy posztot. És íme!..
Tamás Gojdár 2017.01.19 18:39:59
@Analoglued: Accuphase, Mark Levinson, Régebbi Sony csúcsgépek? Hmm?:) Nagyjából ezeket kihagytad... meg még van egy pár... Carver, Bryston, ezek mind, mind jó cuccok...
A címben lényegében leírtam mindent, de azt azért még hozzáteszem, hogy a Scour elég jó is lett. Van benne skandináv black metal rendesen, sőt, lényegében csak az van benne, ám lehet érezni, hogy amerikaik játsszák. Anselmo hangját is fel lehet ismerni, de a szokásosnál sokkal jobban durvul a…..
Tamás Gojdár 2016.07.18 17:43:42
Átszámítva 11 millió forintos kártérítést szavazott meg a norvég bíróság Anders Breivik náci tömeggyilkosnak emberi jogai megsértése miatt. Az ítéletnél csak az indoklás elképesztőbb: Breivik többek között azért jogosult állami kártérítésre, mert testápoló nélkül kell börtönbüntetését töltenie, így…..
Nem tudom, mi történik mostanában, talán a csillagok állása, vagy az aszcendensem éppen a Plútó jegyében áll és közben chemtérélekkel bombázzák, de egy csomó minőségi dologba futok bele...
Tamás Gojdár 2016.03.12 15:12:30
Életem legszürreálisabb sajtóbemutatóján valamikor 1995 júniusában vettem részt, az akkor még önnön tulajdonában levő Rolls-Royce jóvoltából. Szó sem volt még BMW-technikáról, a Rolls-Royce-ok és a Bentleyk ugyanúgy néztek ki, és mindet a régesrégi 6,75 literes, V8-as…..
Azok a Nagyra Becsült Olvasóim, akik követik itt, a blogomon folytatásokban érkező beszámolóimat az analóg lemez világának meghódítása, rákfenéinek megszelídítése felé vezető utamon, lassan azt hihetnék, már nincs tovább, megvan minden, futómű   ( lásd Vintage…..
Tamás Gojdár 2016.01.12 00:49:48
AudioWorld Racionális Audio 2015.11.23 13:20:44
 Ez a kérdés az idei AV Trend és HiFi Show–n való jártamban-keltemben fogalmazódott meg bennem, majd valahogy háttérbe szorult. Később volt egy értékelő beszélgetésem Veres Attilával ( aka Audiolife ), míg végül ma reggel arra ébredtem, hogy ennek a cikknek a kezdő gondolatai…..
Tamás Gojdár 2015.11.25 18:08:46
@Analoglued:
Ha valaki meg másképp látja a dolgokat, mint te, és nem helyesel, az nem azt jelenti, hogy bántani akar, csak kritikus mert más a véleménye. Én reprezentálom itt a véleményem, sohasem azért írom, hogy elfogadjátok, inkább hogy kicsit próbáljam az állóvizet megmozhgatni, mert másképp nincs haladás.
Tamás Gojdár 2015.11.26 18:16:59
@kadibela: A demofelvetelek azert mennek, mert az atlak hifista csak sajnos demofelveteleket hallgat. A vastag 180g-os melyben feltupirozott, remasterelt kiadvanyok legtobbszor csak rontanak az elvezeten. Nekem van lemezem is es digitalis frontedem, de mostanaban azt kell mindjam, a digitalis szepen lekorozi az analogot. Viszont a lemez feelingjet meg imadom. Nalam mindketto megfer. Es egyik sem valogat...
Mostanság sokszor hallom innen-onnan, hogy klassz dolog az analóg, meg szépen szól a bakelit, de erre aztán az Isten pénze sem elég, ez kiesik az egyszeri magyar állampolgár lehetőségeinek mezsgyéjén túlra. Tényszerű, hogy a jó analóg hang nem olcsó. Nem lehet megúszni 30-40 ezerből, mint egy…..
Ahogy azt sejteni lehetett, és meg is jósoltuk: Király Viktor a The Voice legutóbbi párbajadásában alulmaradt csapattársa, Jordan Smith-szel szemben, Adam Levine mester inkább a fiatalabb srácot vitte magával a jövő héten élő adássorozatba. Van ám itt még valami. A The Voice…..
Tamás Gojdár 2015.10.27 13:14:21
Azt gondolod, hogy nehéz egy filmet a bemutatása előtt kritizálni? Ha igen, nincs igazad. A Star Wars legújabb epizódjával kapcsolatban már bőven rendelkezünk elég információval ahhoz, hogy összerakjuk a történetet, következtessünk a látványvilágra, legyen néhány elég jól…..
Tamás Gojdár 2015.10.21 13:01:28
Kezdjük ott, hogy én ezt a cikket tulajdonképpen nem akartam megírni. Na jó, de akkor miért tettem mégis? Többek között azért, mert tanulságos. Meg azért, hogy megint legyen egy új poszt hátha lehet belőle valamennyi információt szerezni. És most jöjjön jó sok hasonlat arra,…..
Tamás Gojdár 2015.09.28 10:48:34
Kedves Audiolife!

Félre értetted szerintem, ugyanis ez nem leértékelés vagy felértékelés. Én azt gondolom, mindenkinek tanulnia, tapasztalnia kell ezt a hobbit, legfőképpen félretéve az egoját.
Sajnos Magyarországon általános az a felfogás is, hogy ha X-nek (nem jobb) drágább cucca van, mint Y-nak, akkor Ő jobban ért hozzá, az Ő szava többet ér. Ezt szeretném itt letisztázni, hogy én nem erre gondoltam, és nagyon nem szeretem ezt a hozásállást, és ha a szavaimban ezt érezted, akkor elnézést, de én nem így gondolom. Éppenséggel az írásommal inkább lendületet, biztatást akartam volna adni, hogy az emberek nem féljenek az álmaiktól.

Én Münchenbe úgy mentem el, hogy már meg volt a rendszerem, kíváncsi voltam, mi van ott, mert nem voltam ott előtte, de pontosan az van, amire gondoltam.

Sajnos ennek a hobbinak a 90%-a nem a zenehallgatásról szól, ezt is leírtam, pedig hát ez a Show állítólag a zenehallgatásra való legjobb rendszerek showja kellene, hogy legyen. Szerintem ez az egész Biznisz, már célját tévesztette. A hatalmas kiállításon kb 4 rendszeren lehet zenét hallgatni, a többi inkább a parasztvakítás kategóriája, áraival, megjelenésével a gazdagság és a magamutogatás eszköze.

Én azt gondolom, hogy ez egy önismereti játék, természetesen fontos a tapasztalás. De egy két dolog után nem árt utánanézni és megtanulni, mert azért egyek a kütyük valamiféle szabályszerűségen, legfőképpen fizikán alapulnak. A tanulást persze nem egyetemre járásként definiálnám.

Üdvözlettel,

Tamás
Tamás Gojdár 2015.09.29 12:12:32
@Audiolife: Tudom, hogy nem a félelemmel van baj, erről szólt az utolsó rész, az embernek arra van pénze, amire akarja, hogy legyen szerintem, vagy amire igazán legbelül vágyik. Vágyik, hogy azt a dolgot megtapasztalja. És az életben szerintem akkor teljesülnek a vágyaink, ha elértünk azt a szintet, hogy igazán megtapasztalhassuk azt a dolgot bármi is legyen. Ez már egy spirituális dolog szerintem. Ja és a szintek között nincs alá és felé rendeltségi viszony, és nem gondolom többnek magam bárkinél is itt. Félre értések elkerülése végett.
Tamás Gojdár 2015.09.29 12:17:20
@repulogepszerelo:
Nagyon sokban egyetértek Veled, sőt.
Ugyanakkor az a helyzet, hogy van néhány olyan keverésű vagy nyomású lemez vagy CD vagy akármi, ami néhány motyón élvezhetetlen. Ez valószínűleg a rossz összeállításon múlhat, mert pl. egy két mobil kütyün meg egész jól átjön bármilyen ezen és élvezhető.

Ezek a drága cuccok nagy része pl erre képtelen viszont van egy kettő ami a katarzis élményt magasabb szintre emeli. Ezért költ egy némelyikőnk egy kisebb vagyont erre, mert ennek megszállottja.
Minél régebb óta foglalkozom komolyabban hifivel ( ez már vagy 35 éves visszatekintés, bizony, ilyen vén csont lettem) és ezen belül is, fő témám, az elektronikák mellett az analóg lemezjátszás apró-cseprő (sok kicsi sokra megy ) nyűgével, annál inkább rájövök, hogy akik…..
Tamás Gojdár 2015.09.18 13:40:06
Kicsi. Persze megvan a hangulata a Szigetes eltévedéseknek (advanced level: eltévedni a Balaton Soundon), de néha nagyon megnyugtató, hogy nem kell túl sokat sétálni két színpad között, a bejutástól nem kell tíz percet rászámolni a fesztivál lényegi részére jutásra, és…..
Tamás Gojdár 2015.08.26 12:29:22
Most, hogy a hajó befutni látszik a révbe, és a hajó kapitánya végre kinyitja a legfinomabb whiskyt, amit a kajütben rejtegetet eddig, nehogy a kapatosságra hajlamos matrózok egy óvatlan pillanatban megigyák és…..
Egy kicsit hasonlított ez a project a transformers című sikeres amerikai fantázia filmre, csak nálunk nem autókból lettek robotok, hanem egy gyári cédé játszóból alakítottunk egy újabbat. Tipikus DIY projekt, dőlhet hátra az olvasó, hogy innen már csak leszkrollozzon a lap…..
Big Tits Portina 2015.06.28 05:44:00
..
Tamás Gojdár 2015.06.29 15:09:59
Régóta gondolkodom, hogyan lehetne ezt az egész blogolósdit úgy csinálni, hogy mondjuk én magam is elégedett legyek vele, és ne azon kelljen derpegnem, hogy mennyire unom, vagy azon, hogy már megint hétvége van, megint kell írni egy új posztot.   Ha már idáig eljutottam Mert…..
Tamás Gojdár 2015.06.10 17:55:56
A High-End fogalmához hozzászólva, régen ez a szó még jelentett valamit. Magas minőségű egy cég összes tudását tartalmazó referencia készülékeket nevezték így, amik értelemszerűen az adott márka legdrágább gyártmányai voltak. Az idő során azonban a High end inkább manufaktúrális, kis példányszámban készült, nagy odafigyeléssel és körültekintéssel tervezett eszközök jelzőjévé vált. Az idei müncheni kiállításon azonban már inkább a "számháború" jelzővel illetném a háj endet!:) A kínai és keleti felvevőpiac hatása tapintható, akárcsak az autógyártásban. A szó jelentése kiürült, az egész elrugaszkodott és visszataszító. De ne keseredjen el ezt olvasva senki sem, mert...
... a blog írója helyesen érintett egy témát. Alapvetően az évek során azt tapasztalom, hogy a high-end kedvelők elenyésző töredéke szereti valóban a zenét. Ezt olyan értelemben, írom, hogy kevesen mernek elmélyedni olyan szinten a zenében, hogy azt azon mélységeiben is élvezzék, ahogy azt a szerző is említette. Ilyeténképpen inkább az a néhány tucat tesztlemez forog a legtöbb ilyen készülék tulajdonosánál és folyamatos fejlesztés és útkeresés zajlik... De soha nem határoznak meg ezek az emberek konkrétumokat, nem definiálják, hogy mi az kívánatos hangzás, amit keresnek, aminek segítségével élvezhetik a zenét. Vég nélküli folyamat ez... (A zenéhez való viszonyunk, nagyban meghatározza azt szerintem, hogy milyen eszközökre van valójában szükségünk.) Vitatkoznék abban, hogy igen is vannak konkrét meghatározások, a hangzást illetően, de nem a high-end sajtóban, hanem a zenei szakmában, ahol felvétel hallgatást, zenei és hangzási esztétikát és a korrekt visszahallgatás alapfogalmait is tisztázzák. A legtöbb high-end cucc ezeket az alapokat sajnos lábbal tiporja. Emiatt aztán nagyon sok fontos zenei történést, részletet, és a zene mélységét tüntetheti el előlünk akár a legdrágább berendezés is.

A szerzőhöz is van egy gondolatom. A zene világában sok műfaj, sokféle zene létezik. Vannak könnyű műfajok, vannak mélyebb zenék. Nagyon sokszor abba a hibába esünk, hogy az egyiket értékesebbnek gondoljuk a másiknál. Nem feltétlen így van ez. Vannak olyan zenék, amik mélységükben katarzis érzését keltik, ezeknek a zenéknek jó példája, a cikkben írt Beethoven mű. De nem mindig vagyunk olyan hangulatban, hogy befogadók legyünk erre a darabra. Sok esetben másra vágyunk. A zene igen is tud SZÓRAKOZTATNI is. Van SZÓRAKOZTATÓ ZENE! A szórakoztató műfajokban (pl.: tánczene) is van esztétika és vannak minőségi különbségek, ízléstől függően hallgatunk ezt is azt is.
Azt gondolom, ha egy ilyen zene hangulatát egy high-end rendszer nem adja át, nem lesz Tőle jó kedved, és mondjuk a felvétel minőségét kezded el kritizálni, akkor az a rendszer már eleve nem high-end rendszer, vagyis inkább nem minőségi.
Egy igazán jó cucc tud mélységeket, zeneiséget, de tud lendületet és vidámságot is sugározni. Ha nem, akkor ott nagy baj van. És tapasztalataim szerint elég kevés ilyen rendszert hall az ember drága pénzért is.

Én amikor elkezdtem ezzel az egésszel foglalkozni 15 éves voltam. De akkor a magam szintjén megfogalmaztam egy célt, ami persze az óta finomodott, de mivel nagyon szerves része az életemnek a zene, elég jól tudtam defininálni azt, hogy mire vágyom. Hamar ki is derült, hogy ez a dolog nem lesz olcsó mulatság. A ma birtokolt eszközeim bizonyos iránya már évek óta ki van bennem kristályosodva, a konkrét típusokat aztán lehetőségek és a tapasztalatok határozzák meg. Nagyon sokszor sajnos a jogosan szidott hifi sajtót kellett valamennyire az embernek segítségül hívni, mint egyetlen lehetőséget, főleg az internet előtti időkben. Én azt gondolom, hogy sajnos sokszor a fórumok is torz képet mutatnak bizonyos dolgokról, nagyon sok véleményt el kell olvasni, de még utána is érhetnek bennünket meglepetések.
Én tapasztalataim szerint a legjobb hangzásokat olyan helyen halottam, ahol szinergikus, legtöbbször egy vagy hasonló filozófiájú gyártóktól állították össze. Lehet persze hosszú keresés után sok gyártóból álló vegyes rendszerből is jó hangot kihozni, de ahhoz nagyon sok éves tapasztalat és sok hallgatás szükségeltetik.
Tamás Gojdár 2015.06.10 20:15:53
Nem olyan régen találtam a youtube-on ezt a videót, amelyben végre nem lassított és közeli képekben mesélnek el, vagy inkább mutatnak be egy brandet. A Cambridge elég régi motoros már a szakmában, 1968-ban alapították, az elmúlt negyven évben letett ezt-azt az asztalra. Úgy…..
Tamás Gojdár 2015.05.22 12:36:21
@carboncopy: Szia!

Kösz az infót, még a jellegzetes lemezborítóra is emlékszem, csak nem tudtam hol keressem, Ő volt az.
Kösz mégegyszer!
Tamás Gojdár 2015.05.22 12:57:44
@Audiolife:
Lehet, hogy a kiállításokon nincsenek ezek a cuccok jól beállítva, de nem nagyon tudod Őket meghallgatni. Mint mondottam Levinson nincs minden háztartásban, rendesen keresgetnem kellett, mire találtam. A magas kategóriás Jbl sem általános dolog errefelé.

A Sony nagyrésze tömegtermék, de pl nekem van egy iPhone-hoz készült fejhallgató headsetje, ami kitűnően szól és kellemes élményeim vannak vele kapcsolatban. A 77ES széria már csak ára miatt sem volt a tömegtermék, és az viszont minden csak nem szinezett hangú termék. Én is hallottam TA-F120-at, nyilván az a kategória úgy is szólt, ahogy írod.

A Levinson igen jól ábrázolja a dinamikát, emiatt kell a nagy teljesítmény, a kettő egymás nélkül nem fog sikerülni. Úgy ráadásul, hogy még a így is tölcséres hangszórót ajánlanak hozzá, én is azt használok. De a Levinson hangzást nem csak a dinamika jellemzi, transparens és nagyon hallgatható, ha szinergiában van. A komplex zenék nagyon egyben maradnak, nem esik szét, mint a legtöbb high end rendszeren. És nem nagyon válogat a műfajok között, feltéve ha nem kötnek közé valami zizellált csodakábelt:)