Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szazlaboo

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
58 km a 85-ből, 1900 méter szint a 3000-ből A Piros 85 útvonalán még sohasem jártam részleteiben sem, úgyhogy nyilvánvaló volt, hogy egy alapos hosszúfutást össze kell kötni egy jó útvonal bejárással. Utóbb kiderült, hogy ez nagyon jó ötlet volt, mert csak Dömöstől Budaörsig tartó útvonalon…..
Októberben változtattunk az étrendünkön (viszlát cukor, rizs, fehérliszt, helló teljes értékű növényi táplálékok!), emellé kis feleségem valami sportot is keresett, miután megállapítottuk, hogy neki a futás nem jön be annyira. Így talált rá a nordic-walkingra, amit szerintem joggal és találóan…..
szazlaboo 2014.04.27 19:37:14
A botokkal bizony vigyázni kell, hátulról ne menjünk túl közel nordic botokkal "felfegyverzett" emberekhez! Ha megcsúszik a bot könnyen megszúrhatja a hátul levőt, az is előfordul hogy figyelmetlenségből bokán szúrja valaki az előtte haladót. A kv+ botok hegye vídia, ez meglátszik azon hogy sokkal kevésbé kopnak mink a gagyibb változatok. A pengeéles hegy pedig alapvetően fontos a jó kapaszkodáshoz, főleg azért mert a botot ferdén szúrjuk a talajba és meg kell akadályozni a hátracsúszását. A nordic walking sport lehetőségei amúgy nem merülnek ki egyfajta "fitness járás"-ban, terepfutóknak nyugodtan merem ajánlani a nw botokkal való FUTÁST /a nw technikák megtanulása után/.A futás és a gyaloglás lépéseit ráadásul keverni is lehet lépéskombinációkban. Egészen új lehetőségeket fog felfedezni az aki erre adja a fejét. Az emelkedő és lejtőtechnikák rengeteg előnyt jelentenek hegyvidéken, és a felsőtestet is munkába tudjuk állítani a jobb haladásért. Emiatt és a nagyobb stabilitás miatt olyan nehéz terepeket is legyőzhetünk, ahol hosszú távon botok nélkül nem sokra mennénk, ráadásul szétvernénk az ízületeinket. A sokféle technika miatt a nehéz terep teljesítése egyfajta szellemi teljesítmény is, a lehetőségek közül a legelegánsabb megoldást kell megtalálnunk. A nw mellett szól még a hatékonyabb légzés is, páros karemelésekkel a mellkas felszabadul és jóval nagyobbakat tudunk lélegezni /aki kipróbálja megtapasztalja milyen a napokig tartó izomláz a légzőizmokban/. Szóval nagyobbakat lehet durvulni mint a sima futással, persze nem az Alföldön. Minden alkalommal új és új dolgokat fedezhetünk fel, a kreativitásunkat is próbára téve. Olyan ösvény ez amelyiknek nincs vége, egy életre szóló kaland amiből nem lehet kiöregedni. Érdemes elkezdeni,bár ebben a műfajban még nincsenek versenyek de ki tudja...
szazlaboo 2014.04.28 22:58:25
Azért tegyünk különbséget aközött hogy futunk botokkal, vagy nw technikákat felhasználva futunk. Én elfogadom azt hogy nem mindenhol előny a botok használata, de ez csak azon múlik hogy milyen a terep.Egy cross kerékpárral ne menjünk országúti versenyre,és fordítva is igaz.
Meg kell tanulni használni a botokat terepen, és mindjárt kevésbé lesznek feleslegesek. Először is a túrabotokat felejtsük el, és a botok cipeléséről annyit hogy a Komperdell featherlight botok súlya ha jól emlékszem 110g
körül van. Még vegyük hozzá azt is hogy ha képzett nordicos módjára eléggé hátra visszük a kart tolás közben, akkor a karunk ingaként fog előre lendülni. Az ingamozgás fenntartása pedig minimális energiabefektetést igényel,a veszteség csak a levegő és a felfüggesztés súrlódása. /A
természet gondoskodott róla hogy a vállízületünk ne súrlódjon nagyon/.
Ha rossz technikával futunk -emelgetjük a karjainkat/és a botokat/ elszállnak a kalóriák haszontalanul és így tényleg cipeljük a botokat.
Emelkedőn egyértelműen gyorsabban lehet haladni bottal, lejtőn legalább olyan gyors mint a normál futás ,viszont nagyobb a biztonság és kíméljük az ízületeinket. Semleges területen se dobjuk el a botokat, fussunk tovább nyugodtan kevesebb karmunkát adagolva és hagyjuk pörögni a lábakat /pl. minden 4. lépesre egy páros bot nagy levegővételekkel ,vagy amit a helyzet kíván/.
A botos technikák közül ne felejtsük ki még az ugrásokat, amiket botokkal
szintén jóval hatékonyabban végezhetünk mint nélkülük.
szazlaboo 2014.04.29 21:08:22
@rrroka: Ok kicsit körülményes voltam. Arra próbáltam kilukadni, hogy futás közben a botokat nem csak emelkedőn,hanem sík terepen és lejtőn is kell használni ha már nálunk vannak. Nordic botokkal végig lehet és kell futni a teljes távot. Ha megtanuljuk-kikisérletezzük ennek a módját soha nem fogjuk úgy érezni hogy felesleges terhet cipelünk magunkkal.