Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szalai Erzsébet

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szalai Erzsébet írása 1999-ben Oroszlánok és globalizáció címmel könyvet publikáltam az első Orbán-kormány első nyolc hónapjáról. Mai szemmel újraolvasva úgy tűnik, hogy a benne megfogalmazott tézisek és előrejelzések többsége kiállta az idő próbáját. Az első…..
Szalai Erzsébet 2014.04.26 18:36:49
@panelburzsuj: Csak még egy félmondat: ők rendelkeznek a profit felett, mert ők a tulajdonosok - ez teljesen törvényes a kapitalizmusban.
Szalai Erzsébet 2014.04.26 19:05:25
@panelburzsuj: Pedig egyszerű: egyrészt viszik még alacsonyabb munkabérű országokba, ahol a miénkénél is jobbak a profitkilátások, másrészt az itt termelt profitból finanszírozzák a centrumországok munkásságának a nagyobb termelékenység által nem teljesen igazolható magas munkabérét - a társadalmi béke miatt.
Én is nagyon köszönöm figyelmét, de most már abbahagynám.
Szalai Erzsébet 2014.04.27 15:20:05
@belll: Megtisztelő a figyelme, de csak erre az egy kommentjére van módom válaszolni (a többi felvetésére adott válaszom megtalálhatja összes műveimben.)
Szóval: ez a "lecsurgási" elmélet az újkapitalizmusban látványosan megbukott. Újabban már az IMF is felismerte, hogy különösen a 2008-as válság óta olyan drámai módon megnövekedtek az egyenlőtlenségek a világban, hogy az már fékezi a növekedést. Ennek oka kézenfekvő: egyre nagyobb rétegek lecsúszása azt is jelenti, hogy nem képződik elég fizetőképes kereslet a gyártott áruk megvásárlására, ami fékezően hat a kínálati oldalra. Egyébként a 2008-as gazdasági válság is alapvetően túltermelési válság volt, és azóta ugyan már megindult némi növekedés, de ennek alapvető tényezője még mindig csak elsődlegesen az amerikai jegybank mesterséges keresletélénkítő politikája.