Regisztráció Blogot indítok
Adatok
20legendd

61 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"A tapasztalt érzések nem a tieid, hanem valaki másé. Nem te vagy a macska - a macskában vagy" - ezekkel a sejtelmes mondatokkal indít a Madeline's Madeline, és már ennyiből két dologra is nyugodt szívvel következetethetünk: a film során arra fogunk kényszerülni, hogy valaki más bőrébe bújva…..
Smoking Barrels Creed II (2018) 2019.01.04 12:00:00
Sok felemás próbálkozás után, 2015 végén élesztette újra Hollywood a Rocky franchise-t a Creed - Apollo fia névre keresztelt mozival, amelyre kisebb-nagyobb meglepetésre a szó szoros értelmében tekinthetünk újjáélesztésként, hiszen az olasz csődört a háttérbe lökve új hőst teremtett meg Adonis…..
A (film)művészetben az egyik legjobb dolog a sokszínűség: különböző emberek találkoznak különböző elképzelésekkel és abból valami egészen új dolog születik. Bár vannak, akik előtt több és vannak, akik előtt pedig kevesebb nyitott ajtó áll, szerencsére úgy tűnik,…..
Smoking Barrels Thunder Road (2018) 2018.12.09 06:00:00
Habár Jim Cummings színész, rendező és forgatókönyvíró első nagyjátékfilmjére szokás (fekete) komédiaként hivatkozni, egy percig ne legyen kétségünk afelől, hogy egy meglehetősen melankólikus darabról beszélünk. Ez már rögtön az igencsak hosszúra nyújtott, kezdő jelenetben tudatosul bennünk, melyben…..
Smoking Barrels Apostle (2018) 2018.12.04 12:00:00
Gareth Evans egy érdekes figura, ugyanis walesi születése ellenére leginkább az ázsiai akciófilmjei miatt ismerjük őt. Aki esetleg nem tudná, a The Raid széria rendezőjéről van szó, mely során már bizonyította, hogy az extravavagáns, hosszú akció snittekhez elképesztően ért - nem túlzás, hogy…..
A filmet a Jameson CineFesten volt lehetőségem megtekinteni A nyugati, európai filmes körökből egyre inkább kezdenek kikopni a klasszikus családi drámák, viszont ahol igazán nagy hagyománya van ennek, ott most is virágzik a műfaj. Japánról van természetesen szó, ahol már az…..
A filmet a Jameson CineFesten volt lehetőségem megtekinteni Ahogy minden évben beszélhetünk úgynevezett "Oscar bait" filmekről, vagyis olyan alkotásokról, melyek látszólag csupán azért készülnek el, hogy a legrangosabbnak tartott akadémia díjátadón bezsebeljenek pár elismerést,…..
Pályafutása alatt Spike Lee-t már sokan sok kritikával megtalálták, ám azt sosem lehetett róla elmondani, hogy egy olyan rendező lenne, aki elefántcsont toronyba vinné magával a művészetét. Épp ellenkezőleg, hiszen már az első átütő sikere, az 1989-es Szemet szemért (Do The…..
A filmet a Jameson CineFesten volt lehetőségem megtekinteni Ha Törökország és a mozgókép viszonyára gondolunk, akkor vélhetően hamarabb fognak eszünkbe jutni azok a mégkérdőjelezhető minőségű történelmi drámasorozatok, amiket a hazai tévécsatornák is előszeretettel tűznek…..
A filmet a Jameson CineFesten volt lehetőségem megtekinteni A dél-koreai filmművészet reneszánszát nagyjából a 2003-ra lehet belőni, amikor is Park Chan-wook az Oldboy-jal Grand Prix díjat nyert Cannes-ban, és számtalan világhírű amerikai szakember is megemlékezett a film nagyszerűségéről. Ez a…..
A 2000-es évek elején még hallatlanul újszerű volt, de mára már teljesen bevett gyakorlattá vált, hogy felnőtteknek szóló rajzfilmek is készülnek mind televízióra, mind pedig mozivászonra. És most nem az olyan Pixar mesékre kell gondolni, melyekből egy gyerek és egy felnőtt…..
Ryan Murphyt kétségkívül korunk televíziózásának legfontosabb alakjai között említhetjük. Ő és alkotótársa, Brad Falchuk nevéhez fűződik ugye az anno igencsak nagy sikereket is megélt Glee - Sztárok leszünk! című zenés sorozat, majd immáron kábeltévére átnyargalva többek között az American Horror…..
Valljuk be őszintén: általánosságban véve, az emberiség mindennapjai mostanság nem a szeretetről, a békéről és az elfogadásról szólnak. Világszerte arról kapjuk a hírt, hogy a különböző társadalmi különbségek milyen konfliktusokat szülnek, és ezek természetesen nem…..
Napjainkban romantikus vígjátékkal kitűnni egyáltalán nem egyszerű feladat. Ahhoz, hogy ezt egy film mégis elérje, valamilyen fura, szokatlan elemet kötelező a soraiban tudnia. A Rögtönzött szerelemnek és a Napos oldalnak egészségügyi problémákat, míg például…..
"Kaili a délkelet-ázsiai, trópusi monszun területen fekszik. Az átlagos hőmérséklet 16.8 és 18.5 Celsius fok között alakul. A legmelegebb hónap a jújius. Kailit kelet felől Taijiang és Leishan, dél felől Maijiang és Danzhai, nyugatról Fuquan, északról pedig Huangping…..
Most már több éve annak, hogy John Landgraf, az FX csatorna fejese először beszélt a 'Peak TV' jelenségről, miszerint a televíziós sorozatgyártás olyan minőségben és volumenben fejlődik, hogy nyugodtan lehet beszélni a formátum csúcsairól. Manapság már azok a platformok is…..
20legendd 2018.07.20 09:27:44
Lehet, hogy nem jött át, de a listának pont az volt a célja, hogy a "TV aranykorszakának" sorozatait állítsa szembe napjaink trendjeivel - a legtöbb minden egy niche témának próbál a mélyére ásni, kevés epizódos évadok, egy erős fő gondolati menet, homogenitás az epizódokban, stb... Ezért is tettem idézőjelek közé az ódivatú szót. Itt nem retro sorozatokról van szó. A 2000-es évek közepe felé érezehető volt egy nagy szintugrás a sorozatokban - nekem most ez volt a támpont.

@kommentes nikk: nem azért dinoszaurusz, mert a '60-as években játszódik, hanem azért, mert hol találsz manapság olyan sorozatot, ami ennyi mindenről akar beszélni? Ráadásul ennyire kényelmes keretek között?

@Tesztelo.hu: felsoroltál te is sok mindent, de azokról a sorozatokról ma sem beszél senki. A Veronica Mars pedig ma már abszolút kult státuszban van. Ha jobban belegondolok, én kevés olyanról tudok, aminek ekkora epizódszámmal ez sikerült (persze, vannak még ilyenek, de érted...)

@közösperonos átszállás: a kritériumokról fent írtam, bár ezek elég szabadon értelmezhetőek. Továbbra is tartom, hogy mai sorozatokkal szemben a Mad Men kifejezetten ódivatú (ami persze nem negatív jelző itt). És, mint minden lista, ez is szubjektív :) Én személy szerint a Buffyt nem tartom olyan kiemelkedő címnek, de megértem, ha te igen. Szerintem az 5-ös lista is elég volt arra, hogy szemléltessem a témát, felesleges lett volna 10-esre bővíteni.
20legendd 2018.07.23 11:51:49
@közösperonos átszállás: veled ellenéttben én nem szigorú évszámokhoz kötöm ezeket. A Mad Men meg szerintem igenis kilógott már a vége felé a mezőnyből, ha a sorozatos trendeket nézzük.
Cannes-ban Caméra d'Or díjra jelölték, a BAFTA-n rendezői díjat nyert, itthon pedig nem is olyan régen a Titanic Filmfesztiválon lett fődíjas a Nem vagyok boszorkány - nem rossz rezümé egy olyan filmtől, melynek 36 éves rendezőnője csak épphogy átesett a tűzkeresztségen. Ugyan…..
A franchise mozik korát éljük, így egy picit sem lepődhetünk meg azon, hogy egyre több filmhez készül folytatás - szemléletésképpen elég csak arra gondolni, hogy az Avatar folytatásai már most be vannak táblázva 2024-ig jelen állás szerint, de természetesen a két igazán…..
Ha rápillantunk a jelenlegi horrorfilmes színtérre, egészen vegyes képet kaphatunk - bár az egyik oldalon még mindig nem akarnak kihalni a beporosodott sablonokra építkező, Szellemek háza-féle tucatmunkák, látni kell azt is, hogy az elmúlt években mennyivel bátrabban kezelik a…..
Mindannyian voltunk tinédzserek, amikor azt hittük, okosabbak vagyunk a szüleinknél, tanárainknál, iskolás társainknál, és ehhez mérten természetesen mindannyian hoztunk olyan döntéseket az életünkben, amikor nem józan ész vezérelt bennünket, hanem valami egyéb elvakító…..
Daniel Day- Lewis egyedülálló, zsigeri alakításaival korunk legnagyobb színészei közé tartozik. Pályafutása utolsó filmjén - a Vérző olaj után - újra Paul Thomas Anderson rendezővel dolgozott együtt, az alkotást pedig 6 Oscar- jelöléssel értékelte az Akadémia. Aki eddig elhanyagolható dolognak…..
Kevés olyan filmes franchise ugrik be az embernek, ami túlélt volna 50-60 évet is, ám a kuriózumok közül mindenképpen muszáj megemlítenünk a Godzilla szériát, amelyben voltak ugyan kisebb-nagyobb hullámvölgyek (hajjajj), de nem lehet véletlen az, hogy a tenger fenekéről előbukó, kétéltű monstrumról…..
20legendd 2018.02.26 13:47:09
@Trashmann: nem hiszem, hogy egy közel 65 éves film lenne az összehasonlítási alap, amikor a külcsínről beszélünk :P Egyébiránt láttam az eredeti filmet, plusz utána pár további részét is, úgyhogy helyén kell kezelni a dolgokat. Akkoriban megvalósításilag a Godzillára kb. egy rossz szót nem lehetett szólni, most már viszont egy kicsit változott a helyzet. Gareth Edwards filmje után egy kicsit gagyi hatását kelti, ha játék tankokat és repülőket kell nézegetni. Nem mintha olyannyira zavart volna (ami szerintem érződik is az írás hangvételén), csak egy kis negatívumként említettem.
Smoking Barrels Lady Bird (2017) 2018.02.20 12:00:00
Végignézve az Oscar mezőnyét, látatlanban a Lady Bird kapcsán lehetett a legnehezebben megfogalmazni, hogy miért került a legjobbak közé. Átlagos darabnak tűnt, sem főhőse, sem eszközei nem ragadták meg a figyelmet, mégis eddig szinte osztatlan sikert aratott mindenhol. És ha a mű mélyére ásunk,…..
20legendd 2018.02.20 17:35:14
@20legendd: Ja, és nekem is rögtön beugrott a filmről a Boyhood, de úgy érzem ellentétesen, mint neked.
Florida egy tipikusan olyan amerikai térség, amit jórészt csupán idealizált képeslapokról ismerünk, ha nem ássuk bele magunkat eléggé a témába. Hiába találhatóak itt a keleti part legvadabb bulihelyei, számos túristalátványosság vagy éppen a grandiózus Disney vidámpark, ahová évente több tízmillió…..
20legendd 2018.01.19 13:46:08
@Márk alias Power: köszi, javítottam az elírást

@blacker24: igen, de az eredeti cím pedig egy az egyben a Disney World munkaneve, ami így szintén elég egyértelmű utalás a mesevilágra és annak a kergetett képére.
Smoking Barrels Lucky (2017) 2017.12.30 06:00:00
A filmet a Magyarhangya catch-up weekend keretében volt lehetőségem megtekinteni Mindig egy kicsit másmilyen szemmel nézzük azokat a filmeket, melyekről tudjuk, hogy egy-egy hozzánk közel álló színészt talán utolsó alkalommal látunk a nagyvásznon. Harry Dean Stanton idén…..